Scrisoare deschisă: Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de preconizata vaccinare anti-Covid-19.

Autor
Federația Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din România
Tipar
Articol
Topic
Societatea Civilă
Viață și Sănatate

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de preconizata vaccinare anti-Covid 19, anunțată de Guvernul României, cu vaccinuri controversate, insuficient testate, în producția cărora au fost folosite fragmente de celule preluate din fetuși umani avortați.

Demersul nostru vizează următoarele aspecte:

I. COMPOZIȚIA NOILOR VACCINURI 

    • efectele secundare sau contraindicațiile noilor vaccinuri; 

    • lipsa de informații cu privire la siguranța vaccinurilor; 

    • controversa tehnologiei pe bază de ARN mesager, utilizată în premieră absolută;

    • aspectele etice privitoare la vaccinurile anti-Covid produse pe linii celulare umane.

II. PĂREREA SPECIALIȘTILOR

    • Dr. Michael Yeadon, fost manager la Pfizer & CEO

    • Dr. Romeo Quijano, profesor pensionat de farmacologie și toxicologie la College of Medicine, University of the Philippines Manila

    • Robert F. Kennedy Jr., președintele Children’s Health Defense

    • Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae

    • Dr. Mircea Frențiu

    • Dr. Monica Pop

III. PETIȚIA PENTRU SUSPENDAREA STUDIILOR PE SUBIECȚI UMANI A VACCINULUI COVID, PRIVIND:

    • Riscul de ADE pentru cei vaccinați (formarea de „anticorpi non neutralizatori”)

    • Riscul INFERTILITĂȚII postvaccinale

    • Risc crescut de reacții alergice postvaccinale

    • Durata de studiu prea scurtă, care nu permite estimarea realistă a efectelor secundare

IV. VACCINARE VOLUNTARĂ SAU OBLIGATORIE?

    • Aspecte legislative privind restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești în cazul refuzului vaccinării

V.  UTILIZAREA VACCINURILOR PRODUSE PE LINII CELULARE UMANE

    • utilizarea vaccinurilor produse pe linii celulare umane, implicată în explozia incidenței autismului din ultimii 30 de ani

    • încălcarea drepturilor cetățenești prin vicierea consimțământului informat 

    • obiecții bioetice și morale față de utilizarea celulelor de copii avortați în dezvoltarea și producerea vaccinurilor

    • opinia reprezentanților Bisericii față de vaccinarea anti-Covid

 

I. COMPOZIȚIA NOILOR VACCINURI

Încă de la începutul lunii noiembrie, președintele Iohannis a anunțat că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranșă, iar primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sănătate și persoanele aflate în situație de risc. (1) 

Pe data de 25 noiembrie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a precizat că a semnat o plată externă către Comisia Europeană, reprezentând avansul pentru vaccinul Covid-19, în valoare de peste 12 milioane de euro. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că ar putea aproba primele vaccinuri până la sfârșitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor. (2)

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, cu compania farmaceutică Moderna (160 de milioane de doze), grupul suedezo-britanic AstraZeneca și cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) și cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

„Printre acestea șase, avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat și o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele șase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenția Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze și să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (3).

Compoziția vaccinurilor, controversată

În ceea ce privește vaccinurile bazate pe ARN mesager, dr. Rafila precizează că acestea se bazează pe o tehnologie modernă, neutilizată până acum și că necesită condiții excepționale de transport și păstrare (trebuind menținute la temperaturi între minus 70 și minus 80 de grade, în gheață carbonică), cu excepția vaccinului dezvoltat de compania Sanofi, care este unul „clasic”: 

„Aceste vaccinuri sunt vaccinuri moderne care conțin, au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism, dacă e introdus, sinteza unor proteine de suprafață, similare cu cele pe care le are virusul Corona și în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri, sunt niște vaccinuri avansate. (...) Producătorii vor condiționa acest vaccin în niște cutii speciale, termoizolate, care conțin gheață carbonică și care fac posibil transportul și păstrarea vaccinului la această temperatură timp de 10 zile. După 10 zile, vaccinul poate fi păstrat probabil circa o săptămână la temperatura pe care o oferă frigiderul și practic trebuie ca în intervalul acesta de 15, maximum 20 de zile să-l transporți de la fabrică la centrul de vaccinare și trebuie administrat", a explicat Alexandru Rafila (4).

Despre compoziția vaccinurilor destinate milioanelor de români, s-a pronunțat recent și dr. Adrian Streinu-Cercel, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune Antena 3: „Sunt mai multe tipuri de vaccinuri, iată, este acesta cu un răspuns la anticorpi din partea organismului, undeva la peste 90%. Așa cum spunea și profesorul Rafila, dacă vrem să folosim acest vaccin, trebuie să ne pregătim de acum. Altfel, ne va prinde vaccinarea complet nepregătiți. Acest vaccin vine și multi-doză. Asta înseamnă că trebuie să suni la mai multe persoane, să te asiguri că vin, pentru a nu pierde vaccinul. Nu e ieftin. E foarte ingenios făcut, pe nanoparticule lipidice, adică tehnologie de high-tech, science-fiction.” (5)

O altă chestiune controversată este cea a vaccinurilor anti-Covid produse pe linii celulare umane. Astfel, potrivit studiilor, mai multe companii din lume, producătoare de vaccinuri anti-Covid 19, folosesc fragmente de celule preluate din fetușii umani avortați. Între acestea se numără și cele produse de ModeRNA și Oxford AstraZeneca, vaccinuri realizate pe o linie de celule renale fetale umane numită HEK-293. 

HEK-293 a fost inițial derivat din țesutul renal preluat de la o fetiță avortată în Țările de Jos, în 1972, ulterior transformându-se într-o linie celulară, în anul 1973. 

Vaccinul produs de Johnson&Johnson utilizează linia celulară fetală umană PER.C6 pentru a-și dezvolta vaccinul. Linia de celule fetale PER.C6 a fost derivată din țesutul retinian preluat de la un băiețel de 18 săptămâni, avortat în Olanda în 1985, transformându-se în 1995 într-o linie de celule fetale (6). 

II. PĂREREA SPECIALIȘTILOR

Toate aceste aspecte controversate au stârnit reacția unor reputați cercetători din lumea întreagă, dar și a reprezentanților Bisericii. Aceștia au avertizat populația asupra riscurilor pe care le pot prezenta noile vaccinuri, dar și asupra aspectelor etice privind utilizarea celulelor fetale pentru dezvoltarea vaccinurilor. 

Dr. Michael Yeadon, cercetător de prestigiu, licențiat în biochimie și toxicologie, doctor în farmacologie, fost manager la Pfizer & CEO, cunoscător al cercetării și dezvoltării pentru noile medicamente: „Toate vaccinurile împotriva virusului SARS-COV-2 sunt prin definiție noi. Niciun vaccin candidat n-a fost în dezvoltare pentru mai mult de câteva luni. Dacă oricare dintre aceste vaccinuri este aprobat pentru folosire sub orice alte circumstanțe decât EXPLICIT experimentale, eu cred că pacienții sunt induși în eroare până la un nivel criminal. Asta din cauză că există exact zero voluntari umani… pentru care să existe informații cu privire la siguranță, de mai mult de câteva luni.” (7)

Dr. Romeo Quijano, profesor pensionat de farmacologie și toxicologie la College of Medicine, University of the Philippines Manila, a notat o serie de pericole ale editării experimentale de gene aplicate la vaccinurile umane: „Printre alte pericole, vaccinurile de tip virus-vector ar putea trece printr-o recombinare cu virusul spontan, producând virusuri hibride ce ar putea avea proprietăți nedorite, afectând transmiterea ori virulența. Posibilele rezultate ale recombinării sunt practic imposibil de cuantificat în mod precis, date fiind mijloacele existente și nivelul de cunoaștere. Aceste riscuri, totuși, sunt reale, așa cum s-a exemplificat prin apariția de virusuri mutante, patogeneză crescută și efecte adverse neașteptate și destul de serioase (incluzând moartea) ca urmare a campaniilor ocazionale de vaccinare în masă și a încerărilor anterioare eșuate de a dezvolta vaccinuri-himeră folosind tehnologia ingineriei genetice.” (8)

Robert F. Kennedy Jr., președintele Children’s Health Defense: „Aș dori să vă atrag urgent atenția asupra problemelor importante legate de următoarea vaccinare anti Covid-19. Pentru prima dată în istoria vaccinării, așa-numitele vaccinuri ARNm de ultimă generație intervin direct în materialul genetic al pacientului și deci modifică materialul genetic individual, acest fapt reprezentând o manipulare genetică, lucru care era deja interzis și considerat penal. Această intervenție poate fi comparată cu manipularea genetică a alimentelor, care este de asemenea, extrem de controversată. Chiar dacă mass-media și politicienii banalizează în prezent problema și chiar apelează stupid la un nou tip de vaccin pentru a reveni la normalitate, această vaccinare este problematică din punct de vedere al sănătății, moralității și eticii medicale, precum și din punct de vedere al daunelor genetice care, spre deosebire de daunele  cauzate de unele vaccinuri anterioare, vor fi ireversibile și ireparabile.” (9)

Dr. Vasile Astărăstoae: „Am reticențe în primul rând privind aceste firme care au lansat zvonul, oficial au declarat că au gata vaccinul și că mai așteaptă autorizarea de la FDA și de la EMA, ori această autorizare ei fac presiuni să fie dată cu scurtarea procedurilor, dar autorizarea verifică ce au făcut ei. Aceste firme nu au niciun fel de experiență în ceea ce privește vaccinurile. Doar Pfizer a mai produs un vaccin antigripal, ceea ce nu e mare lucru. Și Cantacuzino a produs un vaccin antigripal. Și un vaccin antipneumococic. Astra Zeneca nu a produs niciodată vaccinuri, iar Moderna e un start-up care a prins această oportunitate și s-a lansat în producerea de vaccinuri. Acest vaccin a fost făcut printr-o tehnologie de biologie moleculară, printr-o inginerie genetică, pe bază de ARN mesager care este o noutate în domeniul vaccinurilor și în condițiile astea are un caracter de cercetare și de fundamentare pe subiect uman. Nimeni nu știe până în prezent care va fi rezultatul.” (10)

Dr. Mircea Frențiu: „Nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie. Fiecare trebuie să decidă asupra corpului lui. Acest vaccin este diferit față de altele de până acum... Este un vaccin nou, cu ARN, care acționează din păcate asupra codului genetic. Conține o cultură celulară luată din țesutul pulmonar de la fetuși masculini albi avortați, de 14 săptămâni.” (11)

Dr. Monica Pop: „Vaccinul are efectele secundare pe termen scurt, dar alea pe termen lung unde sunt? Că vă mai spun încă o dată, peste 3 ani face leucemie unul care face vaccinul. Și fac toți… De unde știți ce se întâmplă peste un an? Faceți copilului dumneavoastră vaccinul ăsta? Pericolul e foarte mare! Nimeni nu poate niciodată să spună că acest vaccin este sigur. Poate peste 10 ani. Bine, hai, cinci ani!” 

„Vă dați seama că nu mă voi vaccina. Categoric nu și nici nu voi dai vreun sfat cuiva să se vaccineze atâta timp cât acest vaccin e făcut în trei luni!” 

„OAMENII TREBUIE SĂ ȘTIE: 1. Care sunt CONTRAINDICAȚIILE acestui vaccin? Afecțiuni, sarcină, vârsta??!!; 2. Copiii mici care sunt oricum supuși unei scheme cunoscute de vaccinare, au indicație pentru acest vaccin și cum interferă acesta cu celelalte din schemă? 3. Care sunt efectele adverse cunoscute până acum, în ce constau, cât durează și care este incidența lor? 4. Dacă au fost unii pacienți reinfectați (după cum au afirmat unii specialiști), deci DACĂ BOALA NU DĂ IMUNITATE, VACCINUL DĂ? Pe ce perioadă?; 5. Cei care au avut boală MAI FAC VACCINUL? La ce perioadă?; 6. Cum putem convinge un pacient căruia i s-a declanșat o altă afecțiune după vaccinare că nu vaccinul este cauza? (e perfect posibil să nu fie); UN NEVACCINAT NU ARE CUM SĂ FIE PERICULOS PENTRU CEI DIN JUR DACĂ SUNT VACCINAȚI!.” (12) 

 

III. PETIȚIA PENTRU SUSPENDAREA STUDIILOR PE SUBIECȚI UMANI A VACCINULUI COVID

Doi cunoscuți cercetători europeni, Dr. Michael Yeadon (13)  și Dr. Wolfgang Wodarg (14), au inițiat o petiție (15) către EMA pentru suspendarea imediată a studiilor pe oameni a vaccinurilor Sars-Cov-2, în special al vaccinului BioNtech/Pfizer - BNT162b. 

În data de 1 decembrie 2020, BioNTech/Pfizer a trimis o cerere penru aprobarea autorizării de urgență a utilizării pe subiecți umani a vaccinului produs de ei.  Dr. Wodarg și Dr. Yeadon cer ca studiile pe oameni să nu fie continuate (din motive privind protecția vieții și sănătății voluntarilor) până când nu este disponibil un design corect și sigur pentru studiul clinic pe subiecți umani.  Acest design trebuie să adreseze semnificativele îngrijorări legate de siguranța vaccinurilor și deisgn-ul studiului folosit pentru a obtine aprobările, îngrijorări exprimate de un număr din ce în ce mai mare de oameni de știință recunoscuți din întreaga lume.

Documentul trimis către EMA ridică și problema testelor PCR, inexacte, eronate din concepere și cauzatoare de rezultate fals pozitive. Există un scandal imens pe acest subiect declanșat de un grup de peste 20 de cercetători care au publicat o critică științifică la adresa studiului ce stă la baza realizării kit-urilor de testare.

Cei doi oameni de știință cer ca întâi să fie excluse, prin experimente pe animale, riscurile deja cunoscute din studiile realizate anterior, riscuri ce decurg din natura și caracteristicile coronavirusurilor.

Documentul integral (16) este unul foarte elaborat, cuprinzând îngrijorările referitoare la riscuri privind următoarele aspecte:

1.  Riscul de ADE pentru cei vaccinați. Formarea de „anticorpi non neutralizatori” menționați în studii pot conduce la un răspuns imun exacerbat, mai ales atunci când persoana vaccinată se va confrunta cu virusul real (sălbatic) după vaccinare. Această „amplificare dependentă de anticorpi”, ADE (Antibody Dependent Enhancement ) , este o problemă comună cu alte virusuri (Dengue Virus, Ebola Virus, HIV și coronavirusuri) pentru care nu s-au putut realiza vaccinuri. ADE este cunoscută de mult timp din experimentele anterioare cu vaccinuri anticoronavirusuri, pentru că pe parcursul acestor experimente - studii, TOATE animalele de laborator care inițial au tolerat bine vaccinarea, au murit după ce au fost puse în contact cu virusul salbatic.

2.  Riscul INFERTILITĂȚII postvaccinale. Producătorii spun că unele din vaccinuri vor produce anticorpi împotriva proteinei S (Spike) de pe suprafața virusului Sars-Cov-2. Dar aceste proteine Spike conțin la rândul lor proteine omoloage sincitinei-1 care este o proteină (17) esențială în formarea placentei la mamifere, inclusiv la oameni.  De aceea TREBUIE oprită vaccinarea subiecților umani și aprofundarea problemei până la excluderea completă a riscului ca vaccinarea împotriva Sars-cov-2 să conducă la declanșarea unui reacții imune împotriva proteinei sincitinei-1, care ar putea avea drept rezultat INFERTILITATEA la femeile astfel vaccinate.

3.  Risc crescut de reacții alergice postvaccinale. Vaccinul mARN de la BioNTech/Pfizer conține polietilenglicol (PEG). 70% dintre oameni dezvoltă anticorpi împotriva acestei substanțe și asta înseamnă că multe persoane pot dezvolta reactii alergice, potențial fatale la vaccin. Există și alte substanțe alergogene în compoziția vaccinului, substanțe a căror necesitate nu este pe deplin justificată.

4.  Durata de studiu prea scurtă nu permite estimarea realistă a efectelor secundare. La fel ca în cazurile de narcolepsie ce au apărut după vaccinarea împotriva gripei porcine, milioane de oameni sănătoși vor fi expuși unor riscuri inacceptabile dacă se va acorda o autorizație de urgență și posibilitatea de a observa efectele adverse va fi ulterioară aprobării.

IV. VACCINARE VOLUNTARĂ SAU OBLIGATORIE?

Cu toate că autoritățile au anunțat că vaccinarea anti-Covid nu va fi obligatorie (18), semnalele din teritoriu arată că medicii, asistentele și angajații DSP sunt presați să se înscrie voluntari pentru vaccinul anti-Covid. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, acestora li s-ar fi cerut să semneze un formular, în caz de refuz fiind amenințați cu concedierea (19).  În aceste condiții, având în vedere posibilele interdicții de care se vor lovi toate persoanele care vor refuza vaccinarea anti-Covid 19, dorim să facem următoarele precizări:

    1. Fazele pe care trebuie să le parcurgă în mod obișnuit un vaccin, cuprinse de regulă între 2 și 3 ani, privind gradul de toxicitate, dozele terapeutice, eficiența și efectele secundare, sunt restrânse, în cazul vaccinurilor anti-Covid 19, la o perioadă de câteva luni, mai scurtă decât în cazul oricărui vaccin nou. Ce fel de garanție oferă un astfel de vaccin?

    2. Solicităm autorităților să informeze populația în legătură cu eventualele efecte secundare sau contraindicații ale acestor vaccinuri, cu atât mai mult cu cât acestea au la bază o nouă tehnologie de biologie moleculară, utilizată pentru prima oară. Impunerea, prin orice mijloace, a efectuării vaccinului ar însemna încălcarea dreptului constituțional la viață și dreptului la integritate fizică și psihică a persoanei, prevăzute de art. 22 alin. 1 din Constituția României.

    3. Afirmația medicului Alexandru Rafila, potrivit căreia „nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce niște efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației” (20) ni se pare complet hazardată și neîntemeiată. Actul vaccinării reprezintă un act medical preventiv, facultativ, fără să existe o garanție suficientă și rezonabilă împotriva riscurilor sau reacțiilor adverse ale acestuia, existând posibilitatea reală pentru persoana căreia i se administrează să i se pună în pericol viața, sănătatea și integritatea fizică sau psihică. Din toate cazurile dramatice apărute în presă, urmare a aplicării unor vaccinuri, și chiar din cuprinsul oricărui prospect de vaccin, rezultă că nu există nici o garanție împotriva riscurilor sau reacțiilor adverse ale unui vaccin. Amintim că, în pandemia de gripă AH1N1, vaccinarea a avut urmări dezastruoase în lume, producând efecte adverse grave (în special leziuni cerebrale). Astfel, vaccinul Pandemrix a afectat peste 800 de copii în Europa, doar în Marea Britanie plătindu-se 60 milioane de lire despăgubiri în urma unui proces câștigat de 60 de victime ale acestui vaccin.

De asemenea, un document al Administrației pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite ale Americii (FDA - Food and Drug Administration) admite și avertizează că vaccinul anti COVID - 19 poate avea 22 de efecte secundare, inclusiv moartea. Alte efecte adverse semnalate de FDA: Sindromul Guillain-Barré, encefalomielită diseminată acută, mielită transversă, encefalită/mielită simplă/encefalomielită/meningoencefalită/ meningită/encepholapathy, convulsii/crize, accident vascular cerebral, narcolepsie și cataplexie, anafilaxiei, infarct miocardic acut, miocardită/pericardită, boli autoimune, rezultate nedorite in evoluția sarcinii la femeile însărcinate, alte boli demielinizante acute; reacții alergice non-anafilactice; trombocitopenie; coagulare intravasculară diseminată; tromboembolism venos; artrită și artralgie/dureri articulare; boala Kawasaki; sindromul inflamator multisistem la copii; boala dependenței crescute de anticorpi (ADE ) (21)

    4. Insistăm ca românilor să li se explice în ce constă noua tehnologie și să li se prezinte rezultatele studiilor clinice făcute pe subiecți umani. De asemenea, să li se explice de ce li se recomandă un vaccin care, în premieră absolută, trebuie păstrat la o temperatură de -78 –  -80 de grade. 

    5. Populația trebuie să știe cine își asumă răspunderea pentru eventualele efecte adverse, de vreme ce înșiși producătorii se tem de răspundere? Astfel, AstraZeneca, compania farmaceutică care va livra statelor membre, într-o primă fază, 300 de milioane de doze de vaccin anti Sars-Cov-2, a cerut sa fie exonerată de daune în cazul în care utilizatorii vor solicita despăgubiri pentru că au avut efecte adverse după administrarea vaccinului (22). Totodată, este îngrijorător faptul că firmele producătoare au încheiat acorduri de imunitate cu guvernele statelor cărora le vor livra vaccinul, transferând acestora întreaga responsabilitate privind efectele adverse. 

   6. Ne întrebăm, cum va funcționa libertatea de a alege, în cazul în care neefectuarea vaccinului va duce la pierderea locului de muncă, interzicerea deplasărilor sau a accesului la educație? Orice formă de constrângere ar intra în contradicție cu Legea drepturilor pacientului 46/2003 care prevede, la cap. 3, art. 13, că „pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa.” De asemenea, s-ar încălca și dreptul la libertatea conștiinței, consacrat de art. 29 din Constituția României, precum și dreptul fundamental la educație, prevăzut în Constituția României, la art. 32, alin 1: „Dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin alte forme de instrucție și de perfecționare.”

V. UTILIZAREA VACCINURILOR PRODUSE PE LINII CELULARE UMANE

Utilizarea vaccinurilor produse pe linii celulare umane este suspectată ca fiind implicată în explozia incidenței autismului din ultimii 30 de ani (23). Numeroase studii științifice afirmă că există corelații statistice și epidemiologice între contaminarea genetică a gazdei cu material genetic străin și modificările moleculare și variațiile epidemiologice ale patologiilor din spectrul autist (24).

Faptul că cetățenii români (creștini în proporție de peste 90%) urmează a fi vaccinați fără a fi informați asupra acestor aspecte (medicale, etice și morale) ale acestor vaccinuri constituie o gravă încălcare a drepturilor lor, la vicierea consimțământului lor informat. Astfel consimțământul lor este lovit de nulitate, nefiind informat, nici în cunoștință de cauză, iar medicii vaccinatori se află în situații de malpraxis.

Ne exprimăm dezaprobarea în legătură cu folosirea vaccinurilor produse cu ajutorul celulelor umane din fetuși avortați, procedeu care intră în contradicție nu doar cu viața morală creștină, ci cu însăși conștiința umană. Astfel, ridicăm aici mai multe obiecții bioetice și morale față de utilizarea celulelor de copii avortați în dezvoltarea și producerea vaccinurilor. Considerăm că viața umană începe la concepție, omul fiind o persoană cu toate drepturile din prima secundă, așa cum statuează dreptul roman (25), care stă la baza întregului sistem de drept european și avortul este în consecință o crimă. Cu atât mai mult, folosirea fetușilor avortați rănește conștiința umană, fiind inacceptabilă din punct de vedere bioetic, moral și creștin, dincolo de orice scopuri nobile și rezultate ce pot fi invocate. 

Amintim că și reprezentanții bisericii condamnă utilizarea țesuturilor fetale în producerea vaccinurilor. Astfel, arhiepiscopii australieni creștini s-au exprimat împotriva vaccinului pentru coronavirus al Universității Oxford, afirmând că recoltarea „țesutului fetal este ceva profund imoral” (26).

Episcopul catolic tradiționalist Athanasius Schneider: creștinii trebuie să refuze vaccinul Covid din fetuși avortați, chiar dacă va însemna martiriul. „Dacă vaccinul va fi impus, vom intra în timpul Apocalipsei. (27)”

Mitropolitul cipriot Neofit de Morfou și-a exprimat recent public dezacordul față de vaccinarea anti-Covid 19: „Exprim public dezacordul meu în privința anunțului care recomandă credincioșilor să se vaccineze împotriva coronavirusului, și îmi exprim reținerile în privința substanțelor componente și a modului în care acționează anumite vaccinuri care au fost pregătite sau sunt în pregătire de anumite companii farmaceutice. În plus, consider că încurajarea vaccinării este pripită, deoarece sunt acceptate din start vaccinuri ale căror compoziție și efecte secundare nu le cunoaștem și care este posibil să conțină material genetic artificial creat, care poate să provoace efecte negative asupra organismului uman, așa cum au subliniat în mod fundamentat anumiți oameni de știință.” (28)

Și în spațiul românesc se remarcă ierarhi care refuză implicarea în viitoarea campanie de vaccinare, îndemnând la prudență și accentuând asupra necesității informării prealabile a populației cu privire la conținutul noilor vaccinuri. Astfel, propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte de a implica preoții în campania de convingere a oamenilor să se vaccineze anti-Covid nu a fost agreată de ÎPS Teodosie Snagoveanu, arhiepiscopul Tomisului, care a declarat că nu va susține vaccinarea atâta timp cât nu se vor face analize ale vaccinului de către organisme independente:

„Noi nu ne apucăm să facem campanie pentru vaccinare, că nu acesta este rolul nostru. Noi nu facem propagandă politică și nu suntem un vehicul de transmitere a acestui mesaj. Mai întâi trebuie să cunoaștem ce conține acest vaccin. Noi nu luăm nimic cu ochii închiși. Atât de prudenți trebuie să fim. Mai întâi trebuie să ne documentăm și să știm sigur. Întâi să vedem ce este, nu luăm nimic fără să ne punem la curent. Există frici în societate foarte copleșitoare. Oamenii întreabă ce să facă, dar le spunem că nu este obligatoriu. Și noi nu recomandăm ce nu cunoaștem. Nu putem face asta până nu se face o analiză pertinentă a vaccinului, trebuie să existe niște specialiști neutri, oameni cu frică de Dumnezeu printre medici, care au conștiință. Mai întâi trebuie să verificăm, apoi să recomandăm. Pentru că noi lucrăm cu adevărul, care este de la Dumnezeu, acesta este invincibil, nealterat vreodată, dar cele materiale pot fi oricând alterate și nu știm ce pot lovi. Vom cere analiză chimică de laborator să vedem ce conține. Nu vedeți că și măștile au fost falsificate? Și de unde știm noi că vaccinul nu va avea efecte adverse peste 10 ani sau mai puțin? Am ascultat specialiști care au spus că, dacă nu se lasă o perioadă de testare, nu ai siguranță. Dar politicienii ne spun că ne dau ce este mai bun, dar nici ei nu știu ce dau”, a precizat arhiepiscopul Tomisului. (29) 

În concluzie, considerăm că decizia de a vaccina populația cu vaccinuri insuficient testate, bazate pe tehnologii controversate, inacceptabile din punct de vedere bioetic, moral și creștin, fără studii clinice, fără cunoașterea efectelor adverse și fără o informare prealabilă a cetățenilor reprezintă un act ilegal, neconstituțional și abuziv, care pune în pericol sănătatea populației, reprezentând totodată un afront adus drepturilor și libertăților cetățenești. 

Românii nu vor să fie cobaii nimănui! Opriți experimentele pe români! Numai Adevărul ne poate face liberi, iar în afara lui riscăm primejdia autodistrugerii! 

FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR ORTODOXE PRO VITA DIN ROMÂNIA

Președinte, 

Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc.


 1. https://www.zf.ro/eveniment/breaking-presedintele-klaus-iohannis-vom-primi-peste-10-milioane-de-19731229
 2. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/romania-a-platit-un-avans-de-12-milioane-de-euro-pentru-vaccinul-covid-19-1406962
 3. https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/tataru-anunta-ca-vor-fi-achizitionate-vaccinuri-anti-covid-pentru-toata-populatia-cand-vom-ajunge-la-imunizare.html
 4. https://www.profit.ro/stiri/social/alexandru-rafila-cred-ca-pana-la-sfarsitul-anului-vor-iesi-pe-piata-cel-putin-doua-vaccinuri-pentru-coronavirus-19510024
 5. https://www.profit.ro/stiri/social/alexandru-rafila-cred-ca-pana-la-sfarsitul-anului-vor-iesi-pe-piata-cel-putin-doua-vaccinuri-pentru-coronavirus-19510024
 6. https://www.manilatimes.net/2020/12/01/opinion/columnists/topanalysis/another-astrazeneca-headache-fetal-cells-from-aborted-babies-used-in-vaccine-development/803276/
 7. https://mattbell.org/only-informed-consent-should-be-given-to-experimental-vaccine
 8. https://www.newagebd.net/article/121851/whats-not-being-said-about-pfizer
 9. https://www.amosnews.ro/robert-f-kennedy-jr-vaccinul-covid-trebuie-evitat-cu-orice-pret-2020-11-14
 10. https://www.activenews.ro/stiri/Prof.-Vasile-Astarastoae-Vaccinul-anti-COVID-a-fost-creat-printr-o-inginerie-genetica-pe-baza-de-ARN-mesager-care-e-o-noutate-in-domeniul-vaccinurilor.-Aceste-firme-nu-au-niciun-fel-de-experienta-in-vaccinuri.-Optimismul-asta-desantat-va-avea-efecte-163805
 11. https://m.luju.ro//vaccinarea-nu-trebuie-sa-fie-obligatorie-medicul-mircea-frentiu-dezvaluie-detalii-despre-viitorul-vaccin-anti-covid-nu-s-de-acord-cu-vaccinarea-obligatorie-fiecare-trebuie-sa-decida-asupra-corpului-lui-acest-vaccin-este-diferit-fata-de-altele-de-pana-acum
 12. https://www.impact.ro/monica-pop-nu-s-a-abtinut-si-a-spus-adevarul-despre-vaccinul-mult-asteptat-ce-se-va-intampla-cand-cei-vaccinati-vor-avea-contact-cu-cei-nevaccinati-110212.html
 13. Dr. Michael Yeadon  a lucrat 17 ani in Pfizer, a fost CSO ( Chief Scientific Officer) in programul de alergii si boli respiratorii. Cand Pfizer a inchis programul, dr. Yeadon, impreuna cu colegi, a fondat compania Ziarco, achizitionata ulterior de Novartis.
 14. Dr. Wolfgang Wodarg este epidemiolog și a fost unul dintre directorii departamentului de sănătate publică in administrația germană.
 15. https://2020news.de/en/dr-wodarg-and-dr-yeadon-request-a-stop-of-all-corona-vaccination-studies-and-call-for-co-signing-the-petition/
 16. http://www.stoppfizer.org/
 17. https://virological.org/t/response-to-ncov2019-against-backdrop-of-endogenous-retroviruses/396
 18. https://www.mediafax.ro/politic/guvernul-a-decis-cum-se-va-face-vaccinare-impotriva-covid-19-19761880
 19. https://www.national.ro/social/vaccinare-cu-forta-angajatii-din-sanatate-obligati-sa-se-ofere-voluntari-702741.html
 20. https://www.medicalmanager.ro/parlamentare2020-rafila-despre-vaccinurile-anti-covid-nu-se-pune-problema-ca-vor-avea-efecte-care-pun-in-pericol-sanatatea/
 21. https://www.fda.gov/media/143557/download
 22. https://www.mediafax.ro/sanatate/astrazeneca-primeste-protectie-guvernamentala-din-partea-mai-multor-tari-in-cazul-in-care-vaccinul-pentru-covid-19-va-avea-efecte-secundare-19451138
 23. Deisher, Ngoc V.Doan, Angelica Omaiye, Kumiko Koyama, Sarah Bwabye – ”Impact of environmental factors on the prevalence of autistic disorder after 1979”, Journal of Public Health and Epidemiology, Volume 6(9), pp. 271-284, September 2014, DOI: 10.5897/JPHE2014.0649 :  http://soundchoice.org/scpiJournalPubHealthEpidem092014.pdf
 24. Deisher, Doan, Koyama, Bwabye – ”Epidemiologic and Molecular Relationship Between Vaccine Manufacture and Autism Spectrum Disorder Prevalence”, Issues in Law & Medicine, Volume 30, Number 1, 2015 ;30(1):47-70 , PMID: 26103708  : , https://soundchoice.s3.amazonaws.com/soundchoice/wp-content/uploads/Deisher-article-2-FINAL1.pdf,
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26103708
 25. Dreptul Roman: ”Infans conceptus pro nato habetur quotiens de commodis eius agitur”. În traducere, ”Copilul conceput se consideră ca născut ori de câte ori acesta este în interesul său.” Este un principiu de drept fundamental, vechi de pe vremea romanilor, aplicat în toate sistemele de drept care își au originea în dreptul roman (francez, german etc.).
 26. https://orthodoxtimes.com/australian-archbishops-of-christian-faiths-unite-against-oxford-university-coronavirus-vaccine/
 27. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/episcopul-catolic-traditional-athanasius-schneider-crestinii-trebuie-sa-refuze-vaccinul-covid-din-fetusi-avortati-chiar-daca-va-insemna-martiriu-daca-vaccinul-va-fi-impus-si-obligatoriu-v/
 28. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/ne-restrangem-libertatea-si-drepturile-chiar-si-in-ceea-ce-priveste-participarea-la-biserica-voluntar-biserica-ciprului-recomanda-vaccinul-anti-covid-ips-neofit-isi-exprima-dezac/
 29. https://www.national.ro/social/ips-teodosie-nu-i-vom-indemna-pe-enoriasi-sa-se-vaccineze-705796.html


 

Articole Recente
 • 22 hours ago
  Mii de manifestanţi - peste 15000 - au venit, duminică după amiază, la o acţiune de protest faţă de proiectul de lege referitor la vaccinarea obligatorie, aflat în dezbatere parlamentară, organizarea acestei întruniri fiind a realizată de către Alianța Părinților, Asociația „Pro Consumatori”, „Medici pentru consimțământ informat”, „Neam Unit” și „Pro Decizii Informate”.
 • 22 hours ago
  Odată la o predică, la care asistau şi mulţi oameni din sat, veniţi special să participe la slujbă, părintele le-a prezentat un schelet, căruia i-a pus la gât un lanţ, o geantă şi alte zorzoane. Ba i-a mai pus şi o ţigară aprinsă între dinţi. Şi în timp ce scheletul stătea drept, legat de un par, părintele le-a vorbit oamenilor:  „— Priviţi, aşa sunteţi voi!” Atunci ei, îngroziţi, au lăsat fiecare câte o sută de lei (mulţi bani pe vremuri). Părintele a umplut o roabă de bani, a pus o măicuţă la mânerele roabei şi i-a zis: „— Du banii aceştia la părintele stareţ de la Tarniţa, că eu îi sunt dator!”.
 • 1 day 3 hours ago
 • 5 days 19 hours ago
  Părintele Claudiu Buză: Să nu credeți că administrația BOR se va putea opune agendei dictaturii medicale, dacă nu va mărturisi ortodox ADEVĂRUL!
 • 5 days 20 hours ago
  "A venit momentul să acţionăm, în frunte cu preoţii şi monahii, şi să susţinem drepturile acestui popor obidit. Noi, ca monahi, nu putem sta nepăsători în faţa suferinţei poporului nostru, în faţa suferinţei fraților noştri. Preoţii şi monahii sunt primii care trebuie să dea dovadă de jertfă şi poporul trebuie să simtă grija şi dragostea noastră, să simtă că suntem alături şi îl susţinem cu preţul vieţii noastre, după cum ne învaţă Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi” (Ioan 15:12,13).
 • 5 days 20 hours ago
  Organizatorii protestului împotriva obligativității vaccinării din 7 martie ora 15:00 au remis presei comunicatul oficial al evenimentului. Evenimentul va fi organizat de către Alianța Părinților, Asociația „Pro Consumatori”, „Medici pentru consimțământ informat”, „Neam Unit” și „Pro Decizii Informate”. Organizatorii acuză legislativul că actualul proiect de lege, Plx 399/2017 „prevede obligativitatea vaccinării pentru copii și pentru adulţi (cu orice vaccinuri și oricâte vaccinuri ar decide statul), precum și amenzi uriașe în caz de refuz”.
 • 6 days ago
  Întâlnirea cu Arsenie Boca, care i-a îndreptat paşii către monahism, este descrisă chiar de Nil Dorobanţu în autobiografia sa: „Arsenie era văzător cu duhul şi îmi zicea Ortacul. M-a chemat la el din mijlocul a sute de oameni. Avusese descoperire despre mine în 1945, în martie. Mâncând din pâinea sfinţită de Arsenie, am simţit un curent mistic ce m-a transformat”. Din acel moment, Nil Dorobanţu s-a dedicat vieţii monahale, într-o asceză strictă. Oamenii povestesc că părintele umbla în permanenţă desculţ şi înveşmântat cu o rasă veche. De asemenea, nimeni nu l-a văzut mâncând, în schimb dădea de pomană la săraci tot ce primea.
 • 6 days ago
  Bărbatului, care era angajat al SGA Gorj, i s-a făcut rău la birou. A făcut infarct, potrivit presei locale. Colegii au chemat ambulanța, iar echipajul medical l-a resuscitat câteva zeci de minute și părea că își va reveni. Ion Barbu a fost transportat, ulterior, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Tg-Jiu unde i s-au acordat îngrijiri medicale, însă, după aproximativ 12 ore a făcut un alt infarct care i-a fost fatal. Colegii bărbatului spun că nu știau ca acesta să aibă probleme cardiace, însă au menționat faptul că acesta se vaccinase anti-COVID în ziua precedentă.
 • 6 days ago
  Un grup de medici din statul american Utah au descoperit ceva terifiant în unele mamografii făcute recent la Centrul dedicat afecțiunilor mamare din Salt Lake City, Utah. Unele femei care au fost recent injectate cu vaccinurile experimentale Covid prezintă o inflamație anormală a ganglionilor limfatici din sâni, informează NaturalNews.com.
 • 6 days ago
  Mircea Vulcănescu s-a născut pe 3 martie 1904, la București. Clasele primare le-a absolvit în Capitală, gimnaziul la Iași și Tecuci (fiind refugiat în timpul ocupației germane), iar liceul l-a urmat la Galați și București. În 1921 s-a înscris la Facultatea de Filosofie și Litere și la Facultatea de Drept din București. A fost un membru remarcabil al Asociației Studenților Creștini din România (ASCR). În urma satisfacerii stagiului militar a obținut gradul de sublocotenent. În 1925 s-a căsătorit cu Anina Rădulescu-Pogoneanu, de care se va despărți mai târziu. În cadrul anului universitar 1929 - 1930 a fost asistent onorific la catedrad profesorului Dimitrie Gusti.
 • 6 days ago
  Biserica Ortodoxă Română cedează presiunilor Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România și îl marginalizează pe Mircea Vulcănescu, intelectual interbelic profund creștin, ale cărui scrieri despre filozofia religiei au fost pilde pentru generații de slujitori ai acestei biserici. Recent, parohiile și mănăstirile din județul Vâlcea au primit niște adrese prin care, pe scară ierarhică, li se recomandă ca în activitatea lor „să se țină cont de obligația legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filozofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.
 • 6 days ago
    Ne vom întoarce într-o zi, Ne vom întoarce neapărat. Vor fi apusuri aurii, Cum au mai fost când am plecat. Ne vom întoarce neapărat, Cum apele se-ntorc din nori Sau cum se-ntoarce, tremurat, Pierdutul cântec, pe viori. Ne vom întoarce într-o zi… Și cei de azi cu pașii grei Nu ne-or vedea, nu ne-or simți Cum vom pătrunde-ncet în ei. Ne vom întoarce ca un fum, Ușori, ținându-ne de mâni, Toți cei de ieri în cei de-acum, Cum trec fântânile-n fântâni. Cei vechi ne-om strecura, tiptil, în toate dragostele noi Și-n cântecul pe care și-l Vor spune alții, după noi.
 • 6 days 2 hours ago
  Nu pentru-o lopată de rumena pâine, nu pentru pătule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul tău liber de mâine, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Pentru sângele neamului tău curs prin sanțuri, pentru cântecul tău țintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanțuri, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru mânia scrașnită-n măsele, ci ca să aduni chiuind pe tăpșane o claie de zări și-o căciula de stele, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Așa, ca să bei libertatea din ciuturi și-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane și zarzarii ei peste tine să-i scuturi, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
 • 6 days 2 hours ago
  Adevăratul om de cultură și de elită iese în față și acela strigă și răcnește cu toate forțele lui și apără valorile pe care el le-a construit și pe care el le trăiește. Pentru că dacă ar fi tăcut tot așa, de pildă un Eminescu, ar fi tăcut Radu Gyr, un Nichifor Crainic, sau oameni de mai mică talie – ‘apăi am fi fost de mult prăbușiți. Dar acești oameni, ca niște mici apostoli, am putea spune, au fost meraeu prezenți și au strigat și s-au opus la toate metodele de întunecare a ființei noastre ortodoxe… Iar această problemă nu este una oarecare, după mine este cea mai grea problemă a omenirii și a creștinătății.
 • 6 days 2 hours ago
  Cei care au apucat sa ii cunoasca pe supravietuitorii temnitelor comuniste pot trage singuri concluzia daca acesti oameni au fost buni sau rai, „dusmani” sau aparatori ai intereselor poporului român. Comunistii au scris o istorie in care ii prezentau pe legionari drept „dusmani ai poporului” in timp ce globalistii ii prezinta „antisemiti”. Fiecare dupa felul in care se simtea amenintat de conceptiile membrilor acestei miscari. (prof. Marius Gavra - istoric)
 • 6 days 2 hours ago
  Părintele Justin Pârvu, renumitul duhovnic și starețul Mănăstirii Petru Vodă, s-a născut la data de 10 februarie 1918 în satul Poiana Largului, judeţul Neamț. În 1936, pe când avea 17 ani, intră frate la Mănăstirea Durău. După doi ani, în 1939, se înscrie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, lângă Bucureşti, ulterior ajungând și la seminariile teologice de la Râmnicu-Vâlcea şi Roman. În anul 1940 va avea loc tunderea sa în monahism, iar la doar un an distanţă, hirotonia întru preot, la vârsta de 22 de ani.
 • 1 week ago
  Apel Național! Duminică, 7 martie suntem obligați să ne prezentăm cu toții în alveola Parcului Izvor de lângă Casa Parlamentului dacă mai vreți să câștigăm lupta împotriva vaccinării obligatorii! Toată țara trebuie sa vină împreună cu noi în București, nicidecum în alte orașe, fiindcă Legea vaccinarii obligatorii va intra la vot în max. 2-3 săptămâni! 7 martie este o zi simbolică pentru toți românii care NU doresc sa fie vaccinați cu forța împotriva voinței lor.
 • 1 week ago
  Bianca Stănescu este mama unei tinere sportive de succes, Selina Soule, care a fost furată în competiții școlare din Connecticut de doi băieți care s-au declarat fete, adică transgenderi. Când a început să protesteze, tânara româncă a fost hărțuită și persecutată în școală. Dar nu s-a lăsat. A decis să-și apere drepturile și, atât pentru ea cât și pentru colegele ei, a înaintat o acțiune la Departamentul de Educație al SUA. Petiția lor, pentru un sport curat și cinstit, poate fi citită și semnată AICI.
 • 1 week ago
  Fost sublocotent la Vânătorii de munte în Regimentul de gardă de la Predeal, licenţiat în Teologie, Filosofie şi Litere (toate facultăţile absolvindu-le cu Magna cum Laudae, socotit un geniu), doctorand la Teologie la Pr. Dumitru Staniloae, absolvent a 4 ani de Drept, pr. Nil Dorobanțu a intrat în monahism la mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor. Unii îl cred nebun, alții nebun pentru Hristos. Unii îl cinstesc ca sfînt, alții îl consideră un rătăcit. A fost caterisit (1957) și alungat din mănăstire, dar a dus viață pustnicească pînă la sfîrșit. Urmărit, închis, anchetat și maltratat de Securitate, a avut moarte martirică (1977).
 • 1 week 1 day ago
  Astăzi (20-02-2021), în Piața Unirii din Focșani, a avut loc o acțiune de protest față de mai multe măsuri luate de autorități în ultimele luni, cu privire la obligativitatea purtării măștilor, dar și în ceea ce privește vaccinarea.
 • 1 week 1 day ago
  Așa grăiește Domnul Slavei Prin glasul Sfintei Liturghii: Deși m-am înălțat la ceruri, Eu nu vă las, Eu nu vă las orfani copii.    În fiecare Liturghie    Eu Mă cobor din nou la voi,    Din nou e coasta Mea străpunsă    Și-Mi curge sânge,    Și-Mi curge Sângele șiroi. Mă răstignesc din nou pe cruce În umbra Sfântului Altar, Primiți-Mi Sângele și Trupul, Să nu vin iarăși, Să nu vin iarăși în zadar.    Eu sunt aici întotdeauna
 • 1 week 1 day ago
  Ev. Luca XV, 11-32:
 • 1 week 2 days ago
  "Masonii au ieşit la lumină pentru că au ajuns la apogeu. Nimeni n-are curajul să-i urmărească şi să-i scoată cu adevărat la lumină cu adevărata lor faţă, cum a făcut-o Nicolae Paulescu.
 • 1 week 2 days ago
  Trebuie să păstrăm Ortodoxia noastră cu precizie duhovnicească, pentru a avea cu noi harul Sfântului Duh. Să nu ne lăsăm târâţi de diferite doctrine şi să nu ne clătinăm de anumite întâmplări. Biserica Ortodoxă este ascetică, este preafrumoasă, are toată podoaba harului lui Dumnezeu… Biserica Ortodoxă are smerenia şi pocăinţa. Dacă nu ne smerim, nu mergem pe calea strâmtă şi nu trecem prin poarta îngustă. Ci pe calea strâmtă şi pe poarta îngustă vor intra câţi or să primească pocăinţa şi smerenia lui Hristos… De aceea numai prin smerenie şi prin pocăinţă ne vom îndrepta cu siguranţă intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu. Să fim cu luare-aminte la viaţa noastră, să fie ortodoxă.
 • 1 week 2 days ago
  Un neam se va menține prin tineri, care se vor sui de bunăvoie pe cruce și de la înălțimea ei vor lupta, fără să zică nimic. Luptă și nu cedează.
 • 1 week 3 days ago
 • 1 week 3 days ago
 • 1 week 3 days ago
  Părintele Paisie Aghioritul spune că după cel de-al treilea război mondial va fi atâta deznădejde și atâta durere pe pământ, încât oamenii te vor trage de mânecă ca să le vorbești despre Dumnezeu ca să se mângâie.
 • 1 week 3 days ago
  Fereastra Overton -  mecanismul de trecere a unei idei de la „imposibil“ la „legal“ în 6 paşi:
 • 1 week 4 days ago
  Este înfricoşat duhul veacului acestuia, care se caracterizează prin trei lucruri dăunătoare pentru mîntuirea noastră: erezia - adică rătăcirea de la învăţătura noastră ortodoxă, ateismul, şi frica. Acestea sînt cele trei lucruri care ne îndepărtează pe noi de Dumnezeu. Cipurile acestea, chiar dacă ziceţi că nu e vremea lor, sînt un chip al vremurilor pe care le trăim. Le-au pus întîi pe orez şi pe zahăr, apoi pe animale, iar acum vor să le pună omului. Să avem multă grijă!