Schiarhiereu Nil Dorobanțu - cu Hristos si pe Hristos euharistic!

Autor
Ieroschimonah Nil Dorobanțu
Tipar
Articol
Topic
Sfinți și Învățături
Sfinți și Minuni

Cand am inceput sa le predic in numele Preasfintei Treimi, au ramas consternati si entuziasmati. Pe grefier il durea mâna, tot scriind cu greseli, iar eu nu mai terminam. E o întreagă carte propovaduirea aceasta repede si curgatoare, clara si lapidara. Dar mie nu imi este a ma lauda, decat in numele Domnului nostru Iisus Hristos. Procurorul acuzator mi-a pus doua intrebari ca sa ma incurce :

  1. Cu cine ai avut legaturi?
  2. Ce ai mancat in acest interval al misiunii?

Am raspuns prompt: Cu Hristos si pe Hristos euharistic!

I-am intrebat: Ce ati gasit la mine? Bombe,arme? Nu aveam decat Sfanta Cruce si toate cele ale Bisericii prigonite!

Ce manifeste , decat predicile Dumnezeirii ? Cu ce va supara Hristos al meu ? Nu va speriati , nu va daram imparatia voastra eu ci Dumnezeu ! Hristos v-a scos din saracie , din temnite si va pus la conducere si la bogatie ! Ar trebui sa ridicati altare si Sa-l puneti in icoane , in locul idolilor de pe peretii vostri ! Crucea Sa inunda pana si incinta aceasta lugubra ! Pe joc pe parchet aveti pictate cruci , ferestrele au cercevelele in forma crucii si usile sunt la fel !Scoateti Sfanta Cruce de sub masa si lasati-L macar rastignit !De ce L-ati scos din scoala din cazarma din pentienciare , din institutii ? Lasati copii sa vina la Hristos ! . Mi-a spus un ighemon : „Hristos e numai iubire ,iar noi avem o altfel conceptie revolutionara ! ” .I-am raspuns : „ Inapoia mea satano , ca voi aveti ura , daca refuzati Iubirea vesnica !

Ura si razbunarea va aduce razboi si vesnica moarte in iad ! ” .

Au ramas frapati de atata curaj , Avocatii refuzau sa ma mai apere . Devenisem centru preocuparilor din tribunal . Ei puteau Sa imi faca un capat de acuzare la marturia mea indrazneata . Sfanta Cruce , departe de a ma face de ras , ma salvase, ma ridicase , ma apara impotriva intunericului veacului acestuia . Cat de bun si indurator este Dumnezeu ! Eu am vazut minuni cu ochii mei si am simtiti taina Sa cea mare , Cum graviteaza deasupra ,ca un stapan al cerului si al cosmosului .Ce eram toti viermii , pe grauntele de nisip al Terrei , in fata lui Hristos ? Vai de noi ! S-a amanat procesul pana la o data ulterioara ,apoi pana la 24 aprilie cand am fost achitat , dar m-au mai tinut pana la 5 mai .

Din cartea: Ieroschimonah Nil Dorobantu nebun pentru Hristos si flacara vie a monahismului secolului XX, paginile 68, 69.

Schiarhiereu Nil Dorobantu (1920-1977) .

Hristos a inviat !

Articole Recente