Prigoana a început: Deputatul Ungureanu a făcut un denunţ penal faţă de preoţii de la Cluj care au folosit aceeaşi linguriţă la împărtăşanie

Tipar
Articol
Topic
Ortodoxia în România
România și românii
Semnele Timpului

Deputatul Emanuel Ungureanu și alte două persoane au depus un denunț penal față de preoții și călugării BOR care au folosit în fața Catedralei Mitropolitane din oraș aceeași linguriță la împărtășanie, transmite Mediafax.

Preoții și călugării ortodocși sunt acuzați că au pus în pericol sănătatea populației, adulți și copii, potrivit denunțului penal depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Libertatea a scris că mai multe biserici au sfidat regulile autorităţilor şi au împărtăşit credincioşii cu aceeaşi linguriță. „Subsemnații Emanuel Ungureanu, Daniela Vomir Bizo și Adina Smeu formulăm prezentul denunț față de clericii Bisericii Ortodoxe Romane (preoți, călugări) care, în data de 22 martie, au efectuat slujba religioasă pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj-Napoca și care, prin acțiunile lor, au pus în pericol sănătatea populației (adulți și copii). Vă solicităm ca, în urma identificării acestora, să dispuneți începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, se arată în denunțul citat de Mediafax. În document se subliniază că preoții au efectuat slujba religioasă pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar la final „au procedat la împărtășirea din Sfântul Potir, folosind o linguriță comună, respectiv un prosop comun, în acest sens fiind împărtășiți toți cei prezenți la slujbă. „Fără a aduce vreo atingere libertății religioase, garantate de Constituția României și legislația internă, considerăm că gestul acestor reprezentanți ai BOR aduce grave atingeri sănătății populației, punând, practic, în pericol viețile a sute de oameni”, se mai arată în denunțul penal.

NOTĂ ORTODOXIA.RO:

Cluj: Plângere penală faţă de preoţii care au folosit aceeaşi linguriţă la împărtăşanie

Potrivit denunţului penal depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, preoţii şi călugării ortodocşi sunt acuzaţi că au pus în pericol sănătatea populaţiei, adulţi şi copii.

„Subsemnaţii Emanuel Ungureanu, Daniela Vomir Bizo şi Nadia Smeu formulăm prezentul denunţ faţă de clericii Bisericii Ortodoxe Romane (preoţi, călugări) care, în data de 22 martie, au efectuat slujba religioasă pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj-Napoca şi care, prin acţiunile lor, au pus în pericol sănătatea populaţiei (adulţi şi copii). Vă solicităm ca, în urma identificării acestora, să dispuneţi începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, se arată în denunţ.

În document se subliniază că preoţii au efectuat slujba religioasă pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar la final „au procedat la împărtăşirea din Sfântul Potir, folosind o linguriţă comună, respectiv un prosop comun, în acest sens fiind împărtăşiţi toţi cei prezenţi la slujbă.

„Fără a aduce vreo atingere libertăţii religioase, garantate de Constituţia României şi legislaţia internă, considerăm că gestul acestor reprezentanţi ai BOR aduce grave atingeri sănătăţii populaţiei, punând, practic, în pericol vieţile a sute de oameni. Aceasta, în contextul în care, în momentul actual, ne aflăm în plină epidemie de infectare cu virusul COVID-19, în contextul în care, pe teritoriul României, s-a instituit stare de urgenţă, în contextul în care autorităţile publice au luat şi iau măsuri referitoare la prevenirea şi contaminarea cu acest virus”, se mai arată în denunţul penal.

Cele trei persoane care au depus denunţul susţin că măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase sunt obligaţii sau îndatoriri impuse de actele normative în materie sau, în baza acestora, de către factori decizionali, având în vedere necesitatea prevenirii sau înlăturării unor boli contaminante.

„În aceste condiţii, şi reprezentanţii BOR au obligaţia de a respecta normele în vigoare, de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea acestei boli cu efecte devastatoare în rândul populaţiei. Actul de împărtăşanie cu linguriţa comună şi cu prosopul comun efectuat asupra unui număr impresionant de persoane de către reprezentanţii BOR aduce o gravă atingere sănătăţii publice, existând practic riscul ca una dintre aceste persoane să fie infectată cu coronavirus, iar acesta să fie transmis în masă, tuturor persoanelor care au folosit acea linguriţă, respectiv prosopul”, se mai arată în denunţul penal.

Articole Recente

Personalități ale Ortodoxiei Românești

Data nașterii:
Locul nașterii: Pârscov - Buzău
Data adormirii:
Data nașterii:
Locul nașterii: comuna Oncești, jud. Tecuci interbelic (astăzi în jud. Bacău)
Data adormirii:
Data nașterii:
Locul nașterii: Sîngerei, Bălți
Data adormirii:

Biblioteca - Cărți Creștin Ortodoxe

Despre semnele sfârșitului
Anonim
Editura CHRISTIANA - S.O.S Medical - Teologia sexualităţii
DR. GENOVEVA TUDOR / RĂZVAN CODRESCU