ORTODOXIA

ORTODOXIA este DREAPTA CREDINȚĂ

ORTODOXIA: HRISTOS, ROMÂNIA, PREZENT.

Cu noi este Dumnezeu,

Întelegeți neamuri și vă plecați.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Auziți toate neamurile,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Poporul cel ce umblă în întuneric,

A văzut luminã mare,

Căci cu noi este Dumnezeu.

De frica voastră nu ne vom teme,

Nici ne vom tulbura

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei ce locuiți în umbra morții,

Lumina va străluci peste voi.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei puternici plecați-vă,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Dumnezeu mare stăpânitor, Domn al păcii.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Mihai-Silviu Chirilă @ Mărturisirea Adevărului: Scrisoare deschisă adresată sinodului BOR contra propunerii de schimbare a datei Sfintelor Paști

- Posted in Mărturisirea Ortodoxă by

Sursa video: https://www.youtube.com/watch?v=KsyZ9Sw8_Ao


Motivarea cererii de unificare a datei Sfintelor Paști este rațiunea pentru care aceasta trebuie respinsă ca eretică

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ SFÂNTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE ÎMPOTRIVA APROBĂRII PROPUNERII SCHIMBĂRII DATEI SFINTELOR PAȘTI


Motivarea cererii de unificare a datei Sfintelor Paști este rațiunea pentru care aceasta trebuie respinsă ca eretică

Preafericirea Voastră,

Înaltpresfințiile Voastre,

Presfințiile Voastre,

Începând cu Săptămâna Sfintelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos, în spațiul public românesc a apărut o temă bisericească de discuție, pe cât de suspectă, pe atât de lipsită de relevanță pentru viața Bisericii noastre Ortodoxe: schimbarea de către Biserica Ortodoxă Română a datei Sfintelor Paști, în așa fel încât aceasta să coincidă cu „paștile” catolic și protestant.

Tema a apărut sub forma unei simple postări pe Facebook, care a fost imediat preluată de către toată mass-media, găsindu-și ecou în toate mediile intelectuale elitiste, și chiar în declarațiile unor membri ai Sfântului Sinod.

Rapiditatea cu care o postare de internet a fost pusă în discuția întregii societăți românești, de ca și când românii ortodocși erau sătui să petreacă Sfintele Paști alături de ceilalți ortodocși, despărțiți de „frații creștini” occidentali, și așteptau această postare ca pe o un mesaj salvator, sau statul de limbă română, acaparat complet de practici masonice și de ideologii ateist-neomarxiste, avea o problemă de siguranță națională cu data Sfintelor Paști, ne indică faptul că acest mesaj a fost preluat de către toți vectorii de putere media, politică, chiar bisericească din societatea noastră ca parte a unui plan premeditat de a determina o astfel de dispută în interiorul Bisericii noastre.

Inițiatorul mesajului, domnul Adrian Papahagi, profesor la UBB, despre care, din relatările din spațiul public, știm că nu are nicio expertiză în domeniul teologic, secondat de domnul Teodor Baconski, despre care știm că ar avea unele studii teologice, dar care nu a demonstrat niciodată în discursul public că aceste studii sunt în teologie ortodoxă, a promis că după sărbătorile pascale, petrecute în dorul „fraților occidentali”, alături de ortodocși, va iniția un demers pe lângă Sfântul Sinod și Adunarea Națională Bisericească, cu scopul de a cere celor două foruri bisericești să demareze procedurile de modificare a datei Sfintelor Paști, în așa fel încât aceasta să fie identică cu cea a papistașilor1 și protestanților.

Domnul Papahagi s-a ținut de cuvânt și, acum câteva zile, a transmis o scrisoare Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești, prin care își materializa dorința exprimată public de a cere Bisericii noastre schimbarea datei Sfintelor Paști.

Cel mai perfid îndemn care s-a tot repetat în "acele" zile a fost: "Să unim Ortodoxia cu lumea creștină!" →

- Posted in Lupta cea bună by

Savatie

Cel mai perfid îndemn care s-a tot repetat în "acele" zile a fost: "Să unim Ortodoxia cu lumea creștină!"

Care lume creștină este sinonimă cu "lumea liberă". Acea "lume liberă". Să facem Paștele, zic ei, cu toată lumea creștină! Care lume? Lumea aceea unde nimeni și de foarte mult timp nu mai spune nici măcar "Hristos a înviat adevărat a înviat!" Știți cu toții asta, căci jumătate de Românie sunteți prin lumea liberă. Și atunci de ce vor ei asta?

Credeți că ei nu știu că în "lumea liberă" Paștele nu mai există? Ba știu, dar acesta este creștinismul ideal pentru ei. Pentru ei, creștinismul ideal este un creștinism care nu mai există.

Hristos a înviat!


Timpul Biblic are 7 (șapte) zile, nu 365. "Și a fost seară, și a fost dimineață - ziua întîi". Și așa pînă Duminică. Duminicile, la rîndul lor, se numără de la Paște: Duminica întîia după Paște, Duminica a doua și tot așa, după cum vedem în Evanghelia de pe Sfînta Masă.

7 zile are timpul lui Dumnezeu și așa e structurat și Octoihul, cartea aceea groasă pe care majoritatea preoților nu o mai folosesc. De ce vă rătăciți cu calendarele romane sau de oricare alt fel, care nu sînt de la Dumnezeu?

Să ne întoarcem la ordinea lui Dumnezeu, căci sfinții nu aveau ceasuri elvețiene în altar, ci cînd apunea soarele făceau Vecernia, iar cînd răsărea încheiau Utrenia. Și era seară, și era dimineață. Și, vă asigur, chiar și cele 13 zile dispărute din registrele de stat la corectarea calendarului au existat și în ele s-a făcut Vecernia și Liturghia.


Sursa postării: https://www.facebook.com/100002480054379/posts/pfbid09SqfdtCA5Hg1Sup2G7RsBmQGnJiTRxL6HbCrpKnMYRoBX4yMX83R6gg59iLbcVnFl/

Părintele Arsenie Papacioc: "Participarea la Sfânta Liturghie e mai necesară decât lumina și aerul"

- Posted in Duhovnici - Cuvinte de folos by

Părintele Arsenie Papacioc: "Participarea la Sfânta Liturghie e mai necesară decât lumina și aerul"

"Cine spune că-i credincios și nu merge la Biserică, acela să știe că de fapt, nu-i credincios, pentru că nu are nici măcar atâta credință cât să-l mâne până la Biserică." Părintele Teofil Părăianu, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Din culisele războiului din Ucraina - ce nu se spune în media oficială: Forțele Aeriene Ruse au lansat un atac asupra unui centru de comandă NATO, aflat într-un buncăr subteran, lângă Liov / Rachetele hipersonice Kinzhal au pătruns la 120 de metri sub pământ, făcând prăpăd.

- Posted in Politică și Guvernare by

La 2 martie 2023, serviciile secrete ucrainene, în coordonare cu NATO, au efectuat un atac surpriză asupra satelor Lyubechane și Sushany, în regiunea Briansk, din Federația Rusă. Atacul terorist s-a soldat cu victime, cel puțin un copil și un civil au fost uciși de trăgători care au deschis focul dintr-o mașină aflată în mers.

enter image description here

O săptămână mai târziu, pe 9 martie, ca răspuns, Forțele Aeriene Ruse au lansat un atac asupra unui centru de comandă NATO, aflat într-un buncăr subteran, lângă Liov. Rachetele hipersonice Kinzhal au pătruns la 120 de metri sub pământ, făcând prăpăd. Au fost uciși sute de militari ucraineni, polonezi, britanici și americani, printre care mai mulți colonei și generali NATO.

Sursa inițială: https://www.facebook.com/100063561427373/videos/587248273174489


Catalin Berenghi scrie pe contul lui de FB:

Ce nu spune presa globalistă, o voi spune eu.

  • Mai multe orașe Ukrainene au fost atacate ieri si azi cu rachete, care nu au putut fi interceptate de catre Ukraina, sistemele NATO sau cele Americane (sistemele de interceptare NATO, nu au ce cauta în Ukraina, pentru că această țară nu este membră!).

  • Doua elicoptere Black Hack, se pare ca au fost doborate, se pare, de către rusi.

  • Rachetele hipersonice, nu sunt interceptabile, deoarece au o viteza mult prea mare, 14.300 - 15.000 k/h (Baza de la Deveselu, este fosta baza militara rusă de rachete, în perioda Tratatului de la Warsovia).

P.S.

  1. În timp ce voi sunteti preocupati de "PLX-urile vietii" 145 si 147 și alte aberații, ROMÂNIA, a fost tranzitată de zeci de garnituri de tren, care transportau blindate și armament spre Republica Moldova.

  2. A observat cineva cele 3 elicoptere Black Hawc, care survoleaza in ultimele 3 zile Bucurestiul si imprejurimile ?

Basilica.ro - Pr. Prof. Viorel Ioniță: Reflexii pe marginea petiției adresate conducerii Bisericii Ortodoxe Române pentru a schimba data Paștilor →

- Posted in Ortodoxie și Actualitate by

Preotul Viorel Ioniță

Preotul Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific și profesor de teologie cu o vastă experiență misionară, ecumenică și academică, transmite prin intermediul Agenției de știri Basilica o serie de reflexii pe marginea demersului lansat în data de 23 aprilie, când un grup de intelectuali a adresat conducerii Bisericii Ortodoxe Române o petiție pentru a schimba data Paștilor.

Redăm integral textul părintelui Viorel Ioniță.


Reflexii pe marginea petiției adresate conducerii Bisericii Ortodoxe Române pentru a schimba data Paștilor

Câteva comentarii personale

1) Timpul ales de publicare a acestei petiții, anume înainte de Praznicul Învierii Domnului din acest an și apoi trimiterea oficială a ei la Patriarhia Română după Paști, a avut efectul de a tulbura pe mulți credincioși tocmai în perioada acestei „Sărbători a sărbătorilor”.

2) Dorința ca toți creștinii să sărbătorească Învierea Domnului împreună, respectiv în aceeași zi, este legitimă, dar transformarea acestei dorințe într-o petiție publică adresată Patriarhiei Române și publicată pe internet pentru a putea fi semnată de cât mai mulți oameni este iresponsabilă, cu atât mai mult cu cât toate argumentele invocate în favoarea acestei petiții sunt incorecte și nu țin cont de discuțiile purtate de reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale la nivel panortodox și chiar la nivel inter-creștin mondial în legătură cu strădaniile de găsire a unei soluții pentru serbarea Paștilor de către toți creștinii în aceeași zi.

3) Intenția de a pune sub presiune conducerea Bisericii Ortodoxe Române pentru a lua o hotărâre prin care să se separe de tradiția tuturor Bisericilor Ortodoxe și să sărbătorească Paștile cu catolicii și protestanții doar pe motive de ordin social și cultural este o expresie a unei ignoranțe totale a specificului Bisericii Ortodoxe în general, cu atât mai mult cu cât „atât lumea apuseană cât și cea răsăriteană s-au încurcat în calcule, greșite sau incoerente”, cum recunosc chiar autorii acestei pețiții.

4) În acest an am sărbătorit Sfintele Paști atât de frumos și am văzut că în țară un număr imens de credincioși au participat la această sărbătoare în toate localitățile, de aceea, această petiție, semnată de oameni care se consideră adevărați credincioși ortodocși și sunt sau au fost foarte curtați în multe centre bisericești ale noastre, m-a întristat mai ales pentru cei care nu cunosc cum s-a pus până acum și cum se pune problema datei Paștilor din punct de vedere cu adevărat ortodox.

5) Regret amarnic că unii dintre reprezentanții Bisericii noastre, fie mireni fie clerici, se intimidează în fața unor curente culturale la modă în societatea românească pe care le imită doar, fără să facă față lor cu un adevărat „nivel cultural ortodox”, cum ar fi spus Părintele Stăniloae.

Cel mai grav lucru în acest sens mi se pare fenomenul de a folosi, în prezentarea realităților bisericești și chiar în publicații, o terminologie nepotrivită, pe care – cum îmi spunea un apropiat – trebuie să o asculți cu dicționarul în mână. Pentru a fi corect înțeles nu sunt împotriva unui limbaj cât mai pe înțeles între credință și cultură, între teologie și filosofie, dar sunt împotriva confuziei între aceste domenii.

Reflexii pe marginea argumentelor folosite în această petiție

1) „Întâlnirea de la Constantinopol” din anul 1923 nu a avut scopul să „unifice calendarele”, deoarece până în acel an toate Bisericile Ortodoxe locale urmau același calendar. Congresul Panortodox întrunit la Constantinopol între 10 mai și 8 iunie 1923 a propus doar îndreptarea calendarului iulian în Bisericile Ortodoxe, după un calcul special și nu doar o adaptare a calendarului gregorian.

Aceasta pentru ca Bisericile Ortodoxe să urmeze același calendar ca și țările în care activau, țări care adoptaseră calendarul gregorian la recomandarea Ligii Națiunilor Unite. Din nefericire, acest congres nu numai că nu „a reușit chiar, pentru câțiva ani, să unifice calendarele”, ci dimpotrivă, prin faptul că unele Bisericii Ortodoxe locale au acceptat îndreptarea calendarului iar altele nu, atunci a apărut „problema calendarului” între Bisericile Ortodoxe.

2) În urma îndreptării calendarului iulian după anul 1923, Bisericile Ortodoxe locale s-au confruntat cu problema că Bisericile care au acceptat această măsură au ajuns să țină toate sărbătorile, inclusiv Paștile, nu „după calendarul gregorian”, ci după calendarul iulian îndreptat, respectiv cu 13 zile mai devreme decât Bisericile Ortodoxe locale, care au păstrat în continuare calendarul iulian neîndreptat.

În acea perioadă de confuzie s-a ajuns la concluzia că se impune pentru Bisericile Ortodoxe să celebreze măcar Sărbătoarea Paștilor împreună și această concluzie a fost transformată în recomandare concretă către toate Bisericile Ortodoxe de către Conferința Ortodoxă de la Moscova, din 8-19 iulie 1948, după cum urmează :

Rezoluţia cu privire la problema Calendarului bisericesc

În dorinţa de a menţine unitatea bisericească, Consfătuirea Întâistătătorilor şi a reprezentanţilor Bisericilor autocefale adunaţi la Moscova a procedat la cercetarea problemei calendarului ajungând la concluzia că valoarea calendarului pentru Biserica Ortodoxă se determină mai întâi de toate prin poziţia acestuia faţă de data serbării Sfintelor Paşti; întrucât această sărbătoare trebuie să se facă pe bază de temeiuri biblice şi în conformitate cu hotărârile sobornicești (sinoade ecumenice) pretutindeni în acelaşi timp, într-o zi de Duminică, şi nu la aceiași dată cu Paştele iudaic. Pascalia alexandrină satisface complet această exigență bisericească.

SACCSIV - un articol pertinent: Aproape toti Ierarhii BOR au fost scoliti in occident, au trecut foarte scurta vreme prin monahism (strict cat sa figureze ca sunt monahi, caci Ierarhi pot fi doar calugarii), au functii in organismele ecumeniste din occident sau sunt participanti la intrunirile ecumeniste. →

- Posted in Apostazie și Ecumenism by

Aproape toti Ierarhii BOR au fost scoliti in occident, au trecut foarte scurta vreme prin monahism (strict cat sa figureze ca sunt monahi, caci Ierarhi pot fi doar calugarii), au functii in organismele ecumeniste din occident sau sunt participanti la intrunirile ecumeniste.

Fratele acelas a facut o observatie interesanta in comentariul sau postat la LICHIDAREA oricărei reacţii antiecumeniste, din care citez un fragment edificator:

Ierarhii, dupa cum am vazut in acea lista, sunt alesi din randul monahilor, ca asta-i obliga canonul elementar. Dar absolut toti NU sunt alesi din randul monahilor normali, adevarati, care au ani si zeci de ani de monahism, rugaciune, jertfa, suferinta, ascultare adevarata in duhul Mantuitorului Hristos, saracie de buna voie, austeritate, asceza. Nu. Ei sunt alesi exclusiv sau aproape exclusiv dupa ce studii au, sau pe unde le-au facut, si basta! Mai ales daca le-ai facut „afara” (la doctorat in special ma refer) si mai ales daca le-ai facut afara dar NU prin Grecia sau in spatiul ortodox, adica in apusul eretic si decadent, esti bun de pus la ierarhie, undeva in frunte, sus, esti numai bun pt ei, sa le fii coada lor de matura, dupa ce ai fost spalat la creier in occident. Dar lucrurile nu sunt atat de inocente, intamplatoare.

Adica, ierarhii sau monahii care sunt „urcati” in randul ierarhilor nici macar nu sunt alesi „din randul” monahilor propriu-zis. Ci gandesc ca se face invers. Sunt oameni care vor sa faca studii, sa acceada sus. O parte din ei sunt monahi deja, cred eu ca sunt si altii „inca nu”. Intra in monahism special cu acest scop. Au oarece atractie catre teologie, studii, occident, dar mai ales catre „accedere”. Sunt intrebati apoi prin intermediari, prin intermediul masonilor – monahi la randul lor sau chiar ierarhi deja, spre racolare. Apoi intra rapid in monahism si treaba incepe. Nu stiu care multime e mai mare, a celor care deja sunt monahi, sau acelor care intra apoi, din randul celor ce vor sa faca studii occidentale si sa acceada pe culmile gloriei. Probabil prima, dar asta conteaza mai putin. Asa se explica faptul ca azi avem in sinodul bor NUMAI ierarhi cu doctorate, toti, absolut toti, si marea majoritate in afara. Treaba asta a fost facuta inca de le vremea lui Teoctist, evident, de avem azi pe toti asa, s-a facut „din timp”.

National.ro: Noua politică a UE. Copii confiscați de stat, pe motiv de atașament ”excesiv” față de mame →

- Posted in Politică și Guvernare by

Noua politică a UE. Copii confiscați de stat, pe motiv de atașament ”excesiv” față de mame

A-ți iubi părinții a devenit deja o crimă în țările Uniunii Europene.

Astfel, s-a ajuns ca statul să smulgă copiii din sânul familiilor și să-i închidă în centre sociale, pe motiv de atașament excesiv față de mame.

Acțiunile de confiscare a copiilor s-au înmulțit și s-au extins în tot mai multe state din UE, aceasta fiind noua politică a Uniunii Europene, la care, iată, va adera și România, prin controversatul Observator al copilului, prevăzut ca jalon în PNRR.

Comisia de Petiții a Parlamentului European a fost implicată, miercuri, într-un scandal uriaș, după ce eurodeputații au respins un raport împotriva politicii abuzive a Germaniei de confiscare a copiilor din sânul familiilor. Raportul ar fi putut avea o putere semnificativă asupra statului german, care ar fi fost obligat să returneze copiii familiilor, ne spune Marius Tudor, consilier în Parlamentul European. Unul dintre motivele pentru care copiii au fost luați din familie a fost ”un atașament excesiv față de mamă”, pentru că în Germania lucrul acesta ar fi împotriva siguranței copilului.

La școală copilul spunea că-și iubește mama, că îi este dor de mama, că vrea să stea cu mama și atunci Protecția Copilului a intervenit. Este și cazul unei românce din Germania, căreia i-au luat fetița și au instituționalizat-o pentru că fetița și-a exprimat iubirea față de mamă în mediul școlar. De doi ani fetița a fost luată de la mamă și de la tată, iar patru luni de zile mama, săraca, nu a avut drept nici să-și viziteze copilul în centrul ăla social. Acum o poate vizita doar periodic, dar statul german nu are de gând să-i dea copilul înapoi. În Germania este prevăzut în legislație că și statul are drepturi asupra copilului pentru că îi oferă acces gratuit la educație și la alte servicii publice”, ne-a declarat Marius Tudor, consilier în Parlamentul European.

România se aliniază

Ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul European cu acest vot este incredibil, pentru că majoritatea eurodeputaților sunt părinți, ne spune consilierul Marius Tudor. Acesta arată că politica de abuzuri ale statelor împotriva părinților există deja în Austria, în Germania, în statele nordice și acum se pare că, prin acest Observator al copilului din România, care este jalon în PNRR, se încearcă abordarea asta și la noi în țară.

Sub pretextul prevenției, majoritatea copiilor din România sunt expuși riscului de separare de familie, pentru că mulți români sunt săraci, mulți sunt plecați în străinătate, cu sau fără copii. Există un articol în proiectul de lege al Observatorului copilului conform căruia, dacă copilul a emigrat pe o perioadă mai mare de un an, poate fi separat de familie. Păi dacă tu, stat, nu ai fost în stare să scoți din sărăcie copiii României, vii acum să dai o lege prin care să mi-i iei? Păi de ce? Te-ai chinuit tu cu ei? I-ai îmbrăcat tu, i-ai încălțat tu? Sau ai tu resurse financiare îndeajuns de multe să ai grijă de ei, când zeci de ani nu ai putut s-o faci? Ei, de fapt, urmează doar niște ordine. La inițiativa unui eurodeputat de la USR, acum Reper, anul trecut a fost adoptată la nivelul UE garanția pentru copii. În această garanție se regăsește și abordarea asta a Observatorului copiilor, în care toți copiii aflați în diferite situații dificile sunt băgați într-o bază de date”, ne-a precizat consilierul Marius Tudor.

Fecioara Maria, reprezentată de un bărbat

Direcția dată din 2019 în Parlamentul European este de uniformizare pentru absolut tot, fără să mai conteze valoarea familiei și valoarea credinței, susține consilierul Marius Tudor.

”Reprezentantul comunității LGBT din Parlamentul European s-a pozat în Fecioara Maria, care era reprezentată, astfel, de un bărbat cu părul lung și cu barbă, atât de departe s-a ajuns. Este o jignire, o ofensă imensă. Și pe domnul nostru Isus Hristos l-au pus în fașă copil de culoare. Eu înțeleg că trebuie să existe egalitate, dar asta nu înseamnă ca, prin anumite acțiuni, să-mi subminezi mie credința”, a mai afirmat Marius Tudor, consilier în Parlamentul European.


Sursa articolului: https://www.national.ro/social/noua-politica-a-ue-copii-confiscati-de-stat-pe-motiv-de-atasament-excesiv-fata-de-mame-793474.html

Părintele Savatie Baștovoi despre intelectualii Bisericii →

- Posted in Duhovnici - Cuvinte de folos by

Intelectualii Bisericii sînt cei ce cunosc și iubesc "podoaba Casei Lui", podoaba fiind slujbele cu imnografia lor cerească, cu șiragul lor de dogme scrise cu sîngele mucenicilor și lacrimile cuvioșilor; intelectualii Bisericii sînt cei care vorbesc între ei în "psalmi și în cîntări", după sfatul Apostolului Pavel , pentru care cuvintele Scripturii sînt mai dulci decît mierea și se întorc mereu la Scriptura ca acasă.

enter image description here

Intelectualii Bisericii îi iubesc pe sfinți, cinstesc pe ierarhi și primesc pe preoți ca pe cei pe care Hristos i-a pus economi ai tainelor mîntuitoare;

Intelectualii Bisericii cercetează tainele Dumnezeiești în post și rugăciune, nu sînt asemenea "ritorilor celor mult grăitori", încrezători în nălucirile minții lor deșarte de care se îngrețoșează Biserica în cîntările Sale.

Intelectualii Bisericii nu schimbă Legea, ci o plinesc, nu schimbă rînduiala sfinților, ci mai degrabă o fac cunoscută...

România are mii de astfel de intelectuali prin mănăstirile ei, are mii de preoți învățați în sate și orașe, în țară și peste hotare. România are un patriarh cărturar. România are o mare moștenire patristică conținută în traduceri, dar și în sfinți care au scris spre luminarea lumii întregi, cum au fost cuviosul Paisie de la Neamț sau marele dogmatist și sfînt preotul Dumitru Stăniloae. România a avut mereu mari duhovnici care au hrănit cu har și înțelepciune mii și zeci de mii de credincioși - nu este cu putință a dobîndi cineva har de nu-l va primi de la un astfel de duhovnic prin ascultare.

România este o civilizație patristică în care credincioșii au pus mereu cuvîntul Scripturii mai sus decît orice altă învățătură, cuvîntul sfîntului mai sus decît cuvîntul neacoperit al preotului, cuvîntul bătrînului mai sus decît cuvîntul necercat al tînărului. Oricine strică această ordine aduce o rătăcire cumplită, rupînd taina ascultării care se întinde în acest popor pînă la apostoli.

Să rămînem în binecuvîntarea apostolilor, în iubirea sfinților, sub acoperămîntul Maicii Domnului, căci doar așa Îl avem și pe Dumnezeu.

Hristos a înviat!

Sursa postării: https://www.facebook.com/savatie/posts/pfbid02z9tHgoVr2k3CbgqFjibpBqXNPU8eSmppXp2t5acaTogaiG88gbmoTJDhhQsgAt2Tl


Referitor la polemica despre data Paștelui, vă amintesc că, din cele mai vechi timpuri, semnele Paștelui nu au fost lumina de la Ierusalim (despre a cărei existență țăranii noștri nici nu au știut pînă adineauri, cînd au apărut ofertele turistice spre Țara Sfîntă), ci PLOAIA!

Biserica unde slujeste Părintele Savatie Baștovoi de la Oricova

Astfel, din cele mai vechi timpuri, la paștele papahagic plouă, iar la Paștele ortodox e vreme frumoasă. Și în acest an, minunea aceasta a avut loc: toată săptămîna a plouat, pînă și sîmbătă dimineața spre prînz, iar de la ora două spre trei, după amiază, a ieșit soarele la Oricova, încît se vedeau umbrele copacilor și ale bisericii. Pămîntul s-a uscat și toată natura s-a încălzit, păsările cîntau și cerul s-a umplut de stele pînă după slujba pascală, iar de pe la ora 4 dimineață, Dumnezeu a lăsat iar natura în starea ei de dinainte, ca să se cunoască, și prin aceasta, că luminarea vreme la învierea Sa a fost o minune, la fel ca și stingerea soarelui la moartea Sa.

Vai de cei care se amestecă în lucrurile cerești, pămîntești fiind!

Iar creștinilor ortodocși, celor ce iubesc poadoaba Casei lui Dumnezeu, le spunem: Hristos a înviat!

Sursa postării: https://www.facebook.com/savatie/posts/pfbid0kBzCKgm5YtVKar1AGnUUJh1fw8QoxKB3zMvveyYaTijCMfawEYqYK8RWVeCTyxtdl


Manelizarea credinței se face prin intelectuali.

Nu suferă ei simfonia desăvîrșită a Bisericii. Prea multă rînduială, zic ei; prea multă moștenire învechită, prea lung "concertul", prea multe roluri în decor: lumini, cădelnițe, tămîie; prea multe vecernii, pavecernițe, miezonoptici și utrenii, și ceasuri, și mijloceasuri, și toacă, și clopot, și vultur și tron la arhiereu, și închinări, și formule lingvistice anacronice, și cereri înfricosătoare și stuchit pe draci; și Mineu, și Octoih, și Irmologhion, și Ceasoslov, și Triod, și Penticostar, și Psaltire împărțită, și Evanghelie pe zile, și Apostol, și Trebnic și Canonic, și zeci și zeci de cuvinte scrise mărunt pe strofe numerotate, și cîte și mai cîte care de 1500 de ani stau neschimbate. Cine să le învețe și să le țină minte pe toate astea, se întreabă entelectualul!

Intervenția entelectualilor care au cerut în Săptămîna Mare să le schimbe data Paștelui poate fi comparată cu vizita țiganului la filarmonică care , în plin concert de Bach, începe să bată din picior și să arunce cu diplome "fără-număr-fără-număr" cerînd să îi schimbe muzica. Argumentul că "la toată lumea le place așa și ei e mai mulți" este și argumentul maneliștilor și al untoldiștilor și al tuturor celor care au distrus mai întîi moștenirea patristică în Apus, apoi gustul pentru arta cultă, apoi școala, făcînd posibil ca astăzi discuțiile semidocte despre știintă și credință să aibă o priză la mase comparabilă cu cea pe care o au manelele în toate formele lor, căci tot kitchul și subcultura e o formă de manea, iar cei care le gustă maneliști.

Noi însă citim partituri vechi, pictăm cu aur, ne împărtăsim dintr-un singur potir și cu o singură linguriță, primim lumina, blestemăm dracii și credem că Hristos a înviat. Chiar credem!

Hristos a înviat!

Sursa postării: https://www.facebook.com/savatie/posts/pfbid02SD2f4z9EBsfuh3iBArhvEtZVdmWpbgw249yAuVmUumnMV9t95G58B2GpHJBMbfTwl

Părintele Nectarie din Rwanda - Africa: Sfânta Taină a Botezului a 852 de persoane! →

- Posted in Ortodoxia în Lume by

Cei din urmă vor fi cei din'ntâi!

Părintele Nectarie din Rwanda - Africa: Sfânta Taină a Botezului a 852 de persoane!

Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!!

Părintele Nectarie din Rwanda - Africa: Sfânta Taină a Botezului a 852 de persoane!

Doamne Dumnezeule Mare, ai grijă de copiii Tăi!

Părintele Nectarie din Rwanda - Africa: Sfânta Taină a Botezului a 852 de persoane!

Rwanda, Africa.


Sursa galeriei de fotografii: https://www.facebook.com/parintele.nectarie.96/posts/pfbid027tjq3kidDfxkibQRYGux9QycBTdmdDW63jWUf3VhFN5z5Shf1aJ9L9Z4mziyfBg6l

Petiție online: Dorești păstrarea datei actuale a Paștelui Ortodox? →

- Posted in Lupta cea bună by

Petiție online: Dorești păstrarea datei actuale a Paștelui Ortodox?

Adresa petiției: https://ortodox.online


Important

Părintele Claudiu Buză spune pe contul său de Facebook :

Cred că ar trebui avut în vedere faptul că această problemă este falsă și face parte din "fereastra Overton" deschisă de Patriarhie. Au ieșit și vor ieși la "mărturisire" toți cei care știu că data Sfintelor Paști nu poate fi schimbată! De ce nu se face o petiție pentru ieșirea din CMB și retragerea semnăturilor de pe hotărârile eretice ale sinodului mincinos din Creta?!

Părintele Claudiu Buză: "Nu vă lăsați păcăliți de diversiunea mediatică a unei posibile date comune a Paștilor!" →

- Posted in Apostazie și Ecumenism by

Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică

Declarațiile ortodoxe ale sinodalilor BOR, în legătură cu data Sfintelor Paști, stabilită cu claritate de Sfinții Părinți la Sf. Sinod I Ecumenic, sunt firești și binevenite pentru cei care cred că poate exista riscul schimbării Pascaliei. Miza nu este însă aceasta, ci unirea "bisericilor" pe care și-o doresc majoritatea celor din Sinodul BOR. Schimbarea Pascaliei este o perdea de fum, atent țesută de "telectuali și tolologi", pentru "neofiți". Și pentru ca diversiunea să aibă acoperire eclezială, au ieșit pentru mărturie cei "fără de mărturisire" în probleme de credință. De ce? Fiindcă "cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică"!

Într-adevăr, Pascalia este o problemă foarte serioasă. Nu te poți juca cu schimbarea datei sărbătoririi Sfintelor Paști. Au încercat sinodalii în anul 1924 schimbarea Pascaliei și a ținut "o vreme și vremuri și jumătate de vreme" (Daniil 7, 25), până în 1927. Ei cunosc foarte bine că nu e posibil acest lucru. De aceea ies să "mărturisească" că nu vor "schimba Dogme și Canoane" și nici date Pascale! Uită însă să spună că obiectivul lor este cu totul altul: unitatea în diversitate fără atingerea de formele Bisericii Ortodoxe, ci stingerea duhului credinței care dă viață evenimentului eclesial în Ortodoxie!

Gândul îmi spune că gruparea elitistă a pseudo-intelectualilor este aflată premeditat în cârdășie cu minciuno-sinodalii pentru un scop comun: unirea "bisericilor"! NU pentru o dată comună a Paștilor; aceasta este o fumigenă întreținută mediatic pentru a face lucrătoare în conștiințele credincioșilor "fereastra Overton" a Patriarhiei.

Se pare că va fi nevoie de cinci ani - începând cu anul 2025 - de receptarea unei date comune a Paștilor după Pascalia ortodocșilor. Cu alte cuvinte, se pare că franco-latinii vor face acest "compromis", urmând calendarul neîndreptat al ortodocșilor (până în 2030) pentru a pregăti conștiințele în vederea mult doritei uniri! Cu ce preț însă pentru Ortodoxie?!

Așadar, după umila mea părere, discuția aprinsă în media românească despre data sărbătoririi comune a Paștilor este o diversiune menită să abată atenția de la adevăratele problema din Biserică: ecumenismul și schisma ucraineană. Într-adevăr, "cu aceste lucruri serioase nu te poți juca în Biserică"!

P.S. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei este doar un pion (♟) de sacrificiu folosit de sinodali (cu mici excepții) pentru un ideal comun. Cum să credem că dl. Vasile Bănescu poate emite păreri personale de la tribuna oficială a Patriarhiei?! Negreșit, este portavocea trădătorilor de credință!


Sursa postării: https://www.facebook.com/claudiu.buza.75/posts/pfbid0YhoTjXm3nAHXy9q3S5zwpAnLGg6hiSF4HFgpA32EWkUYm8TjnQvUFjPJwTurwBT9l

IPS Calinic respinge planul ecumenist de schimbare a datei Sfintelor Paști: “Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică” →

- Posted in Apostazie și Ecumenism by

Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precizează destul de clar că ”nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor.” Totodată, prelatul sucevean consideră că ”Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia” și avertizează că ”Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică”.

Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia. Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus, sau în minus.”, este mesajul transmis pe acest subiect de ÎPS Calinic.


Sursa articolului: https://ortodoxinfo.ro/2023/04/25/ips-calinic-respinge-planul-ecumenist-de-schimbare-a-datei-sfintelor-pasti-lucrurile-serioase-nu-te-poti-juca-in-biserica/


Citește și articolul: Părintele Claudiu Buză: "Nu vă lăsați păcăliți de diversiunea mediatică a unei posibile date comune a Paștilor!" →

Un soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei reacționează față de prigoana pornită asupra Lavrei Peșterilor din Kiev

- Posted in Lupta cea bună by

Un soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) și-a îndreptat discursul către oponenții Biserici Ortodoxe Canonice din Ucraina (UOC) în timpul evacuării unui soldat rănit din prima linie.

Un soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) și-a îndreptat discursul către oponenții Biserici Ortodoxe Canonice din Ucraina (UOC) în timpul evacuării unui soldat rănit din prima linie.

În mesajul său, el le-a cerut tuturor activiștilor care manifestă lângă Lavra Kiev-Pecherski să vină pe front și să-și arate „patriotismul” pe câmpul de luptă.

Apelul militarului ucrainean a fost publicat pe canalul Miryany Telegram .

Potrivit acestuia, nu va fi pace în Ucraina până când ucrainenii nu vor începe să se roage, iar demonii nu vor mai sări în apropierea locurilor sfinte.

"Acesta este prețul libertății noastre. Prețul libertății, băuturii, petrecerilor etc., în timp ce noi suntem din ce în ce mai mici. Dar pe deasupra, ne luați UOC, ne luați ultimul lucru pe care îl avem. Îndepărtându-ne credința comună, a mea. Și vrei pace? Nu vei avea pace <...> Nu mai săriți lângă Lavră. Veniți aici și săriți aici. Rândurile noastre se subțiază, dar demonii încă sar. Toată lumea s-a săturat de asta!", a spus el.

Sursa: https://spzh.news/en/news/73437-afu-warrior-we-are-killed-at-war-and-taken-the-last-thing-at-home-church

Strigător la cer! Unul din cele mai frumoase lăcașe sfinte din regiunea Cernăuți a fost incendiat →

- Posted in Mitropolitul Longhin de la Bănceni by

Biserica Sfântului Iov de la Poceaev din raionul Vijnița, Cernăuți a fost incendiată, chiar a doua zi de Paștele Blajinilor, luni, 24 aprilie.

Potrivit Poliției din Cernăuți, incidentul s-a întâmplat în satul Milievo iar suspectul a fost reținut.

Flăcările au mistuit biserica subordonată Patriarhiei Moscovei și s-au extins asupra unui magazin situat în preajmă.

Biserica Sfântului Iov de la Poceaev din raionul Vijnița, Cernăuți a fost incendiată, chiar a doua zi de Paștele Blajinilor, luni, 24 aprilie

În această noapte a fost incendiată una dintre cele mai frumoase biserici din raionul Vijnița, biserica Sfîntul Iov de la Poceaev din satul Milievo, din Bucovina. Biserica a fost incendiată profesional, fără nicio șansă de salvare. Ce fel de binecuvîntare pentru pămîntul nostru căutăm la Domnul?”, se menționează pe pagina de Facebook a Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene

La scurt timp, oamenii legii au identificat făptașul. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat în vîrstă de 34 de ani, din satul Ispas, raionul Vijnița.

Oamenii legii au pornit un dosar penal pentru distrugerea deliberată și deteriorarea proprietății.

Sursa: https://www.publika.md/video-unul-din-cele-mai-frumoase-lacase-sfinte-din-regiunea-cernauti-a-fost-incendiat-chiar-a-doua-zi-de-pastele-blajinilor_3136321.html

În legătură cu #PLx145 - să ne aducem aminte: Cosmin Prelipceanu de la Digi24 vrea vaccinarea copiilor, împotriva voinței părinților

- Posted in Politică și Guvernare by

Cosmin Prelipceanu (Digi 24) vrea vaccinarea copiilor, împotriva voinței părinților: "Să-i scăpăm pe copii de părinții lor, asta trebuie să facă școala".

 


 

Page 1 of 8