În vreme ce în România, unii se luptă ca să nu se mai predea religia în școli, copii din Siria ne dau o lecție de credință, de mărturisire și de trăire a Ortodoxiei

Tipar
Fotografie
Topic
Ortodoxia în Lume
copii-icoane-siria.jpg

 

NOTĂ ORTODOXIA.RO:

Biserica s-a îmbogățit cu șase noi mucenici, printre care cinci copii cu vârste între 6 și 10 ani.
Să ne învrednicească bunul Dumnezeu de rugăciunile lor.

5 Kids Killed Syria Monastery

Șase persoane au fost ucise și alte opt au fost rănite duminică într-un atac terorist la mănăstirea Sfinții Petru și Pavel – Al-Suqaylabiyah din nord-vestul Siriei, informează ChristianPost.

Conform Associated Press, victimele sunt cinci copii cu vârste între 6 și 10 ani și profesoara de la școala duminicală pentru copii.

Părintele Maher Haddad a povestit cum copiii ieșiseră să se joace, nimic nu prevestea atacul:

„O rachetă a lovit grupul de copii, cinci dintre ei au fost uciși, alții au fost răniți. Doamna profesoară a fost ucisă pe o stradă din apropiere de o altă rachetă”.

Orașul ortodox grec a suferit, de asemenea, pagube materiale însemnate ca urmare a atacului.

Conform Associated Press, atacul a țintit comunitatea de creștini din Idlib, unde afiliatul al-Qaeda Tahrir al-Sham și Armata Siriană Liberă rămân active. Tahrir al-Sham are o istorie de a încerca să profite de orașe creștine în zona al-Suqaylabiyah.

Presa de stat siriană afirmă că regimul a răspuns atacului al-Suqaylabiyah prin bombardarea locațiilor unde se află insurgenții din marginea sudică a provinciei Idlib, ultima cetate rebelă majoră din țară.

Luptele au crescut între forțele guvernamentale și grupurile armate nestatale din Siria de nord-vest în ultimele săptămâni, potrivit grupului de monitorizare din Marea Britanie, Observatorul Siriei pentru Drepturile Omului (SOHR). Începând cu 30 aprilie, trupele siriene au fost în ofensivă și au lansat în mod repetat avioane împotriva forțelor rebele de acolo.

Escaladarea violenței a determinat deplasarea a peste 180.000 de persoane în teritoriu și a ucis peste 120 de persoane, potrivit Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) al ONU. Provincia găzduiește 3 milioane de oameni, dar peste 150 000 au fost forțați să fugă din cauza luptelor continue.

Claire Evans, reprezentant al unei fundației ce ajută creștinii din Orientul Mijlociu, a declarat:

„Războiul civil sirian este un exemplu trist de ucidere fără discriminare a civililor și de violență fără sens… Creștinii plătesc un cost ridicat, deoarece sunt adesea considerați cetățeni vulnerabili, de clasa a doua. Satele lor au devenit un pion într-o strategie mai mare pentru fracțiunile multiple implicate în războiul civil. Trebuie să păstrăm familiile celor decedați în rugăciunile noastre și să oferim rugăciuni continue pentru siguranța acelor credincioși care se găsesc prinși între părțile războinice ale Siriei”.

Într-o scrisoare, Arhiepiscopul Ieronim al Greciei a transmis condoleanțe creștinilor sirieni:

„Încă o dată, vedem efectele tragice ale urii religioase care orbește mintea umană și îl face pe om disperat, capabil să răspândească moartea și tristețea”, relatează avereaBisericii.ro

De asemenea Patriarhul Neofit al Bulgariei a scris Patriarhului Ioan din Damasc spunând:

„Cu durere am aflat despre incidentul tragic de la Biserica Sfinților Petru și Pavel… În zilele acestea când cântăm Domnului nostru Iisus Hristos Cel înviat, care prin moartea Sa a biruit moartea, răul și stăpânitorul acestei lumi, ne rugăm ca Tatăl nostru Ceresc să primească sufletele ce au plecat.”

 


Mărturia unui creştin sirian care a fost dat spre mâncare câinilor.
Câinii care trebuiau să îl sfâşie s-au îmblânzit.

De multe ori găsim, în paginile psalmilor, rugăciunea sfântului autor, de a nu fi „dat spre mâncare câinilor”. O rugăciune care nu pare a fi ancorată în viaţa de zi cu zi. Cine este dat astăzi spre hrană câinilor, într-o lume în care până şi animalele de companie au drepturile lor, foarte bine specificate?

Şi totuşi, o ştire din anul 2016 ne confirmă faptul că rugăciunea profetului nu a fost în zadar. Da, există și astăzi creştini care sunt daţi spre mâncare câinilor.

Situația în care își desfășoară viața de zi cu zi creștinii din Siria este calea unui martiriu trecut sub tăcere de agențiile de presă occidentale. În zonele din Siria ocupate de Califatul Islamic, mulți dintre creștini și-au abandonat casele, migrând în Liban sau Europa. Dar, nu toți au plecat. Conform ultimelor statistici, în nord-estul Siriei încă mai locuiesc aproximativ jumătate de milion de credincioși aparținând Bisericii Ortodoxe, Bisericii Siriene Iacobite și celei Apostolice Armene.

Veștile care vin din acea parte de lume sunt îngrijorătoare pentru soarta creștinilor. Ultima mărturie este prezentată de către cotidianul Al Jazeera şi este cutremurătoare: un creştin scăpat din lagărele de concentrare din zona oraşului Alep a povestit chinul prin care a trecut în timpul răpirii.

Majed el-Shafie a relatat cum primea zilnic un „tratament de lepădare de Domnul Hristos”:

La început mi-au ras capul, turnau peste mine apă cu gheaţă, apoi fierbinte şi iar rece, asta în fiecare zi, la oră fixă. Apoi m-au tăiat şi au pus sare pe răni, m-au electrocutat şi îşi stingeau ţigările de mine… Încercarea cea mare a fost atunci când au adus în celulă mai mulţi câini, pe care i-au eliberat cu scopul ca eu să le devin hrană. M-am pitit într-un colţ, ferind capul şi pieptul. Am închis ochii şi m-am pregătit de durere şi agonie. Dar minune, câinii au venit şi s-au așezat lângă mine. Au adus alt grup de câini. Dumnezeu şi pe aceia i-a îmblânzit. Dar nu şi pe oameni, căci au urmat zile cumplite de bătăi…

Sunt cuvintele unui om care nu şi-a lepădat credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos. Iar credinţa i-a fost răsplătită, prin trăirea minunii de a vedea cum câinii care trebuiau să îl sfâşie s-au îmblânzit doar în câteva momente.

 

Personalități ale Ortodoxiei Românești

Data nașterii:
Locul nașterii: localitatea Aninoasa, din județul Argeș
Data adormirii:
Data nașterii:
Locul nașterii: Comuna Dobroteşti, jud. Teleorman
Data adormirii:
Data nașterii:
Locul nașterii: Sîngerei, Bălți
Data adormirii: