A trecut deja mai bine de 500 de ani de la moartea lui Vasile cel Nebun, iar el este încă cinstit ca unul dintre cei mai cunoscuți nebuni în Rusia. Chiar și țarul Ivan cel Groaznic i-a purtat sicriul și apoi a poruncit construirea unei biserici, care astăzi este cunoscută sub numele de Catedrala lui Vasile cel Nebun. Dar cine a fost cel mai faimos nebun?
În prezent, cuvântul „nebun” este asociat cu „idiot”, dar cu câteva secole în urmă acest termen avea un sens mai larg – provine din slavonul „yurod”, care se traduce ca „nebun”. Astfel, nebunii erau considerați atât proștii, cât și cei care, prin comportamentul lor, își arătau nebunia. În ortodoxie, nebunia era un anumit tip de ispravă religioasă „în cinstea lui Hristos”, pe care persoana o accepta voluntar.
Isprava consta în renunțarea la bunurile pe care le avea în viața obișnuită: averea, poziția, rudenia și așa mai departe. Astfel, nebunii căutau să depășească mândria și, trecând prin umilință și batjocură, să se apropie de Dumnezeu.
Adesea, sub masca nebuniei se ascundeau oameni dăruiți cu darul de a vedea și a auzi lucruri accesibile nu tuturor. Mulți aveau abilități de previziune și prorocire. Și având asemenea cunoștințe, nebunii, ascunzându-se sub masca nebuniei, încercau să le transmită și conducătorilor. În general, ei erau singurii care își puteau permite să critice autoritățile fără teama de represalii. Diplomatul englez din vremea lui Ivan cel Groaznic, Gill Fletcher, scria:
„Poporul iubește foarte mult pe nebuni, pentru că aceștia, asemenea pamfletelor, indică defectele celor de vază, despre care nimeni altcineva nu îndrăznește să vorbească”.
Mama lui Vasile, Anna, suferea de infertilitate și a rugat ani de zile pe Domnul pentru un copil. Și când a venit la biserică pentru a cere „naștere ușoară”, a născut chiar pe treptele bisericii „Icoana Vladimirului”.
Abilitățile lui Vasile au început să se manifeste încă din copilărie și, când a realizat că este diferit de ceilalți, a decis că destinul său este să ajute sufletele rătăcite. La 16 ani, a plecat la Moscova, unde a acceptat isprava nebuniei. Până la sfârșitul vieții sale, mergea aproape dezbrăcat – atât vara, cât și iarna, de aceea locuitorii Moscovei i-au spus Vasile cel Dezbrăcat.
Adesea, slujirea acestui binecuvântat nu se limita la cuvinte, iar faptele sale erau extravagante și, păreau, inexplicabile. Putea să răstoarne brusc un coș cu pâine sau să verse o sticlă de kvas la un negustor. Apoi se descoperea că în pâine, din economie, negustorul adăuga var amestecat cu făină, iar kvasul era stricat. De aceea, mulți negustori se temeau de venirea lui și, văzându-l, îl băteau și îl alungau.
Și odată, Binecuvântatul a comis ceea ce părea a fi un act păcătos – a aruncat pietre asupra icoanei Maicii Domnului, spunând „aici stă însuși diavolul”. Mulțimea de credincioși s-a năpustit asupra lui și aproape că l-au ucis. Dar apoi s-a descoperit că pietrele au dărâmat stratul superior de vopsea, iar oamenii au văzut că sub imaginea Maicii Domnului era desenat un diavol.
Vestile despre nebunul orașului, care făcea minuni, au ajuns și la Ivan cel Groaznic, și atunci țarul a decis să-l invite pe nebun la palat. În timpul unei mese, Vasile a luat de trei ori cupa cu vin și a vârât băutura pe fereastră.
Țarul s-a supărat, dar Vasile i-a spus că astfel stinge focul din Novgorod. După câteva ore, au sosit mesageri cu vestea despre incendiul devastator din Novgorod, pe care l-a stins un bărbat slab și dezbrăcat. Ivan cel Groaznic le-a arătat lui Vasile și aceștia l-au recunoscut ca salvator. Țarul a fost impresionat și a început să-l cinstească și să-l respecte pe Vasile.
Vasile cel Binecuvântat a murit în 1552, la vârsta de 87 de ani, și la înmormântarea sa s-a adunat tot orașul, iar sicriul cu trupul a fost purtat de Ivan cel Groaznic și de cnezi de vază. În timpul vieții, nebunul venea adesea să se roage la biserica de lemn a Sfintei Treimi din Piața Roșie. Când Vasile cel Binecuvântat a murit, a fost înmormântat solemn lângă zidurile bisericii.
Ivan cel Groaznic a poruncit construirea unei noi biserici în cinstea victoriei asupra Kazanului, iar vechea biserică de lemn a fost dărâmată, și în locul ei a fost construită o catedrală de piatră, unde lângă ziduri a fost înmormântat nebunul.
În 1588, Vasile cel Binecuvântat a fost canonizat de Biserica Rusă. Fiul lui Ivan cel Groaznic, țarul Fiodor Ioanovici, a poruncit ridicarea unei alte biserici deasupra locului înmormântării sfântului – o anexe a catedralei (pridvor).
Catedrala lui Vasile cel Binecuvântat (denumirea oficială – biserica Acoperământului Maicii Domnului pe Rvu) are o soluție arhitecturală neobișnuită – constă din 8 structuri separate, situate pe o singură fundație (subsol) și amplasate în jurul celei mai înalte turnuri. Fiecare biserică are înălțimi și decorațiuni unice, iar toate bisericile sunt conectate între ele printr-o galerie exterioară și prin treceri interioare.
A trecut deja mai bine de 500 de ani de la moartea lui Vasile cel Binecuvântat, iar el este încă cinstit ca unul dintre cei mai cunoscuți nebuni din Rusia.
Sfântul Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova numit și Vasile cel Binecuvântat (Vasili Nagoya), contemporan cu Ivan cel Groaznic, este cel mai cunoscut și apreciat sfânt al Rusiei, fiind chiar ocrotitor al Moscovei. El este prăznuit pe 2 august, data adormirii sale întru Hristos.
Viața pe scurt - Sfântul Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova (sinaxar)
Viitorul mare ascetic s-a născut la sfârșitul anului 1468 în satul Elokh și chiar pe pridvorul de la intrarea în biserică (acum Catedrala Epifanie din cartierul Basmanny al capitalei ruse), unde mama sa Anna a venit să se roage pentru ajutor la naștere. Ea, ca soțul ei Iacov, era un țăran simplu și pios.
Cuplul căsătorit de mult timp nu avea copii. În speranța de a găsi fericirea maternității și a paternității, s-au rugat sincer, au postit, au mers într-un un pelerinaj, au încercat să trăiască conform poruncilor lui Dumnezeu. Și Atotputernicul le-a auzit și le-a dăruit copilul mult așteptat.
Copilăria Sfântului Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova
Băiatul a crescut într-o atmosferă de iubire și de respect pentru Dumnezeu în familia lui. Părinții săi nu l-au învățat alfabetizarea, dar i-au oferit o pregătire în domeniul încălțămintei. El a studiat cu sârguință, stăpânind fabricarea diferitelor tipuri de pantofi.
În vremea uceniciei sale, cizmarul fu martor unei întâmplări din care își dădu seama că ucenicul său nu este om de rând. Un negustor merse cu grâne la Moscova, iar apoi trecu pe la cizmărie pentru a-și repara încălțările astfel încât să fie bune la anul când va merge iară la Moscova. Tânărul Vasile îi spuse:
– Mai bine ați anula comanda, de vreme ce nu le veți mai purta. Când cizmarul surprins de uimire îl întrebă pe ucenic de ce îi vorbise astfel, acesta răspunse că negustorul va muri curând.
După câteva zile cuvintele sale se împliniră. Astfel, pentru prima dată, prin voia lui Dumnezeu, darul său de providență a fost dezvăluit.
Nebunia Sfântului Vasile după Hristos
Într-un oraș mare plin de ispite, într-un efort de a atinge idealul moralității, el a început calea ascetică a nebuniei, expunând societatea în viciile sale, absența virtuților, retrăgând din valorile creștine și pretinzând că este nebună. El a disprețuit toate lucrurile pământești, a refuzat regulile deceniului, acasă, familie, sa torturat cu posturi, purtând lanțuri (lanțuri acum ținute la Academia Teologică din Moscova), rugându-se continuu, rătăcind fără pantofi și aproape fără haine, chiar în frig. Moscoviți au început să-l numească Vasily Nagim, iar pe icoane a fost ulterior portretizat gol.
Pentru mulți oameni, discursul ascetic și acțiunile lui erau uneori greu de înțeles și de explicat. Dar, în spatele acțiunilor aparent absurde și uneori scandaloase ale Sfântului Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova, a existat întotdeauna o idee profundă creștină. A încercat astfel să îi învețe viața morală.
Îndemnându-i pe toți la mila de cei sărmani, el însuși se ostenea pentru a-i ajuta pe toți cei aflați în nevoi. Odată, a dăruit un cadou scump unui negustor străin care sărăcise și nu mâncase de trei zile, fiindu-i rușine să cerșească.
Sfântul Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova era aspru cu cei care făceau milostenie din motive egoiste și nu din milă pentru cei aflați în nevoi, dorind a primi pe o cale ușoară binecuvântarea lui Dumnezeu peste afacerile lor. Odată, sfântul văzu un diavol cu chip de cerșetor șezând la porțile Bisericii Maicii Domnului și dând grabnic ajutor în afaceri celor care îi dădeau milostenie. Sfântul îi dezvălui viclenia și îl izgoni.
Pentru mântuirea aproapelui, Sfântul Vasile cerceta uneori și tavernele unde încerca să obțină măcar puțină bunăvoință, chiar și de la oamenii aceia aproape ruinați, pentru a-i întări și a-i încuraja să fie binevoitori.
Mulți văzură că în casele unde oamenii benchetuiau, sfântul plângea și cuprindea colțurile casei aceleia. Fiind întrebat de ce face asta, dânsul răspunse:
– Îngerii stau la casa aceea întristați pentru păcatele oamenilor, însă eu îi rog fierbinte cu lacrimi să se roage lui Dumnezeu pentru pocăința păcătoșilor.
Pentru înalta sa viață duhovnicească, sfântul Vasile primi de la Dumnezeu darul înainte-vederii.
Trecerea la cele veșnice ale Sfântului Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova
În ciuda vieții pline de încercări serioase, Sfântul Vasile a trăit într-o epocă mare. La 88 de ani, el a căzut grav bolnav. După ce a aflat acest lucru, autocratul cu regina Anastasia și copiii l-au vizitat. Cel binecuvântat le-a spus ultima profeție despre viitorul împărăției - a arătat spre copilul lor Fedor ca fiind urmașul tatălui său și le-a spus că va obține toată averea strămoșilor săi.
În august 1557, el se odihnea în bucurie, pentru că părea să vadă îngerii care i-au venit în suflet. Aproape întregul oraș s-a adunat pentru înmormântare. Ei l-au însoțit pe binecuvântat cu onoruri fără precedent: regele însuși a deplâns pe cel decedat și i-a dus sicriul, iar Mitropolitul Makareei a slujit în serviciul repausului. Corpul a fost îngropat în cimitirul din apropierea Bisericii Trinity.
Minunile Sfântului Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova
Pentru mai mult de 70 de ani de ascetism, Sfântul Vasile a făcut minuni prin puterea lui Dumnezeu, a prezis viitorul și a predicat mila.
În una din zile, oamenii vrăjitori voiau să profite de bunătatea Sfântului Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova și să-i ia haina de blană de lux, donată de un boier plin de compasiune. Unul dintre ei sa așezat și a spus că a murit, în timp ce alții au început să ceară ajutor pentru presupusă îngropare. Călătorul fără adăpost și cel desculț l-a acoperit pe cel care se prefăcea adormit cu această blană. Când au ridicat hanna după el au observat că cel care se prefăcea mort a murit cu adevărat.
Relația sa cu Ivan IV (cel Groaznic) ocupă un loc special. Un autocrat îngrozitor îl iubea pe Sfântul Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova, prețuit pentru previziunile lui, respectat pentru înțelepciune. Îi era chiar frică ca pe o persoană care putea să-și citească mințile și la numit "un văzător al inimilor".
Sfintele lui Dumnezeu l-au mulțumit odată cu prezicerea capturii capitalei Khanatei din Kazan. Dar, încă o dată, a înfruntat cu îndrăzneală pe împărat când, în timpul Sfintei Liturghii, el era împrăștiat și nu se gândea la ce se rostea rugăciunii, ci la construirea unui nou palat. În mod repetat, el a denunțat și diferitele vicii ale unui monarh crud.
Canonizarea Sfântului Vasile cel nebun pentru Hristos din Moscova
În 1588 a fost canonizat. Prin ordinul țarului Fyodor Ivanovici, a fost ridicată o capelă pe locul înmormântării, unde au instalat un altar de argint cu moaștele unui nebun sfânt. În ziua canonizării, mai mult de o sută de suferinzi au scăpat de boli, printre care și Anna, care și-a primit vederea după doisprezece ani de orbire. Memoria lucrătorului miraculos, care aduce oamenilor bucuria vindecării și ajutorului, este încă în viață. Sfântul este sărbătorit în ziua morții sale - 2 august.