Sfânta Mare Muceniță Xenia nu este cunoscuta și menționată în izvoarele hagiografice bizantine; multă vreme venerația ei a avut doar un caracter local. Informații despre aceasta au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea. de prezbiterul Gheorghe (Nassis) într-un manuscris care a aparținut lui Constantin Bizantios al Constantinopolului.
Acesta a rescris viața Sf. M. Mc. Xenia și a publicat-o, împreună cu slujba de pomenire (Acatist) pe care a întocmit-o și paraclisul acestei mari Sfinte și mare făcătoare de minuni în 1946 la New York, unde a slujit ca rector al Catedralei Buna Vestire a Preasfintei Maicii Domnului.
Sa cunoaștem și noi viata aceste mari Sfinte:
Sfânta Xenia s-a născut în jurul anului 291 în orașul grecesc Kalama (azi Kalamata), situat în sud-vestul Peloponezului. Părinții ei Nikolai și Despina, originari din Italia, erau creștini, nu erau de vita nobilă, dar destul de bogați. Din cauza persecuției asupra creștinilor, ei au fost nevoiți să se mute la Kalamata, unde au cultivat pământul. Aici au avut o fiică, Xenia, care din copilărie, cel mai adesea, nu se juca alături de copiii de vârsta ei și nici nu căuta joaca și bucuriile copilăriei ci dorea să se roage bunului Dumnezeu, iar după rugăciune rămânea acasă și își ajuta mama în toate nevoile, nefirindu-se de munci grele ci îndeplinindu-le pe toate cu multa dragoste.
Odată cu vârsta, frumusețea ei sufletească se răsfrângea din ce în ce mai clar și în frumusețea trupească.
Ea și-a hrănit neîncetat sufletul cu multă și fierbinte rugăciune, citind Sfintele Scripturi și ascultând viețile sfinților și martirilor iar viața și-a dăruit-o pentru credința în Domnul Iisus Hristos.
Fata avea grijă constantă de săraci, bolnavi și văduve și adesea ea însăși rămânea fără hrană pentru ai hrăni pe cei nevoiași.
Văzând aceasta, veșnicul dușman al umanității a încercat în toate modurile să o distrugă pe tânăra fecioară ascetă.
La acea vreme, eparhul (prefectul regiunii) Domețian domnea în Kalamata - un om dur și insensibil și cu inima împietrită. Într-o zi, întorcându-se de la o vânătoare, a văzut-o pe Xenia, care la vremea aceea lucra la câmp. Văzând-o, s-a aprins de o pasiune vulcanică pentru ea și a vrut să se căsătorească cu ea. Acesta a apelat către vrăjitori pentru a o vrăji pe Xenia. Dar sfânta era sub ocrotirea Crucii Domnului, în post și rugăciune către Domnul fiind ca intr-un scut de lumina și, prin urmare, magii nu puteau și nu aveau nici o putere de ai face nimic.
Văzând eșecul care i se întâmplase, Dometian a ordonat să fie prinsă cu forța și dusă la domiciliul său. Xenia, însă, s-a rugat lui Dumnezeu pentru ajutor și, când s-a prezentat în fața eparhului, a îndurat toate încercările cu curaj. Domețian a întrebat-o cum se numește, al cui nume poartă și ce religie practică. Sfânta i-a răspuns că o cheamă Xenia, părinții ei erau creștini din neam bun din acel oraș și că ea vrea din toată inima să fie roaba a Domnului Iisus Hristos.
Tiranul, ascunzându-și mânia și furia, a început să o convingă cu blândețe să devină soția lui și să aducă sacrificii idolilor și zeilor și, de asemenea, a avertizat că, în caz de neascultare, o așteaptă chinuri și torturi severe și o moarte aprigă. Dar Sfânta Xenia l-a refuzat cu îndrăzneală și curaj.
După cuvintele ei de refuz, Domețian s-a înfuriat și mai mult, a apucat-o pe Sfântă de păr, a târât-o în temniță și, dând-o temnicerilor, a poruncit să fie atârnată pe un stâlp, arsă și sferdelită pe trup cu unelte de fier. În timpul chinurilor, Sfânta Muceniță a continuat să se roage Domnului pentru întărirea ei. Chinul a continuat foarte mult timp, dar Sfânta nu a simțit durere, pentru că Îngerul Domnului a întărit-o și i-a reînnoit puterile.
Noaptea, când, după ce a suferit, Sfânta Xenia a rămas singură în închisoare, i s-a arătat Însuși Domnul și i-a vindecat rănile.
Dimineața, soldații au adus-o pe Sfânta Xenia la eparh, iar când acesta a văzut-o din nou sănătoasă, minunându-se, a început iarasi să o convingă să sacrifice zeilor, care au vindecat-o atât de miraculos. Dar Sfânta Xenia i-a respins cuvintele amăgitoare și L-a mărturisit că Domnul Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul ei a fost cel care a vindecat-o, și nu "zeii" falși la care ei se închină.
Și pentru a-i convinge pe toți că Domnul nostru Iisus Hristos este adevăratul Dumnezeu, ea a fost de acord să meargă la un templu păgân. Eparhul era încântat, crezând că Xenia s-a "pocăit". Și așa, când au ajuns la templu, Sfânta Xenia a îngenuncheat înaintea lui Dumnezeu și a început să se roage. Și, înainte de sfârșitul rugăciunii ei, a fost un mare cutremur, încât toți idolii au căzut și s-au rupt în bucăți mici. Dar Domețian nu a ajuns să înțeleagă această minune, ci s-a împietrit și mai mult și a poruncit ca Sfânta Xenia să fie chinuită și mai aspru.
În noile ei chinuri, Sfânta Xenia a continuat să-L laude pe Dumnezeu, ca și înainte, Domnul a vindecat-o din nou pe martira Xenia, iar eparhul, văzându-i forța și curajul, s-a aprins din ce în ce mai mult de dorința de a o îndepărta de Hristos și de a o face soție. A poruncit să aducă un cal sălbatic și să o lege pe Xenia de picioare pentru a o târî pe aceasta peste pietre. Dar milostivul Dumnezeu a făcut ca acel cal să nu se clintească din loc, în ciuda tuturor eforturilor chinuitorilor și a eparhului însuși. Iar Sfânta Mare Muceniță Xenia a proslăvit din nou pe Domnul pentru mijlocirea și ajutorul Său. Cei din jur, cei care asistau la martiriul Sfintei Xenia și care au văzut toate aceste minuni au exclamat: „Mare este Dumnezeul creștinilor!” şi mulţi dintre ei au crezut în Hristos. Dar eparhul, în orbirea sa duhovnicească, a continuat să nu creadă în adevăratul Dumnezeu și a trimis-o din nou pe martiră la închisoare.
În miezul nopții, când Xenia era în rugăciune, temnița a strălucit deodată de lumină divină și Domnul Iisus Hristos i-a apărut înconjurat de mulți îngeri. Întorcându-se către ea, El a anunțat-o despre moartea iminentă și despre dăruirea unei cununi biruitoare, care împodobesc fecioarele în Împărăția Cerurilor.
A doua zi, Domețian a chemat din nou pe Sfânta Xenia la el și a încercat încă o dată prin lingușire și convingere să o îndepărteze de Hristos, și să se jertfească idolilor și să o convingă să se căsătorească cu el. Dar Sfânta Xenia a refuzat ferm și a hotărât să facă toate acestea, în speranța de a se uni repede cu Hristos prin chin și martir primind astfel cununa muceniciei.
După aceste cuvinte, Domețian a poruncit ca Sfânta să fie ucisă prin tăierea capului cu sabia, să-i taie trupul în bucăți mici și să-l ardă în foc. Când Sfânta a fost adusă în afara orașului la locul execuției, ea a rugat soldații să-i dea puțin timp să se roage. Căzând în genunchi și ridicând mâinile și ochii la cer, ea s-a rugat Domnului, mulțumindu-I pentru toată mila și ajutorul pe care i-a trimis-o în timpul vieții și chinului ei pământesc. În timpul rugăciunii, un glas dumnezeiesc a anunțat-o că cererea ei a fost auzită.
După aceea, Sfânta a acceptat cu bucurie moartea ei pământească prin tăierea capului cu sabia. Atunci soldații i-au scos inima Sfintei Xenia pentru a o aduce la eparh așa cum acesta poruncise, iar trupul a fost tocat și ars. Creștinii au adunat cenușa Marei Mucenițe, iar ulterior multe vindecări și alte minuni au avut loc din acestea. Moartea martirică a Sfintei Xenia a avut loc în perioada 3 - 16 mai 318.
După moartea mucenicei, multe minuni au început să se întâmple, după ce creștinii apelează cu rugăciune către ea. Sfânta Xenia îi ajută imediat pe cei suferinzi, arătându-se acestora în viziuni.
La scurt timp după execuția sa, Sfânta Xenia a salvat un locuitor din Patras Maria de un blestem vechi ce îl chinuia, un tânăr din Calame, de posesie demonică, izbăvindu-l și vindecându-l, un anumit bărbat a fost vindecat de boli ale picioarelor și o tânără vindecată de paralizie.
De asemenea, datorită mijlocirii sfintei, au avut loc vindecări de boli cardiovasculare, oculare și dermatologice, boli de piele, tulburări nervoase și somnambulism.
Presbiterul George (Nassis) citează și minunile a Sfintei Xenia, la care a fost martor la New York.
Inclusiv sfânta i s-a arătat și i-a ordonat să picteze icoana ei, care se află în Catedrala din New York: Sfânta Mare Muceniță Xenia este înfățișată ținând o cruce într-o mână, iar inima ei în cealaltă.
În 1993, în Kalamata a fost construit o biserica în numele Sfintei Mare Mucenițe Xenia.
Tropar
Mielușeaua Ta, Iisuse, Xenia, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine cântându-Te, mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și mă împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără prihană primește-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc ție.
Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Fecioria ți-a fost presărată de bunătate, sfântă fecioară, în suferință ai fost cea mai frumoasă, Sfântă Xenia, pătată de sângele tău care s-a scurs, pentru aceasta ai primit cinstea biruinței și cununa de laudă din mâna Creatorului tău.
Prea lăudată muceniță a lui Hristos Sfântă Xenia, mijlocitoarea noastră de încredere înaintea tronului lui Dumnezeu!
Apelăm cu sârguință la tine și din toata inima te rugăm: roagă-L pe Domnul și Stăpânul nostru să ne dea mila Lui nouă, nevrednicii slujitori ai Săi, să ne dăruiasca iertarea păcatelor noastre, să ne dăruiască o viață liniștită și evlavioasă, și fericire veșnică în viitor, să ne daruiască.
Trimitem slavă și mulțumire Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt în vecii vecilor. Amin.
La biserica sa au loc necontenit tămăduiri.
Sfântă Xenia, te rugăm să mijlocești la tronul lui Dumnezeu pentru noi!
Pentru iertare de pacate, sănatate și mântuire.
Mulțumim pentru toate darurile dăruite nouă!