Din învățăturile părintelui Daniil Horga

Autor
Dragostea va salva lumea
Tipar
Articol
Topic
Biografii și Pesonalități
Duhovnici și Învățături
Lupta cea bună

Părintele Daniil Horga este un om cum rar auzi că au trăit în lumea aceasta și unul dintre cei mai mari Duhovnici ai țării noastre. Cunoscându-l îndeaproape, l-am întrebat de ce nu a scris o carte despre viața sa atât de bogată, și el mi-a răspuns: „dacă aș fi scris eu despre câte minuni a făcut Maica Domnului cu mine, ar fi ieșit un morman de cărți până la tavan”. Trăind lângă părintele aproape doi ani, la câteva am luat și eu parte. Părintele însă nu a dorit publicitate, ci a vrut să își facă lucrarea în taină.

Din nefericire pentru noi toți are 90 de ani și din cauza bolilor numeroase și foarte grave de care suferă, aproape că nu mai primește deloc vizite. Din acest motiv, m-am hotărât să scriu acest articol, pentru a vă prezenta numai câteva din învățăturile sfinției sale !

Născut în 1929 într-o familie numeroasă, de mic copil își alege să meargă pe calea bisericii. Tatăl său citea mult din Psaltirea lui David și ținea toate posturile. La vârsta de 3 ani, micuțului Daniil i se arată Maica Domnului care îl va călăuzi toată viața. Mai apoi își termină școala, muncește pentru a-și construi o casă, apoi se căsătorește și la 35 de ani devine preot. Părintele Daniil a avut 7 copii, însă din păcate azi mai trăiesc doar 3 dintre ei.

De când a fost hirotonit și până în prezent, părintele și-a dedicat viața sa oamenilor suferinzi și în special celor cu boli grele, farmece, celor care doctorii nu le găseau boala sau nu le mai dădeau nicio șansă. Erau zile când părintele făcea slujbe de dimineața până seara, pe unii creștini îi găzduia în casa sa dându-le o speranță de vindecare. Foarte mulți s-au făcut sănătoși acolo, unii total, alții parțial, iar la alții procesul de vindecare poate dura chiar și ani. De multe ori părintele făcea slujbele în casă punând perne la geamuri de teama comuniștilor. Părintele Daniil  a fost dus și la poliție de multe ori, a semnat declarații peste declarații dar și-a continuat misiunea în taină. Acesta este principalul motiv pentru care a stat ascuns atâția ani.

Multe mii de suferinzi s-au vindecat la Călugăreni și foarte multe probleme și-au găsit rezolvarea cu sfatul cel bun al părintelui Daniil, dar mai ales făcând Canonul părintelui. Dacă se uită la un om, părintele nu îi vede doar înfățișarea , ci și păcatele, obiceiurile rele, bolile sufletești dar și curăția inimii. Unora le vede și viitorul, însă în măsura în care i-l arată Dumnezeu.

Într-o iarnă eu făcusem otită și nu auzeam aproape deloc. Merg cu un prieten (care nu vedea cu un ochi dar ținea ascuns acest lucru) în vizită la părintele. Intrăm la dânsul și eu îl întreb cum se simte. Sfinția sa îmi răspunde zâmbind, uitându-se la fiecare dintre noi: „păi în ziua de azi cine mai e sănătos?! Unul e surd, unul e orb, dar trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu și la necazuri și la bucurii”. Aici părintele a vrut să ne arate că știe de noi, cunoaște lucrurile ascunse și noi trebuie să avem încredere în sfinția sa.

94% din populație suferă

Părintele Daniil  crede că 94% din populație suferă de boli trupești sau psihice, în mică sau în mare măsură din cauza problemelor sufletești: păcate personale mari, păcatele părinților, vrăji, duhuri necurate etc. – „ practica vrăjitoriei a luat amploare în ultimii zeci de ani în țara noastră (cel mai puternic, zice preotul, în Oltenia și în Sudul țării).

Tinerii și căsătoria

Părintele a fost invitat să slujească la bisericile din Diaspora de mulți români cărora le-a schimbat viața, așa că a ajuns să călătorească în 19 țări. Sfinția sa crede că „tinerii se strică foarte repede când pleacă în străinătate pentru mai mult timp, în special fetele”, vrând să spună că cel mai tare greșim atunci când luăm valorile decăzute ale Occidentului ca modele în viață.

În 55 de ani de căsnicie parintele Daniil nu a jignit-o niciodată pe preoteasa lui. „Într-o familie normală trebuie să fie dragoste și respect între soți. Să faci copii, să îi educi creștinește și să îi crești frumos”, crede preotul Daniil ca este punctul central al familiei.

Sfinția sa ne mai spune că în ziua de astăzi soții nu se mai înțeleg după câțiva ani, se înșeală și ajung la divorț, pentru că tinerii schimbă foarte mulți parteneri înainte de căsătorie și nu încep căsnicia cu trupul și sufletul curate.

Cele mai mari necazuri în viață le avem din cauză că nu facem copii, îmi spunea părintele Daniil. „Părinții care se feresc să dea naștere la copii, în jurul vârstei de 50 de ani o să aibă fie o boală grea, fie necazuri foarte mari”, ne atenționează el.

Părintele merge în pelerinaje pe la mănăstirile cu sfinte moaște și ne îndeamnă și pe noi să mergem pentru că sfinții sunt vii și sunt lângă noi când avem nevoie de ajutor.

Cei apropiați ai părintelui povestesc că au fost la Iași împreună cu sfinția sa să se închine Sfintei Parascheva. Părintele s-a rupt de grup și apropiații l-au văzut vorbind cu o femeie cu haine largi și neobișnuite. După un timp acesta s-a întors și oamenii l-au întrebat mirați cu ce măicuță a vorbit. El le-a răspuns: ce măicuță? Era Sfânta Parascheva, nu ați văzut-o? Când s-au uitat la icoana sfintei, era exact ca femeia cu care vorbiste părintele cu puțin timp în urmă.

Cei mai mulți oameni care veneau la Călugăreni cu probleme mari sunt fie oameni cu păcate mari fie foarte bogați.

Îmi amintesc ca a venit o femeie din Suceava și a coborât dintr-o mașină scumpă, fiind foarte bogată și având o mână paralizată. Părintele i-a atras atenția că Dumnezeu abate necazuri și îngăduie să se prindă farmecele de cei bogați, pentru că aceștia preferă să trăiască în lux și nu îi ajută deloc sau prea puțin pe cei săraci și pe cei care sunt în nevoi.

Părintele e conștient și că cei de la conducerea Bisericii și ai Statului au interese străine și de multe ori iau decizii în defavoarea noastră, însă Sfinția sa ne îndeamnă să nu ne rupem de Biserică și să nu îi urâm, ci să fim noi așa cum trebuie, să încercăm să facem noi lucrurile mai bune, de acolo de unde suntem, după măsura puterilor noastre.

De asemenea, pr Daniil crede că e important să mărturisim Adevărurile de Credință, să luăm atitudine împotriva răului din societate, dar să nu judecăm pe nimeni personal.

„De ce nu ai postit?”

Mergând odată la spital în vizită la părintele, de cum mă vede acesta mă întreabă zâmbind de ce nu postisem cu o zi în urmă. Fără să îi spun ceva, părintele știa acest lucru doar uitându-se la mine. M-a mustrat atunci pentru că „dacă vrem să ne meargă lucrurile bine în viață trebuie să ne învățam să mâncăm de post miercurea și vinerea și cine poate și lunea”, ne învață preotul. Pe toți cei care veneau la Călugăreni cu probleme grave de sănătate, cu păcate foarte mari, părintele îi sfătuia/le dădea canon să nu mai mănânce carne decât foarte rar. Pentru părintele Daniil acest lucru era foarte important și considera că acest sacrificiu te apropie foarte mult de Dumnezeu.

Părintele Daniil imi povestea odată că mănâncă puțin, de obicei seara mai gustă puțină mâncare. Sfinția sa ne îndeamnă și pe noi, să postim după puterea noastră, dacă vrem să fim sănătoși și să înaintăm duhovnicește.

Pe lângă mersul la biserică, spoveditul, citirea Psaltirii și sfințirea casei măcar de câteva ori pe an, părintele Daniil Horga recomandă cu toată tăria Canonul cu 33/99 de Tatăl nostru, despre care spune că este cea mai puternică rugăciune atunci când ești bolnav sau ai vrăji, sau îți cauți serviciu, sau vrei să te căsătorești sau ai orice fel de problemă .

Câteva cuvinte mai aspre ale părintelui Daniil:

 • „Câte rele facem și totuși Dumnezeu ne ajută în viață – ar trebui omul să meargă în coate și în genunchi la Biserică, să Îi mulțumească ! „

 • „La Carte scrie că viața omului este 70-80 de ani – Cine moare mai devreme, tânăr, ori din cauza păcatelor mari, ori din cauza vrăjilor. Ceva e necurat acolo. „

 • „Oamenii buni sunt foarte rari în ziua de azi, Dar peste 10 ani aproape că nu o să mai găsești oameni normali ! ” Părintele spunea asta mai înainte de 2015.

 • „Oamenii s-au înrăit foarte mult, nu mai ascultă de Dumnezeu, fac păcate mari… De aceea o să vină peste noi timpuri grele, va fi un Război Mare, toate până în anul 2036 „.

 • „De ce se nasc copii bolnavi ? Ori părinții lor i-au conceput in Posturi, ori miercurea sau vinerea. În familia unde nu se țin Posturile, apar probleme. Păcatele părinţilor cad pe copii, întotdeauna” .

 • „A venit odată cineva la Părintele Daniil, pe care l-a primit deși eu eram acolo, de față. Omul acela a luat binecuvântare, și părintele l-a întrebat: – Câți copii ai ? – Doi, părinte. – Cum doi ?! Eu când mă uit la tine văd că trebuia să ai 12 !!!  Așa cu toți de mână trebuia să mergi tu la Dumnezeu ! Tu nu o să vezi Raiul, măh ! … O să ai ceva necazuri pe la 50 de ani ! ––– Omul a plecat, iar eu am înlemnit, am paralizat…nu îl văzusem niciodată atât de aspru, cu toți era vesel și chiar glumeț, întotdeauna. Am realizat că sfinția sa a vrut sã îmi tragă un semnal de alarmă… Eu stăteam tăcut la picioarele părintelui… După un timp, am început să îl întreb ce mai poate face omul ăla, pe care îl știam că era credincios, ca să îl ierte Dumnezeu. Mi se tot rãspundea că nu mai are ce să facă acum. Eu tot insistam, cu disperare, chiar. Într-un final, părintele îmi spune așa: Dacă vrea acela să se mai împace cu Dumnezeu, câte zile mai are el, sã mănânce O DATĂ PE SĂPTĂMÂNĂ…. ” Atunci am înțeles, că unele păcate, care sunt la modă acum, nu se iartă prea ușor.

 • Părintele spune mereu vorba aceasta: „Dumnezeu celor smeriți le dă har și celor mândri le stă împotrivă”.

 • „Dacă o mașină are lipsă o singură piesă, nu merge ! Așa e și omul, dacă face mereu chiar și numai un pãcat, se pierde. Așa zice undeva <nimic necurat în Împărăție curată>. Noi trebuie să fim linie, să mergem drept, să nu o luăm nici în stânga, nici în dreapta, să nu călcăm greșim !”

 • „În casă, în familie trebuie să fie ca într-o biserică, linişte, armonie, bună înţelegere, să naștem toți copiii pe care ni dă Dumnezeu, NU unu-doi și restul la gunoi !”

 • „Faceţi Canonul cu 99 de Tatăl Nostru zilnic, timp de 1 an de zile şi vi se vor rezolva toate problemele!”

 • Cel mai des am auzit la părintele așa: „Să te rogi de Dimineața până Seara ! Să ai mereu mintea la Dumnezeu, indiferent de ce faci, tu să ai mereu în gând – Doamne Iisuse miluește-mă, Doamne dă-mi sănătate, Doamne ajută-mă etc. Altfel îți va fi greu „.

 • Canonul este ca un scanner, ca un Ecograf sufletesc. După o perioadă de făcut acest Canon, oricine își dă seama de nivelul său spiritual, dacă are probleme și cât de mari sunt acestea. Să nu dați înapoi dacă veți avea anumite stări rele sau încercări, făcând acest Canon.

CANONUL PĂRINTELUI DANIIL: ”Tatăl Nostru” de 99 de ori – timp de 42 de zile

Se așează pe o masă icoana Mântuitorului sau a Maicii Domnului, iar în fața ei o candelă aprinsă sau lumânare aprinsă.

Se iau 99 de boabe de fasole (de preferat albe, mari) sau un metanier ale cărui noduri să le numeri în prealabil.

Stând în genunchi se începe canonul astfel:

Se rostește pe rând:

 1. Rugăciunea ”Tatăl Nostru”;

 2. Rugăciunea inimii ”Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”;

 3. Rugăciunea personală – o singură cerere întregul Canon (”Dă-ne Doamne sănătate, iertarea păcatelor, dezleagă-ne de farmece, ajută-mă să îmi întemeiez o familie, ajută-mă la serviciu sau altă dorință spre mântuire)

 • Se ia o boabă de fasole și se pune deoparte sau se dă un nod de pe metanier.

 • Se procedează la fel, până la 99/33, rostindu-se pe rând cele trei rugăciuni (”Tatăl Nostru”, Rugăciunea Inimii și Rugăciunea personală, adică dorința fiecăruia)

  Important este să se numere boabele de fasole, de fiecare dată, atât la începutul canonului cât și la terminarea lui pentru a ne asigura că rostim rugăciunile de 99/33 de ori.

 • Canonul complet, cu 99, durează apriximativ 1h şi 15 minute.

Însemnătatea cifrei 99:

 • Aceasta reprezintă suma anilor pământești ai Mântuitorului IIsus Hristos (33) și ai Maicii Domnului (66).

Dacă din binecuvântate pricini nu se poate face canonul într-o zi anume, ziua respectivă nu se ia în calcul, însă continuăm astfel încât să încheiem un canon complet, de 42/12 de zile.

Varianta mai scurtă a Canonului este cu 33 de Tatăl Nostru, și se face timp de 12 sau 42 de zile, după cum poate fiecare.

Articole Recente
 • 5 hours ago
  Părintele Claudiu Buză: Să nu credeți că administrația BOR se va putea opune agendei dictaturii medicale, dacă nu va mărturisi ortodox ADEVĂRUL!
 • 5 hours ago
  "A venit momentul să acţionăm, în frunte cu preoţii şi monahii, şi să susţinem drepturile acestui popor obidit. Noi, ca monahi, nu putem sta nepăsători în faţa suferinţei poporului nostru, în faţa suferinţei fraților noştri. Preoţii şi monahii sunt primii care trebuie să dea dovadă de jertfă şi poporul trebuie să simtă grija şi dragostea noastră, să simtă că suntem alături şi îl susţinem cu preţul vieţii noastre, după cum ne învaţă Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi” (Ioan 15:12,13).
 • 5 hours 44 minutes ago
 • 6 hours ago
  Organizatorii protestului împotriva obligativității vaccinării din 7 martie ora 15:00 au remis presei comunicatul oficial al evenimentului. Evenimentul va fi organizat de către Alianța Părinților, Asociația „Pro Consumatori”, „Medici pentru consimțământ informat”, „Neam Unit” și „Pro Decizii Informate”. Organizatorii acuză legislativul că actualul proiect de lege, Plx 399/2017 „prevede obligativitatea vaccinării pentru copii și pentru adulţi (cu orice vaccinuri și oricâte vaccinuri ar decide statul), precum și amenzi uriașe în caz de refuz”.
 • 10 hours ago
  Întâlnirea cu Arsenie Boca, care i-a îndreptat paşii către monahism, este descrisă chiar de Nil Dorobanţu în autobiografia sa: „Arsenie era văzător cu duhul şi îmi zicea Ortacul. M-a chemat la el din mijlocul a sute de oameni. Avusese descoperire despre mine în 1945, în martie. Mâncând din pâinea sfinţită de Arsenie, am simţit un curent mistic ce m-a transformat”. Din acel moment, Nil Dorobanţu s-a dedicat vieţii monahale, într-o asceză strictă. Oamenii povestesc că părintele umbla în permanenţă desculţ şi înveşmântat cu o rasă veche. De asemenea, nimeni nu l-a văzut mâncând, în schimb dădea de pomană la săraci tot ce primea.
 • 10 hours 31 minutes ago
  Bărbatului, care era angajat al SGA Gorj, i s-a făcut rău la birou. A făcut infarct, potrivit presei locale. Colegii au chemat ambulanța, iar echipajul medical l-a resuscitat câteva zeci de minute și părea că își va reveni. Ion Barbu a fost transportat, ulterior, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Tg-Jiu unde i s-au acordat îngrijiri medicale, însă, după aproximativ 12 ore a făcut un alt infarct care i-a fost fatal. Colegii bărbatului spun că nu știau ca acesta să aibă probleme cardiace, însă au menționat faptul că acesta se vaccinase anti-COVID în ziua precedentă.
 • 10 hours ago
  Un grup de medici din statul american Utah au descoperit ceva terifiant în unele mamografii făcute recent la Centrul dedicat afecțiunilor mamare din Salt Lake City, Utah. Unele femei care au fost recent injectate cu vaccinurile experimentale Covid prezintă o inflamație anormală a ganglionilor limfatici din sâni, informează NaturalNews.com.
 • 10 hours 53 minutes ago
  Mircea Vulcănescu s-a născut pe 3 martie 1904, la București. Clasele primare le-a absolvit în Capitală, gimnaziul la Iași și Tecuci (fiind refugiat în timpul ocupației germane), iar liceul l-a urmat la Galați și București. În 1921 s-a înscris la Facultatea de Filosofie și Litere și la Facultatea de Drept din București. A fost un membru remarcabil al Asociației Studenților Creștini din România (ASCR). În urma satisfacerii stagiului militar a obținut gradul de sublocotenent. În 1925 s-a căsătorit cu Anina Rădulescu-Pogoneanu, de care se va despărți mai târziu. În cadrul anului universitar 1929 - 1930 a fost asistent onorific la catedrad profesorului Dimitrie Gusti.
 • 11 hours ago
  Biserica Ortodoxă Română cedează presiunilor Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România și îl marginalizează pe Mircea Vulcănescu, intelectual interbelic profund creștin, ale cărui scrieri despre filozofia religiei au fost pilde pentru generații de slujitori ai acestei biserici. Recent, parohiile și mănăstirile din județul Vâlcea au primit niște adrese prin care, pe scară ierarhică, li se recomandă ca în activitatea lor „să se țină cont de obligația legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filozofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.
 • 11 hours ago
    Ne vom întoarce într-o zi, Ne vom întoarce neapărat. Vor fi apusuri aurii, Cum au mai fost când am plecat. Ne vom întoarce neapărat, Cum apele se-ntorc din nori Sau cum se-ntoarce, tremurat, Pierdutul cântec, pe viori. Ne vom întoarce într-o zi… Și cei de azi cu pașii grei Nu ne-or vedea, nu ne-or simți Cum vom pătrunde-ncet în ei. Ne vom întoarce ca un fum, Ușori, ținându-ne de mâni, Toți cei de ieri în cei de-acum, Cum trec fântânile-n fântâni. Cei vechi ne-om strecura, tiptil, în toate dragostele noi Și-n cântecul pe care și-l Vor spune alții, după noi.
 • 11 hours ago
  Nu pentru-o lopată de rumena pâine, nu pentru pătule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul tău liber de mâine, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Pentru sângele neamului tău curs prin sanțuri, pentru cântecul tău țintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanțuri, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru mânia scrașnită-n măsele, ci ca să aduni chiuind pe tăpșane o claie de zări și-o căciula de stele, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Așa, ca să bei libertatea din ciuturi și-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane și zarzarii ei peste tine să-i scuturi, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
 • 11 hours ago
  Adevăratul om de cultură și de elită iese în față și acela strigă și răcnește cu toate forțele lui și apără valorile pe care el le-a construit și pe care el le trăiește. Pentru că dacă ar fi tăcut tot așa, de pildă un Eminescu, ar fi tăcut Radu Gyr, un Nichifor Crainic, sau oameni de mai mică talie – ‘apăi am fi fost de mult prăbușiți. Dar acești oameni, ca niște mici apostoli, am putea spune, au fost meraeu prezenți și au strigat și s-au opus la toate metodele de întunecare a ființei noastre ortodoxe… Iar această problemă nu este una oarecare, după mine este cea mai grea problemă a omenirii și a creștinătății.
 • 11 hours 52 minutes ago
  Cei care au apucat sa ii cunoasca pe supravietuitorii temnitelor comuniste pot trage singuri concluzia daca acesti oameni au fost buni sau rai, „dusmani” sau aparatori ai intereselor poporului român. Comunistii au scris o istorie in care ii prezentau pe legionari drept „dusmani ai poporului” in timp ce globalistii ii prezinta „antisemiti”. Fiecare dupa felul in care se simtea amenintat de conceptiile membrilor acestei miscari. (prof. Marius Gavra - istoric)
 • 11 hours 55 minutes ago
  Părintele Justin Pârvu, renumitul duhovnic și starețul Mănăstirii Petru Vodă, s-a născut la data de 10 februarie 1918 în satul Poiana Largului, judeţul Neamț. În 1936, pe când avea 17 ani, intră frate la Mănăstirea Durău. După doi ani, în 1939, se înscrie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, lângă Bucureşti, ulterior ajungând și la seminariile teologice de la Râmnicu-Vâlcea şi Roman. În anul 1940 va avea loc tunderea sa în monahism, iar la doar un an distanţă, hirotonia întru preot, la vârsta de 22 de ani.
 • 2 days 8 hours ago
  Apel Național! Duminică, 7 martie suntem obligați să ne prezentăm cu toții în alveola Parcului Izvor de lângă Casa Parlamentului dacă mai vreți să câștigăm lupta împotriva vaccinării obligatorii! Toată țara trebuie sa vină împreună cu noi în București, nicidecum în alte orașe, fiindcă Legea vaccinarii obligatorii va intra la vot în max. 2-3 săptămâni! 7 martie este o zi simbolică pentru toți românii care NU doresc sa fie vaccinați cu forța împotriva voinței lor.
 • 2 days 9 hours ago
  Bianca Stănescu este mama unei tinere sportive de succes, Selina Soule, care a fost furată în competiții școlare din Connecticut de doi băieți care s-au declarat fete, adică transgenderi. Când a început să protesteze, tânara româncă a fost hărțuită și persecutată în școală. Dar nu s-a lăsat. A decis să-și apere drepturile și, atât pentru ea cât și pentru colegele ei, a înaintat o acțiune la Departamentul de Educație al SUA. Petiția lor, pentru un sport curat și cinstit, poate fi citită și semnată AICI.
 • 2 days 9 hours ago
  Fost sublocotent la Vânătorii de munte în Regimentul de gardă de la Predeal, licenţiat în Teologie, Filosofie şi Litere (toate facultăţile absolvindu-le cu Magna cum Laudae, socotit un geniu), doctorand la Teologie la Pr. Dumitru Staniloae, absolvent a 4 ani de Drept, pr. Nil Dorobanțu a intrat în monahism la mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor. Unii îl cred nebun, alții nebun pentru Hristos. Unii îl cinstesc ca sfînt, alții îl consideră un rătăcit. A fost caterisit (1957) și alungat din mănăstire, dar a dus viață pustnicească pînă la sfîrșit. Urmărit, închis, anchetat și maltratat de Securitate, a avut moarte martirică (1977).
 • 2 days 10 hours ago
  Astăzi (20-02-2021), în Piața Unirii din Focșani, a avut loc o acțiune de protest față de mai multe măsuri luate de autorități în ultimele luni, cu privire la obligativitatea purtării măștilor, dar și în ceea ce privește vaccinarea.
 • 3 days ago
  Așa grăiește Domnul Slavei Prin glasul Sfintei Liturghii: Deși m-am înălțat la ceruri, Eu nu vă las, Eu nu vă las orfani copii.    În fiecare Liturghie    Eu Mă cobor din nou la voi,    Din nou e coasta Mea străpunsă    Și-Mi curge sânge,    Și-Mi curge Sângele șiroi. Mă răstignesc din nou pe cruce În umbra Sfântului Altar, Primiți-Mi Sângele și Trupul, Să nu vin iarăși, Să nu vin iarăși în zadar.    Eu sunt aici întotdeauna
 • 3 days 6 hours ago
  Ev. Luca XV, 11-32:
 • 3 days 12 hours ago
  "Masonii au ieşit la lumină pentru că au ajuns la apogeu. Nimeni n-are curajul să-i urmărească şi să-i scoată cu adevărat la lumină cu adevărata lor faţă, cum a făcut-o Nicolae Paulescu.
 • 4 days ago
  Trebuie să păstrăm Ortodoxia noastră cu precizie duhovnicească, pentru a avea cu noi harul Sfântului Duh. Să nu ne lăsăm târâţi de diferite doctrine şi să nu ne clătinăm de anumite întâmplări. Biserica Ortodoxă este ascetică, este preafrumoasă, are toată podoaba harului lui Dumnezeu… Biserica Ortodoxă are smerenia şi pocăinţa. Dacă nu ne smerim, nu mergem pe calea strâmtă şi nu trecem prin poarta îngustă. Ci pe calea strâmtă şi pe poarta îngustă vor intra câţi or să primească pocăinţa şi smerenia lui Hristos… De aceea numai prin smerenie şi prin pocăinţă ne vom îndrepta cu siguranţă intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu. Să fim cu luare-aminte la viaţa noastră, să fie ortodoxă.
 • 4 days ago
  Un neam se va menține prin tineri, care se vor sui de bunăvoie pe cruce și de la înălțimea ei vor lupta, fără să zică nimic. Luptă și nu cedează.
 • 5 days ago
 • 5 days 6 hours ago
 • 5 days 9 hours ago
  Părintele Paisie Aghioritul spune că după cel de-al treilea război mondial va fi atâta deznădejde și atâta durere pe pământ, încât oamenii te vor trage de mânecă ca să le vorbești despre Dumnezeu ca să se mângâie.
 • 5 days 9 hours ago
  Fereastra Overton -  mecanismul de trecere a unei idei de la „imposibil“ la „legal“ în 6 paşi:
 • 5 days 10 hours ago
  Este înfricoşat duhul veacului acestuia, care se caracterizează prin trei lucruri dăunătoare pentru mîntuirea noastră: erezia - adică rătăcirea de la învăţătura noastră ortodoxă, ateismul, şi frica. Acestea sînt cele trei lucruri care ne îndepărtează pe noi de Dumnezeu. Cipurile acestea, chiar dacă ziceţi că nu e vremea lor, sînt un chip al vremurilor pe care le trăim. Le-au pus întîi pe orez şi pe zahăr, apoi pe animale, iar acum vor să le pună omului. Să avem multă grijă!
 • 5 days 10 hours ago
  Duminică, 28 februarie, ora 13,30, în Cimitirul Central Bacău, va avea loc comemorarea lui Corneliu Niță, primul student din generația naționalistă interbelică ucis de comuniști în închisoarea reeducării de la Pitești. Organizarea Parastasului și evocarea martirului aparțin Asociației Calea Neamului filiala Bacău condusă de Prof. Movileanu Iurie.
 • 6 days 10 hours ago
  Radu Molnar: Am votat azi împotriva alocării de bani pentru schitul românesc de la muntele Athos. Anul trecut, Parlamentul a mărit aceasta sumă de la 250 de mii de euro pe an la aproape un milion. Azi s-a votat aprobarea ordonanței de urgență care definește normele de alocare financiară. Nu mai aveam ce schimba, acum, la final, dar a fost un vot de conștiință.