2 hours ago
12 hours ago
13 hours ago
Video: Convulsii după vaccin
Dezinformare oficială. Comitetul de vaccinare ascunde efectele adverse
OMS: În ciuda vaccinurilor, nu vom avea imunitate de turmă în 2021.
13 hours ago
– Parinte, cum sfatuiti poporul sa procedeze cu privire la aceste vaccinuri criminale care se vor impune cu forta, asupra copiilor nostri si asupra mamelor insarcinate, si poate pe viitor asupra tuturor?
19 hours ago
Pe vremea când Dumnezeu și Sfântul Petru umblau pe pământ sub chipul unor moșnegi gârbovi sprijiniți în toiag și cu sandale rupte, se întâmpla să bată pe la ușile oamenilor la căderea nopții, iar de multe ori erau izgoniți.
Odată i-a prins noaptea pe câmp și, odată cu ea, o ploaie care le-a udat veșmintele și i-a umplut de noroi. Și tot rătăcind ei, numai într-un târziu, au ajuns la marginea unui sat, abia au îndrăznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câinii mari s-au repezit să-i sfâșie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc, întrebând cine bate. Și au răspuns:
– Oameni buni!
23 hours ago
2 days 14 hours ago
Milostenia nu este numai să dai din traistă. Milostenie este că accepţi pe un om să stea lângă tine, fără să îl alungi în gând. Ai un coleg care are un necaz, trebuie să ştii să-i faci o mângâiere, să-i descreţeşti fruntea. La săraci poţi să faci o rugăciune scurtă: „Doamne, miluieşte-l!”, dacă nu poţi să-i dai, că eşti în tramvai şi el este pe trotuar. Întrebarea se pune, cum ne este inima noastră în legătură cu suferinţa din jur?
2 days 14 hours ago
Cei care vor lua vaccinul, se vor înstrăina de Dumnezeu, li se vor întuneca mintea, li se v-a strica inima și li se v-a slăbi voința. Își vor lua singuri osânda să îndure oboseala, necazuri, nevoi și dureri de tot felul. Harul Duhului Sfânt, se va scârbi și se v-a retrage definitiv din acești oameni. Prin acest vaccin și cele care vor mai urma, căci nu este unicul vaccin care se pregătește, se va rupe definitiv legătură dintre Dumnezeu și om.
2 days 19 hours ago
Patriarhul Daniel evită să se vaccineze anti-Covid, până când medicul său îi va da acceptul.
Într-un răspuns în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, se știe sigur e că nu va fi un moment public, dar va fi anuntat oficial de Patriarhie.
2 days 19 hours ago
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dat marți seară un interviu la Antena 3 despre provocările la care a fost supusă Biserica în timpul pandemiei de coronavirus și a răspuns nedumeririlor legate de închiderea lăcașurilor de cult, îngrădirea pelerinajelor și a sărbătorilor, încercarea de a presa Biserica să se amestece în campania de vaccinare, relația dintre autoritățile statului și ierarhia bisericească, precum și dintre Patriarhie și Arhiepiscopie.
2 days 19 hours ago
Biserica națională a comunicat recent prin Cancelaria Sfântului Sinod că a transmis vinerea trecută către toate eparhiile din țară broșura informativă Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură, oferită Bisericii Ortodoxe Române prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte din partea Președintelui Comitetului național pentru coordonarea activităților de vaccinare împotriva SARS-Cov-2.
3 days 11 hours ago
Nu există îndoială că trăim vremurile cele din urmă! Și una dintre cele mai puternice mărturii este faptul că toți credincioșii și necredincioșii prevăd limpede, chiar în ignoranța lor că ceva se pregătește și ceva foarte serios urmează să se întâmple. Sunt siguri că se finalizează un eveniment decisiv pentru istoria lumii în taină deplină. Mai mult sau mai puțin, așa simțim toți!
3 days 21 hours ago
DE MARIAN GHIȚEANU, 11 IANUARIE 2021
O campanie, agresivă și ineficientă în același timp, se derulează de mai multe săptămâni, pe toate canalale TV. Un grup de medici, atent selecționați în programul guvernamental de propagandă, încearcă să convingă poporul să se vaccineze împotriva virusului mondial. Doar atât. Nici o campanie despre eventualele efecte adverse ale vaccinului, nici o campanie de informare despre eventualele contraindicații ale vaccinului. Nici o campanie despre imunizarea organismului, care ar putea salva vieți, după cum explică specialistul Virgiliu Gheorghe în Studiul său publicat de ImunoMedica.
3 days 23 hours ago
Mă numesc Alexandru Chiorean și mă mustră conștiința să nu zic ceea ce am pățit în anul 2018 prin luna August în postul Adormirii Maicii Domnului.
Am mers la o Mănăstire pentru a ne spovedi, eu, soția și fina noastră. Ajunși la Mănăstire spre seară, am întrebat pe cineva unde este Părintele? Ne-a răspuns că este la trapeză și vine în scurt timp. Noi ne-am așezat în tăcere, în fața chiliei Părintelui unde spovedea pe niște scaune. Menționez că eram în jur de 25-30 de persoane care îl așteptam. S-a așezat o liniște deplină, toți așteptându-l pe Părintele.
4 days 1 hour ago
Mai întâi ne vor inunda cu hârtii, adică cu multe acte, înainte de pecete. Nu vor pezenta pecetea de la început pentru că nimeni nu o va accepta. Aceste acte parcă lipsesc pe om de minte. Abia apoi, omul lipsit de minte va primi pecetea. Vor fi multe numere ca omul să nu înţeleagă că este semnul 666. Persoanele cu mintea deschisă, vor calcula şi vor afla, ceilalţi nu vor înţelege nimic.
4 days 1 hour ago
4 days 19 hours ago
Buletin biometric (cu card de sanatate incorporat)
Dupa cum stiti, România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului 2021. Cărțile de identitate cu cip vor conţine şi date biometrice. Autoritățile se gândesc să includă în noua carte de identitate electronică și cardul electronic de sănătate, iar ulterior și alte servicii:
VIDEO: Buletinele cu CIP, obligatorii din 2021. Ce probleme pot avea românii care nu își fac cărți de identitate electronice
5 days 1 hour ago
5 days 1 hour ago
Ma uit si ma crucesc la cate unii care se dau rotunzi la televizor ca ei s-ar arunca in primul ac care l-ar vedea in fata, ca sa se vaccineze. Aruncati-va fratilor! Cine va opreste?!? Chiar e nevoie sa va laudati cu asta?
Ma mai agreseaza si cei de la Guvern cu clipurile publicitare contractate la televiziuni, menite sa ne spuna zi de zi, din ora in ora - cat de sigur e vaccinul de la noi si cum se vor vaccina ei la primul colt - pentru ca stiu ca totul e contra cost si niciunul din personajele care dau din gura acolo cat mai persuasiv cu putinta habar nu are despre ceea ce vorbeste si o face din interese pecuniare. Guvernul va baga milioane de euro in presa, anul acesta, ca sa vi se spuna ce bine e sa va vaccinati.
5 days 15 hours ago
„Ce-i mai principal, dragă! Să facem prima dată ce-i mai principal.”
„Mânca-v-ar raiul! Raiul desfătării!”
„Hristos a înviat în sufletele noastre!”
„Ştie Domnul de ce avem nevoie. Dă-ne, Doamne, ce avem nevoie!”
„Nu vreţi să fiţi scrişi cu litere de aur în cartea vieţii?”
„La voi, cât e ceasul? Trebuie să ştim, dragă, pe ce lume trăim!”
„Oblu, dragă, să mergem oblu!”
„Degeaba vrei, dacă nu se poate!”
„Ce nu se poate, nu se poate!”
„Ce-i mai principal, dragă?
5 days 16 hours ago
La 3 zile după ce a primit prima doză, a observat o purpură trombocitopenică (pe piele) cu apariția a multiple vase sparte și vânătăi. S-a prezentat imediat la Urgență unde analizele au reliefat un nivel ZERO al trombocitelor, trombocite care în mod normal sunt de ordinul sutelor de mii (150 000-450 000). Trombocitele sunt celule care există în sânge și care au rol în coagularea acestuia. Cu cât nivelul lor este mai redus cu atât riscul de sângerare este mai mare. În ciuda tuturor eforturilor medicilor de pretutindeni de a-l salva, nicio încercare de creștere a nivelului trombocitar nu a dat rezultate, astfel că la aproximativ 2 săptămâni de la vaccinare, Dr Gregory Michael s-a stins din viață datorită unu șoc hemoragic.
5 days 17 hours ago
Într-un comunicat oficial, Biserica Ortodoxă de stil vechi din România, avându-l ca reprezentant legal pe ÎPS Mitropolit Vlasie Mogârzan, confirmă respingerea noului vaccin împotriva Coronavirusului.
Această respingere are ca temei anumite „motive religioase”, dar și precizarea că acest vaccin nu ar fi fost testat îndeajuns. În același comunicat, credincioșii sunt sfătuiți să urmeze acest exemplu.
Voi ce părere aveți despre această decizie a celor de stil vechi?
Mai jos atașăm documentul oficial transmis de Biserica Ortodoxă de stil vechi din România.
5 days 17 hours ago
Monahul Filotheu Bălan, cunoscut exeget, editor și autor de lucrări patristice, fost secretar personal al Părintelui Justin Pârvu, a susținut la Mănăstirea Petru Vodă, săptămâna trecută, predica de Sfântul Vasile cel Mare, pentru a întâri pelerinii și frații întru credință în Noul An. Cu această ocazie, în încheierea predicii, s-a referit și la problema fierbinte a României, în ziua de azi și, probabil, și de mâine: vaccinurile. Redăm aici fragmentul de final, transcris, cât și în format audio.
5 days 17 hours ago
Arhim.
6 days 11 hours ago
ÎNTREBAREA 1
Părinte, acum în ultima vreme le cereți tuturor părinților care au copii mici să-i facă să se roage pentru țara noastră, dar și pentru întreaga lume. Există un motiv special pentru tine să faci asta?
1 week ago
Calinic al Argeșului nu a auzit de îndemnul Patriarhiei de a nu face propagandă vaccinului?
Cu ce l-a năimit mafia farmaceutică sau cât de mult l-a înșelat vrăjmașul diavol ca să spună asemenea aberații?
Să i se ceară lui sufletele și viețile pierdute de cei care se vor vaccina!
1 week 1 day ago
Un asistent medical din județul Constanța a murit la scurt timp după ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID. Bărbatul a fost vaccinat luni, iar în noaptea de marți spre miercuri bărbatul și-a pierdut viața.
Bărbatului i s-a făcut rău în noaptea de marți spre miercuri. A sunat imediat la ambulanță, acuzând dureri toracice puternice.
Un echipaj de pe Ambulanță a sosit în scurt timp la domiciliul acestuia. A fost preluat de medici pentru a fi transportat la spital, însă a murit în drum spre unitatea medicală.
1 week 1 day ago
Dumnezeu să ne ocrotească!
1 week 1 day ago
„Românii nu vor să fie cobaii nimănui! Opriți experimentele pe români! Numai Adevărul ne poate face liberi, iar în afara lui riscăm primejdia autodistrugerii!”. Acesta este un fragment din scrisoarea deschisă anti vaccinare redactată de reprezentanții Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România. Scrisoarea este semnată de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, îndrumător de doctorat în cadrul Facultății de Teologie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitatea sa de președinte al Federației. Sunat de reporterii Turnul Sfatului pentru a-și spune punctul de vedere, preotul a refuzat să comenteze.
1 week 1 day ago
1 week 1 day ago
Mitropolitul Neofit de Morphou, explică în acest videoclip faptul că virusul actual este doar începutul unei serii de evenimente și că trebuie să folosim aceste vremuri ca practică pentru ceea ce urmează.
El continuă să sublinieze că încercările menite să trateze acest virus sunt de fapt dăunătoare și vor duce la oameni modificați genetic în același mod în care există alimente modificate genetic.
„Să aveți mulți ani binecuvântați și să continuați să vă rugați, spunând: „Dă-mi, Hristoase, credința și răbdarea sfinților!”
1 week 1 day ago
1 week 1 day ago
Prin acest vaccin, va începe prigoana, prin acest vaccin vor veni multe rele în lume, pentru că cei care se vor împotrivi vor fi privați de multe lucruri.
1 week 1 day ago
Țineți minte cum arată cărțulia asta! În curând o să o regretăm. Coarda corectitudinii politice, întinsă la maxim, se va rupe. Trendul discriminării pozitive în favoarea minoritarilor se va întoarce împotriva lor - ce a fost aseară la Washington a fost un fel de început al sfârșitului, similar cu atacul lui Hitler asupra Reichstag-ului, in 1933. S-a văzut ce consecințe au decurs de acolo. Cei care au suferit și murit au fost oamenii nevinovați, minoritari sau nu. Cei care au câștigat au fost regizorii, aceeași care au inventat corectitudinea politică.
1 week 1 day ago
Troparul, glasul al 4-lea
Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.
Condac 1:
1 week 1 day ago
1 week 1 day ago
Treizeci de ani de post şi rugăciune!
Acestea nici fiarele munţilor nu le pot îndura.
Leul îşi potoleşte foamea şi răcnetul său străbate pustia
Frunzele copacilor plâng la adierea vântului
Dar tu nici plîngi, nici răcneşti, nici suspini
Iar plângerea ta pustia nu o aude.
Spune-mi, oare om eşti? Şi numele tău care este?
Cu oamenii vreodată vei dori să grăieşti?
Eu sunt glasul, glasul, glasul ce vesteşte pre Cuvântul
Fiilor lui Israel; fost-am trimis să strig
Pocăiţi-vă, popoare, căci iată, Stăpânul vine,
Aduceţi roadă bună, fiecare după puterile voastre.
1 week 1 day ago
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2) Biserica a inchinat Sfantului Ioan sase sarbatori.
1 week 2 days ago
Fii optimist. Roagă-te necontenit, lasă-te în voia lui Dumnezeu, mulțumește-i pentru toate. Nu te lega de nimic din cele vremelnice. Slujește pe aproapele tău cu toată dragostea și dăruirea; nu numai cât are nevoie, ci mai mult. Viața să-ți fie hotărâtă, fără compromisuri și confuzii: limpede. Crezul tău să-ți fie viu: viață, nu teorie. Nu pierde din vedere ținta spre care alergi; să nu ne înecăm în marea vieții acesteia.
1 week 2 days ago
Este vaccinul bun sau nu? Dr. Ofelia Lugojan Ghenciu, despre rolul vaccinării în oncogeneză și faptul că vaccinul acționează la nivel de ADN
PĂRINTELE JUSTIN, UN PROFET NEMINCINOS.
SOLUȚIA PĂRINTELUI JUSTIN PENTRU VREMURI DE PRIGOANĂ,
DE MONAHIA FOTINI
PĂRINTELE JUSTIN, UN PROFET NEMINCINOS
Cu mai bine de zece ani în urmă Părintele Justin avertiza asupra unei prigoane ce se va abate asupra neamului omenesc, dar mai nimeni nu l-a luat în seamă atunci, considerându-l alarmist, influențat, demodat, traumatizat de tortura din pușcăriile comuniste. Iată că vorbele Părintelui încep să se adeverească și cu toții realizăm că am trecut indiferenți pe lângă mustrările și profețiile sale. Cu toții am fost cu nebăgare de seamă la atenționările și sfaturile sale salvatoare. Toți credeam acest sistem democratic tehnologic invincibil! Iată că sub privirile năucite ale societății de azi, se năruie modernismul, democrația și libertinajul. Câți dintre noi suntem pregătiți pentru aceste îngrădiri ale libertăților umane, pentru această prigoană tacită ce s-a abătut pe neașteptate asupra noastră? Un virus, fie el fabricat în laboratoarele umaniștilor, fie accidental răspândit, fie din rațiuni divine ivit, a frânat civilizația atotputernică a lumii de azi, a pus capăt hedonismului societății mutilate de azi, a schimbat și va schimba cursul omenirii. Abuzul plăcerii și al iubirii de sine a dovedit indubitabil că strică echilibrul omenirii, așa cum istoria ne-a dovedit-o de nenumărate ori. Cele mai elocvente și grăitoare exemple le găsim în vremea lui Noe, și a dărâmării turnului Babel, precum și a imperiului bunăstării Babiloniene. Turnul Babel semnifică și acum semeția umană care își caută fericirea și independenta în afara lui Dumnezeu, creatura uitând pe Creator. „Ce făcea omenirea pe când Noe îşi construia corabia? Ziceau că se termină corabia şi potopul nu mai vine şi trăiau în desfătări: Înseamnă că bătrânul ăsta n-are dreptate. Dar tocmai atunci a venit şi potopul. Aşa şi acum… Vor veni vremuri grele – nu ai să poţi să mai iei un medicament, o bucată de pâine, şi comunicarea şi întrajutorarea dintre noi va fi cu anevoie de făcut”[1], spunea Părintele. De fiecare dată când creatura a uitat de Creatorul Său, au apărut derapajele, abuzurile și auto-distrugerea umanității
Foto. Emanuel Tânjală
ÎNTOARCEREA LA SATE, LA VIAȚA SIMPLĂ ȘI SFÂNTĂ A ȚĂRANULUI ROMÂN
Să vedem însă soluțiile oferite de Părintele Justin, când profețea vremurile anevoioase prin care urma să treacă omenirea. De foarte multe ori îl auzeam pe Părintele sfătuind pe creștini, atât prin comunicatele publice, cât și prin îndemnurile personale, să își cumpere o bucată de pământ la țară, în preajma mănăstirilor eventual, unde să își poată construi o casă, pentru a se retrage în vremuri de restriște. Fiecare să cultive ogorul său, procurându-și astfel singur cele necesare traiului. Ne spunea că creștinii nu vor mai putea intra în biserici și nu vor mai avea unde să se spovedească și împărtășească. După cum vedem și astăzi, bisericile stau închise în plină democrație și în acordul tuturor, spre „folosul” umanității înspăimântate de contaminarea cu viruși. „Va trebui să revenim, spunea Părintele, la viața simplă a țăranului român de altădată. Țăranul român de altfel nu are nevoie de alt ajutor, decât de ogorul lui pe care trebuie să îl lucreze cu osteneala mâinilor lui și sudoarea frunții sale. Aceasta este de altfel și o poruncă biblică, nu? Dar românul nostru s-a puturoșit, s-a învățat cu comoditatea și aparența luxului acesta îmbietor. Stă în fața calculatorului și umple barurile noaptea”[2].
Altfel Părintele încuraja și îi îndemna cu cuvinte îmbietoare pe toți românii ce îi cereau sfatul, să se reîntoarcă la frumusețea satului românesc, la viețuirea sănătoasă a țăranului de altădată, la bucuria muncii în natura binecuvântată de Dumnezeu. „Să trăim noi cu mierea albinelor noastre așa cum au trăit strămoșii noștri, cu ceapa, cartoful și văcuța țăranului român; cu coasa și secera cu care am secerat pâinea cea de toate zilele, pe care ne-a dăruit-o Domnul. Și cred că în viitor românul va ajunge după cum a început, cu ogorul lui, în simplitatea și sfințenia lui. Ne vom întoarce vrând nevrând la originile și îndeletnicirile de la început, cu mijloacele cele mai rudimentare, în tovărășie cu vaca vecinului care va trage să scoată brazdele pentru a semăna sămânța ce își va da rodul la vremea ei”.
L-am întrebat personal cum va reuși omul de la oraș, de la birou, neînvățat cu munca fizică, să se obișnuiască cu munca ostenitoare a țăranului? Dar Părintele, emanând multă bucurie, ne făgăduia cu căldură și certitudine că acest mod de viețuire ne va folosi tuturor, prin care vom redobândi fericirea și bucuria unei vieți autentice, departe de stresul societății de azi. „Nevoia te învață toate. Orice învăț are și dezvăț și orice dezvăț are învăț. Eu am muncit toată copilăria și tinerețea mea, alături de părinții și frații mei. Nu e nevoie de niciun utilaj agricol, ca să îți întreții familia ta. Toată copilăria mea a fost în centrul muncii agricole. Și pe ogorul nostru nu au mers decât boul și calul, și semănatul tot cu mâna mergea. Iar aratul nu e deloc dificil, pe o lățime de 5-6 metri făceai cu plugul vreo 8, 10 brazde, semănai frumos, venea grapa care acoperea și rămânea hrană și pentru păsările cerului. Nu vedeți și ciorile cum se adăpostesc noaptea în podurile clădirilor din oraș, iar dimineața ies la țară, pe câmp, ca să se hrănească? Vezi seara cum vin cârduri așa, de parcă sunt cocori, cum vin ciorile la oraș să-și găsească adăpost. Așa și cei de la oraș să se uite la ciori cum se hrănesc din hrana țăranului de pe ogor, chiar dacă trăiesc la oraș. Nu are nevoie omul nostru să-i vie apa la el, vorba olteanului, s-o beie din șurub, nu, o bea din fântâna lui, cu cumpăna lui cu care scoate apa, dulce și cristalină”. Din cuvintele Părintelui înțelegeam cu toții că noi suntem cei ce am pierdut experiența frumoasă a viețuirii simple, aducătoare de bucurie și sănătate psihică.
„ÎN VREME DE PRIGOANĂ CREȘTINII SĂ SE ADUNE ÎN JURUL PREOȚILOR”
Pe lângă soluția practică de subzistență materială, Părintele ne învăța cum să ne pregătim totodată spiritual pentru vremurile de prigoană, încurajându-ne de multe ori prin experiența sa personală din temnițele comuniste. În primul rând ne sfătuia să ne retragem în jurul unui preot, care să ne poată hrăni duhovnicește, prin sfaturi și Sfintele Taine ale Bisericii: „În vreme de prigoană creștinii să se adune în jurul preoților. Acolo e biserica unde este un antimis și un preot ortodox care să slujească Sfânta Liturghie. Avem pildă în prigoana din secolul trecut cum plecau preoții prin sate și prin munți cu câte un antimis în spate și vase de slujit. Liturghia și Sfintele Taine vor da putere creștinilor să înfrunte foamea și să fie păziți de orice vătămare sub acoperământul Maicii Domnului”.
Ne învăța și cum să ne rugăm în tumultul vieții de azi: „Apoi să zică rugăciunea lui Iisus și a Născătoarei de Dumnezeu sau Apărătoare Doamnă. În închisoare aceste scurte rugăciuni ne-au izbăvit și am putut supraviețui regimului comunist fără să cedăm în fața fiarei roșii. Această rugăciune are puterea să adune mintea foarte repede, să te interiorizezi și să strigi din adâncul inimii către Dumnezeu. Rugăciunea lui Iisus nu trebuie să o facă doar monahii, această rugăciune sunt datori să o facă toți creștinii. Pe ea s-a sprijinit secole la rând viața Bisericii, pentru că stârpește patimile, care sunt în inima noastră, căci acolo își au rădăcina”. „Să întreținem trezvia și să ne nevoim cât mai avem timp, căci această stare jalnică în care ne aflăm atrage după sine mânia lui Dumnezeu. Noi, prin nelucrarea noastră, suntem cei ce-L constrângem pe Dumnezeu să reverse asupra noastră necazuri și prigoană”.
TEMEIUL DUHOVNICESC AL PRIGOANEI
Părintele a profețit că vor urma ani grei de boală, foamete și război, culminând cu anii apocaliptici ai pecetluirii antihristice. Nu considera că mult controversatele cipuri sunt pecetea antihristică, dar atrăgea un semnal de alarmă asupra derapajului tehnicii ce îl va transforma pe om în rob al unui sistem tehnologic, prin care își va pierde libertatea dăruită lui de Dumnezeu. Dar mai întâi vor veni bolile și războiul, zicea Părintele: „Dar dacă tu vinerea și în post vii cu fripturi la grătar și te pui cu tot dinadinsul împotriva rânduielii lui Dumnezeu, cât crezi că va mai îngădui Dumnezeu? De aceea și cad oamenii în boli foarte grele azi. Oamenii s-au abătut de la rânduielile lui Dumnezeu, făcându-și voile lor. Nici bunurile pământului nu mai sunt după rânduială. Dumnezeu ne pedepsește și îngăduie aceste exploatări otrăvitoare, zăcăminte, care apar la suprafață… Toiagul lui Dumnezeu sunt și bolile, necazurile, sărăcia în care trăim cu toții și care sunt ca o mână întinsă de sus spre sufletul omului de azi. Am ajuns ca numai prin boli, necazuri și războaie să ne mai gândim la Dumnezeu”. „Dacă vor păzi oamenii toate rânduielile puse de Dumnezeu, vor mânca roadele pământului și vor trăi, după cum zice Scriptura. Dar dacă nu vor asculta de poruncile Lui, amărăciune și război va veni peste neamul omenesc. Și iată că auzim numai vești de războaie, că începe vifornița. Dar cel mai important război este războiul acesta sufletesc, dragii mei. Războiul dinlăuntrul nostru, războiul neînțelegerii dintre noi, războiul neînfrânării noastre. Toate aceste boli și infestări ale mediului în care trăim sunt îngăduite de Dumnezeu și ele vin cumva să ne trezească, să ne aducă la o realitate. Iată că și pământul, și izvoarele și apele strigă împotriva nesimțirii noastre”.
CUM BIRUIM FRICA ȘI ANXIETATEA
Dumnezeu întotdeauna în istorie a descoperit urgiile și vremurile de pedeapsă celor mai blânzi și iubitori dintre sfinții Săi, tocmai pentru a ne încredința că din iubire de oameni Domnul îngăduie vremuri anevoioase, pedagogice iar cei ce își vor pune nădejdea în bunătatea Sa nespusă, nu vor suferi nicio vătămare. Cea mai înfiorătoare profeție a lumii este fără îndoială Apocalipsa. Dacă vom înțelege cui a rânduit Dumnezeu să vestească această profeție terifiantă, vom înțelege că Pronia lui Dumnezeu este plină de iubire și nevătămătoare. Dumnezeu nu a ales un sfânt militar, luptător neînfricat, ci l-a ales pe Ioan, Apostolul Iubirii, un feciorelnic firav dar plin de focul iubirii de Dumnezeu și de aproapele. Tot așa, Părintele Justin era prin excelență un om al dragostei, bunătatea întruchipată ce nu lăsa pe nimeni să iasă din chilia sa nefolosit și nemângâiat. De aceea profețiile sale, care au cutremurat creștinătatea, erau spuse în duh de dragoste și blândețe, și aveau darul de a îmbărbăta pe creștini să întâmpine cu seninătate prigoana, suferința, Crucea. Crucea întotdeauna au propovăduit-o cei mai iubitori sfinți ai Săi. Părintele ne oferea drept pildă experiența sa din temuta prigoană comunistă: „Simțeam o așa putere de la Dumnezeu, încât osteneala ajungea să se transforme în bucurie și nu mai simțeam nicio greutate. Dumnezeu ne întărea trupul și cu atât mai mult sufletul. Simțeam forța Duhului Sfânt care era asupra noastră și ne dirija în ce trebuie să facem, ne dădea puterea și înțelepciunea să lucrăm și bucuria sufletească totodată”.
Predarea în voia și pronia divină era una din învățăturile sale de bază: „Eu mă gândesc la Domnul care a zis – nu vă gândiți ce veți răspunde celor mai mari că Duhul lui Dumnezeu vă va da cuvânt. Așa e și aici, noi suntem cu harul lui Hristos care ne întărește. Păi, ce, mergeau uriași în fața lui Dioclețian? Niște prăpădiți de creștini îi întorceau în cuvânt, de nu le putea sta nimeni împotrivă. „Îi fi tu împărat, dar eu am pe împăratul Hristos, care-i și peste tine. Și până la urmă îl convingeau și pe ei”.
Pentru întărirea credinței ne îndemna la nevoință și să cerem stăruitor de la Domnul aceasta: „Pune mâna pe Biblie, ia viețile sfinților model. Prin cei slabi, măi, se dovedește puterea harului lui Dumnezeu, nu prin cei tari. Așa că stai liniștită, nu te teme! Creștinul n-are de ce să se teamă, dacă are pe Mântuitorul Hristos lângă el, Stăpân și Împărat, ostaș apărător, puternic și mergi cu El înainte. Să nu vă temeți de ce vă vor spune vouă, nu vă temeți deloc! Al Domnului este pământul și stăpânirea lui. Și noi suntem creștini, a noastră-i toată împărăția și asta de pe pământ și cealaltă. Cu asta ne pregătim pentru cealaltă. Cum spune psalmistul: Domnul mă paște și nimic nu-mi va lipsi. Dacă El mă paște, ce mă mai tem eu că n-o să am de mâncare mâine. Dă Dumnezeu la fiecare!”.
„Dragii mei, războiul acesta este într-adevăr unul anevoios, dar nu fără știința lui Dumnezeu. Creștinul nostru de azi trăiește niște vremuri grele, de neputință. Poate că niciodată nu a fost așa de neputincios creștinul cum este astăzi. Dar Dumnezeu e încă printre noi, dragii mei, și va fi până la sfârșitul veacului. Nu trebuie să ne înspăimânte neputința noastră, pentru că nu noi luptăm pentru apărarea Adevărului și a sufletelor noastre, ci mai întâi Hristos este cel ce luptă pentru și prin noi. Noi nu suntem decât niște unelte prin care Dumnezeu lucrează, dacă noi Îl lăsam. Creștinismul, așa cum a avut un răsărit, tot așa trebuie să aibă și un apus.
Iată că noi suntem martori acelor vremuri de apus al creștinătății, în care Dumnezeu ne-a învrednicit să trăim. Sfântul Serafim de Sarov spunea undeva că așa cum la sfârșitul vieții Sale pământești, Mântuitorul a simțit durerea maximă de părăsire a Tatălui Său, tot așa și creștinul, la sfârșitul veacurilor, va trăi și va simți părăsirea lui Dumnezeu. Acum, putem spune, întreaga creștinătate este răstignită pe cruce. Un om care este pe cruce oare nu se simte slăbit? Oare să ne scoatem piroanele și să ne tămăduim rănile? Sau să răbdăm, rugându-ne Domnului pentru iertarea celor ce ne prigonesc?
Iată că acum trecem prin Postul Paștelui, care ne îndeamnă la o mai adâncă cugetare asupra noastră înșine, la pocăință, dar mai ales la patimi. Dacă pe Mine M-au prigonit, și pe voi vă vor prigoni. Este oare cinste mai mare ca aceasta? Dacă Hristos a numit răstignirea Sa slavă, oare noi să fugim de ea? Dacă noi ne-am aduna cu toții și dacă ne-am apuca să facem o asceză, aceasta va ține loc de apărătoare împotriva tuturor acestor atacuri ale științei și tehnicii de acum, împotriva tuturor celor ce ne prigonesc, am realiza totul, n-ar mai avea niciun efect asupra noastră, nici duhurile rele, nici asupritorii noștri. Prin această asceză noi trebuie să formăm o pânză harică pentru a acoperi neamul creștinesc”[3].
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Cuviosului Părinte Justin, nu ne uita pe noi și revarsă peste noi milele și îndurările Tale. Amin!
[1] Ne vorbește Părintele Justin, Vol. II, Fundația Justin Pârvu.
[2] Ne vorbește Părintele Justin, Vol. I, Fundația Justin Pârvu.
[3] Toate citatele Părintelui Justin sunt preluate din cărțile Ne vorbește Părintele Justin, vol. I, II și III, editate de Fundația Justin Pârvu.
(Articol preluat din revista Atitudini Nr. 64, în curs de apariție)