ORTODOXIA

ORTODOXIA este DREAPTA CREDINȚĂ

ORTODOXIA: HRISTOS, ROMÂNIA, PREZENT.

Cu noi este Dumnezeu,

Întelegeți neamuri și vă plecați.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Auziți toate neamurile,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Poporul cel ce umblă în întuneric,

A văzut luminã mare,

Căci cu noi este Dumnezeu.

De frica voastră nu ne vom teme,

Nici ne vom tulbura

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei ce locuiți în umbra morții,

Lumina va străluci peste voi.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei puternici plecați-vă,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Dumnezeu mare stăpânitor, Domn al păcii.

Căci cu noi este Dumnezeu.

✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: Un creștin trebuie să îndure сu tărie fărădelegile altora.

- Posted in 📖 Abecedarul credinței by

“Un creștin trebuie să îndure сu tărie fărădelegile altora. Nu numai că trebuie să primească totul cu bucurie, dar trebuie să fie capabil să își dea viața pentru semenii săi. Atunci el va fi desăvârșit și milostiv. Atunci va deveni un sfânt.”Sfântul Paisie Aghioritul

  • ❗Sfântul Paisie Aghioritul — dacă lipseşte harul dumnezeiesc ... oamenii se demonizează / Mai demult oamenii, când se îmbolnăveau, beau aghiasmă, câteva picături de untdelemn sfințit de la maslu, luau untdelemn din candela lor, se ungeau şi se făceau bine. Acum candela o au de forma, numai ca să lumineze, iar untdelemnul îl aruncă la chiuvetă atunci când spală candela.

  • ✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: În viața duhovnicească se cere luare-aminte. / Când oamenii duhovnicești sunt mișcați de slava deșartă, rămân cu un gol în sufletul lor. Nu există plinătatea, întrariparea inimii; și cu cât li se mărește slava lor deșartă, cu atât crește și golul din ei – și suferă tot mai mult. Unde e stres și deznădejde, acolo e o viață duhovnicească povățuită de aghiuță. Pentru nimic în lume să nu aveți neliniște. Neliniștea este a diavolului. Când vedeți neliniște, să știți că acolo și-a băgat coada aghiuță. Diavolul nu merge contra. Dacă există o pornire, împinge și el ca să-l chinuiască și să-l înșele pe om. Pe cel sensibil, de pildă, îl face hipersensibil.

  • ❤️‍🩹 Sfântul Paisie Aghioritul: Când cineva se îmbolnăvește, înainte sa meargă la doctor, să meargă la preot să se spovedească / Nu numai pentru că o operație poate să fie fatală, ci și din cauza că trebuie înlăturată o eventuală cauză a bolii, care poate fi păcatul. Pentru aceasta însă, este nevoie de o spovedanie adevărată, iar nu de o formalitate, cum din păcate fac majoritatea. Putem avea lucruri din trecut, care să ne urmărească, și de care poate noi nici nu ne dăm seama.

  • ✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: Cea mai frumoasă sete din lume este dorința de a te uni cu Hristos în Sfânta Împărtășanie ... / Sufletul nostru trebuie să fie mereu însetat de cunoașterea adevărului, de iertarea păcatelor, de pacea sufletească, și bucuria cerească. Dar cea mai frumoasă sete din lume este dorința de a te uni cu Hristos în Sfânta Împărtășanie, de a dobândi virtuțile, și de a te elibera de patimi. Și, în sfârșit, sufletul nostru trebuie să caute bucuria veșnică, viața veșnică în Dumnezeu cu toți sfinții, pentru că cât timp ne mai rămâne de trăit aici pe pământ?

⚖️ Ioan Ianolide: Judecata lui Hristos trezește conștiințele celor fără de lege și nedrepți

- Posted in ✝️ Sfinții Închisorilor by

Judecata lui Hristos trezește conștiințele celor fără de lege și nedrepți. Nimic nu va mai putea fi tăinuit, nici un rău nu va mai fi justificat, nimic nu va mai putea fi falsificat. [...]

În fața Judecății au să dispară cele două cauze ce întunecă aici conștiința: starea de păcat și ignoranța. Oamenii vor fi puși în fața evidenței pe care au ignorat-o, deși o avuseseră în față, încât nu se vor mai putea apăra. Omenirea va deveni transparentă și tot păcatul va fi privit deschis. Ni se va spune:

"V-am dat un rai și l-ați părăsit, v-am făcut frați și v-ați ucis între voi. V-am dat o Lege și v-ați închinat vițelului de aur, am venit la voi și nu M-ați primit. M-ați răstignit și v-am iertat neștiința și v-am dat Duhul Sfânt, dar voi continuați să Mă ucideți, împotriva evidenței. [...] Eu v-am învățat să stăpâniți cu Duhul materia, dar voi v-ați închinat și v-ați robit materiei, mutiland chipul Meu din voi. Eu v-am dat un suflet armonios, în care am pus toate darurile de care aveați nevoie, dar voi v-ați închinat zeiței rațiunii.[...] Evanghelia Mea e aceeași pe pământ și în ceruri, dar voi ați făcut-o când pământească fără ceruri, când cerească fără pământ. Mereu ați răstălmăcit Duhul Sfânt după ignoranța, ipocrizia și lașitatea din voi. Nu vă amăgiți: Eu sunt aici, Eu lucrez aici, Eu judec aici, Eu împărățesc aici, fără a mă despărți de Ceruri, ci ridicându-vă pe voi la Mine. Multe sunt păcatele oamenilor, dar cel mai mare este să creadă că se pot mântui, că pot trăi fără Mine. Priviți lumea, priviți universul, priviți viața, priviți sufletele voastre! Ele nu sunt decât prin Mine și nu se pot mântui decât prin Mine."

Ioan Ianolide

😢 Bătrânețe ... haine grele❗

- Posted in 🎭 Râsu'-plânsu' by
  1. Oare nu la bătrâni sălăşluieşte înţelepciunea şi priceperea nu merge mână în mână cu vârsta înaintată? (Iov 12:12).

  2. Nu mă lepăda la vremea bătrâneţilor; când va lipsi tăria mea, să nu mă laşi pe mine (Psalmul 70:10).

  3. Bătrâneţea este o cunună strălucită; ea se află mergând pe calea cuvioşiei (Pildele lui Solomon 16:31).

  4. Înţelepciunea este la om adevărata cărunteţe şi vârsta bătrâneţilor înseamnă o viaţă neîntinată (Cartea înțelepciunii lui Solomon 4:9).

  5. Sosi-vei la mormânt, la adânci bătrâneţe, ca o şiră de grâu strânsă la vremea ei (Iov 5:26).

  6. Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrâneţe şi nu-l mâhni în viaţa lui (Ecclesiasticul 3:12).

  7. Cununa bătrânilor sunt nepoţii, iar mărirea fiilor sunt părinţii lor (Pildele lui Solomon 17:6).

  8. Nu dispreţui vorba celor bătrâni, că şi ei au învăţat de la părinţii lor. Că de la ei vei învăţa înţelepciunea şi îndemânarea de a da răspuns bun la nevoie (Ecclesiasticul 8:9).

  9. Pe cel bătrân să nu-l înfrunţi, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri, ca pe fraţi (I Timotei 5:1).

  10. Ascultă pe tatăl tău care te-a născut şi nu dispreţui pe mama ta când ea a ajuns bătrână (Pildele lui Solomon 23:22).

  11. Pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe nişte mame, pe cele tinere ca pe surori, în toată curăţia (I Timotei 5:2).

  12. Bătrâneţile cinstite nu sunt cele aduse de o viaţă lungă, nici nu le măsori după numărul anilor (Cartea înțelepciunii lui Solomon 4:8).

  13. Înaintea celui cărunt să te scoli, să cinsteşti faţa bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău (Leviticul 19:32).

  14. Până la bătrâneţea voastră Eu sunt Acelaşi, până la adâncile voastre căruntele Eu vă voi ocroti (Isaia 46:4).

  15. Cununa bătrâneţilor este cunoaşterea multor lucruri şi mărirea lor, frica Domnului (Ecclesiasticul 25:8).

  16. Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea (Pildele lui Solomon 22:6).

  17. Până la bătrâneţe şi cărunteţe, Dumnezeule, să nu mă părăseşti, Ca să vestesc braţul Tău la tot neamul ce va să vină (Psalmul 70:19-21).


  • 😁 Creditul Dvs a fost aprobat❗ / Sistemul bancar modern este proiectat astfel încât să mențină o clasă săracă dependentă de datorii, în timp ce elitele financiare acumulează bogății. Sclavia economică nu mai necesită lanțuri fizice – este suficient să controlezi banii și accesul la resurse.

  • 🪙 Taxe și iar Taxe / Părintele Arsenie Boca, mesaj profetic: „Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vor lua totul! Mulţi vor pleca din ţară, dar puţini se vor întoarce”

💟 Cutov Cristian-Ionut: Mă uit uneori cât de mult te îngenunchează viața❗❗ →

- Posted in ❤️ Cultura Vieții by

enter image description here

Mă uit uneori cât de mult te îngenunchează viața!! Mă uit la oamenii mari cum ajung uneori imobilizați la pat, un chin zi de zi pentru ei să se vadă o legumă, să sufere o umilință amară în ultimele clipe ale vieții!! Mă uit cum visele lor cândva mari nu se mai recunosc!! Rămân în anonimat căci când ești în suferință te uită toți! La mine toți trag că știu că își salvează problema, dar dacă eu aș cădea la pat bolnav, a două zi dacă ar ști cu toții că nimic nu mai primesc de la mine, nu mai sună nimeni.

Suntem într-o lupta pentru supraviețuire. Dacă în tinerețe ți-ai câștigat poate o viață comodă și frumoasă, nu poate fi nimeni sigur că începând de mâine va fi tot la fel de roz. E suficient să ai un deces în familie sau să cadă o boală sau să nu mai poți câștigă pâinea de zi cu zi etc. Omul se uită repede. Banul e și bun și rău. Cu el poți salva vieți sau vindecă bolnavi sau ajută familii numeroase sau acolo unde e suferință amară. Tot cu banul îți poți îngenunchea și puțină viață duhovnicească dacă ești obsedat de lux, de plăceri murdare etc.

Cu gândul curat va cer ajutorul la un bătrân imobilizat la pat la care familia să se chinuie cu greu: boală și neputință, supravegherea permanentă pentru că e agitat. E nevoie de a chema iar doctorul acasă și să îi schimbe tratamentul psihiatric.

Ia să spunem care din noi ne inaginam vreodată că am putea ajunge așa?! Și cu toate astea, asta e o normalitate!! Unii săracii ajung pe la azile, dacă au un venit mai bun. Bineînțeles că nici acolo nu se comportă cu tine ca și cum ar fi fiica sau fiul și nici nu e de dorit. E mai bine să mori în mâinile copiilor.

Dacă simțiți că putem ajuta acest bătrân imobilizat la pat că să plătim un doctor să îi facă un control acasă și să cumpărăm tratamentul psihiatric, scrieți-mi în privat. Cred că e nevoie de vreo 800 ron. Contează mult orice ajutor oricât de mic.

Mă puteți contacta pe Facebook la Cutov Cristian-Ionuț (nu îmi apar mesajele întotdeauna) sau cel mai sigur la numărul de telefon 0768389591. Am și WhatsApp și Telegram!

Și mai am o rugăminte: pomeniți-mă la rugăciune să nu fiu o povară pentru nimeni la bătrânețe!!

Mi-am necăjit destul familia și copii prin dedicarea luptei de salvare a copiilor de la avort, prin exorcizarea la care am fost supus căci atunci când salvezi o viață și lumea habar nu are, se năpustesc toate duhurile iadului care își pierd munca lor demonică!! Și starea aia o plătesc eu în mare ca pion principal!! Nu e numai că gata ai făcut fapta și totul e terminat!! Sunt legiuni de diavoli care scrâșnesc din dinți de ciudă!!

Așadar să ajutăm și acest bătrân!! Scuze pentru vorba lungă!!

📜 Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiastul), Cap. 39, Vers. 31: "Începutul a toată trebuinţa vieţii omului este: apa, focul şi fierul, sarea şi făina de grâu, mierea şi laptele, sângele strugurelui, untdelemnul şi haina."

- Posted in 📖 Sfânta Scriptură by

“Începutul a toată trebuinţa vieţii omeneşti este: apa, focul şi fierul, sarea şi făina de grâu, mierea şi laptele, sângele strugurelui, untdelemnul şi haina. Acestea toate celor cuvioşi întru bunătăţi vor fi; iar celor păcătoşi întru cele rele se vor întoarce”. (Înţelepciunea lui Isus Sirah Cap. 39, Vers. 31-32)

Acest APAGON — PANĂ DE CURENT, nu este de la un atac cibernetic, ci este o acțiune planificată și concertată la nivel global ... este un experiment prin care se testează inteligența și rezistența umană pentru ceea ce pregătesc în curând când urmează să cadă tot sistemul energetic în viitor.

Să ne explice Guvernul (Bolojan & Co) cum poate funcționa portofelul digital cu moneda electronică într- un blackout total?

Cei doritori de buletine electronice, al identități digitale, de aplicații pe telefon, de monede electronice să se gândească de o mie de ori înainte să accepte acest sis666tem digital al fiarei.

Acum ni se arată ce vor face atunci când toți vor depinde de cardul unic și de curentul pe care îl vor opri cu un click. Atunci le vor spune că vor mânca sau bea numai când vor avea semnul fiarei pe mână sau pe frunte.

🔥 Arhimandritul Athanasie Mytilineos, Marele război și venirea Antihristului: "AL TREILEA TESTAMENT"❗

- Posted in 🛐 Apostazie și Ecumenism by

Antihristul va propovădui, iubiții mei, sosirea unei noi epoci pe pământ, care va succeda epoca creștină, creând probabil ,,un al treilea" Testament. Avem Vechiul Testament, avem Noul Testament, și va izvodi un ,,al treilea Testament".

Această dogmă eretică despre un ,,al treilea" Testament este veche și o menționează Sfântul Grigorie Teologul. Însă să nu vă impresioneze prea mult, pentru că nu este nimic altceva decât ceea ce deja trăim. Ascultați despre ce este vorba și care este acesta ,,al treilea" Testament. Este concepția, cultivată până la saturație în zilele noastre, pe care o susțin cercurile lumești, că Creștinismul este învechit și depășit. Atunci când vi se va spune că Creștinismul este învechit, este falimentar, că nu mai are nimic să ne ofere și să ne spună, și că deja nu mai este valabil, este depășit și trebuie să creăm o stare nouă, aceasta în realitate este de fapt ,,al treilea Testament". Așadar, există această teză.

De altfel, este ceea ce zice Prorocul Daniel: ,,Și își va pune în gând să schimbe vremile și legea" (Daniel 7, 25). Schimbarea legii este ,,al treilea Testament". Părinții și Sfinții Bisericii vor fi considerați a fi depășiți. V-am spus cu tristețe: oare Antihristul stă și în bisericile creștine? Iubiții mei, acest lucru este menționat de Sfântul Ioan Gură de Aur, dar nu în sensul că va sta atunci Antihristul - de vreme ce Sfântul Chiril al Ierusalimului zice ,,să nu se întâmple un astfel de lucru" -, ci în sensul existenței slujitorilor Antihristului. Atunci când există clerici ecumeniști, sau masonizați, sau masoni, sau eretici; ortodocși care sunt ascunși, nu sunt văzuți, fie că sunt aceștia patriarhi, fie că sunt episcopi, nu știu ce sunt, fie arhimandriți, fie preoți, nu știu ce sunt, oricine ar fi, și acești oameni spun lucruri eretice, precum de pildă ,,că sfintele canoane sunt depășite", sau că "Pidalionul nu are niciun însemnătate și nicio valoare", sau "să se desființeze posturile", sau "înfrânarea este socotită a fi un lucru perimat, astăzi trăim într-o epocă nouă și trebuie să-i vedem pe tinerii noștri cu alți ochi, ei pot acum să trăiască o viață sexuală" și altele, spuneți-mi, oare și în Biserica Ortodoxă stau cumva uneltele Antihristului?

Arhimandritul Athanasie Mytilineos, Marele război și venirea Antihristului.

🚩 Eveniment istoric la Mănăstirea Sihăstria: Deshumarea moaștelor Cuvioșilor Cleopa și Paisie / VIDE⭕

Astăzi, 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, a fost împlinită rânduiala de deshumare a osemintelor Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie, ca etapă importantă în procesul de proclamare a canonizării lor.


Deshumarea moaștelor Cuvioșilor Cleopa și Paisie

✝️ Alături de acești 16 Sfinți, dorim și cerem canonizarea Sfinților Închisorilor comuniste

Alături de acești 16 Sfinți, dorim și cerem canonizarea Sfinților Închisorilor comuniste

Alături de acești 16 Sfinți, dorim și cerem canonizarea Sfinților Închisorilor comuniste, Sfinți Mucenici și Mărturisitori, începând cu:

  • VALERIU GAFENCU,
  • IUSTIN PÂRVU,
  • GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA,
  • IOAN IANOLIDE,
  • ARSENIE PAPACIOC,
  • ADRIAN FĂGEȚEANU,
  • IOANICHIE BĂLAN,
  • IUSTINIAN CHIRA
  • și mulți alții...

Modele vii de trăire ortodoxă autentică și de asumare jertfelnică a Crucii lor asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru generațiile prezente și viitoare.

✝️ Protosinghel Nicodim Măndiţă: Fraţii mei, să iubim cartea sfântă, începând cu Sfânta Scriptură, Vieţile Sfinţilor şi cărţile de rugăciune şi să le dăm cu inimă deschisă şi altora spre folos şi mântuire.

- Posted in 💟 Lupta cea bună by

"Fraţii mei, să iubim cartea sfântă, începând cu Sfânta Scriptură, Vieţile Sfinţilor şi cărţile de rugăciune şi să le dăm cu inimă deschisă şi altora spre folos şi mântuire. Banii daţi pe o carte sfântă este o jertfă bineplăcută lui Dumnezeu. Noi ne vom duce de aici mai devreme sau mai târziu, dar, dacă reuşim să lăsăm urmaşilor cât mai multe cărţi sfinte, le lăsăm o zestre de mare valoare pentru ei şi pentru cei care vor urma după ei."Părintele Nicodim Măndiță

☦️ Arhimandritul Serafim Alexie: În spatele fiecărui eres se ascunde satana

- Posted in 🛐 Apostazie și Ecumenism by

[...]

Prin urmare, în spatele fiecărui eres se ascunde satana. Dacă este aşa, este vădit că nu e păcat osîndirea eresului, ci, dimpotrivă, ea este o datorie sfîntă a credincioşilor ortodocşi; trebuie doar ca ei să nu se conducă în aceasta de îndemnurile lor păcătoase de răzbunare personală, interes şi altele asemenea.

Însă nu este oare totuşi bine să avem pace cu ereticii şi să nu facem dispute pe tărîm religios? În viaţa de zi cu zi, pe linie cetăţenească, noi sîntem datori să trăim în pace cu toţi oamenii (vezi Evr. 12, 14). Dar acest fapt nu înseamnă că trebuie să cădem în nepăsare faţă de credinţa noastră şi să ne lăsăm influen­ţaţi de învăţătura cea mincinoasă. Îm­pinşi de duhul cel rău, ereticii sînt de obicei foarte nestăpîniţi.

Noi trebuie să apărăm de ei sfînta noastră Ortodo­xie şi să nu le îngăduim cu nepăsare să rupă membrii Sfintei Biserici Ortodoxe şi să-i facă sectanţi şi eretici, slujitori ai altor interese…

Domnul nu îngrădeşte libertatea vo­ii omeneşti. El îi îngăduie şi pe eretici, aşa cum îl îngăduie şi pe diavol să ac­ţioneze, însă cel ce cunoaşte pierzania învăţăturii celei mincinoase nu poate să fie nepăsător faţă de răspîndirea ei fără nici o legiuire printre ortodocşii creştini. El este dator să deschidă ochii semeni­lor săi asupra credinţei, ca să nu cadă în cursele celui rău.

În legătură cu aceas­tă purtare, ca cel mai bun exemplu poate să ne slujească plăcuţii lui Dumnezeu. Ei s-au ferit stăruitor să critice pe seme­nii lor pentru scăderi morale şi, în acelaşi timp, prin luptă şi critică, s-au păzit atît pe ei înşişi, cît şi pe cei din jur de eresuri, ca de o boală aducătoare de moarte. Ei nu au osîndit pe nimeni în afară de ei în­şişi, cînd era vorba despre păcat pe tărî­mul moralităţii. Dar, pe de altă parte, nu au îngăduit nimănui să le sugereze nici cea mai mică abatere de la credinţa ortodoxă. Într-atîta au fost de vigilenţi în strădania lor de a fi pînă la moarte credincioşi lui Hristos şi Sfintei Ortodoxii.

Arhimandrit Serafim Alexiev

🟨 Geoingineria este RĂZBOI CHIMIC: Cerul este transformat într-o armă letală pentru a provoca foamete, haos și decese în masă

- Posted in 💙 Viață, Sănătate și Educație by

Proiectul SATAN = Transportul și Nucleația Aerosolilor Stratosferici — RĂZBOIUL de GEOINGINERIE al MARII BRITANII împotriva vieții și al umanității — este DEMASCAT de Edward Snowden:

  • Proiectul SATAN al Marii Britanii NU este doar un alt experiment — acesta este un atac direct asupra vieții însăși.

  • GEOINGINERIA este RĂZBOI CHIMIC — cerul este transformat într-o armă teribilă pentru a provoca foamete, haos și decese în masă.

  • Sulful este pulverizat pe cerul Europei CHIAR ACUM pentru a bloca soarele. Aceasta nu este știință — acesta este RĂZBOI împotriva naturii și împotriva vieții

  • Sulful din stratosferă distruge lumina soarelui, ucide culturile, prăbușește ecosistemele și aduce lumea în genunchi.

  • SATAN = Transportul și Nucleația Aerosolilor Stratosferici — și nu este o glumă: ei au ales acest nume. Ei semnalează planul lor lumii. Gata cu ascunderea. Aceasta este o declarație de dominație.

Edward Snowden face un AVERTISMENT:

"Aceasta face parte din mișcarea lor finală ... iar timpul se scurge.

Cine le-a dat permisiunea? Răspunsul este: NIMENI.

Ai votat pentru asta ... sau a votat cineva? Răspunsul este: NU.

Bill Gates și marionetele lui tehnocratice"


  • Un articol ActiveNEWS: Geoingineria climatică, din nou în acțiune: Britanicii vor să ”stingă” Soarele prin injectare de aerosoli în stratosferă. Guvernul a alocat 50 de milioane de lire sterline pentru întunecarea Marii Britanii

    Guvernul Marii Britanii ia în calcul lansarea unor teste experimentale menite să reducă cantitatea de lumină solară care ajunge pe suprafața Terrei. Scopul: diminuarea temperaturilor globale și contracararea efectelor climatice extreme. Inițiativa, sprijinită financiar de Agenția pentru Cercetare și Invenție Avansată (ARIA), beneficiază de un buget de 50 de milioane de lire sterline.

    Printre tehnologiile vizate se află două metode principale: injectarea aerosolilor în stratosferă – cunoscută sub denumirea de „Injectarea Aerosolilor Stratosferici” – și „Îmbunătățirea Norilor Marini”, prin care norii ar deveni mai reflectivi cu ajutorul particulelor de sare pulverizate în atmosferă. Ambele strategii urmăresc să reflecte o parte din radiația solară înapoi în spațiu, imitând în mod artificial efectele răcoritoare ale erupțiilor vulcanice.

    Susținătorii ideii, pornite de la Bill Gates, o consideră o soluție de urgență, cu potențial de implementare rapidă și costuri reduse. Cu toate acestea, comunitatea științifică avertizează că astfel de intervenții pot avea efecte secundare majore.

    Un studiu publicat în 2018 semnalează un scenariu alarmant: oprirea bruscă a injectării de aerosoli ar putea duce la o creștere accelerată și catastrofală a temperaturilor, de până la zece ori mai rapidă decât ritmul natural. În paralel, guvernul britanic intenționează să finanțeze cercetări ample privind modelarea climatică, monitorizarea impactului asupra mediului și studii privind acceptarea publică a acestor soluții controversate.

    Pe plan internațional, alte forme de geoinginerie sunt deja în atenția cercetătorilor, de la captarea directă a dioxidului de carbon din atmosferă, până la fertilizarea oceanelor pentru a stimula absorbția acestuia. Și aceste metode vin însă la pachet cu critici și incertitudini.

    În ciuda potențialului lor, tehnologiile de geoinginerie rămân într-o zonă gri a cercetării climatice. Vocea experților este clară: orice intervenție asupra sistemului planetar trebuie tratată cu maximă prudență, pentru a evita dezechilibre cu efecte imprevizibile.

  • Un documentar video: ✈️ FrankenSkies — un documentar de 80 de minute despre programele actuale de geoinginerie solară, sau de pulverizare de dâre toxice, care afectează fiecare ființă de pe Pământ. ☠️ →
    Un film informativ șocant despre ingineria climatică, controlul frecvențelor și manipularea CIA. Filmul urmărește o cronologie istorică a experimentelor pe ființe umane, culminând cu laboratorul de astăzi, care dorește să controleze atmosfera planetei noastre, inclusiv aerul pe care îl respirăm, și care decide când și unde va străluci soarele, sau nu...

✝️ Monahul Paisie din Muntele Athos: Mesaj de la Maica Domnului Portărița ... →

- Posted in 🪷 Maica Domnului nostru Iisus Hristos by


Mesaj de la Maica Domnului Portărița ...


Între iunie și august vin în lume lucruri greu de închipuit de mintea omenească și duhul lumesc ne paralizează voința să nu ne ridicăm din stilul de viață care ne adoarme conștiința și ne ține departe de calea care ne duce spre Dumnezeu.

  • Avem nevoie de rugăciune multă, post, spovedanie și Sfânta Împărtășanie cât mai des;

  • Să avem depozite alimentare făcute pentru minim 6 luni — ca să nu ne panicăm;

  • Dumnezeu vrea ca noi să știm toate lucrurile acestea tocmai ca să ne pregătim și să nu fim luați prin surprindere pentru că atunci va fi mult mai greu.

🔥 Biserica Sfântul Iov de Poceaev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice din regiunea Cernăuți a fost incendiată.

"Biserica a fost incendiată în această noapte - în mod profesional, fără nicio șansă de salvare", a comunicat Eparhia de Cernăuți și Bucovina.

Aceștia au precizat că era una dintre cele mai frumoase biserici din districtul Vijnița. Aceasta a fost construită de enoriași în 2014.

🛐 La Sfântul Paisie Aghioritul, cunoscut ca având mare dragoste față de toți semenii săi, a venit un grup de preoți romano-catolici.

- Posted in 🛐 Apostazie și Ecumenism by

La Sfântul Paisie Aghioritul, cunoscut ca având mare dragoste față de toți semenii săi, a venit un grup de preoți romano-catolici. Părintele i-a primit cu multă dragoste și le-a vorbit, împărtășindu-le din harul său.

Uimiți de harul, bunătatea și dragostea ce o emana Sfântul Paisie, unul dinte preoți îi spune: “Haideți, părinte, să ne rugăm împreună, să spunem rugăciunea Tatăl nostru!”

La care Sfântul Paisie le răspunde: “Acest lucru nu se poate, dragii mei. Nu ne putem ruga împreună.” Atunci, preoții catolici, mâhniți l-au întrebat: “De ce nu se poate, părinte, să ne rugăm împreună, nu suntem și noi copiii lui Dumnezeu?!”

Părintele le-a răspuns din nou: “Ba da, sunteți copiii lui Dumnezeu, dar nu sunteți în Casa Părintească, sunteți afară din ea, rătăciți în afara ei. Întoarceți-vă iar în Casă și doar atunci vom putea spune Tatăl nostru împreună!"

Sfântul Paisie Aghioritul

📜 Duminica Sfantului Apostol Toma 👈

- Posted in 📖 Sfânta Scriptură by

Duminica Sfantului Apostol Toma

Ev. Ioan 20, 19-31:

  1. Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!
  2. Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.
  3. Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
  4. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;
  5. Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.
  6. Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.
  7. Deci au zis lui ceilalţi ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.
  8. Şi după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma, împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!
  9. Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.
  10. A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!
  11. Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!
  12. Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta.
  13. Iar acestea s-au scris, ca să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui.

“Predici la Triod si Penticostar”, Sfântul Ignatie Briancianinov

Despre creştinism - Predică în Duminica Tomei

Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut” (Ioan 20, 29).

Aceste cuvinte le-a grăit Domnul credinciosului Său ucenic, care n-a vrut să creadă în învierea Domnului atunci când ea i-a fost adusă la cunoştinţă de către fraţii lui, Apostolii; aceste cuvinte le-a grăit Domnul ucenicului care spusese sus şi tare că el nu va crede în învierea Domnului până ce nu se va căpăta dovada vie a acestei întâmplări atât de minunate şi atât de însemnate pentru lume.

“Am văzut pe Domnul”, i-au spus cu bucurie Sfântului Apostol Toma ceilalţi Apostoli, cărora li S-a arătat Domnul chiar în ziua învierii Sale, seara, intrând în cămară fără a deschide uşile.

Cămara era zăvorâtă bine de frica urii iudeilor, ce de-abia săvârşiseră uciderea de Dumnezeu şi luaseră toate măsurile împotriva învierii care fusese prevestită.

De nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor”, a răspuns Toma, pe care îl uimise preaîmbucurătoarea veste, şi “de nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi de nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Vorbind astfel, a arătat nu necredinţa cea vrăjmaşă lui Dumnezeu, ci bucurie negrăită; aşa a arătat ce simţea sufletul lui înaintea măreţiei întâmplării ce a schimbat soarta omenirii. Cu Hristos şi în Hristos omenirea a înviat.

Atotbunul Domn nu a întârziat să îi dea iubitului Său ucenic dovada pe care acesta o dorea. După ce a trecut o săptămână de când Se arătase Apostolilor pentru întâia dată, Domnul S-a arătat din nou, fiind ei cu toţii împreună şi Toma aflându-se cu ei. Uşile erau închise, ca şi întâia dată, de frica iudeilor.

Apostolii L-au văzut dintr-o dată pe Domnul stand înaintea lor. Pace vouă, le-a grăit El. Apoi, întorcându-se către Toma, i-a zis: “Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele, şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea, şi nu fi necredincios, ci credincios” (Ioan 20, 27).

Prin aceste cuvinte, Domnul a arătat că El, Cel pretutindenea fiitor după Dumnezeire, era în mijlocul ucenicilor Săi şi atunci când Toma, presupunând că El nu este de faţă, le-a arătat răspicat acestora starea de nedumerire care îl cuprinsese la vestea învierii.

Toma dorea să se încredinţeze de înviere: el primeşte o încredinţare neasemuit mai înaltă, înaintea căreia nici n-o mai bagă în seamă pe cea a învierii. “Domnul meu şi Dumnezeul meu!” – strigă Toma. „încredinţându-mă de Dumnezeirea Ta, nu mai caut să mă încredinţez de înviere. Ţie, Atotputernicului Dumnezeu, îţi sunt cu putinţă toate lucrările, care sunt mai presus de înţelegerea omenească”.

Ca răspuns la mărturisirea Apostolului, Domnul i-a fericit pe “cei ce nu au văzut şi au crezut”. Şi pe noi ne-a pomenit Domnul, i-a pomenit pe toţi cei care nu L-au văzut cu ochii trupeşti! A făcut această pomenire în timp ce stătea în mijlocul Sfinţilor Săi Apostoli cu omenitatea luată asupra Sa, adusă jertfă pentru omenire şi deja proslăvită cu slava învierii!

N-am fost uitaţi de Domnul nici noi, cei ce suntem de faţă aici, în sfânta Lui biserică, pomenind această întâmplare de care ne despart optsprezece veacuri. Fericiţi suntem noi, cei care nu L-am văzut, însă credem în El!

Fericiţi sunt aceia dintre noi care cred în El! Miezul faptei este credinţa. Ea îl apropie pe om de Dumnezeu şi îl face pe om al lui Dumnezeu; ea îl aduce pe om înaintea feţei lui Dumnezeu, şi în ultima zi a vieţii acestei lumi, la începutul zilei veşnice, îl va aşeza de-a dreapta tronului lui Dumnezeu ca să îl vadă în veci pe Dumnezeu, ca să se desfăteze în veci de Dumnezeu, ca să împărătească în veci împreună cu Dumnezeu.

“Fericiţi cei ce nu au văzut şi au crezut”. Prin aceste cuvinte, Domnul i-a unit cu Apostolii pe toţi credincioşii de pe tot pământul şi din toate timpurile. Când a adus rugăciune pentru Apostoli Tatălui Său, înainte de a merge la patimile cele mântuitoare pentru noi, i-a unit cu Apostolii pe toţi creştinii adevăraţi.

“Nu numai pentru aceştia mă rog”, a zis El, nu numai pentru Apostoli, “ci şi pentru cei care vor crede prin cuvântul lor întru Mine” (Ioan 17,20). Aşa şi aici: El îi face părtaşi ai fericirii Apostolilor pe toţi fiii Bisericii. “Iar ochii voştri fericiţi sunt că văd şi urechile voastre că aud. Că amin grăiesc vouă: că mulţi proroci şi drepţi ai Vechiului Legământ au dorit să vadă cele ce vedeţi voi şi n-au văzut, şi să audă cele ce auziţi şi n-au auzit” (Matei 13, 16-17).

Fericiţii înşişi-văzători şi slujitori ai Cuvântului ne-au predanisit nouă cele văzute şi auzite de către ei (Luca l, 3) când “Cuvântul trup S-a făcut şi s-a sălăşluit întru noi, şi am văzut”, spune unul dintre aceşti înşişi-văzători ai Cuvântului, “slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi adevăr” (Ioan l, 14).

Mărturia cât se poate de limpede a Apostolilor ne face, parcă, privitori ai întâmplărilor pe care le-au văzut cu ochii lor Apostolii. Prin Tainele Bisericii intrăm în împărtăşire fiinţială cu Domnul şi rămânem în această împărtăşire prin Taine. Pe Dumnezeu, Care este nevăzut ochilor trupeşti, credinţa vie îl face văzut pentru ochiul sufletesc, al minţii (Evr. 11, 27).

Vieţuirea după poruncile Domnului ne aduce arătarea de taină a Domnului. El se arată duhovniceşte în inimă, când ucenicii Domnului – vederile ce au luat naştere în minte şi s-au împropriat ei din Evanghelie – se adună în inimă şi zăvorăsc uşile ei, ca să nu intre acolo iudeii – gândurile vrăjmaşe Domnului, care leapădă atotsfânta Lui învăţătură.

Fiind sub har, precum Apostolii, cutezăm a spune că starea noastră e mult mai fericită decât a fost cea a drepţilor Vechiului Legământ. Aceia au crezut în Răscumpărătorul Care avea să vină: noi credem în Cel ce a venit şi a săvârşit răscumpărarea. Acelora le-au fost făgăduite darurile harice: noi am primit din belşug darurile, le avem în mâini, ne folosim de ele după voia noastră.

Dăruitorul este nesfârşit de bogat şi darnic. Dacă simţim vreo neîndestulare, de aceasta vinovaţi suntem noi, numai noi. Lipsa simţirii darurilor harice este pricinuită de slăbiciunea noastră în credinţă, sau ca s-o spun mai pe şleau, de lepădarea ei.

De ce n-avem credinţă?

Fiindcă nu ne-am dat, nu am vrut să ne dăm nici o osteneală pentru studierea creştinismului, pentru dobândirea credinţei din auzire (Romani 10, 17), prin care se capătă cunoaşterea teoretică limpede a creştinismului, spre agonisirea credinţei din fapte (Iac. 2, 18), care aduce cunoaşterea făptuitoare a creştinismului.

Din aceste două cunoaşteri cel ce le-a dobândit, ca unul care şi-a dovedit nefăţărnicia dorinţei de a-L cunoaşte pe Dumnezeu prin toate dovezile ce depindeau de el şi îi stăteau în puteri, este înălţat de Dumnezeu însuşi la tainica, adevărata cunoaştere duhovnicească, ce totdeauna este unită cu credinţa vie.

Cela ce are poruncile Mele şi le păzeşte, a grăit Domnul, acela este cel ce Mă iubeşte: iar cel ce Mă iubeşte iubit va fi de Tatăl Meu, şi Eu îl voi iubi pe el, şi Mă voi arăta lui” (Ioan 14, 21).

Creştinismul poate fi asemuit unui minunat şi cât se poate de cuprinzător liman, în care pot trage cu aceeaşi uşurinţă corăbii de toate mărimile şi toate felurile. Să-şi afle adăpost în acest liman poate şi umila luntre a pescarului, şi corabia uriaşă a negustorului, încărcată cu marfă de multe feluri, şi uriaşul cuirasat, înarmat cu nenumărate mijloace de nimicire şi omorâre, şi iahtul împodobit al împăratului şi al oamenilor de seamă, menit pentru călătorii sărbătoreşti şi înveselitoare.

Creştinismul primeşte în sanurile sale oameni de toată vârsta, de toată starea şi de tot rangul, cu orice înzestrare, cu orice treaptă de învăţătură: îi primeşte şi îi mântuieşte.

De vei mărturisi cu gura ta pe Domnul Iisus şi vei crede întru inima ta că Dumnezeu L-a ridicat pe El din morţi, te vei mântui: că cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire” (Romani 10, 9-10).

Cine primeşte creştinismul, cu inimă nefăţarnică pe de-a-ntregul, în sânul Bisericii Ortodoxe – singura în care este păstrat adevăratul creştinism – acela se va mântui.

Toţi oamenii au fost răscumpăraţi cu un singur preţ – Hristos: şi în răscumpărare are însemnătate numai preţul plătit. El este dat fără deosebire şi fără părtinire pentru fiecare om care doreşte să fie răscumpărat, care crede în însemnătatea preţului şi mărturiseşte această însemnătate.

Mărturisirea însemnătăţii preţului de răscumpărare e, totodată, şi lepădare a oricărei însemnătăţi şi vrednicii proprii. Preţul de răscumpărare este dat cu condiţia lepădării de sine. Şi cel mai simplu om, care nu judecând după stihiile acestei lumi n-are nici o sporire, se mântuieşte prin mijlocirea creştinismului deopotrivă cu învăţatul şi înţeleptul.

Creştinismul, ca dar al Atotdesăvârşitului Dumnezeu, îndestulează pe toţi cu îmbelşugare: credinţa din nefăţărnicia inimii înlocuieşte pentru prunc şi omul simplu înţelegerea, iar înţeleptul care se apropie de creştinism în chipul legiuit (I Cor. 3, 18) află în el un nesecat adânc, o neajunsă înălţime a înţelepciunii, în creştinism este ascunsă şi adevărata teologie, şi psihologia şi metafizica cele nemăsluite.

Numai creştinul poate dobândi adevărata cunoaştere – pe cât stă în puterile omeneşti – în privinţa omului, a duhurilor sfinte şi a celor lepădate, a lumii nevăzute cu ochii cei trupeşti. Din luminarea la care se ajunge prin creştinism ia naştere în om acea vedere asupra cărturăriei omeneşti pe care o are asupra acesteia Dumnezeu, “înţelepciunea lumii acesteia nebunie este înaintea lui Dumnezeu… Domnul cunoaşte gândurile înţelepţilor, gânduri din care este alcătuită cărturăria lor, că sunt deşarte” (I Cor. 3, 19, 20).

Aceste gânduri sau cunoştinţe privesc numai cele vremelnice şi deşarte, îl duc pe cel care le are la slavă deşartă, la trufie, la amăgire de sine, la irosirea vieţii numai în griji pentru ceea ce este stricăcios şi trecător, la viaţa păcătoasă, la lepădarea şi uitarea lui Dumnezeu şi a veşniciei.

Iar când omul neluminat cu lumina lui Hristos cutează să facă judecăţi cu privire la lucrurile duhovniceşti, mintea lui rătăceşte ca într-o pustie întunecată, fără hotare, şi în locul adevăratelor cunoştinţe – de a căror dobândire nu este nicidecum în stare – alcătuieşte păreri şi închipuiri, le îmbracă în cuvinte întunecoase şi viclean alcătuite, amăgind cu ele pe sine şi pe aproapele, văzând înţelepciune acolo unde cu toată dreptatea trebuie văzută numai vătămare de minte şi aiurare.

Ciudată, izbitoare este orbirea şi învârtoşarea acelor oameni din vremea lui Hristos care L-au văzut, au auzit atotsfânta Lui învăţătură, au fost înşişi-văzători ai uimitoarelor Lui semne – şi n-au crezut în El. Stând la depărtarea a şapte veacuri ca pe înălţimea unui munte îndepărtat, Proorocul a strigat, mirându-se de nesimţirea omenească, acestei numeroase gloate de morţi vii: “Cu auzul veţi auzi şi nu veţi înţelege, şi privind veţi privi şi nu veţi vedea” (Matei 13, 14).

Tot atât de ciudată este şi necredinţa multora faţă de creştinism, care străluceşte cu razele celui mai limpede adevăr. Scriptura lămureşte pricina acestei necredinţe zicând: “că s-a îngroşat inima norodului acestuia” (Matei 13, 15).

Ea s-a făcut trupească, groasă din pricina vieţii trupeşti; ea s-a făcut oarbă şi surdă, s-a făcut moartă faţă de tot ce este duhovnicesc, faţă de ceea ce este veşnic şi dumnezeiesc.

Studierea creştinismului dovedeşte în chip cât se poate de limpede şi de hotărâtor adevărul lui. Convingerea dobândită prin studierea corectă a creştinismului, credinţa în toate lucrurile nevăzute propovăduite de creştinism, este mult mai puternică decât credinţa în cele văzute, dobândită prin simţuri.

Aşa neîndoielnică este convingerea aceasta, că milioane de oameni au lăsat cele văzute pentru a dobândi cele nevăzute, nu s-au dat în lături a-şi pecetlui cu sângele lor convingerea, nu s-au temut de cele mai cumplite cazne, prin care nebunia şi încrâncenarea s-a străduit să le smulgă lepădarea de crezul lor.

Chiar şi privirea cea mai superficială asupra întemeierii şi răspândirii creştinismului este uluitoare. Ea vesteşte în auzul întregii lumi că întemeierea creştinismului nu este nicidecum un aşezământ omenesc, ci este un aşezământ dumnezeiesc.

Domnul, luând omenitatea, a binevoit a Se arăta nu întru strălucirea măririi pământeşti, ci în starea înjosirii pământeşti. El se trăgea după trup din neam împărătesc; seminţia Lui însă coborâse de mult de pe înălţimea tronului împărătesc, se mutase din cămările împărăteşti într-o colibă, intrase în numărul şi în starea oamenilor de rând, care îşi dobândeau hrana prin osteneala braţelor. Neluând nimic din puterea şi slava omenească, Dumnezeu-Omul n-a luat nimic nici din înţelepciunea omenească. El nu avea ştiinţă de carte (Ioan 7, 15).

Ieşind să propovăduiască la vârsta de treizeci de ani, El şi-a ales doisprezece ucenici tot dintre oamenii de rând, din care făcea parte şi El însuşi. Ucenicii aceştia erau oameni cât se poate de simpli, fără învăţătură, fără ştiinţă de carte, prunci – aşa cum îi numeşte Evanghelia în privinţa sporirii după temeiurile firii căzute (Fapte 4, 13): aşa se înfăţişează cei care trebuiau să fie întemeietorii creştinismului.

Ce a poruncit şi ce porunceşte acest învăţător acestor ucenici? El le porunceşte să recunoască în El pe Dumnezeu întrupat, să încredinţeze de aceasta întreaga lume, să întoarcă întreaga lume la slujirea şi închinarea Lui, dărâmând toate religiile lumii. El le porunceşte lor şi tuturor celor care vor crede în El să se lepede de plăcerile lumii şi de ei înşişi pentru credinţa în El şi pentru a deveni ai Lui. Despre Sine, El spune că va fi omorât cu moartea de ocară a nelegiuiţilor, şi atunci îi va trage pe toţi la Sine.

Despre ei, El spune că vor fi urâţi de toţi, prigoniţi, omorâţi, că vor vâna cu învăţătura lor pe toţi oamenii, biruind şi călcând pe cei puternici şi înţelepţi ai pământului, că sunt trimişi ca nişte oi la lupi (Matei 10, 16), că din această luptă oile vor ieşi neîndoielnic biruitoare.

După înţelegerea lumii, aşezământul creştinismului este lipsit de noimă; planurile întemeietorului său sunt un vis de neîmplinit al închipuirii prea aprinse şi al iubirii de slavă; mijloacele şi uneltele împlinirii sunt de nimic, ciudate, caraghioase; chiar din faptul că această întreprindere este afară de cale în toate privinţele se vede că ea este cu neputinţă, se vede prăbuşirea ei chiar de la început.

Numai trei ani şi-a format ucenicii învăţătorul; nu S-a îngrijit deloc nici măcar să-i înveţe cartea neapărat trebuincioasă pentru citirea Sfintei Scripturi, nu le-a fost asigurat cu nimic traiul: dimpotrivă, li s-a poruncit neagonisirea, iar în locul mijloacelor băneşti de întreţinere li s-a dat făgăduinţa că Pronia lui Dumnezeu le va da toate cele de trebuinţă pentru viaţa pământească.

Iată ce privelişte cu neputinţă de lămurit pentru înţelegerea omenească se vede chiar la întemeierea creştinismului! După aceea, întâmplările care au urmat îndată după acesta înfăţişează o privelişte tot atât de minunată. Aceste întâmplări au început în Ierusalim şi au cuprins în cea mai scurtă vreme întreaga lume. Dumnezeu-Omul fusese răstignit pe lemnul crucii. Moartea pe cruce avea în acele vremuri acelaşi înţeles ca spânzurătoarea. Sunt omorâţi prin spânzurătoare acei criminali pe care legea vrea să îi necinstească prin însuşi felul morţii lor.

Spânzurând pe cruce, despuiat, acoperit de batjocuri, Dumnezeu-Omul a început supunerea oamenilor, pe care o prezisese: “Dacă Eu voi fi înălţat de la pământ, îi voi trage pe toţi la Mine” (Ioan 12, 32).

În timp ce spânzura pe cruce, un tâlhar răstignit asemeni Lui L-a mărturisit ca Domn, iar sutaşul care îl străjuia L-a mărturisit ca Fiu al lui Dumnezeu. După ce au trecut zece zile de la înălţarea Domnului la cer, s-a săvârşit pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor: ei s-au umplut de înţelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu; cei care nu ştiau bine nici limba lor, oameni necărturari, au început să vorbească în toate limbile pământului, au prins a săvârşi cele mai uimitoare minuni, au început să tâlcuiască Scriptura, pe care nu o citiseră niciodată.

Mii de iudei au primit creştinismul. Tulburat de izbânzile Apostolilor, Sinedriul, alcătuit din arhierei şi alte fete de mare cinste şi preaînvăţate ale poporului iudeu, îi cheamă înaintea sa pe necărturarii Apostoli, îi ia la întrebări, ascultă răspunsuri şi o învăţătură în faţa căreia nu are ce să spună. Negăsind cuvinte pentru a se împotrivi spuselor prin care se arăta adevărul, Sinedriul foloseşte ameninţările, bătăile, închisoarea, bătaia cu pietre, dând prin aceasta în vileag slăbiciunea sa şi puterea potrivnicilor săi.

În urma Sinedriului se scoală asupra Apostolilor Irod şi, spre marea bucurie a Sinedriului (Fapte 12, 3), taie capul unuia dintre Apostoli. Prigoana din Ierusalim îi face să plece din el pe mulţi ucenici ai lui Hristos.

Aceştia s-au răspândit prin lume şi au semănat pretutindeni creştinismul, udând cu sângele lor seminţele. Într-un răstimp de douăzeci de ani, creştinismul a cuprins lumea. La cincizeci de ani după învierea lui Hristos, creştinii erau atât de numeroşi că numai în armata de răsărit a împăratului Traian s-au aflat unsprezece mii de creştini, împăratul i-a dat pe toţi până la unul morţii, spre uimirea celor cu judecată sănătoasă, ce socoteau drept cea mai mare nechibzuinţă nimicirea propriei oştiri. Romil, căpetenia unei cete de ostaşi creştini, a fost la început bătut crunt, după care i s-a tăiat capul. Zece mii de ostaşi au fost răstigniţi în pustia de lângă Ararat; ceilalţi au fost ucişi în fel şi chip.

Fapta lui Traian şi-a aflat următori şi mai târziu, împăraţii romani, stăpânii lumii, s-au înarmat cu ură şi tiranie neîmpăcată împotriva creştinismului. Nici celţii, nici marcomanii, nici Attila, nici Genserich n-au omorât atâţia oameni din Imperiul Roman câţi au omorât împăraţii prigonitori ai creştinismului.

Trei veacuri s-a prelungit sângeroasa luptă dintre lupi şi miei. Unii lucrau cu sabia, focul, fiarele, închisoarea, înfometarea şi setea, cu toate mijloacele de chinuire şi de ucidere; ceilalţi luptau cu puterea duhului, puterea credinţei, puterea lui Dumnezeu, răbdând cele mai cumplite chinuri, murind cu mărime de suflet pentru credinţă. Lupta de trei veacuri a creştinilor a fost încununată de biruinţă, şi la începutul veacului al patrulea creştinismul a devenit religia stăpânitoare în lume.

S-au plecat înaintea învăţăturii necărturarilor pescari şi puternicii, şi înţelepţii pământului; s-au plecat înaintea ei toate neamurile. Crucea, până atunci semn al morţii de ocară, a devenit semn al celei mai înalte cinstiri: o poartă pe capete şi umeri împăraţii şi arhiereii; ea încununează bisericile Adevăratului Dumnezeu; ea slujeşte drept semn al fiecărui creştin adevărat, semn al credinţei lui, al nădejdii lui, al dragostei lui.

Cine nu recunoaşte în aşezământul creştinismului voia lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu, lucrarea lui Dumnezeu, care întrece înţelegerea şi puterile omeneşti? S-a săvârşit ceea ce era cu neputinţă şi mai presus de fire; s-a săvârşit planul şi lucrarea lui Dumnezeu.

Astfel se înfăţişează creştinismul când îl priveşte cineva în mare. O cercetare mai amănunţită a lui duce la o încredinţare mai limpede că firea lui este dumnezeiască. Cea mai puternică încredinţare apare din vieţuirea după poruncile evanghelice, precum a zis şi Prorocul: “Din poruncile Tale am cunoscut” (Ps. 118, 104).

Încredinţarea care vine din împlinirea poruncilor este încredinţare care lucrează chiar în sufletul omului: ea este mai puternică decât orice încredinţare ce vine dinafară.

Poruncile evanghelice liniştesc, viază, întăresc sufletul. Cel care a simţit în sine lucrarea lor dobândeşte credinţă vie în Domnul Iisus Hristos, şi ea arată înaintea Domnului aşezarea inimii celui care o are prin mărturisirea limpede şi hotărâtă: “Cuvinte ale vieţii veşnice ai, şi noi am crezut şi am cunoscut că tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Ioan 6, 68-69).

Adu-ţi degetul tău încoace”, spune Mântuitorul ucenicului care se clatină în credinţă, ucenicului lovit de nedumerire înaintea măreţiei lucrurilor lui Dumnezeu –“ şi adu mâna ta, şi nu fi necredincios, ci credincios” (Ioan 20, 27). “Pipăiţi-Mă şi vedeţi” (Luca 24, 39): începeţi să lucraţi după îndreptarul poruncilor Mele, pipăiţi-mă prin viaţa cea după voia Mea, şi Mă veţi vedea pe Mine, Cel nevăzut, Mă veţi vedea cu simţirea duhovnicească a sufletului vostru: oricine Mă pipăie în acest chip se va încredinţa cu privire la Mine, şi întru răpire că M-a aflat va striga împreună cu iubitul Meu Apostol: “Domnul meu şi Dumnezeul meu!” (Ioan 20, 28).

Amin.

✝️ Sfântul Isaac Sirul: Urmează smeririi inimii și vei vedea cum te va dezlega de răutate

- Posted in ✝️ Sfinți și învățături by

“Pentru că după măsura smeritei tale cugetări ți se dă răbdare în necazuri și potrivit cu răbdarea ta este ușurată povara greutăților tale și vei avea parte de mângâiere, și potrivit cu mângâierea ta sporește iubirea ta pentru Dumnezeu, și potrivit cu iubirea ta sporește bucuria ta în Duhul Sfânt. Tatăl nostru cel milostiv, când binevoiește să-i ușureze în ispitele lor pe cei care sunt întru adevăr fiii Săi, nu le ridică ispitele, ci le dă răbdare în ispite, și ei primesc toate aceste bunătăți prin răbdare, spre desăvârșirea sufletelor lor. Să ne învrednicească și pe noi Hristos să răbdăm relele, prin harul Lui, pentru iubirea Lui, întru mulțumirea inimii! Amin.”Sfântul Isaac Sirul, Cuvinte ascetice, vol. II, Cuvântul 31, Ed. Sf. Nectarie, Arad, pp. 15-17.

🙏🏻 Rugăciune la Icoana Maicii Domnului, la necaz și supărare →

- Posted in 🪷 Maica Domnului nostru Iisus Hristos by

Rugăciune la Icoana Maicii Domnului, la necaz și supărare.

Am venit la tine Maică, Să-mi plâng durerea din sufletul meu!

Azi sunt necăjit(ă), adu-mi liniște și pace în sufletului meu!

Preasfăntă Maică și Fecioară, Mamă bună și Milostivă, Schimbă plânsul meu întru bucurie şi suspinul meu întru veselie. Eu nu sunt decât om ne­pu­tincios. De aceea, ajută-mă, cu darul tău.

Trimite binecuvântările tale asupra mea și peste toate necazurile și peste toți cei care îmi vor rău, întoarce inima lor cu dragoste asupra mea. Alungă suferin­țele și neodihna ce-mi vin de la ei și ne împacă pe noi.

Auzi nevrednica mea rugăciune Preamilostivă Fecioară, și trimite harul și ajutorul Tău acolo unde mă vor întâmpina vrăjmașii cei văzuți și cei nevăzuți și fă să se ridice stâlpi în locul unde îi va întâlni pe ei puterea Ta.

Amin!

✝️ Ieromonah Macarie Banu: Nu există HAR, TAINE, ADEVĂR în erezia papismului.

- Posted in 🛐 Apostazie și Ecumenism by

„Nu există HAR, TAINE, ADEVĂR în erezia papismului. Au dus în rătăcire milioane de creștini care s-au numit impropriu catolici. Fără să hulim, fără să jignim, vrem doar să îi trezim pe toți papistașii să se roage și să vadă că nu a fost Papa capul Bisericii. Hristos este capul BISERICII celei adevărate. Îi așteptăm și îi primim cu toată dragostea să primească credința cea adevărată și să se împărtășească cu Hristos Cel înviat, nu cu un biscuite nedospit.”Ieromonah Macarie Banu

Despre moartea papei cu mesaj către creștini, "sfântul" sinod, conducători și Sfântul Munte Athos
☠️ Despre moartea papei cu mesaj către creștini, "sfântul" sinod, conducători și Sfântul Munte Athos

✝️ Sfântul Iustin Popovici: Este foarte comod să te minți că și cei de alte religii se mântuiesc ...

- Posted in 🛐 Apostazie și Ecumenism by

“Este foarte comod să te minți că și cei de alte religii se mântuiesc. Nu mai trebuie să fii creștin mărturisitor. Dar atunci de ce S-a mai jertfit Hristos? Nu tocmai ca să elibereze pe om din robia satanei, tatăl minciunii? Și, acceptând că și minciuna mântuiește, nu consimt de fapt la lucrarea satanei?!”Sfântul Iustin Popovici - 1979

❤️ Sufletul Moldovei: O fotografie rară care surprinde un cuplu de țărani români din Basarabia, realizată în jurul anului 1860.📷

O fotografie rară care surprinde un cuplu de țărani români din Basarabia, realizată în jurul anului 1860.

Într-un decor simplu de atelier, aceștia stau nemișcați în fața obiectivului, purtând cu ei întreaga greutate a unui trai aspru.

Bărbatul, cu o căciulă și un cojoc uzat, pare rupt din pământul pe care l-a muncit întreaga viață. Femeia are o expresie serioasă și ține în brațe un prunc înfășat.

Fotografia a fost realizată la doar câteva decenii după anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist (1812), un moment de cotitură în istoria românilor din stânga Prutului.

În această perioadă, administrația rusă începe un proces treptat de deznaționalizare, în care limba română este restrânsă din școli, biserică și viața publică, iar elitele locale sunt marginalizate sau rusificate.

Cu toate acestea, țărănimea basarabeană – temelia rezistenței identitare – își păstrează cu încăpăținare limba, portul și datinile, asemenea copacilor seculari ale căror rădăcini se împletesc adânc în glia strămoșească.

💖 „Ţăranul basarabean, care şi-a păstrat mentalitatea sa naţională şi limba, a făcut primul pas temeinic pentru reîntregirea neamului românesc” - Ţărănimea şi biserica – piloni ai apărării identităţii româneşti în Basarabia — Ioan C. POPA: Una dintre întrebările care se pun frecvent la 200 de ani de la raptul Basarabiei din 1812 este aceasta: cum a reuşit totuşi populaţia majoritară din teritoriul dintre Prut şi Nistru să-şi păstreze identitatea românească, adică limba, obiceiurile, datinile şi tradiţiile specifice şi, poate mai presus de toate, conştiinţa unităţii de neam, sentimentul profund al apartenenţei la spaţiul spiritualităţii româneşti? Răspunsul nu este simplu. Urmărind meandrele istoriei, doi factori ne apar astăzi ca având un rol determinant: ţărănimea şi biserica strămoşească.

📜 Se urcă Basarabia pe cruce – Portrete -Mama Blondina → / Mama Blondina a fost o femeie cu o sensibilitate deosebită. Numele ei vine de la Sfânta Muceniță Blandina. În însemnările ei nu se sfiește să spună de câte ori a plâns, de câte ori s-a temut, de câte ori a încercat-o deznădejdea. Dar, de fiecare dată, a biruit credința că Dumnezeu o va ajuta, ceea ce s-a și întâmplat. Și astfel, înfricoșătorul cuptor al suferințelor nu i-a știrbit nimic din bunătatea, jertfelnicia, credința, dragostea de oameni, de neam, de Dumnezeu, ci, din contră, i-a fost prilej de întărire în tot ce este bun și sfânt. În Siberia i s-a dat la un moment dat un post de răspundere pe motiv că ea nu va fura, deoarece e româncă și creștină.

🗺️ Invazia RUSĂ în Țările Române din 1853 și contrareacția: Unirea Principatelor sub Cuza, în 1859. / Istoria ne arată că încă de pe vremea impetuoasei țarine Ecaterina cea Mare a Rusiei (1729 -1796), dar chiar și înaintea ei, teritoriile locuite de români au fost grav afectate de poftele expansioniste rusești. Începănd cu anul 1739 și până azi, țările române au suferit nu mai puțin de 12 invazii rusești. Iar aceste invazii au însemnat de fiecare dată jaf, distrugeri, crime și violuri. În Războiul Crimeii 1853 – 1856, Rusia a invadat pentru a 9-a oară teritoriile românești, dar, ca urmare a înfrângerii sale în fața Marii Britanie, a celui de-al doilea Imperiu Francez, al Regatului Sardiniei și Imperiulului Otoman, rușii s-au văzut nevoiți să restituie principatului Moldova sudul Basarabiei. De asemenea, nu greșim când afirmăm că înfrângerea Rusiei în războiul Crimeei a creat după numai câțiva ani condiții favorabile pentru unificarea Principatelor Române sub Cuza, în 1859.

📜 Foametea provocată în Basarabia de cotropitorii sovietici a condamnat la moarte sute de mii de oameni.

😢 Povesta unui deporat din Basarabia

✝️ Sfânta din Basarabia - Viața și minunile Sfintei Fericite Agafia de la Cușelăuca

 


 

Page 1 of 25