MINUNEA ARĂTĂRII RECENTE A SFÂNTULUI COSMA, PROTOSUL ATHOSULUI. ACESTA CERE ROMÂNILOR SĂ SE LUPTE ÎMPOTRIVA UNIRII CU CATOLICII!

Tipar
Articol
Topic
Sfinți și Minuni

MINUNEA ARĂTĂRII RECENTE (2009) A SFÂNTULUI COSMA, PROTOSUL ATHOSULUI.

ACESTA CERE ROMÂNILOR SĂ SE LUPTE ÎMPOTRIVA UNIRII CU CATOLICII!

Va semnalez o minune cutremuratoare petrecuta acum nu multi ani in Grecia. Unei romance evlavioase de acolo i se arata in vis de trei ori Sf. Cosma, Protosul Sfântului Munte Athos, cel ce in timpul imparatului bizantin Mihail VII si al Patriarhului Constantinopolului Ioan Vekkos (ambii unionisti), pentru ca nu era de acord cu unirea pe care o pusesera ei la cale cu Romano-Catolicismul in urma Sinodului de la Lyon din 1274  si ii cere sa-i faca icoana si sa-i duca o parte din moaste in Romania pentru a-i face cunoscuta si viata si invatatura ortodoxa intrucat, spune el, in Romania trebuie sa ne opunem unirii cu romano-catolicismul. Minunea este consemnata in cartea „Minuni contemporane” care va fi lansata, cu ajutorul lui Dumnezeu, miercurea aceasta (astazi, 09 nov 2011), ora 18, la Libraria Sophia. Mi se pare cuntemurator faptul ca sfintii au ajuns sa ceara romanilor de peste granite sa se intoarca in Romania si sa se lupte cu mentalitatea uniata, filo-catolica, existenta la noi si sa faca cunoscuta lupta martirica dusa de Sf. Parinti contra acestui duh filo-catolic! Minunea aratarii inteleg ca a avut loc in preajma Adunarii Generale a Conferintei Bisericilor Europene de la Lyon din 2009, tot Lyonul unde se apostaziase in 1274 si din cauza caruia moare sfantul! Sa nu uitam ca, in 1993, BOR a semnat Acordul eretic de la Balamand prin care catolicismul este recunoscut ca Biserica sora, cu taine, preotie si har lucratoare, acord ne condamnat inca oficial de BOR.

Sa ne luptam, deci, din interiorul Bisericii, asa cum a facut Sf. Cosma si asa cum ne cere (am citit intr-o sursa ca a refuzat comuniunea cu Patriarhul Ioan Vekkos, care se unise cu Papa,  iar asta a dus la martirizarea sa!)! Faptul ca sfantul s-a aratat inseamna ca exista o problema, dar ca ea, cu ajutorul lui Dumnezeu si prin lupta credinciosilor si clericilor bine-credinciosi, poate fi vindecata, evitata! Sfantul nu spune sa parasim Biserica, ci se ne luptam! Sa fim si noi parte a minunii sale si a iconomiei divine randuite prin el! Tot in aceasta minune Sfantul spune ca nu va veni chiar acum sfarsitul (desigur, aceasta este la latitudinea iconomiei nestiute a lui Dumnezeu, iar acest chiar „acum” se refera, evident, la anii imediat urmatori!) si prevesteste si situatia in care a ajuns Grecia chiar in aceste zile (nu vor mai exista bani pentru salarii)! Atentie, femeia nu stia nici de existenta sfantului, nici viata lui, si ignora la inceput aratarile in vis. De abia dupa a treia aratare, in care Sfantul ii povesteste si viata si ii da toate aceste detalii, ea merge la duhovnic, iar acesta la duhovnicul sau din Sf. Munte si toti confirma datele si minunea, ajutandu-o sa faca cele poruncite ei de Sfant. A carui porunca o ducem si noi, cu nevrednicie, spre indeplinire si va rugam si pe voi sa dati mai departe mailul si minunea sfantului si sa o publicati pe site-urile dumnevoastra sau sa le postati la commenturi pentru ca lumea sa cunoasca Adevarul. Moastele frumos mirositare ale Sfantului Cosma Protosul se gasesc la intrarea in biserica Protaton (vis-a-vis de sediul Sfintei Chinotite, cea care a scris si protestele din 1993 [http://ortodox0.tripod.com/id3.html] si din 1999 [http://ortodox0.tripod.com/id1.html] la adresa Acordului de la Balamand si a declaratiilor SS Bartholomeu) din capitala Sf. Munte, Kareia, gasite in 1981. Acolo arde in permanenta o candela. Vedeti mai jos:

Sfântul Cosma, Protosul Athosului

 

D. V.: – Spuneţi câteva cuvinte despre Sfântul Cosma Protosul…

Mihai M.: ‑ Sfântul Cosma a venit ca o mân­gâ­ie­re pentru noi, ca creştini. Dar a venit într‑un moment is­toric. Acum doi ani, când a fost la Lyon întâlnirea or­to­docşilor cu catolicii, a fost întrunirea de la Lyon şi, îna­inte de a se face întrunirea asta, sfântul i‑a apărut în vis Lilianei.

Maria-Liliana M.: ‑ Primul vis n‑a fost cine ştie ce. A apărut în vis şi cerea să‑i facă o icoană. Aşa, mai dur, a apărut. Ne‑a spus atunci ceva, că ne aşteaptă cli­pe grele şi că trebuie să‑i fac o icoană. Spunea „Eu sunt Sfântul Cos­ma Protosul” – asta în primul vis. Şi am zis: „Doam­ne, ce sfânt e acesta?” Chiar m‑am trezit şi mi‑am făcut cru­ce, am crezut că visul e de la cel rău. Şi n‑a durat mult, chiar în aceeaşi săptămână, dacă nu mă înşel, şi sfântul mi-a apărut ia­răşi în vis. Noi ne‑am spovedit, atunci, mi se pare. Şi am fost şi pe la Mănăstirea Sfântului Nicodim, dacă nu mă înşel, în pe­ri­oa­da aia.

Mihai M.: ‑ Da, am fost la Sfântul Nico­dim. Este o mă­năstire de călugări care aparţine de Sfântul Munte, la Igumeniţa. Sunt peste douăzeci de călugări acolo.

Maria-Liliana M.: ‑ Da…

Mihai M.: ‑ În vis, Sfântul Cosma i‑a spus: „Să îmi faci icoana!” Noi nici la al doilea vis nu am luat în seamă cuvintele sfântului. Că mi‑a spus dimineaţa visul. Şi sfântul i s‑a arătat în vis a treia oară. A visat că mergeam către o mă­năs­tire cu o maşină, în care eram eu şi cu fiică‑mea şi cu Liliana. Vin două maici îmbrăcate în alb, deschid portiera la maşină: „Voi staţi aici!”, îmi spun mie şi fiică‑mii, „iar tu, Maria, mergi cu noi!” O duc către o poartă mare, fantastic de ma­re, cu ostaşi în stil roman, cum era în perioada Dom­nului, când a trăit pe pământ, nişte ostaşi în stil ro­man, puternici, se deschide o poartă mare şi, când intră cu ea, fe­­meile astea două o iau… te‑au lăsat acolo, te‑a luat altcineva?

Maria-Liliana M.: ‑ Nu. Eram îmbrăcată într‑o că­ma­şă albă. Şi am mers acolo, în mănăstire. Dar erau os­taşii ăştia. Şi erau nişte cântece îngereşti, nu poţi să ex­plici ce‑am auzit eu acolo. Am intrat în mănăstire, şi părinţii ăia din părţi erau îmbrăcaţi în veşminte…

Mihai M.: ‑ Şi‑n mijloc era o ceată de mucenici, îm­bră­caţi în negru…

Maria-Liliana M.: ‑ Şi aveau crucea la gât. Şi a venit Sfântul Cosma şi mi‑a spus: „Maria, să faci as­cul­tare: să faci icoana mea şi să mă duci în România! Să mă faci cunoscut!” Că a zis că o să fie nişte clipe, să se u­nească ceva, nu ştiu, n‑am înţeles eu bine cum e cu unirea asta cu catolicii. Şi nu‑i bună! Nu‑i bună! Şi mi‑a spus sfântul cum a fost chinuit de catolici, cum şi‑a dat sufletul pen­tru Ortodoxie, cum l‑au omorât!

D. V.: – V‑a povestit viaţa lui?

Maria-Liliana M.: ‑ Da, aşa, un pic…

Mihai M.: ‑ „Că şi eu am luptat pentru Ortodoxie, şi m‑au spânzurat pentru Ortodoxie! Să mă duci în ţara ta!”, i-a spus.

Maria-Liliana M.: ‑ Şi eu i‑am spus: „Eu sunt străină aici! De ce nu mergeţi la altă femeie, la o grecoaică? Eu sunt străină!” Şi a zis: „Nu, Maria, nu eşti străină! Toţi suntem fraţi în Hristos. Nu eşti străină! Să faci as­cul­tare, cum îţi spun eu!” Şi am zis: „Nici nu vă cu­nosc… Unde să mă duc eu?” Şi a zis: „Du‑te, că am să‑ţi scot oamenii potriviţi, şi pentru sfintele moaşte, şi pentru icoană, şi pentru slujbă, şi pentru tot! Pentru tot ce‑o să fie, am să‑ţi scot eu oamenii potriviţi în cale!” Şi aşa a fost. Ne‑a scos oamenii potriviţi în cale. A doua zi, gata, a început. A venit un părinte în ca­să la noi, care a dormit la noi. I‑am spus visele, am spus: „Părinte, o să spuneţi că sunt nebună, dar eu de câ­teva zile tot visez un sfânt, nu ştiu ce‑i cu asta!” Şi a zis: „Ce sfânt? Cum?” Şi i‑am povestit eu că a zis că e Sfân­tul Cosma Protosul. Părintele mi-a spus că el n‑a auzit ni­cio­dată de sfântul ăsta.

Mihai M.: ‑ Am întrebat şi alţi duhovnici, alţi părinţi, am vorbit, şi au zis: „Nu cred că poate fi de la cel rău, din moment ce s‑a înfăţişat… nu poate fi de la diavol visul”.

Maria-Liliana M.: ‑ L‑am pus pe gânduri un pic, a ră­­mas el în suspans, aşa, cam curios, părintele acela. Dar a mers la duhov­nicul lui înMuntele Athos, a discutat cu dân­sul – el avea o bisericuţă de pictat, ceva, un paraclis mi­cuţ.

D. V.: – Părintele?

Maria-Liliana M.: ‑ Da, părintele, e pictor. Şi zice: „Doam­na Maria, am fost la duhovnicul meu şi a spus să las tot şi să ascult ce mi‑a spus doamna aceea, că există sfântul ăsta, şi hai să căutăm!” Şi a început şi el cu lucrarea lui de acolo, şi noi pe partea astalaltă.

Mihai M.: ‑ A găsit lemnul pentru icoană imediat, cum ne trebuia. Că ne‑a întrebat: „Cât de mare vreţi s‑o facem?” I-am zis: „Dacă o facem, să facem o icoană de un metru”. Şi a găsit un lemn, exact de 95 de centimetri, pe interior scobit, cum este. A găsit şi s‑a apucat de lucru.

Maria-Liliana M.: ‑ După aia, m‑a întrebat cum arată. I‑am spus eu, i‑am explicat cum l‑am văzut, în vis, cum aşa, şi a făcut icoana asta. Dar sfântul a spus să fim aproape de Domnul, că o să avem încercări foar­te grele. Cred că începând cu criza asta, cum a fost, şi în­colo…

Mihai M.: ‑ A fost înainte de criză, nu apăruse criza atunci.

Maria-Liliana M.: ‑ A zis sfântul că o să avem încercări şi să fim aproape de Domnul. Dar a zis că n‑o să fie acum sfârşitul lu­mii; că eu îl întrebam, în vis, dacă o să fie sfârşitul lu­mii. Şi a spus că n‑o să fie acum, dar o să fie chinuri foarte mari. O să ajungem cum spunea şi Sfântul Paisie, că spu­nea că o să ajungem la cipuri, că o să ajungem să se strân­gă banii… A zis că o să se strângă ba­nii, că o să muncim şi n‑o să fim plătiţi.

D. V.: – V‑a zis că o să se renunţe la bani? Sau în ce sens v-a zis că o să se strângă banii?

Maria-Liliana M.: ‑ Adică, n‑o să mai fim plătiţi. Nu ştiu la ce s‑a referit.

D. V.: – Ştiţi ce poate însemna că se strâng banii? Mai-marii lumii vor acuma să se renunţe la bani, să nu mai fie bani, ci doar „bani” electronici. Să nu mai plăteşti cu bani, cum plăteşti la piaţă, ci să plăteşti tot cu cipul, cu cardul cu cip.

Maria-Liliana M.: ‑ Da, a zis că „n‑o să vă mai plă­teas­că cu bani”. Ce pot să înţeleg eu din asta? Şi cu un card, cu ceva, o să se întâmple ceva.

D. V.: ‑ Cu un card?

Maria-Liliana M.: ‑ Da. Şi a mai spus să facem cunoscut faptul că nu trebuie să ne unim cu catolicii.

Mihai M.: ‑ Da, de unirea cu catolicii, de asta a ţinut cont şi atunci, dimineaţa, …

Maria-Liliana M.: ‑ Mai spunea sfântul ceva de Vekkos, ţi‑am spus eu ţie atunci.

D. V.: ‑ Patriarhul Ioan Vekkos e patriarhul care a vrut unirea cu catolicii în secolul al XIII‑lea. Da­torită lui au venit catolicii în Muntele Athos şi l‑au omorât pe Sfântul Cosma.

Maria-Liliana M.: ‑ Da, şi Sfântul Cosma a fost împotriva patriarhului Vekkos.

D. V.: – Despre patriarhul Vekkos vă aduceţi aminte ce v‑a zis sfântul?

Maria-Liliana M.: ‑ I‑am spus eu atunci lui Mihai.

Mihai M.: ‑ Am aflat şi eu, pe urmă, cum a fost cu patriarhul Vekkos. Asta este cel mai important din ce i‑a zis Sfântul Cosma: „Să mă duci şi să mă faci cunoscut, ca să opuneţi rezis­tenţă în România!” Să îl fa­cem cunoscut în România, ca să opunem rezistenţă în lup­ta cu catolicii. Nu trebuie să admitem în credinţă lu­­crurile care vin din altă parte, de la catolici… Tre­bu­ie rezistenţă… Ştie Dumnezeu că nu putem decât până a­colo, dar să avem rezistenţă. Şi să nu admitem cu­vin­te­le greşite, indiferent de la cine vin, de la ce scaune. „Nu, domnule, eu spun adevărul chiar dacă îmi iei rasa de pe mi­ne… O spun, şi ţi‑o spun în plen, ca să ştii că şi tu tre­buie să fii ruşinat, aşa cum şi tu ruşinezi cu cu­vin­te­le tale, care nu‑s din canoanele Sfinţilor Părinţi. Şi eu nu te ling cu nimic, dimpotrivă”. Câte a păţit şi Sfântul Nec­tarie, care ne‑a ajutat atât de mult. S‑a mâhnit, a ştiut că e pe nedrept dus din Cairo, din Alexandria, şi i‑a întrebat pe toţi: „De ce sunt prigonit?”, dar toţi au ple­cat capul. Deşi lumea îl iubea… Dar Domnul a fă­cut din el un sfânt care ne dă posibilitatea să Îl slăvim pe Dumnezeu. Ca o dovadă că nici noi nu îi uităm pe stră­moşii noştri care au fost martiri, pentru adevărul pe care astăzi îl avem pe limba noastră…

D. V.: – Ce altceva a mai spus Sfântul Cosma Protosul?

Mihai M.: ‑ El i‑a spus că trebuie să opunem re­zis­ten­ţă în România. Fiindcă atunci catolicii pentru cre­din­ţă l‑au omorât! Da, l‑au omorât. Dar să ne ducem, să opunem rezistenţă de acolo, că „au să vină vremuri grele. N‑o să vă plătească, o să fie vai şi amar de voi…”

Maria-Liliana M.: ‑ Pe noi, creştinii, au să ne lupte foar­te mult!

Mihai M.: ‑ Da, pe creştini. Şi trebuie să opunem re­zis­tenţă.

D. V.: – Dar v‑a spus şi că o să fie unire cu ca­to­li­cii, sau v‑a spus doar să vă opuneţi?

Mihai M.: ‑ N‑a spus că o să fie, ci a spus să ne o­pu­nem. Atât a spus. A spus să ne opunem, să opunem re­zis­tenţă în România.

Maria-Liliana M.: ‑ În al patrulea vis, când mi s‑a în­fă­ţişat, a spus că a fost mulţumit de ce i-am făcut acolo, de ce i‑am dus, cum am făcut…

Mihai M.: ‑ Că noi am făcut icoana, pe urmă am fă­cut iconostasul. Ne‑a trimis şi am găsit sfinte moaşte, şi la Sfântul Munte, şi la mănăstire, aici; în două locuri am găsit. Am făcut multe iconiţe şi am dat aşa… Îl facem şi noi cunoscut. Părintele a pus materiale cu sfântul pe site-ul parohiei Hreaţca, acolo, ca să fie cunoscut şi pe in­ter­net. Dar trebuie să opunem şi practic rezistenţă. Şi a­cu­ma a apărut iar, după atâta timp, i-a apărut în vis şi i‑a spus…

Maria-Liliana M.: ‑ Da, cu părintele de acolo, să găsesc un copilaş să‑l botez în România, cu numele lui, să‑i dau numele lui.

Mihai M.: ‑ Şi ţi‑a spus…

Maria-Liliana M.: ‑ Da, că‑i mulţumit de ce‑am făcut a­colo. Adică, tot ce mi‑a spus el, eu am făcut. M‑a ajutat Dum­nezeu.

Mihai M.: ‑ Aşa, deci e mulţumit de ce‑am făcut a­co­lo, lângă Fălticeni, cu moaş­tele, cu ce‑am mai putut şi noi să facem, aşa, dar să mai botezăm un copil, să împlinim adică lucrarea noas­tră – e mulţumit de ce‑am făcut acolo, dar să îm­pli­nim lucrarea noastră.

Maria-Liliana M.: ‑ Acum, din muntele Athos tre­bu­ie să mai luăm paraclisul lui sau un acatist, ca să‑l aibă părintele acolo, să‑l facă. L‑a pus în biserică la loc de cinste: lângă icoana Sfântului Nicolae a pus-o pe cea cu Sfântul Cosma.

Mihai M.: ‑ Şi‑l pomeneşte ca ocrotitor, acolo, al bi­se­ricii… Cum e Sfântul Nicolae, hramul bisericii.

Maria-Liliana M.: ‑ Noi avem slujba tradusă, pe care a fă­cut‑o părintele Atanasie. Slujba toată…

Mihai M.: ‑ Sfântul cere să fie cunoscut.

Maria-Liliana M.: ‑ Acuma nu ştiu dacă noi, cu trea­ba asta, n‑o să facem rău la persoanele astea care vor să se unească cu catolicii…

Mihai M.: ‑ Nu ne interesează asta. Noi facem ceea ce ne spune sfântul şi nu ne interesează cu ce logică se vrea unirea sau cine vrea… eu înţeleg, ca om, că tre­buie să‑l ajutăm pe fratele nostru, să dăm un ajutor, să cedăm în faţa lui, dar până acolo unde ajunge să lo­veas­că în dogmă, în ceea ce au lăsat cele şapte sinoade şi nimic altceva! Înţeleg! În aşezare, în mişcare, sun­tem largi la inimă să‑l îmbrăţişăm pe fratele nostru, dar a­colo unde cele şapte sinoade ne‑au lăsat, prin Duhul Sfânt, canoanele după care trebuie să ne conducem, nu poa­te interveni nici cel mai mare om de pe pământ. Aşa că nu noi trebuie să facem mutarea asta. Îi îm­bră­ţi­şăm, le cerem să vină lângă noi, luptăm pentru adevăr, dar cei cărora nu le place adevărul trebuie să cedeze. Dacă eu sunt în ne­a­devăr, sigur că o să cedez, acolo unde am greşelile me­le, dacă le văd. Dar, atâta timp cât sunt cu cele şapte Sinoade Ecumenice, cred că, cât de cât, mă străduiesc să fiu cât mai aproape de Domnul, cu ceea ce am învăţat, cu ceea ce ştiu…

D. V.: – Trebuie ca oamenii să caute cu jert­fel­ni­cie adevărul…

Maria-Liliana M.: – Eu cred că şi cato­licii, şi toţi, dacă ar cere adevărul de la Dumnezeu, fiecăruia per­so­nal i se va descoperi. Cum şi astăzi vin mulţi catolici la Sfântul Munte şi se botează şi intră în mare şi‑i bo­tea­ză… Şi în Tinos vin turci care se botează zilnic. Vin a­colo turci…

D. V.: – În insula Tinos, la icoana Maicii Domnului, nu?

Mihai M.: ‑ Da. Acolo vin. Dumnezeu ne aşteaptă pe fie­care, personal. Să venim către Dom­nul şi de acolo, dacă Dumnezeu va orândui, va fi; dacă nu, avem o mie de ani când s‑au rupt… Dacă face pogorământ episcopul cutare: „Hai să ne unim cu ăştia”, nu poate fi bine. Intrăm în contradicţie cu cele şapte Sinoade, atunci. Nu putem să facem asta. Po­go­ră­mânt… acuma nu se poate vorbi de aşa ceva. Catolicii tre­bu­ie să cedeze, să vadă adevărul. Dacă ei recunosc că Sfânta noastră Împărtăşanie este adevăr, este taină, şi dacă ne recunosc taina noastră, de ce nu ne recunosc şi pe noi ca şi creştini? Ne recunoaşteţi taina şi pe noi, ca fiind creştini adevăraţi, nu ne recunoaşteţi? De ce‑mi recunoşti taina, atunci? Cum a fost, că ne recunosc Tai­nele? Şi pe noi, ca şi creştini, nu… Ce vreţi? Din mo­ment ce ne recunoaşteţi Taina, recunoaşteţi‑ne ca şi creş­tini, şi veniţi către noi, că asta este Biserica mamă, care vine de la Sfinţii Apostoli. Voi aţi plecat şi v‑aţi fă­râmiţat într‑atâtea grupări, în perioada de la 1050 în­coace. Oare noi trebuie să venim la voi? Într‑adevăr, sunteţi fraţii noştri, vă îmbrăţişăm, dar ru­ga­ţi‑vă la Dumnezeu să vedeţi adevărul, fraţilor! Şi veniţi şi voi la adevăr! Încet‑încet, eu văd că mulţi ca­to­lici vin la Ortodoxie, nu ortodocşii se duc la catolici. Mulţi musulmani vin la Ortodoxie şi se botează în Grecia, cum văd eu, şi nu ortodocşii se duc să se facă mu­sul­mani! Există o curgere către creştinism şi nu in­vers!

 

NOTĂ ORTODOXIA.RO:

PARACLISUL

Sfântului Mucenic Cosma Protosul

Preotul: Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Strana: Amin. Rugăciunile începătoare, Psalmul 142, apoi:

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului (de 3 ori).

Troparul

Glasul al IV-lea, după «Cel ce pe Cruce Te-ai suit…»

Pe Cuvioşii nevoitori Părinţi ai Kareii, monahi ai Athosului dimpreună cu cei din lume însoţiţi, cu stăruinţă să-i cinstim rugându-i, iertare de greşeli să luăm şi în harul Duhului să ne îmbrăcăm dumnezeieşte şi aşa să slăvim pe Dumnezeu, Cel ce a dăruit acestora dumnezeiasca cunună.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh (acelaşi)

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (a Născătoarei)

Către Născătoarea de Dumnezeu, acum cu osârdie să alergăm noi păcătoşii şi smeriţii şi să cădem cu pocăinţă, strigând din adâncul sufletului: Stăpână ajută-ne, milostivindu-te spre noi; grăbeşte că pierim sub mulţimea păcatelor; nu întoarce pe robii Tăi deşerţi, că pe Tine singură nădejde Te-am câştigat.

Apoi Psalmul 50:

Canonul Paraclis

Glasul al VIII-lea

Cântarea I

Trecând Israil…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Cu sângele vostru mucenicesc multă îndrăznire dobândind către Dumnezeu, Părinţilor, mâinile spre Dânsul stăruitor pentru noi ridicaţi-le.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Punând bunătăţile pământeşti cu înţelepciune dedesubtul celor cereşti, Părinţilor Cuvioşi în Athos robi lui Hristos v-aţi făcut voi neînfricaţi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Jugul nevoinţelor l-aţi luat Părinţilor voştri arătându-vă următori luând nestricata bogăţie cea pentru care-aţi lăsat stricăcioasele.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

De dulcea săgeată fiind răniţi Pururea-fecioară cea a Fiului tău dorit Părinţii ca cerbii alergat-au întru grădina ta, Maică a Domnului.

Cântarea a III-a

Cel ce bolta cerească…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Adunarea aleasă şi sfântă din Athos s-a- nfrumuseţat când în ceată pe voi v-a primit mult fericiţilor pe care vă rugăm noi toţi s-ajutaţi prin rugăciuni celor ce vă cinstesc.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Mărturia, Părinţilor, cea dintru conştiinţă aţi îmbogăţit-o cu slava muceniciei, pentru evlavie, primită de la eretici de care izbăviti-ne, mult fericiţilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

S-a dat nouă supunere, să avem Părinţilor ca şi pătimire în Domnul, Carele ne cheamă la cele înalte în care să şi ajungem noi cei ce vă preamărim, cu nevoinţă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

Mântuire nu este, n-afara Bisericii, pe care Mireasă prin Sânge Fiul Tău o a pus Sfântă, pentru care, biruitorii părinţii ca daruri de jertfa, de tot ei arşi au fost.

Izbăviţi, pe fiii voştri Părinţilor Cuvioşi, din cumplita rătăcire pe cei ce cu căldură vă laudă dumnezei asca luptă.

Caută, cu milostivire cu totul lăudată Născătoare de Dumnezeu la necazul cel cumplit al trupului meu şi vindecă durerea sufletului meu.

Preotul rosteşte ectenia: Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule…

Ecfonisul: Că milostiv şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti şi Ţie slavă înălţăm Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Strana: Amin. După care

Sedealna

Glasul al IV-lea: Rugătoare caldă…

Ca zid neclintit al credinţei v-am dobândit şi calzi mijlocitori, Părinţilor dumnezeieşti, la Domnul să mijlociţi noi vă rugăm să dăruiască şi nouă plinătatea ortodoxiei.

Cântarea a IV-a

Auzi Dumnezeule…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Sus lăcaş sfânt gătindu-vă prin martiriu dumnezeieştilor Părinţi, pentru noi rugaţi-vă acum să ne înălţăm celor vremelnice.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Sfinţilor nu aţi devenit părtaşi ereziei viclene nicidecum, ca dar nestricat cu rugăciuni şi ortodoxia daţi-ne acum.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

După ce aţi îndepărtat mânioasele atacuri eretice ale apusenei rătăciri, Părinţilor aveţi acum adăpost.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

Fii adevăraţi s-au făcut ai Fiului Tău Cinată Sfinţii Martiri, pe care roagă-L să alunge toată întristarea ce rea de la noi.

Cântarea a V-a

Fă-ne luminaţi…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Fericiţilor, mijlociri faceţi către Hristos, cu ale voastre curgeri de sânge, să mă dezlege de greşelile cele multe.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Zid nebiruit, înţelepţilor, s-a dovedit şi al ortodoxiei turn înalt, către eretici, aleasa luptă a voastră.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Apa Vieţii bând, Fericiţilor de Dumnezeu şi setea mea acum să o potoliţi, împărtășindu-mi o picătură să mă sfinţesc.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

Acoperământ Tu şi bucurie mie eşti, Mireasă Maică a lui Dumnezeu şi Preacurată, precum ai fost şi Părinţilor.

Cântarea a VI- a

Vărsa-voi rugăciunea mea…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Rugător şi smerit eu vin acum, la mormântul cel de obşte şi vă rog Părinţilor, să primesc şi eu Harul şi întru piatra credinţei statornicit şi nemişcat să stau acum de-ale noilor valuri eretice.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Biruind, tu ai primit ca cel dintâi întru slavă cununile ascezei şi suferind spânzurare Părinte, ai dobândit Cuvioase un nou avânt, pe care-acum, rugămu-te fericite şi nouă dă-ni-l în dar.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Nicicum, nu v-aţi temut Părinţilor de primejdii şi de grelele chinuri şi aţi primit ca prin muncile multe în ale Domnului curţi să vă odihniţi, în care şi noi s-ajungem, pentru toţi cu căldură să mijlociţi.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

Marie de Dumnezeu Născătoare slava celor ce se nevoiesc în Athos acum te rog’ dimpreună cu Sfinţii să ne învredniceşti a ne sălăşlui în muntele lui Dumnezeu unde sus cu mult dor aşteptăm să fim.

Izbăviţi pe fiii voştri Părinţilor Cuvioşi din cumplita rătăcire pe cei ce cu căldură vă laudă dumnezeiasca luptă.

Curată care prin cuvânt pe Cuvântul în chip netâlcuit L-ai născut în zilele din urmă, nu înceta rugându-L ca una ce ai îndrăznire de Maică.

Preotul rosteşte ectenia: Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta,…

Condacul

Glasul al II-lea. Fierbinte te rogi…

Mulţimea de toţi cinstită a Părinţilor, cei ce împreună aţi mărturisit dreapta credinţă, nu treceţi cu vederea glasul nostru de rugăciune, ci dăruiţi marea bogăţie de harisme, celor ce cu osârdie strigă, patimile rele şi rătăcirea, îndepărtaţi-le de la noi, voi cei ce prin mărturisire, cu jugul Domnului v-aţi încununat.

Prochimen

Glasul al IV-lea

Răbdând am aşteptat pe Domnul şi m-a cercetat.

Stih: Şi a aşezat pe piatră picioarele mele şi a călăuzit paşii mei.

Evanghelia după Luca (cap. 12,8-12)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Pentru rugăciunile Cuvioşilor Nevoitori Milostive, curăţeşte mulţimea greşelilor noastre.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu Milostive, curăţeşte mulţimea greşelilor noastre.

Stih: Miluieşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, curăţeşte fărădelegile mele.

Glasul al VI-lea, Podobia: Toată nevoia lumească părăsind…

Toată nevoia lumească părăsind, mintea şi cugetul şi toată viaţa, le-aţi pus în slujba lui Hristos, Cuvioşilor Părinţi şi credinţa ortodoxă mărturisind, împreună cu de Dumnezeu cugetătorul Cosma, unii prin sabie, alţii prin spânzurătoare, către limanul neînvolburat, îndreptându-vă v-aţi odihnit, de unde Sfinţilor, dăruiţi-ne nouă dumnezeieşte, să călătorim pe calea Domnului, cei ce pe Voi vă cinstim.

Preotul: Mântuieşte, Dumnezeule, poporul Tău …

Strana: Doamne, miluieşte (de 12 ori).

Preotul, ecfonisul: Cu mila şi cu îndurările …

Strana: Amin.

Cântarea a VII-a

Tinerii cei ce au mers din Iudeea…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Adunaţi în Careia Părinţilor de pretutindeni în Schit aţi fost, luptând cu dăruire acum sus împreună locuiţi Domnului cântând: bine eşti cuvântat. Dumnezeul Părinţilor noştri.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Piatra fără de limbă Cuvioşilor Părinţi propovăduieşte mărturisirea voastră pe care aţi tăcut-o către cei mincinoşi, strigând bine eşti cuvântat, Dumnezeul Părinţilor noştri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Părtaşi împărăţiei voi prin spânzurătoare Sfinţilor v-aţi făcut rugaţi-vă la Domnul pentru cei ce Ii cântă dintru al inimii adânc bine eşti cuvântat, Dumnezeul Părinţilor noştri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

Cu sânge sfanţ Fecioară a fost vopsit pământul grădinii Tale, al celor ce aleargă la Tine cu căldură şi pe Fiul Tău prea-slăvesc: bine eşti cuvântat, Dumnezeul Părinţilor noştri.

Cântarea a VIII-a

Pe împăratul Ceresc…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Noi Părinţilor, cu rugăciunile voastre, la Domnul cu dor cădem, cântându-I şi prea înălţându-L pe El întru toţi vecii.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Pe moştenitorii şi următorii voştricare-acum se nevoiesc in Athos îi faceţi localnici cu voi intru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Duhule Sfinte pentru Care Părinţii au primit a se jertfi de voie odineşte-te şi în noi întru toţi vecii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

Pe preoţi cu monahii primeşte-i la Fiul să mijlocească de-a pururi Preasfântă ca să viem întru toţi vecii.

Cântarea a IX-a

Fecioară Preacurată…

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Părinţilor susțineți în Ortodoxie pe ale Muntelui Athos mlădiţe acum şi pe noi întru fapte ne arătaţi urmaşi.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă pentru noi!

Deschideți-ne nouă ale cortului porţi, să devenim părtaşi întru cele cereşti, încununaţilor luptători Martiri ai Kareii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Slăvind Sfânta Treime cu mărturisirea, întru Predania Sfinţilor aţi rămas, întru aceasta să dăinuie toţi, rugaţi-vă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (al Născătoarei)

O, Maică Născătoare,? Călăuzitoarea Aghioriţilor, învredniceşte-ne în dumnezeieşti locaşuri să ne sălăşluim,

Cuvine-se, cu adevărat să Te fericim pe Tine Născătoare de Dumnezeu, Cea pururea Fericită şi Prea Nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe Tine, Cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te mărim.

Şi Mărimurile, precum urmează:

Bucură-te Munte, cel mult slăvit, bucură-te tu Lavra Kareii îndeosebi, ceea ce în tine porţi moaşte strălucite, pe fiii tăi, cinstindu-i, slăveşti pe Dumnezeu.

Pe-ai Ortodoxiei îndrumătorii şi-ai monahilor strălucitoare sfinte făclii, pe nevoitorii Părinţi ucişi de Vekkos, noi fiii acestora, cu cântări să îi cinstim.

Bucură-te-al Domnului purtător şi-al Kareii Protos Cosma de Dumnezeu slăvit, ai luptat întâiul pentru Ortodoxie pentru aceea-ai şi luat cununa cel dintâi.

Drepţilor Părinţi bucuraţi-vă, turnuri neclintite ale dreptei credinţe, cei ce bărbăţie în propovăduirea sfintei dogme-aţi arătat şi aţi mărturisit.

Biserică Sfântă’a Protatului, ai strălucitoare laude pe Părinţii tăi, cei ce temelia cu sânge au udat-o, pe care, bucurându-te, acum îi găzduieşti.

Cinstită mulţime de Cuvioşi, neştiută lumii, dar ştiută de Dumnezeu, cei ce v-aţi dat jertfa sângele prin tăiere, tăiaţi din rădăcină şi-ale noastre patimi.

Toate îngereştile oştiri, cu Botezătorul, cu Apostolii cei slăviţi şi cu tot soborul de Sfinţi, cu Născătoarea rugaţi-vă-mpreună ca să ne mântuim.

Sfinte Dumnezeule… şi celelalte

Troparele:

Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că, nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi, păcătoşii, robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum, ca un Milostiv, şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri; că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău; toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine de nevoi, căci tu eşti mântuirea neamului creştinesc.

Preotul rosteşte ectenia: Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule … Apoi face Otpustul

Troparul

Glasul al II-lea Doamne, de pe Cruce…

Veniţi cu osârdie şi bucurie, cu cântări să cinstim pe Protosul Kareii şi pe slăviţii martiri purtători de cunună, care împreună cu neînfricare s-au luptat pentru credinţă şi au combătut rătăcirea gândirii apusene întunecate şi acum de la Hristos cer iertarea greşelilor noastre şi veşnica moştenire a împărăţiei.

Apoi

Stăpână, primeşte rugăciunile robilor Tăi şi ne izbăveşte pe noi din toată nevoia şi necazul.

Toată nădejdea noastră spre Tine o punem Maica lui Dumnezeu, păzeşte-ne sub acoperământul Tău.

De toate necazurile păzeşte pe robii Tăi Binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să Te slăvim, nădejdea sufletelor noastre.

Întru mijlocirea tuturor Sfinţilor Tăi şi a Născătoarei de Dumnezeu, Doamne pacea Ta dă-ne-o nouă şi ne miluieşte pe noi ca un Singur Indurat.

Preotul: Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi.

Strana: Amin.

Articole Recente