6 hours ago
Orice creştin are datoria de a mărturisi ADEVĂRUL aşa cum este el.
Toţi vom da socoteală pentru faptele pe care trebuia sa le facem şi nu le-am făcut.
Contribuie şi tu la răspândirea adevărului!
Descărcați PDF-ul, tipăriți broșura și oferiți-o celor ce nu au posibilitatea să o citească pe net.
Distribuiți masiv acest articol, încât să ajungă la tot poporul.
Împreună putem salva vieți și suflete!
6 hours ago
Trăim vremuri din Apocalipsă. Cine nu a înțeles acest lucru, doarme un somn adânc și letal!
Cine nu vede ceea ce se întâmpla azi ca făcând parte din timpul Apocalipsei nu a înțeles nici ce este Apocalipsa, nici ce înseamnă Antihrist.
Se vor creea foarte multe împrejurări diabolice, prin care mulți arhierei și oameni ai Bisericii vor deveni marionete loiale ale profetului mincinos!
Îl vor urma, se vor supune voii lui şi vor învăţa, în mod greşit, pe preoţi şi aceştia, la rândul lor, vor transmite poporului orbit.
10 hours ago
De ceva timp încoace, sufletele cele binecredincioase ale Bisericii Ortodoxe Române sunt supuse la o grea încercare duhovnicească, prin ademenirea către aşa-numitele manifestări de „apropiere” urmată de rugăciuni pentru „unitatea în credinţă”, o perfidă chemare la trădarea Ortodoxiei şi al lui Hristos, ce se face auzită mereu la fiecare sfîrşit al lunii ianuarie.
1 day ago
Părintele Daniil Horga este un om cum rar auzi că au trăit în lumea aceasta și unul dintre cei mai mari Duhovnici ai țării noastre. Cunoscându-l îndeaproape, l-am întrebat de ce nu a scris o carte despre viața sa atât de bogată, și el mi-a răspuns: „dacă aș fi scris eu despre câte minuni a făcut Maica Domnului cu mine, ar fi ieșit un morman de cărți până la tavan”. Trăind lângă părintele aproape doi ani, la câteva am luat și eu parte. Părintele însă nu a dorit publicitate, ci a vrut să își facă lucrarea în taină.
1 day 7 hours ago
2 days ago
2 days 3 hours ago
Tuturor creștinilor de bună credință, care încă iubesc și țin la libertate și la liberul arbitru, le aducem în atenție faptul de A NU SE VACCINA CU NICI UN CHIP cu noul vaccin, pe care oficialitățile voiesc a ni-l face obligatoriu!
Pe lângă faptul că foarte puțin timp a trecut pentru a fi testat, sunt multe puncte negre care fac ca această substanță să nu se numească medicament, ci OTRAVĂ LETALĂ:
Acest vaccin bazat pe inginerie genetică este încă în fază de experiment.
Ingredientele folosite trezesc grave suspiciuni (modificatori genetici, celule fetale preluate de la avortoni).
2 days 3 hours ago
2 days 4 hours ago
O proorocie uimitoare despre situația prezentă:
2 days 4 hours ago
Doamne, dacă este voia Ta să fiu necăjit, să fiu! Slavă Ție!
Dacă e voia Ta să fiu fericit, slavă Ție!
Dacă e voia Ta să fiu sărac, mulțumesc Ție!
Dacă e voia Ta să fiu bogat, slavă Ție!
Dacă e voia Ta să fiu bolnav sau sănătos, slavă Ție!"
În orice împrejurare a vieții să mulțumim lui Dumnezeu și să ne lăsăm în voia Lui
2 days 5 hours ago
Ev. Luca 17, 12-19
În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule, miluiește-ne! Și, văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Iar acela era samarinean. Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Și i-a zis: Ridică-te și du-te! Credința ta te-a mântuit!
2 days 5 hours ago
Sfantul Cuvios Antonie cel Nou este praznuit pe 17 ianuarie, in aceeasi zi cu Sfantul Antonie cel Mare, "parintele monahilor”.
Este ocrotitorul orasului Veria, situat in nordul Greciei (Macedonia).
2 days 5 hours ago
2 days 17 hours ago
Postul şi nevoinţa sunt condiţii absolut necesare. Dar pentru ca rugăciunea să se facă în chip corect, trebuie să te doară pentru ceilalţi. Pentru că tipicul multor creştini din vremea noastră este să nu dorească să se mâhnească.
Părinte, atunci când ne rugăm pentru un oarecare motiv serios, oare trebuie ca rugăciunea să fie însoţită de post?
Nici nu mai încape discuţie. Acesta este ceva ce se impune. Postul şi nevoinţa sunt condiţii absolut necesare.
3 days 9 hours ago
3 days 18 hours ago
3 days 20 hours ago
– Parinte, cum sfatuiti poporul sa procedeze cu privire la aceste vaccinuri criminale care se vor impune cu forta, asupra copiilor nostri si asupra mamelor insarcinate, si poate pe viitor asupra tuturor?
4 days ago
Pe vremea când Dumnezeu și Sfântul Petru umblau pe pământ sub chipul unor moșnegi gârbovi sprijiniți în toiag și cu sandale rupte, se întâmpla să bată pe la ușile oamenilor la căderea nopții, iar de multe ori erau izgoniți.
Odată i-a prins noaptea pe câmp și, odată cu ea, o ploaie care le-a udat veșmintele și i-a umplut de noroi. Și tot rătăcind ei, numai într-un târziu, au ajuns la marginea unui sat, abia au îndrăznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câinii mari s-au repezit să-i sfâșie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc, întrebând cine bate. Și au răspuns:
– Oameni buni!
5 days 21 hours ago
Milostenia nu este numai să dai din traistă. Milostenie este că accepţi pe un om să stea lângă tine, fără să îl alungi în gând. Ai un coleg care are un necaz, trebuie să ştii să-i faci o mângâiere, să-i descreţeşti fruntea. La săraci poţi să faci o rugăciune scurtă: „Doamne, miluieşte-l!”, dacă nu poţi să-i dai, că eşti în tramvai şi el este pe trotuar. Întrebarea se pune, cum ne este inima noastră în legătură cu suferinţa din jur?
5 days 21 hours ago
Cei care vor lua vaccinul, se vor înstrăina de Dumnezeu, li se vor întuneca mintea, li se v-a strica inima și li se v-a slăbi voința. Își vor lua singuri osânda să îndure oboseala, necazuri, nevoi și dureri de tot felul. Harul Duhului Sfânt, se va scârbi și se v-a retrage definitiv din acești oameni. Prin acest vaccin și cele care vor mai urma, căci nu este unicul vaccin care se pregătește, se va rupe definitiv legătură dintre Dumnezeu și om.
6 days ago
Patriarhul Daniel evită să se vaccineze anti-Covid, până când medicul său îi va da acceptul.
Într-un răspuns în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, se știe sigur e că nu va fi un moment public, dar va fi anuntat oficial de Patriarhie.
6 days ago
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dat marți seară un interviu la Antena 3 despre provocările la care a fost supusă Biserica în timpul pandemiei de coronavirus și a răspuns nedumeririlor legate de închiderea lăcașurilor de cult, îngrădirea pelerinajelor și a sărbătorilor, încercarea de a presa Biserica să se amestece în campania de vaccinare, relația dintre autoritățile statului și ierarhia bisericească, precum și dintre Patriarhie și Arhiepiscopie.
6 days ago
Biserica națională a comunicat recent prin Cancelaria Sfântului Sinod că a transmis vinerea trecută către toate eparhiile din țară broșura informativă Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură, oferită Bisericii Ortodoxe Române prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte din partea Președintelui Comitetului național pentru coordonarea activităților de vaccinare împotriva SARS-Cov-2.
6 days 18 hours ago
Nu există îndoială că trăim vremurile cele din urmă! Și una dintre cele mai puternice mărturii este faptul că toți credincioșii și necredincioșii prevăd limpede, chiar în ignoranța lor că ceva se pregătește și ceva foarte serios urmează să se întâmple. Sunt siguri că se finalizează un eveniment decisiv pentru istoria lumii în taină deplină. Mai mult sau mai puțin, așa simțim toți!
1 week ago
DE MARIAN GHIȚEANU, 11 IANUARIE 2021
O campanie, agresivă și ineficientă în același timp, se derulează de mai multe săptămâni, pe toate canalale TV. Un grup de medici, atent selecționați în programul guvernamental de propagandă, încearcă să convingă poporul să se vaccineze împotriva virusului mondial. Doar atât. Nici o campanie despre eventualele efecte adverse ale vaccinului, nici o campanie de informare despre eventualele contraindicații ale vaccinului. Nici o campanie despre imunizarea organismului, care ar putea salva vieți, după cum explică specialistul Virgiliu Gheorghe în Studiul său publicat de ImunoMedica.
1 week ago
Mă numesc Alexandru Chiorean și mă mustră conștiința să nu zic ceea ce am pățit în anul 2018 prin luna August în postul Adormirii Maicii Domnului.
Am mers la o Mănăstire pentru a ne spovedi, eu, soția și fina noastră. Ajunși la Mănăstire spre seară, am întrebat pe cineva unde este Părintele? Ne-a răspuns că este la trapeză și vine în scurt timp. Noi ne-am așezat în tăcere, în fața chiliei Părintelui unde spovedea pe niște scaune. Menționez că eram în jur de 25-30 de persoane care îl așteptam. S-a așezat o liniște deplină, toți așteptându-l pe Părintele.
1 week ago
Mai întâi ne vor inunda cu hârtii, adică cu multe acte, înainte de pecete. Nu vor pezenta pecetea de la început pentru că nimeni nu o va accepta. Aceste acte parcă lipsesc pe om de minte. Abia apoi, omul lipsit de minte va primi pecetea. Vor fi multe numere ca omul să nu înţeleagă că este semnul 666. Persoanele cu mintea deschisă, vor calcula şi vor afla, ceilalţi nu vor înţelege nimic.
1 week ago
1 week 1 day ago
Buletin biometric (cu card de sanatate incorporat)
Dupa cum stiti, România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului 2021. Cărțile de identitate cu cip vor conţine şi date biometrice. Autoritățile se gândesc să includă în noua carte de identitate electronică și cardul electronic de sănătate, iar ulterior și alte servicii:
VIDEO: Buletinele cu CIP, obligatorii din 2021. Ce probleme pot avea românii care nu își fac cărți de identitate electronice
1 week 1 day ago
1 week 1 day ago
Ma uit si ma crucesc la cate unii care se dau rotunzi la televizor ca ei s-ar arunca in primul ac care l-ar vedea in fata, ca sa se vaccineze. Aruncati-va fratilor! Cine va opreste?!? Chiar e nevoie sa va laudati cu asta?
Ma mai agreseaza si cei de la Guvern cu clipurile publicitare contractate la televiziuni, menite sa ne spuna zi de zi, din ora in ora - cat de sigur e vaccinul de la noi si cum se vor vaccina ei la primul colt - pentru ca stiu ca totul e contra cost si niciunul din personajele care dau din gura acolo cat mai persuasiv cu putinta habar nu are despre ceea ce vorbeste si o face din interese pecuniare. Guvernul va baga milioane de euro in presa, anul acesta, ca sa vi se spuna ce bine e sa va vaccinati.
1 week 1 day ago
„Ce-i mai principal, dragă! Să facem prima dată ce-i mai principal.”
„Mânca-v-ar raiul! Raiul desfătării!”
„Hristos a înviat în sufletele noastre!”
„Ştie Domnul de ce avem nevoie. Dă-ne, Doamne, ce avem nevoie!”
„Nu vreţi să fiţi scrişi cu litere de aur în cartea vieţii?”
„La voi, cât e ceasul? Trebuie să ştim, dragă, pe ce lume trăim!”
„Oblu, dragă, să mergem oblu!”
„Degeaba vrei, dacă nu se poate!”
„Ce nu se poate, nu se poate!”
„Ce-i mai principal, dragă?
1 week 1 day ago
La 3 zile după ce a primit prima doză, a observat o purpură trombocitopenică (pe piele) cu apariția a multiple vase sparte și vânătăi. S-a prezentat imediat la Urgență unde analizele au reliefat un nivel ZERO al trombocitelor, trombocite care în mod normal sunt de ordinul sutelor de mii (150 000-450 000). Trombocitele sunt celule care există în sânge și care au rol în coagularea acestuia. Cu cât nivelul lor este mai redus cu atât riscul de sângerare este mai mare. În ciuda tuturor eforturilor medicilor de pretutindeni de a-l salva, nicio încercare de creștere a nivelului trombocitar nu a dat rezultate, astfel că la aproximativ 2 săptămâni de la vaccinare, Dr Gregory Michael s-a stins din viață datorită unu șoc hemoragic.
1 week 1 day ago
Într-un comunicat oficial, Biserica Ortodoxă de stil vechi din România, avându-l ca reprezentant legal pe ÎPS Mitropolit Vlasie Mogârzan, confirmă respingerea noului vaccin împotriva Coronavirusului.
Această respingere are ca temei anumite „motive religioase”, dar și precizarea că acest vaccin nu ar fi fost testat îndeajuns. În același comunicat, credincioșii sunt sfătuiți să urmeze acest exemplu.
Voi ce părere aveți despre această decizie a celor de stil vechi?
Mai jos atașăm documentul oficial transmis de Biserica Ortodoxă de stil vechi din România.
1 week 1 day ago
Monahul Filotheu Bălan, cunoscut exeget, editor și autor de lucrări patristice, fost secretar personal al Părintelui Justin Pârvu, a susținut la Mănăstirea Petru Vodă, săptămâna trecută, predica de Sfântul Vasile cel Mare, pentru a întâri pelerinii și frații întru credință în Noul An. Cu această ocazie, în încheierea predicii, s-a referit și la problema fierbinte a României, în ziua de azi și, probabil, și de mâine: vaccinurile. Redăm aici fragmentul de final, transcris, cât și în format audio.
1 week 1 day ago
Arhim.
1 week 2 days ago
ÎNTREBAREA 1
Părinte, acum în ultima vreme le cereți tuturor părinților care au copii mici să-i facă să se roage pentru țara noastră, dar și pentru întreaga lume. Există un motiv special pentru tine să faci asta?
1 week 3 days ago
Calinic al Argeșului nu a auzit de îndemnul Patriarhiei de a nu face propagandă vaccinului?
Cu ce l-a năimit mafia farmaceutică sau cât de mult l-a înșelat vrăjmașul diavol ca să spună asemenea aberații?
Să i se ceară lui sufletele și viețile pierdute de cei care se vor vaccina!
1 week 4 days ago
Un asistent medical din județul Constanța a murit la scurt timp după ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID. Bărbatul a fost vaccinat luni, iar în noaptea de marți spre miercuri bărbatul și-a pierdut viața.
Bărbatului i s-a făcut rău în noaptea de marți spre miercuri. A sunat imediat la ambulanță, acuzând dureri toracice puternice.
Un echipaj de pe Ambulanță a sosit în scurt timp la domiciliul acestuia. A fost preluat de medici pentru a fi transportat la spital, însă a murit în drum spre unitatea medicală.
1 week 4 days ago
Dumnezeu să ne ocrotească!
Vania Atudorei, savantul român din Canada decorat de Regina Marii Britanii şi de Franţa
A fugit din România lui Ceauşescu în 1989, cu un microfilm pe care avea diplomele şi brevetele de invenţie pe care le deţinea. Schimbarea de regim din ţară l-a prins în Elveţia, între gardurile de sârmă ghimpată ale unei tabere pentru refugiaţi. Şi nimeni, nici măcar el, nu avea cum să creadă pe atunci că refugiatul Vania Atudorei va deveni director general la o companie de medicamente, va fi decorat de Regina Marii Britanii şi va scrie o poveste românească de succes total în Canada.
„Mă puteţi suna între 6 dimineaţa şi 12 noaptea”, mi-a spus Vania Atudorei când încercam să stabilim momentul cel mai potrivit pentru interviu. Profesorul, microbiologul şi managerul de companie farmaceutică îşi rezerva foarte puţin timp pentru odihnă. „Eu, în mod normal, dacă am cinci-şase ore de somn, e suficient. Cred că regula aceea clasică, 8 ore muncă, 8 ore repaus şi 8 ore somn, e exagerată. Asta înseamnă că o treime din viaţă dormim. E mult! E timp pierdut”, explică Vania Atudorei, în timp ce pregăteşte un test pentru studenţii săi de la Colegiul Gérald-Godin din Montreal, unde predă de 17 ani.
Hiperactivitatea de care admite că suferă, plus dorinţa de a se autotesta şi autodepăşi l-au împins să stabilească un record: a predat într-o zi 20 de ore din 24. A ţinut cursuri la Montreal, la o companie farmaceutică, şi la Ontario. La compania de medicamente, unde activitatea era nonstop, a ţinut cursuri pentru angajaţii din trei ture.
„Am dat 4 ore pentru cei care lucrează de zi, 4 ore pentru cei care lucrează seara şi 4 ore pentru cei care lucrează de noapte. Cursurile pentru cei de noapte le-am început la ora 1 noaptea, am terminat dimineaţa la 5, apoi am luat maşina şi am plecat, pentru că de la 8 aveam cursuri în Ontario. După ce am terminat, la 12, m-am întors la Montreal, unde m-am dus la muncă, pentru că trebuia să rezolv urgenţele. Când am ajuns acasă, vorbeam cu mine şi am zis: «Ai înnebunit, ai să intri în Cartea Recordurilor!», apoi am căzut pe pat îmbrăcat şi am dormit aşa până a doua zi dimineaţa”.
A fost o provocare pe care şi-a impus-o singur, dar şi dorinţa de a oferi, care este, probabil, adrenalina ce îl ajută să îşi ţină în mişcare toate proiectele şi, de fapt, întreaga viaţă. Pentru că, spune Vania, una dintre cele mai mari satisfacţii este să devii conştient că societatea are nevoie de tine, de competenţele tale, şi că le transmiţi altora.
„Când ai acumulat o experienţă frumoasă, variată, interesantă de viaţă, cunoştinţe şi competenţe, e rândul tău să le împarţi cu ceilalţi. Ştiinţa este singura bogăţie care sporeşte când o împarţi cu alţii. Când mă uit la farmacii, la medicamente, sunt conştient că o parte din ele sunt fabricate şi datorită mie şi studenţilor pe care i-am pregătit. Sunt flatat, mă gândesc că românii au venit în Canada şi îi învaţă pe canadieni cum să prepare medicamente”, spune profesorul român.
Lupta împotriva comunismului i-a dat aripi să plece „în exil”
Până ca occidentalii să aibă nevoie de el şi de competenţele lui, a fost nevoie ca el să le poată oferi, să poată demonstra ce ştie şi ce poate. Iar sub sufocanţii ani de comunism din România, acest lucru nu era cu putinţă. Vania Atudorei a înţeles repede că nu îi va fi uşor să îşi întindă aripile în ţara unde s-a născut. Probleme cu regimul au început încă din studenţie, când a fost arestat, la Iaşi, pentru că provocase o revoltă a „căminiştilor”.
„Era în iunie 1977. Eram în căminele de familişti şi, pentru vară, Rectoratul Universităţii Alexandru Ioan Cuza decisese să ne dea afară şi să închirieze la turişti. Cum să dai familii tinere în stradă ca să faci bani? Am făcut afişe, am convocat o şedinţă, au venit 300 de studenţi, am scris şi căminului a apărut un individ, mi-a smuls declaraţia, a zis că e maiorul Sofronie de la Securitatea Iaşi. Până la urmă, decanul m-a eliberat, a vorbit cu şeful Securităţii din Iaşi. Mi-a spus: «Ţi-ai găsit să fii lider la iepuri, la fricoşi? Pe ce lume eşti?»”. Probleme cu regimul au apărut şi mai târziu când, la Cluj, unde lucra la Fabrica de medicamente Terapia, s-a folosit de colaborarea pe care o avea cu postul local de radio ca să difuzeze colinde.
„Au venit cei de la Securitate şi mi-au zis că am făcut-o de oaie. Mi-au dat două variante: să fiu judecat pentru instigare sau să stau la spital şi pe urmă acasă, ca să îmi revin la cap, că numai un bolnav la cap poate face aşa ceva. Şi am obţinut un diagnostic de depresie şi insuficienţă cardiacă”, îşi aminteşte Atudorei.
Lucra la Terapia Cluj, era şeful Laboratorului de Microbiologie Farmaceutică din Cluj-Napoca şi membru al Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Dar ştia şi mai ales simţea că îi lipseşte libertatea. Şi, la un moment dat, s-a ivit ocazia de a fugi din ţară. Cu câteva luni înainte de decembrie 1989, un oficial local a primit invitaţia de a merge în Franţa şi i-a propus să îl ia pe post de interpret. Tot el a făcut intervenţiile necesare pentru ca Vania Atudorei, altfel destul de certat cu regimul, să primească paşaportul.
„Am plecat cu maşina, prin Ungaria. Îmi făcusem un microfilm cu diplomele mele, pentru că, dacă te prindeau la frontieră cu actele originale, te trimiteau înapoi. În Elveţia, am dispărut noaptea. M-am predat autorităţilor, am zis că vin din România, şi orice refugiat dintr-o ţară comunistă din Europa de Est era primit automat”.
Ce a urmat, Vania Atudorei consideră drept un exil. „Era coadă la aşteptare, capacitatea lagărului era limitată, şi am aşteptat trei luni până să îmi vină rândul, stăteam la nişte cămine pentru refugiaţi. Eram departe de ţară, separat de soţie şi copii, eram, practic, în stradă, cu buzunarele goale, nu ştiam ce mă aşteaptă mâine. Apoi m-au dus într-un lagăr cu sârmă ghimpată pe Aeroportul Cointrin din Geneva, cu toţi amărâţii lumii. M-au internat – pentru anchetă, pentru amprente, pentru fotografii”.
Suferea. Iar acasă, în România, în Clujul care îl adoptase şi îi fusese cămin de la sfârşitul studenţiei, şi familia lui avea de suferit. „Ei nu ştiuseră absolut nimic despre intenţia mea. A fost pentru ei un şoc extraordinar, mai ales pentru soţia mea. A venit Securitatea, a dus-o în biroul meu, au făcut percheziţie şi au confiscat tot. A fost penibil. A fost dureros. Dramatic e că eu, din Elveţia, le trimiteam pachete soţiei şi copiilor, băiatul era în clasa a patra, fetiţa începea clasa întâi. Abia în februarie 1990, soţia a fost sunată şi chemată la vamă, ca să ia pachetele care stăteau acolo de câteva săptămâni. Din ordinul Securităţii, nu putuseră să i le dea”. E singurul moment din discuţie când vocea profesorului, care parcă zâmbeşte mereu, se frânge. „Câtă lipsă de omenie! Ce vină aveau copiii să nu primească pachetele cu dulciuri, obiecte pentru şcoală, hăinuţe…”.
Doar în Canada îşi putea alimenta setea de libertate
Odată cu statutul de refugiat în Elveţia, lui Vania Atudorei i-a venit şi „repartiţia”. Autorităţile l-au trimis în cantonul francofon Jura. Excelent cunoscător al limbii franceze, s-a adaptat rapid. S-a angajat la un spital local. După câteva luni, a ajuns la laboratorul de analize microbiologice al Ministerului Mediului, iar la spital a fost numit şef adjunct de laborator, cu un salariu de trei ori mai mare.
Viaţa i se aşezase, dar soluţia durabilă, pe termen lung, la care tânjea Vania Atudorei nu părea să fie, totuşi, în Ţara Cantoanelor. „În Elveţia, rezidenţa o obţii abia după 10 ani, iar cetăţenia, după 15. Era prea mult pentru mine. Pe mine, dacă mă pui într-o cuşcă, mă omori. În Elveţia mă simţeam în provizorat şi insecuritate”.
Tot setea de libertate l-a făcut să caute altă variantă de emigrare. Iar libertatea cea mai rapidă părea în Canada, unde, după trei ani, putea avea cetăţenia şi paşaportul canadian. „Ştiam că e o industrie farmaceutică dezvoltată, iar aceasta era forţa mea. Aveam încredere în mine şi nu am regretat niciodată”, spune profesorul.
O carieră de vis
Parcursul său în Canada e atât de stufos, încât ar acoperi un întreg număr din ziar:
Este microbiolog, profesor
Este primul român devenit manager al unei mari companii de medicamente din Canada
Este promotor de evenimente culturale şi spectacole la care invită artişti români,
A predat 12 cursuri de specialitate diferite,
A dezvoltat parteneriate sociale, ştiinţifice şi culturale între Franţa, Canada, Elveţia, România, dar şi ţări africane francofone, unde a predat cursuri.
Este iniţiatorul a nenumărate proiecte de înfrăţire între oraşe şi instituţii din Canada şi România.
În aprilie 2015, Franţa i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques”, cea mai veche decoraţie civilă a Franţei, singura ce datează din perioada lui Napoleon. În octombrie 2012, a primit Medalia Jubileului de Diamant al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi Canada i-a acordat distincţii. România, nu. Cel puţin deocamdată. Deşi tocmai României îi atribuie Vania Atudorei succesul lui în Canada.
Ce îl ține în priză 24 de ore din 24
Pentru omul căruia nu îi ajung 24 de ore ca să facă tot ce şi-ar dori, care are un soi de demon interior care îl împinge mereu să iniţieze, să ceară, să vrea, să încerce, există, totuşi, o vocaţie principală şi un proiect de suflet. Vania Atudorei simte că este, în primul rând, un educator.
„Cred mult că cea mai frumoasă şi mai rentabilă investiţie este să îi dai unui tânăr educaţie, cultură, instruire. De aceea, cred că proiectele pe care le iubesc cel mai mult sunt cele de înfrăţire, cele de schimburi. Avem nişte burse recent înfiinţate pentru studenţi români, îi primim aici o lună cu masă, casă, excursii. Marele arhitect român Dan Hanganu, cu peste 50 de diplome şi medalii, a acceptat să facem o bursă care să îi poarte numele, şi un student de la Arhitectură să vină, în august sau septembrie, să facă un stagiu. Asta îl ambiţionează, devine conştient că se poate mai mult şi mai bine şi îi dă ambiţia să se autodepăşească”.
Despre autodepăşire, Vania Atudorei ar putea să ofere cursuri. „Cred că am reuşit în Canada pentru că stăpâneam limbile vorbite aici, am citit despre cultura lor, am încercat să înţeleg, m-am adaptat, am demonstrat de ce sunt capabil. Le place că publici, că te implici, că ai iniţiative. Dacă rămâi în locuşorul tău, ai teama că deranjezi şi nu faci nimic, nu o să îţi cadă nimic din cer. Un imigrant trebuie să muncească de două ori mai mult decât cineva născut şi crescut aici, tocmai ca să se remarce, să îşi facă locul lui. Când eşti decis, hotărât, ferm, nu ai cum să nu reuşeşti”, crede profesorul Atudorei.
Mă consider norocos că m-am născut la Botoşani, în nordul Moldovei, şi am avut parte de şcoli şi profesori absolut excepţionali. Cunoştinţele şi experienţa dobândite în România am putut să le aplic oriunde în lume. Sunt convins că potenţialul României e competitiv cu oricare altul din lume. Handicapul este că nu a avut maşina de marketing a altor ţări, spune profesorul.