📅 5 Mai - Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

- Posted in Sinaxar - Viețile Sfinților - Calendar Ortodox by - Permalink

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Rugăciune grabnic folositoare către Sfântul Efrem cel Nou

Sfinte Mare Mucenice Efrem, ascultă rugăciunea mea, a păcătosului, şi vino în ajutorul meu. Am aflat de minunile tale, am aflat de darurile pe care le-ai primit de la Dumnezeu pentru jertfelnicia ta. Şi, văzând cum atâta mulţime de oameni a fost ajutată de tine, îndrăznesc să nădăjduiesc şi eu, ştiind că nu vei trece cu vederea cererea mea. De nenumărate ori te-ai arătat în vedenii şi vise, spunând celor credincioşi că vor primi cele cerute în rugăciune. Eu nu sunt vrednic de o astfel de mângâiere, pentru că păcatele mele sunt multe şi credinţa mea este puţină, dar cred că iubirea ta covârşeşte răutăţile mele şi nădăjduiesc, prin mijlocirea ta, să pun început bun mântuirii mele.

Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, Sfinte, să caut cele de folos mântuirii. Trupul meu este slăbănogit de păcate şi sufletul meu este moleşit din pricina patimilor. Iubitor de păcate sunt şi la faptele cele bune mă lenevesc. Cere-I lui Dumnezeu să îmi sporească credinţa, să-mi înmoaie inima cea învârtoşată, să îmi dăruiască smerenie, răbdare şi râvnă în războiul duhovnicesc. Sfinte Efrem, învaţă-mă să mă rog, să nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd şi să iert.

Sfârşitul tău mucenicesc mă îndeamnă să lepăd desfătările trecătoare ale acestei lumi. Chinurile pe care le-ai suferit mă îndeamnă să ridic şi eu crucea ascultării de Dumnezeu. Învaţă-mă, sfinte, să trăiesc nu după voia mea, ci după voia dumnezeiască, să nu caut cele ale mele şi să mă izbăvesc de patimile şi de păcatele care mă apasă. Alungă de la mine toate ispita diavolească. Prea mult am păcătuit, prea mult am izgonit de la mine harul dumnezeiesc. Acum a sosit ceasul mântuirii mele, sfinte. Domnul bate la uşa inimii mele şi vreau să Îi deschid. Ajută-mă, sfinte, că sunt neputincios!

Roagă-te pentru mine până la ultima suflare a vieţii mele. Roagă-te, Sfinte Efrem, pentru tot poporul creştinesc, pentru toţii ierarhii, preoţii, monahii şi credincioşii. Roagă-te pentru părintele meu duhovnicesc şi pentru toate rudeniile mele după trup şi după duh. Roagă-te, sfinte, pentru robii lui Dumnezeu (numele), pentru toţi cei care mi-au cerut să mă rog pentru dânşii, pentru toţi cei care se roagă ori se ostenesc pentru mine, pentru toţi cei care mi-au făcut vreun bine ori vreodată m-au ajutat, ştiuţi şi neştiuţi.

Ajută, Sfinte Efrem, pe cei care zac în patimi, robiţi de nepocăinţă şi trândăvie, pe cei ce sunt în necazuri şi în ispite. Alină-le suferinţa sufletească şi trupescă şi-i ocroteşte pe cei ce sunt în închisori, în spitale, azile sau orfelinate şi pe toţi cei care sunt singuri, bolnavi şi neputincioşi.

Înmulţeşte rugăciunile pe care le faci pentru noi, Sfinte, ca şi noi să cădem la rugăciune, mulţumindu-ţi din prea plinul inimii. Ca împreună cu tine să Îl slăvim pe Dumnezeul cel în Treime lăudat, în vecii vecilor. Amin.

Viața Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic, Marele Tămăduitor, Grabnicul Ajutător întru toate nevoile și Marele Făcător de minuni – s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). Sfântul Efrem cel Nou a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Pe data de 14 septembrie 1425 (tot de ziua Sfintei Cruci, când Sfântul Efrem cel Nou împlinea 41 de ani de viață și 27 de ani de aspră nevoință călugărească), Sfântul Efrem cel Nou a fost luat în robie de către turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, iar ceilalți călugări din obștea sa au fost decapitați.

Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – a durat 8 luni: a început pe data de 14 septembrie 1425 (de ziua Sfintei Cruci, care este și ziua de naștere a Sfântului Efrem cel Nou), când turcii au cotropit Mănăstirea aflată pe Colina Neprihăniților (Nea Makri – Grecia) și au ucis pe ceilalți monahi prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem l-au luat în robie; s-a sfârșit pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, la ora 9 dimineața, când Sfantul Efrem cel Nou și-a dat sufletul în mâinile Domnului, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos, în pantece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea). În toată această perioadă de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să se facă musulman.

Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri

Pătimirile suferite de Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, au fost descoperite prima dată Monahiei Macaria, apoi și altor credincioși din Grecia. Sfântul Efrem cel Nou li s-a arăat acestor oameni uneori aievea (în realitate), iar alte ori s-a arătat în vis, pentru a-i îmbărbăta și a le promite ajutorul său (pe care oamenii l-au primit neîntârziat), apoi Sfântul Efrem le-a dezvăluit o parte din chinurile cumplite pe care le-a suferit pentru că și-a păstrat credința ortodoxă. Un credincios din Atena a văzut într-o vedenie înspăimântătorul martiriu al Marelui Mucenic și Tămăduitor Efrem. Iată cum descrie acesta pătimirile Marelui Mucenic Efrem cel Nou:

„I-am văzut pe sălbaticii și turbații necredincioși coborând de pe coasta muntelui, însetați de sânge și de răzbunare împotriva monahilor creștini. Țelul lor era de a-i ucide pe călugări, după ce îi vor fi supus la chinuri cumplite. Toți strigă și își rotesc săbiile deasupra capului, dând naștere unei atmosfere pline de sălbăticie și brutalitate. Ei sosesc la mănăstire, în această mică oază cu chiliile ei albe și cu bisericuța lor: loc nevinovat și neprihănit, deschis către Dumnezeu și dăruit oamenilor, cu ușurință cotropit de cei sălbăticiți. Încep să-i supună la aspre chinuri pe monahi. Dintre toți, Sfântul Efrem este cel mai pașnic și cel mai netulburat. Acest lucru îi scoate din minți. Astfel, în vreme ce altora le taie capul cu săbiile, pe Sfânt îl pun în lanțuri pentru a-l căzni și pentru a-i înfrânge voința cea către Dumnezeu, pentru a-l sili să se lepede de credința sa. Îl închid într-o mică celulă, fără mâncare și fără apă. Îl bat zi de zi, îl chinuiesc, îl umilesc, îi cer să-și lepede credința. Zilele trec fără ca ei să dobândească ceea ce râvnesc. Sfântul rămâne nestrămutat în credința față de Dumnezeul Cel adevărat, astfel că ei decid să pună capăt vieții lui, după ce mai întâi îl chinuiseră în chip înspăimântător. Atunci îl scot pe Sfânt din mica închisoare și îl duc la copacul muceniciei sale, dudul care în aceste zile este plin de frunze, toate verzi. Îl atârnă cu capul în jos și încep să-l bată cu turbare. Îl lovesc, îl înjură, își bat joc de el, Îl iau în râs pe Dumnezeul lui:

– Unde este Dumnezeul tău ca să te ajute acum?

Sfântul nu-și pierde bărbăția. Se roagă:

– Doamne, nu ține seama de vorbele acestor oameni, însă facă-se voia Ta.

Îi smulg barba, îl tiranizează. Puterile lui se sleiesc. Unul, cu o bucată de fier, îl lovește în cap cu turbare, în partea stângă, lângă sprânceană. Veșmintele sale sunt zdrențuite, trupul îi este aproape dezgolit, rănile fără de număr. Dar ei încă nu sunt sătui de sânge. Ar vrea să-l mai chinuiască. Atunci, unul din cei care îl martirizează ia o bucată de lemn aprins și i-l înfundă cu putere în pântece (în buric). Urletele sale sunt sfâșietoare, durerea lui nemăsurată. Ochii îi sunt sângerii. Sângele îi curge din pântece cu îmbelșugare, dar ei nici acum nu se opresc. Iau de la capăt aceleași cazne dureroase, de mai multe ori. Trupul său se zbate ca și cel al unui pește când îl scoți din apă. Toate mădularele sale sunt cuprinse de spasme. Și, curând, Sfântul nu mai are putere să vorbească. Puterile îl părăsesc, mai poate doar să se roage întru sine și să-I ceară iertare lui Dumnezeu. Din gura îi curg sânge și salivă, în același timp. Pământul de sub el s-a adăpat cu sângele său, care curge din belșug. Își pierde cunoștința. Păgânii îl socotesc mort. Cu o sabie taie frânghia care îl ține agățat în copac și trupul lui cade la pământ. Dar nebunia care îi mâna nu se oprește. Îl lovesc cu picioarele, îl bat, chiar și acum, cand îl cred mort… După câtăva vreme Sfântul își vine puțin în fire. Cu puținele puteri care i-au mai rămas, își întredeschide pleoapele. Se roagă și îi aud glasul inimii:

– Doamne, în mainile Tale încredințez duhul meu.

Degetele sale se înfing de durere în pământ și, în această clipă, sufletul său se desparte de trupul lui de Mucenic. Atunci Îngerul Domnului se pogoară din Cer. În mâini ține o pernă roșie, din catifea. Deasupra așază sufletul Sfântului și se suie spre Cer. Atunci văd Îngeri înșirați la dreapta și la stânga, alcătuind o mare cărare cerească, iar îngerul Domnului trece prin mijlocul lor, însoțindu-l pe Sfântul Efrem către Domnul.

Iar Domnul îl intâmpină, zicându-i: „Vrednic ești, Efrem, Căci pe Hristos L-ai mărturisit!”

Ceea ce s-a întamplat în continuare cu Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou a fost descoperit într-o vedenie unei călugărițe de la Sfânta Mănăstire Bunavestire din Nea Makri, Grecia. Măicuța a văzut cum un câine din mănăstirea din acele vremuri, alb cu pete negre, care trăise în vremea Sfântului, se ținea pe aproape de copacul scorburos (este vorba despre dudul de care a fost spânzurat Sfântul Efrem cel Nou, dud care există și astăzi, în jurul căruia s-a construit în zilele noastre un paraclis). Câinele era foarte nefericit și lacrimile îi curgeau din ochi. Atunci, trei țărani intrară în mănăstire; pe dată câinele începu un du-te-vino între țărani și copacul cel scorburos, lătrând. Unul din bărbați a înțeles că se întâmpla ceva. Se apropiară și văzură trupul însângerat și ciopârțit al Sfântului. Au săpat o groapă și au așezat trupul în ea. După ce ei au luat trupul Sfântului, câinele alergă la scorbură și luă o bucată din trup, căzută în urma numeroaselor chinuri la care fusese supus, și, ținând-o cu delicatețe între dinți, o puse în mormânt laolaltă cu trupul Sfântului. Apoi oamenii acoperiră mormântul și plecară.

În iunie 1971, Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – i s-a arătat în vis unei măicuțe de la Mănăstirea sa de pe Colina Neprihăniților, și i-a dezvăluit o parte din chinurile la care a fost supus de acei otomani necredincioși. Sfântul Efrem i-a spus cu glasul său blând:

– Dacă ai ști cât am pătimit, chiar și la cap…

Și i-a arătat cu mâna:

– Mi-au înfipt cuie mari și mi-au pironit capul de un copac.

Sfântul și-a făcut Semnul Sfintei Cruci și a continuat:

– Cu multe, foarte multe cuie.

Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și patimirile sale.

De aceea, Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia), este sărbătorit de două ori pe an: pe 3 ianuarie (ziua aflării Sfintelor sale Moaște) și pe 5 mai (ziua adormirii sale întru Domnul, în urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic).

Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou

Condacul 1

Strălucitu-ne-ai tuturor ca o nouă stea, când s-au descoperit sfintele tale moaște, Părinte, iar cu strălucirea minunilor tale luminezi întreaga lume. Prin mila și smerenia ta, plinește cererile celor care se apropie cu credință și care îți strigă ție: Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Icosul 1

Ca un înger nemaivăzut ai fost trimis din Cer și ne-ai arătat nouă harul Preasfântului Duh, cu care îi mângâi pe toți credincioșii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, preafericit te numim și îți strigăm ție:

Bucură-te, că odinioară lupta cea bună ai purtat

Bucură-te, că acum tu strălucești prealuminat

Bucură-te, cel ce ne dăruiești nouă veselie

Bucură-te, că pricinuiești în Ceruri bucurie

Bucură-te, stea cu totul nouă a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu

Bucură-te, sabie cu două tăișuri împotriva nebuniei celui rău

Bucură-te, că tuturor te-ai făcut pildă de sfântă nevoință

Bucură-te, că în ale tale lupte ai dobândit cununi de biruință

Bucură-te, întărirea cea nouă a credinței

Bucură-te, rana și surparea necredinței

Bucură-te, că ești putere dăruită celor credincioși

Bucură-te, că preschimbi inimile celor necredincioși

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 2-lea

Viața ta sfântă și sfârșitul preafericit au fost neștiute de oameni, dar prin descoperirea sfintelor tale moaște, Preafericite Efrem, te-ai făcut cunoscut până la marginile pământului, îndemnându-i pe toți să laude dumnezeiasca iconomie și să cânte Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Dobândind noi cunoștința dumnezeiască a vieții tale întru Domnul, prin arătarea sfintelor tale oseminte, lăudăm pe Cel care te-a proslăvit prin mulțime mare de minuni, Preafericite Efrem. Prin ele, tu dăruiești mângâiere celor care îți cântă cu umilință:

Bucură-te, că lui Hristos-Dumnezeu Îi ești slujitor

Bucură-te, că al luminii nematerialnice ești văzător

Bucură-te, următor plin de sârg al nevoinței pustnicești

Bucură-te, fierbinte râvnitor al luptelor mucenicești

Bucură-te, vas preacurat, ce ai primit dumnezeiască insuflare

Bucură-te, floare sfântă răspândind tainică înmiresmare

Bucură-te, înțelepte care ai lepădat deșertăciunea cea lumească

Bucură-te, căci în chip tainic ai văzut lumea cea cerească

Bucură-te, căci mulțime de înviforări ai potolit

Bucură-te, că dorirea cea bună a duhului ți-ai hrănit

Bucură-te, că prin dragostea ta sfântă pavăză ne ești

Bucură-te, că înșelăciunile diavolești tu le stârpești

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 3-lea

Prin sfintele tale arătări, ai descoperit celor ce te-au văzut, o, Sfinte Efrem, mucenice al Domnului, slava cea ascunsă pe care ai dobândit-o de la Dumnezeu. Iar prin mulțimea minunilor umpli de nădejde pe toți cei ce strigă Domnului cu credință: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Ai strălucit odinioară pe colina neprihăniților, arătându-te plăcut lui Hristos prin sfântă viețuire, iar acum, Sfinte, sfințești cu sfintele tale moaște mănăstirea ta, care se veselește duhovnicește și îți strigă:

Bucură-te, luminător preastrălucit al isihiei

Bucură-te, chip al cumpătării și trezviei

Bucură-te, căci veselești mințile cele credincioase

Bucură-te, că amesteci cugetele inimilor necredincioase

Bucură-te, că veșmintele sufletului tău sunt cu sânge împurpurate

Bucură-te, căci cu pecetea mucenicească faptele ți-s încrustate

Bucură-te, căci caznele păgânilor le-ai îndurat cu răbdare

Bucură-te, că ai râvnit să dobândești cununile nepieritoare

Bucură-te, far străluminat ce ne scoți la neclătit liman

Bucură-te, cel ce îndepărtezi săgetările celui viclean

Bucură-te, că mănăstirii tale îi ești bucurie roditoare

Bucură-te, cupă veșnic primitoare a Întreitului Soare

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 4-lea

Risipind tulburarea și aducând încredințare, te-ai arătat cinstitei egumene și i-ai descoperit în chip limpede că sfintele oseminte pe care le găsise erau ale tale. Iar ea, văzându-te, s-a umplut de dumnezeiască insuflare și a cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Egumena, căreia i te-ai arătat, întru tot fericite, ți-a auzit glasul și te-a văzut că îi vorbeai, iar tu i-ai descoperit numele și chipul morții tale. Pentru aceasta, îți cântăm unele ca acestea:

Bucură-te, Mare Mucenice din ceata călugărilor

Bucură-te, cel proslăvit întru soborul sfinților

Bucură-te, căci ai viețuit în chipul îngeresc

Bucură-te, că te-ai învrednicit de rodul cel ceresc

Bucură-te, cunună aurită a sfintei tale mănăstiri

Bucură-te, pom pururea neveștejit, plin de sfintele rodiri

Bucură-te, că pe colina neprihăniților ai viețuit întru nevoință

Bucură-te, că dragostea de Dumnezeu ți-a fost armă și iscusință

Bucură-te, că ai sfărâmat puterea celui pizmaș și dușmănos

Bucură-te, că te-ai împodobit cu frumusețea Domnului Hristos

Bucură-te, că sufletele întinate de păcat le curățești

Bucură-te, că mulțimea credincioșilor o veselești

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 5-lea

Prin uimitoare minuni și prin mulțimea arătărilor tale, tu descoperi tuturor, în vis ori în stare de trezie, slava pe care ai dobândit-o de la Dumnezeu, Sfinte Părinte Efrem. Pentru aceasta, privind cu bucurie către slava ta, strigăm Celui care te-a înveșmântat în lumină: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Racla cu sfintele tale moaște revarsă tămăduiri, bucurie și sănătate celor care vin să se închine în sfântă mănăstirea ta și-ți cer stăruitor ajutorul, Sfinte Părinte Efrem. De aceea, copleșiți fiind de darurile tale care se revarsă atât de bogat, strigăm către tine cu credință:

Bucură-te, cel care ne ești izvor de tămăduire

Bucură-te, că suferinzilor le ești neîncetată izbăvire

Bucură-te, că te arăți celor ce dorm, dar și celor ce veghează

Bucură-te, că vii degrabă la cei ce după ajutorul tău însetează

Bucură-te, că tainic îi sfințești pe cei ce cheamă numele tău

Bucură-te, veselia negrăită a celor ce văd slava chipului tău

Bucură-te, că tu tămăduiești de bolile ce nu au vindecare

Bucură-te, că ne ridici poverile ce le purtăm prin drăceasca insuflare

Bucură-te, că prin pronia de sus, multor credincioși te-ai arătat

Bucură-te, că îi umpli de bucurie pe cei care ți s-au rugat

Bucură-te, căci cortului ceresc îi ești locuitor

Bucură-te, preafierbinte și minunat ocrotitor

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 6-lea

Cei care au dobândit facerile tale de bine s-au făcut solitori ai minunilor tale celor fără de număr și prin razele cuvintelor au întraripat sufletele tuturor credincioșilor. Pentru aceasta, Sfinte Părinte Efrem, mulțimile aleargă la sfântă mănăstirea ta și dobândesc har din belșug prin sfintele tale moaște, cântând Preasfântului Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Strălucind ca un alt soare, te-ai arătat și ți-ai făcut auzit glasul pogorât din Cer, pe colina neprihăniților. Neștiut fiind de către pământeni, te-ai făcut cunoscut acum Bisericii lui Hristos, prin descoperirea sfintelor tale moaște, făcându-i pe toți oamenii să îți aducă dulce cântare:

Bucură-te, stâlp al pătimirilor mucenicești

Bucură-te, viță a dreptarelor dumnezeiești

Bucură-te, sfeșnic al luminii lui Hristos

Bucură-te, cel nou arătat nouă, celor de jos

Bucură-te, scară nou zidită a Bisericii Mântuitorului

Bucură-te, că nevoința virtuților ți-a zugrăvit chipul teoforului

Bucură-te, piatra cea din capul unghiului a luptelor mucenicești

Bucură-te, că tiranilor cugetului trupesc li te împotrivești

Bucură-te, că întru slava muceniciei ai suit calea cea cerească

Bucură-te, cel ce preamărești bunătatea dumnezeiască

Bucură-te, cel ce ți-ai vădit bărbăția sufletului

Bucură-te, tu, care abați turbarea vrăjmașului

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 7-lea

În sânurile pământului ai rămas ascuns vreme de mai multe veacuri, purtătorule de Dumnezeu, iar în anii din urmă te-ai arătat prin bunăvoirea Domnului, ca o comoară sfântă, Părinte Efrem, îmbogățindu-i cu harul tău pe cei care-I strigă lui Hristos: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Te-ai arătat ca un nou astru în Biserica lui Hristos, luminând-o cu dumnezeieștile raze ale minunilor tale, iar pe cei care cer cu râvnă mijlocirea ta cea caldă îi izbăvești din asuprirea întunecatelor patimi. Pentru aceea, și noi, Sfinte Părinte Efrem, îți strigăm fără de încetare:

Bucură-te, ciorchine ce cu veselie ne-ndulcești

Bucură-te, căci amarele mâhniri tu risipești

Bucură-te, tămăduire minunată a celor aflați în grele pătimiri

Bucură-te, izbăvire a celor ce sunt împovărați de multe ispitiri

Bucură-te, că ești purtător de Dumnezeu și sfinților următor

Bucură-te, atlet preaiscusit și mucenic al Împăratului tuturor

Bucură-te, că nevoința cu lupta mucenicească ai împreunat

Bucură-te, cel ce slava cea de sus ne-ai arătat

Bucură-te, că întunericul patimilor tu îl risipești

Bucură-te, că în inima drepților bucurie zămislești

Bucură-te, că sângeroșilor păgâni le-ai biruit nebunia

Bucură-te, că fără de strămutare ți-ai purtat mucenicia

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 8-lea

Harul pe care-l dăruiești, Preafericite Efrem, tuturor celor ce te cheamă în ajutor se revarsă asupra lor în chip preaminunat. Pentru aceasta, vestea minunilor tale s-a răspândit în toată Attica, iar noi, care alergăm cu grăbire la sfintele tale moaște, Îi strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Întru totul luminat fiind de strălucirea dumnezeiască, nu te îndepărtezi nici o clipă de mănăstirea cea sfântă, Sfinte Mare Mucenice Efrem, arătându-te în felurite chipuri celor cu inima curată și dăruind har îmbelșugat celor ce cu râvnă îți cântă ție:

Bucură-te, slavă a călugăriei

Bucură-te, stâlp al Ortodoxiei

Bucură-te, curcubeu al luminii nezidite

Bucură-te, că ești părtaș al firii îndumnezeite

Bucură-te, alabastru plin cu mirul lacrimii de umilință

Bucură-te, surâs de bucurie izvorât din aspră nevoință

Bucură-te, jertfă sfințită prin război până la sânge

Bucură-te, că prin tine nebunia necredinței se înfrânge

Bucură-te, viață înveșmântată cu monahicească haină

Bucură-te, mireasmă bună a viețuirii fără de prihană

Bucură-te, stea care pe colina neprihăniților răsare

Bucură-te, că în bezna vremurilor noastre ești precum un soare

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 9-lea

Tu dezlegi legăturile celor slăbănogi, îi tămăduiești pe cei îndrăciți și faci să înceteze mulțimea bolilor fără de leac. Pentru aceasta, atenienii, locuitorii din Pireu și din împrejurimi, se zoresc în număr mare spre mănăstirea ta, Părinte Efrem, lăudându-te pe tine și cântând Celui care te-a încununat: Aliluia!

Icosul al 9-lea

O, preaminunate Părinte Efrem, când tânăra cea evlavioasă te-a văzut strălucind cu o slavă care nu era din lumea aceasta și a auzit dumnezeieștile tale cuvinte, a mărturisit tuturor grija pe care tu o porți mănăstirii tale. Pentru acestea toate, după cuviință îți cântăm:

Bucură-te, slava călugărilor din vremea de acum

Bucură-te, că spre Cer suit-ai pe mucenicescul drum

Bucură-te, că ocrotitor neobosit al mănăstirii tale ești

Bucură-te, căci cu Sfinții Îngeri dimpreună locuiești

Bucură-te, că i-ai tămăduit pe cei cuprinși de noianul durerii

Bucură-te, că pe paralitic tu l-ai ridicat prin harul înfierii

Bucură-te, căci cu darul tău ai risipit groaznice dureri de cap

Bucură-te, că boala diabetului tot prin darul tău a încetat

Bucură-te, potir ceresc ce te pogori în revărsări de har

Bucură-te, nestemată dată firii omenești în dar

Bucură-te, Mare Mucenice, podoaba nevoitorilor

Bucură-te, icoană preaslăvită a cetei călugărilor

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 10-lea

Cuvioasele monahii te-au văzut în dumnezeiască vedenie ori în vis, preumblându-te prin locașul tău, Sfinte Părinte Efrem, și umplându-se ele de o mare bucurie, te-au ales drept sfântul lor ocrotitor. Pentru unele ca aceste daruri, dintru smerenia inimii strigă către Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Adunând în sufletul tău mirul cel de taină dobândit întru adâncul smereniei, dăruiești mângâiere inimilor celor credincioși, iar din racla cu sfintele tale moaște răspândești minunată mireasmă tuturor celor care, cu capetele plecate, îți cântă cu evlavie:

Bucură-te, mir al smereniei preabinemirositor

Bucură-te, că turmei tale îi ești dumnezeiesc păstor

Bucură-te, Rai ce răspândește ale nestricăciunii bune-nmiresmări

Bucură-te, chiparos înalt al sfintei nepăsări

Bucură-te, că pe potrivnicul cu răstignirea ta l-ai biruit

Bucură-te, că prin chinurile mucenicești Hristos te-a proslăvit

Bucură-te, că moaștele tale în tainița pământului s-au aflat

Bucură-te, că din dumnezeiască poruncă tu te-ai arătat

Bucură-te, că întinăciunea sufletelor noastre tu o curățești

Bucură-te, că răutatea credincioșilor degrabă o pârjolești

Bucură-te, că tu în toată vremea dăruiești tămăduire

Bucură-te, că ne ocrotești fără de contenire

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 11-lea

Noroadele credincioșilor de pretutindeni L-au lăudat pe Domnul când au fost aflate sfintele tale moaște, căci El, prin dumnezeiasca Sa iconomie, le-a ținut tăinuite în pământ și nestricate de curgerea atâtor ani. Pe acestea cinstindu-le, Sfinte Efrem, și noi ne închinăm înaintea Împăratului Vieții, zicând: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Prin mijlocirea ta la tronul Mântuitorului Hristos, păzești mănăstirea de toată nevoia și necazul, dăruindu-i binecuvântarea ta, Părinte Efrem, căci iat-o alergând spre dobândirea darului tău și strigând cu umilință către tine:

Bucură-te, zidul nostru nesurpat

Bucură-te, al credincioșilor turn nestrămutat

Bucură-te, păzitorul de nădejde al mănăstirii tale

Bucură-te, căci pe copii îi ții sub ocrotirea trezviei tale

Bucură-te, sprijin nebiruit al monahiilor celor cu sârguință

Bucură-te, tainică slavă a maicilor iubitoare de nevoință

Bucură-te, cel ce cererile credincioșilor plinești

Bucură-te, că rugămințile copiilor tăi le primești

Bucură-te, că ne dăruiești toate bunătățile

Bucură-te, că alungi de la noi toate răutățile

Bucură-te, că pentru lumea întreagă te rogi neîncetat

Bucură-te, că prin tine mângâiere mare am aflat

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 12-lea

Din destul reverși daruri și belșug de veselie și de fericire dumnezeiască, Părinte Efrem, iar racla cu sfintele tale moaște veselește sufletele noastre și ne sfințește chiar și trupurile, nouă, celor sărmani, ce îndrăznim să grăim Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Lăudându-ți luptele în cântările noastre, Părinte Mucenice Efrem, slăvim darul de care te-ai învrednicit și, apropiindu-ne de sfintele tale moaște, îți cerem să ne ocrotești până în sfârșitul vieții noastre pământești. Iar pentru tainica ocrotire ce ne-o arăți în toată vremea, îți aducem această cântare:

Bucură-te, cel ce ești asemenea cu toți sfinții

Bucură-te, cel ce te numeri dimpreună cu mucenicii

Bucură-te, căci ai dobândit cununile netrecătoare

Bucură-te, că ai cuprins lumina Întreitului Soare

Bucură-te, apărător neprețuit al celor ce trăiesc în mănăstire

Bucură-te, temelia nou arătată Bisericii, vrednicule de cinstire

Bucură-te, că mulțimi de credincioși ai umplut de veselie

Bucură-te, că tu înalți sufletele, întărindu-le în curăție

Bucură-te, că tu mă slobozești de grijile pierzătoare

Bucură-te, că mă scoți din patimile cele stricătoare

Bucură-te, că la tronul lui Hristos ești mijlocire

Bucură-te, cel ce mă izbăvești dintru mâhnire

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 13-lea

O, de trei ori Preafericite Părinte, Sfinte Mucenice Efrem, împreună-locuitorule cu sfinții, roagă-L pe Hristos, dimpreună cu ei, să ne izbăvească din toate nevoile, făcându-ne părtași vieții celei veșnice, pe noi, cei ce-I strigăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zic din nou Icosul 1 și Condacul 1:

Icosul 1

Ca un înger nemaivăzut ai fost trimis din Cer și ne-ai arătat nouă harul Preasfântului Duh, cu care îi mângâi pe toți credincioșii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, preafericit te numim și îți strigăm ție:

Bucură-te, că odinioară lupta cea bună ai purtat

Bucură-te, că acum tu strălucești prealuminat

Bucură-te, cel ce ne dăruiești nouă veselie

Bucură-te, că pricinuiești în Ceruri bucurie

Bucură-te, stea cu totul nouă a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu

Bucură-te, sabie cu două tăișuri împotriva nebuniei celui rău

Bucură-te, că tuturor te-ai făcut pildă de sfântă nevoință

Bucură-te, că în ale tale lupte ai dobândit cununi de biruință

Bucură-te, întărirea cea nouă a credinței

Bucură-te, rana și surparea necredinței

Bucură-te, că ești putere dăruită celor credincioși

Bucură-te, că preschimbi inimile celor necredincioși

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul 1

Strălucitu-ne-ai tuturor ca o nouă stea, când s-au descoperit sfintele tale moaște, Părinte, iar cu strălucirea minunilor tale luminezi întreaga lume. Prin mila și smerenia ta, plinește cererile celor care se apropie cu credință și care îți strigă ție: Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Rugăciune către Sfântul Mucenic Efrem

O, Sfinte Părinte Efrem, căzând înaintea ta cu umilință, ridicăm acum glasul nostru spre tine. Cum se cuvine oare să te numim: minunat următor al Domnului Hristos, mare nevoitor și pustnic, cuvios părinte, mare mucenic, preot al Dumnezeului Celui Preaînalt, izvorâtor de mir, făcător de minuni, grabnic ajutător, mare tămăduitor de multe feluri de boli, slobozitor din multe necazuri și primejdii, mângâietor în deznădejde sau ajutător întru toate nevoile? Cu adevărat, toate aceste numiri le porți dintru darul Duhului Sfânt și de aceea te rugăm să nu ne treci cu vederea, ci degrabă venind întru întâmpinarea noastră, mijlocește-ne mare milă de la Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Și fie ca prin puterea minunată a rugăciunilor și a predicilor tale să dobândim întărire în a purcede și noi pe calea cea strâmtă ce duce spre Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin.


Tags:

📅 5 Mai - Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Rugăciune grabnic folositoare către Sfântul Efrem cel Nou

Sfinte Mare Mucenice Efrem, ascultă rugăciunea mea, a păcătosului, şi vino în ajutorul meu. Am aflat de minunile tale, am aflat de darurile pe care le-ai primit de la Dumnezeu pentru jertfelnicia ta. Şi, văzând cum atâta mulţime de oameni a fost ajutată de tine, îndrăznesc să nădăjduiesc şi eu, ştiind că nu vei trece cu vederea cererea mea. De nenumărate ori te-ai arătat în vedenii şi vise, spunând celor credincioşi că vor primi cele cerute în rugăciune. Eu nu sunt vrednic de o astfel de mângâiere, pentru că păcatele mele sunt multe şi credinţa mea este puţină, dar cred că iubirea ta covârşeşte răutăţile mele şi nădăjduiesc, prin mijlocirea ta, să pun început bun mântuirii mele.

Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, Sfinte, să caut cele de folos mântuirii. Trupul meu este slăbănogit de păcate şi sufletul meu este moleşit din pricina patimilor. Iubitor de păcate sunt şi la faptele cele bune mă lenevesc. Cere-I lui Dumnezeu să îmi sporească credinţa, să-mi înmoaie inima cea învârtoşată, să îmi dăruiască smerenie, răbdare şi râvnă în războiul duhovnicesc. Sfinte Efrem, învaţă-mă să mă rog, să nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd şi să iert.

Sfârşitul tău mucenicesc mă îndeamnă să lepăd desfătările trecătoare ale acestei lumi. Chinurile pe care le-ai suferit mă îndeamnă să ridic şi eu crucea ascultării de Dumnezeu. Învaţă-mă, sfinte, să trăiesc nu după voia mea, ci după voia dumnezeiască, să nu caut cele ale mele şi să mă izbăvesc de patimile şi de păcatele care mă apasă. Alungă de la mine toate ispita diavolească. Prea mult am păcătuit, prea mult am izgonit de la mine harul dumnezeiesc. Acum a sosit ceasul mântuirii mele, sfinte. Domnul bate la uşa inimii mele şi vreau să Îi deschid. Ajută-mă, sfinte, că sunt neputincios!

Roagă-te pentru mine până la ultima suflare a vieţii mele. Roagă-te, Sfinte Efrem, pentru tot poporul creştinesc, pentru toţii ierarhii, preoţii, monahii şi credincioşii. Roagă-te pentru părintele meu duhovnicesc şi pentru toate rudeniile mele după trup şi după duh. Roagă-te, sfinte, pentru robii lui Dumnezeu (numele), pentru toţi cei care mi-au cerut să mă rog pentru dânşii, pentru toţi cei care se roagă ori se ostenesc pentru mine, pentru toţi cei care mi-au făcut vreun bine ori vreodată m-au ajutat, ştiuţi şi neştiuţi.

Ajută, Sfinte Efrem, pe cei care zac în patimi, robiţi de nepocăinţă şi trândăvie, pe cei ce sunt în necazuri şi în ispite. Alină-le suferinţa sufletească şi trupescă şi-i ocroteşte pe cei ce sunt în închisori, în spitale, azile sau orfelinate şi pe toţi cei care sunt singuri, bolnavi şi neputincioşi.

Înmulţeşte rugăciunile pe care le faci pentru noi, Sfinte, ca şi noi să cădem la rugăciune, mulţumindu-ţi din prea plinul inimii. Ca împreună cu tine să Îl slăvim pe Dumnezeul cel în Treime lăudat, în vecii vecilor. Amin.

Viața Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic, Marele Tămăduitor, Grabnicul Ajutător întru toate nevoile și Marele Făcător de minuni – s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). Sfântul Efrem cel Nou a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Pe data de 14 septembrie 1425 (tot de ziua Sfintei Cruci, când Sfântul Efrem cel Nou împlinea 41 de ani de viață și 27 de ani de aspră nevoință călugărească), Sfântul Efrem cel Nou a fost luat în robie de către turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, iar ceilalți călugări din obștea sa au fost decapitați.

Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – a durat 8 luni: a început pe data de 14 septembrie 1425 (de ziua Sfintei Cruci, care este și ziua de naștere a Sfântului Efrem cel Nou), când turcii au cotropit Mănăstirea aflată pe Colina Neprihăniților (Nea Makri – Grecia) și au ucis pe ceilalți monahi prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem l-au luat în robie; s-a sfârșit pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, la ora 9 dimineața, când Sfantul Efrem cel Nou și-a dat sufletul în mâinile Domnului, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos, în pantece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea). În toată această perioadă de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să se facă musulman.

Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri

Pătimirile suferite de Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, au fost descoperite prima dată Monahiei Macaria, apoi și altor credincioși din Grecia. Sfântul Efrem cel Nou li s-a arăat acestor oameni uneori aievea (în realitate), iar alte ori s-a arătat în vis, pentru a-i îmbărbăta și a le promite ajutorul său (pe care oamenii l-au primit neîntârziat), apoi Sfântul Efrem le-a dezvăluit o parte din chinurile cumplite pe care le-a suferit pentru că și-a păstrat credința ortodoxă. Un credincios din Atena a văzut într-o vedenie înspăimântătorul martiriu al Marelui Mucenic și Tămăduitor Efrem. Iată cum descrie acesta pătimirile Marelui Mucenic Efrem cel Nou:

„I-am văzut pe sălbaticii și turbații necredincioși coborând de pe coasta muntelui, însetați de sânge și de răzbunare împotriva monahilor creștini. Țelul lor era de a-i ucide pe călugări, după ce îi vor fi supus la chinuri cumplite. Toți strigă și își rotesc săbiile deasupra capului, dând naștere unei atmosfere pline de sălbăticie și brutalitate. Ei sosesc la mănăstire, în această mică oază cu chiliile ei albe și cu bisericuța lor: loc nevinovat și neprihănit, deschis către Dumnezeu și dăruit oamenilor, cu ușurință cotropit de cei sălbăticiți. Încep să-i supună la aspre chinuri pe monahi. Dintre toți, Sfântul Efrem este cel mai pașnic și cel mai netulburat. Acest lucru îi scoate din minți. Astfel, în vreme ce altora le taie capul cu săbiile, pe Sfânt îl pun în lanțuri pentru a-l căzni și pentru a-i înfrânge voința cea către Dumnezeu, pentru a-l sili să se lepede de credința sa. Îl închid într-o mică celulă, fără mâncare și fără apă. Îl bat zi de zi, îl chinuiesc, îl umilesc, îi cer să-și lepede credința. Zilele trec fără ca ei să dobândească ceea ce râvnesc. Sfântul rămâne nestrămutat în credința față de Dumnezeul Cel adevărat, astfel că ei decid să pună capăt vieții lui, după ce mai întâi îl chinuiseră în chip înspăimântător. Atunci îl scot pe Sfânt din mica închisoare și îl duc la copacul muceniciei sale, dudul care în aceste zile este plin de frunze, toate verzi. Îl atârnă cu capul în jos și încep să-l bată cu turbare. Îl lovesc, îl înjură, își bat joc de el, Îl iau în râs pe Dumnezeul lui:

– Unde este Dumnezeul tău ca să te ajute acum?

Sfântul nu-și pierde bărbăția. Se roagă:

– Doamne, nu ține seama de vorbele acestor oameni, însă facă-se voia Ta.

Îi smulg barba, îl tiranizează. Puterile lui se sleiesc. Unul, cu o bucată de fier, îl lovește în cap cu turbare, în partea stângă, lângă sprânceană. Veșmintele sale sunt zdrențuite, trupul îi este aproape dezgolit, rănile fără de număr. Dar ei încă nu sunt sătui de sânge. Ar vrea să-l mai chinuiască. Atunci, unul din cei care îl martirizează ia o bucată de lemn aprins și i-l înfundă cu putere în pântece (în buric). Urletele sale sunt sfâșietoare, durerea lui nemăsurată. Ochii îi sunt sângerii. Sângele îi curge din pântece cu îmbelșugare, dar ei nici acum nu se opresc. Iau de la capăt aceleași cazne dureroase, de mai multe ori. Trupul său se zbate ca și cel al unui pește când îl scoți din apă. Toate mădularele sale sunt cuprinse de spasme. Și, curând, Sfântul nu mai are putere să vorbească. Puterile îl părăsesc, mai poate doar să se roage întru sine și să-I ceară iertare lui Dumnezeu. Din gura îi curg sânge și salivă, în același timp. Pământul de sub el s-a adăpat cu sângele său, care curge din belșug. Își pierde cunoștința. Păgânii îl socotesc mort. Cu o sabie taie frânghia care îl ține agățat în copac și trupul lui cade la pământ. Dar nebunia care îi mâna nu se oprește. Îl lovesc cu picioarele, îl bat, chiar și acum, cand îl cred mort… După câtăva vreme Sfântul își vine puțin în fire. Cu puținele puteri care i-au mai rămas, își întredeschide pleoapele. Se roagă și îi aud glasul inimii:

– Doamne, în mainile Tale încredințez duhul meu.

Degetele sale se înfing de durere în pământ și, în această clipă, sufletul său se desparte de trupul lui de Mucenic. Atunci Îngerul Domnului se pogoară din Cer. În mâini ține o pernă roșie, din catifea. Deasupra așază sufletul Sfântului și se suie spre Cer. Atunci văd Îngeri înșirați la dreapta și la stânga, alcătuind o mare cărare cerească, iar îngerul Domnului trece prin mijlocul lor, însoțindu-l pe Sfântul Efrem către Domnul.

Iar Domnul îl intâmpină, zicându-i: „Vrednic ești, Efrem, Căci pe Hristos L-ai mărturisit!”

Ceea ce s-a întamplat în continuare cu Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou a fost descoperit într-o vedenie unei călugărițe de la Sfânta Mănăstire Bunavestire din Nea Makri, Grecia. Măicuța a văzut cum un câine din mănăstirea din acele vremuri, alb cu pete negre, care trăise în vremea Sfântului, se ținea pe aproape de copacul scorburos (este vorba despre dudul de care a fost spânzurat Sfântul Efrem cel Nou, dud care există și astăzi, în jurul căruia s-a construit în zilele noastre un paraclis). Câinele era foarte nefericit și lacrimile îi curgeau din ochi. Atunci, trei țărani intrară în mănăstire; pe dată câinele începu un du-te-vino între țărani și copacul cel scorburos, lătrând. Unul din bărbați a înțeles că se întâmpla ceva. Se apropiară și văzură trupul însângerat și ciopârțit al Sfântului. Au săpat o groapă și au așezat trupul în ea. După ce ei au luat trupul Sfântului, câinele alergă la scorbură și luă o bucată din trup, căzută în urma numeroaselor chinuri la care fusese supus, și, ținând-o cu delicatețe între dinți, o puse în mormânt laolaltă cu trupul Sfântului. Apoi oamenii acoperiră mormântul și plecară.

În iunie 1971, Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – i s-a arătat în vis unei măicuțe de la Mănăstirea sa de pe Colina Neprihăniților, și i-a dezvăluit o parte din chinurile la care a fost supus de acei otomani necredincioși. Sfântul Efrem i-a spus cu glasul său blând:

– Dacă ai ști cât am pătimit, chiar și la cap…

Și i-a arătat cu mâna:

– Mi-au înfipt cuie mari și mi-au pironit capul de un copac.

Sfântul și-a făcut Semnul Sfintei Cruci și a continuat:

– Cu multe, foarte multe cuie.

Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și patimirile sale.

De aceea, Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia), este sărbătorit de două ori pe an: pe 3 ianuarie (ziua aflării Sfintelor sale Moaște) și pe 5 mai (ziua adormirii sale întru Domnul, în urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic).

Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou

Condacul 1

Strălucitu-ne-ai tuturor ca o nouă stea, când s-au descoperit sfintele tale moaște, Părinte, iar cu strălucirea minunilor tale luminezi întreaga lume. Prin mila și smerenia ta, plinește cererile celor care se apropie cu credință și care îți strigă ție: Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Icosul 1

Ca un înger nemaivăzut ai fost trimis din Cer și ne-ai arătat nouă harul Preasfântului Duh, cu care îi mângâi pe toți credincioșii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, preafericit te numim și îți strigăm ție:

Bucură-te, că odinioară lupta cea bună ai purtat

Bucură-te, că acum tu strălucești prealuminat

Bucură-te, cel ce ne dăruiești nouă veselie

Bucură-te, că pricinuiești în Ceruri bucurie

Bucură-te, stea cu totul nouă a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu

Bucură-te, sabie cu două tăișuri împotriva nebuniei celui rău

Bucură-te, că tuturor te-ai făcut pildă de sfântă nevoință

Bucură-te, că în ale tale lupte ai dobândit cununi de biruință

Bucură-te, întărirea cea nouă a credinței

Bucură-te, rana și surparea necredinței

Bucură-te, că ești putere dăruită celor credincioși

Bucură-te, că preschimbi inimile celor necredincioși

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 2-lea

Viața ta sfântă și sfârșitul preafericit au fost neștiute de oameni, dar prin descoperirea sfintelor tale moaște, Preafericite Efrem, te-ai făcut cunoscut până la marginile pământului, îndemnându-i pe toți să laude dumnezeiasca iconomie și să cânte Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Dobândind noi cunoștința dumnezeiască a vieții tale întru Domnul, prin arătarea sfintelor tale oseminte, lăudăm pe Cel care te-a proslăvit prin mulțime mare de minuni, Preafericite Efrem. Prin ele, tu dăruiești mângâiere celor care îți cântă cu umilință:

Bucură-te, că lui Hristos-Dumnezeu Îi ești slujitor

Bucură-te, că al luminii nematerialnice ești văzător

Bucură-te, următor plin de sârg al nevoinței pustnicești

Bucură-te, fierbinte râvnitor al luptelor mucenicești

Bucură-te, vas preacurat, ce ai primit dumnezeiască insuflare

Bucură-te, floare sfântă răspândind tainică înmiresmare

Bucură-te, înțelepte care ai lepădat deșertăciunea cea lumească

Bucură-te, căci în chip tainic ai văzut lumea cea cerească

Bucură-te, căci mulțime de înviforări ai potolit

Bucură-te, că dorirea cea bună a duhului ți-ai hrănit

Bucură-te, că prin dragostea ta sfântă pavăză ne ești

Bucură-te, că înșelăciunile diavolești tu le stârpești

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 3-lea

Prin sfintele tale arătări, ai descoperit celor ce te-au văzut, o, Sfinte Efrem, mucenice al Domnului, slava cea ascunsă pe care ai dobândit-o de la Dumnezeu. Iar prin mulțimea minunilor umpli de nădejde pe toți cei ce strigă Domnului cu credință: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Ai strălucit odinioară pe colina neprihăniților, arătându-te plăcut lui Hristos prin sfântă viețuire, iar acum, Sfinte, sfințești cu sfintele tale moaște mănăstirea ta, care se veselește duhovnicește și îți strigă:

Bucură-te, luminător preastrălucit al isihiei

Bucură-te, chip al cumpătării și trezviei

Bucură-te, căci veselești mințile cele credincioase

Bucură-te, că amesteci cugetele inimilor necredincioase

Bucură-te, că veșmintele sufletului tău sunt cu sânge împurpurate

Bucură-te, căci cu pecetea mucenicească faptele ți-s încrustate

Bucură-te, căci caznele păgânilor le-ai îndurat cu răbdare

Bucură-te, că ai râvnit să dobândești cununile nepieritoare

Bucură-te, far străluminat ce ne scoți la neclătit liman

Bucură-te, cel ce îndepărtezi săgetările celui viclean

Bucură-te, că mănăstirii tale îi ești bucurie roditoare

Bucură-te, cupă veșnic primitoare a Întreitului Soare

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 4-lea

Risipind tulburarea și aducând încredințare, te-ai arătat cinstitei egumene și i-ai descoperit în chip limpede că sfintele oseminte pe care le găsise erau ale tale. Iar ea, văzându-te, s-a umplut de dumnezeiască insuflare și a cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Egumena, căreia i te-ai arătat, întru tot fericite, ți-a auzit glasul și te-a văzut că îi vorbeai, iar tu i-ai descoperit numele și chipul morții tale. Pentru aceasta, îți cântăm unele ca acestea:

Bucură-te, Mare Mucenice din ceata călugărilor

Bucură-te, cel proslăvit întru soborul sfinților

Bucură-te, căci ai viețuit în chipul îngeresc

Bucură-te, că te-ai învrednicit de rodul cel ceresc

Bucură-te, cunună aurită a sfintei tale mănăstiri

Bucură-te, pom pururea neveștejit, plin de sfintele rodiri

Bucură-te, că pe colina neprihăniților ai viețuit întru nevoință

Bucură-te, că dragostea de Dumnezeu ți-a fost armă și iscusință

Bucură-te, că ai sfărâmat puterea celui pizmaș și dușmănos

Bucură-te, că te-ai împodobit cu frumusețea Domnului Hristos

Bucură-te, că sufletele întinate de păcat le curățești

Bucură-te, că mulțimea credincioșilor o veselești

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 5-lea

Prin uimitoare minuni și prin mulțimea arătărilor tale, tu descoperi tuturor, în vis ori în stare de trezie, slava pe care ai dobândit-o de la Dumnezeu, Sfinte Părinte Efrem. Pentru aceasta, privind cu bucurie către slava ta, strigăm Celui care te-a înveșmântat în lumină: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Racla cu sfintele tale moaște revarsă tămăduiri, bucurie și sănătate celor care vin să se închine în sfântă mănăstirea ta și-ți cer stăruitor ajutorul, Sfinte Părinte Efrem. De aceea, copleșiți fiind de darurile tale care se revarsă atât de bogat, strigăm către tine cu credință:

Bucură-te, cel care ne ești izvor de tămăduire

Bucură-te, că suferinzilor le ești neîncetată izbăvire

Bucură-te, că te arăți celor ce dorm, dar și celor ce veghează

Bucură-te, că vii degrabă la cei ce după ajutorul tău însetează

Bucură-te, că tainic îi sfințești pe cei ce cheamă numele tău

Bucură-te, veselia negrăită a celor ce văd slava chipului tău

Bucură-te, că tu tămăduiești de bolile ce nu au vindecare

Bucură-te, că ne ridici poverile ce le purtăm prin drăceasca insuflare

Bucură-te, că prin pronia de sus, multor credincioși te-ai arătat

Bucură-te, că îi umpli de bucurie pe cei care ți s-au rugat

Bucură-te, căci cortului ceresc îi ești locuitor

Bucură-te, preafierbinte și minunat ocrotitor

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 6-lea

Cei care au dobândit facerile tale de bine s-au făcut solitori ai minunilor tale celor fără de număr și prin razele cuvintelor au întraripat sufletele tuturor credincioșilor. Pentru aceasta, Sfinte Părinte Efrem, mulțimile aleargă la sfântă mănăstirea ta și dobândesc har din belșug prin sfintele tale moaște, cântând Preasfântului Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Strălucind ca un alt soare, te-ai arătat și ți-ai făcut auzit glasul pogorât din Cer, pe colina neprihăniților. Neștiut fiind de către pământeni, te-ai făcut cunoscut acum Bisericii lui Hristos, prin descoperirea sfintelor tale moaște, făcându-i pe toți oamenii să îți aducă dulce cântare:

Bucură-te, stâlp al pătimirilor mucenicești

Bucură-te, viță a dreptarelor dumnezeiești

Bucură-te, sfeșnic al luminii lui Hristos

Bucură-te, cel nou arătat nouă, celor de jos

Bucură-te, scară nou zidită a Bisericii Mântuitorului

Bucură-te, că nevoința virtuților ți-a zugrăvit chipul teoforului

Bucură-te, piatra cea din capul unghiului a luptelor mucenicești

Bucură-te, că tiranilor cugetului trupesc li te împotrivești

Bucură-te, că întru slava muceniciei ai suit calea cea cerească

Bucură-te, cel ce preamărești bunătatea dumnezeiască

Bucură-te, cel ce ți-ai vădit bărbăția sufletului

Bucură-te, tu, care abați turbarea vrăjmașului

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 7-lea

În sânurile pământului ai rămas ascuns vreme de mai multe veacuri, purtătorule de Dumnezeu, iar în anii din urmă te-ai arătat prin bunăvoirea Domnului, ca o comoară sfântă, Părinte Efrem, îmbogățindu-i cu harul tău pe cei care-I strigă lui Hristos: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Te-ai arătat ca un nou astru în Biserica lui Hristos, luminând-o cu dumnezeieștile raze ale minunilor tale, iar pe cei care cer cu râvnă mijlocirea ta cea caldă îi izbăvești din asuprirea întunecatelor patimi. Pentru aceea, și noi, Sfinte Părinte Efrem, îți strigăm fără de încetare:

Bucură-te, ciorchine ce cu veselie ne-ndulcești

Bucură-te, căci amarele mâhniri tu risipești

Bucură-te, tămăduire minunată a celor aflați în grele pătimiri

Bucură-te, izbăvire a celor ce sunt împovărați de multe ispitiri

Bucură-te, că ești purtător de Dumnezeu și sfinților următor

Bucură-te, atlet preaiscusit și mucenic al Împăratului tuturor

Bucură-te, că nevoința cu lupta mucenicească ai împreunat

Bucură-te, cel ce slava cea de sus ne-ai arătat

Bucură-te, că întunericul patimilor tu îl risipești

Bucură-te, că în inima drepților bucurie zămislești

Bucură-te, că sângeroșilor păgâni le-ai biruit nebunia

Bucură-te, că fără de strămutare ți-ai purtat mucenicia

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 8-lea

Harul pe care-l dăruiești, Preafericite Efrem, tuturor celor ce te cheamă în ajutor se revarsă asupra lor în chip preaminunat. Pentru aceasta, vestea minunilor tale s-a răspândit în toată Attica, iar noi, care alergăm cu grăbire la sfintele tale moaște, Îi strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Întru totul luminat fiind de strălucirea dumnezeiască, nu te îndepărtezi nici o clipă de mănăstirea cea sfântă, Sfinte Mare Mucenice Efrem, arătându-te în felurite chipuri celor cu inima curată și dăruind har îmbelșugat celor ce cu râvnă îți cântă ție:

Bucură-te, slavă a călugăriei

Bucură-te, stâlp al Ortodoxiei

Bucură-te, curcubeu al luminii nezidite

Bucură-te, că ești părtaș al firii îndumnezeite

Bucură-te, alabastru plin cu mirul lacrimii de umilință

Bucură-te, surâs de bucurie izvorât din aspră nevoință

Bucură-te, jertfă sfințită prin război până la sânge

Bucură-te, că prin tine nebunia necredinței se înfrânge

Bucură-te, viață înveșmântată cu monahicească haină

Bucură-te, mireasmă bună a viețuirii fără de prihană

Bucură-te, stea care pe colina neprihăniților răsare

Bucură-te, că în bezna vremurilor noastre ești precum un soare

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 9-lea

Tu dezlegi legăturile celor slăbănogi, îi tămăduiești pe cei îndrăciți și faci să înceteze mulțimea bolilor fără de leac. Pentru aceasta, atenienii, locuitorii din Pireu și din împrejurimi, se zoresc în număr mare spre mănăstirea ta, Părinte Efrem, lăudându-te pe tine și cântând Celui care te-a încununat: Aliluia!

Icosul al 9-lea

O, preaminunate Părinte Efrem, când tânăra cea evlavioasă te-a văzut strălucind cu o slavă care nu era din lumea aceasta și a auzit dumnezeieștile tale cuvinte, a mărturisit tuturor grija pe care tu o porți mănăstirii tale. Pentru acestea toate, după cuviință îți cântăm:

Bucură-te, slava călugărilor din vremea de acum

Bucură-te, că spre Cer suit-ai pe mucenicescul drum

Bucură-te, că ocrotitor neobosit al mănăstirii tale ești

Bucură-te, căci cu Sfinții Îngeri dimpreună locuiești

Bucură-te, că i-ai tămăduit pe cei cuprinși de noianul durerii

Bucură-te, că pe paralitic tu l-ai ridicat prin harul înfierii

Bucură-te, căci cu darul tău ai risipit groaznice dureri de cap

Bucură-te, că boala diabetului tot prin darul tău a încetat

Bucură-te, potir ceresc ce te pogori în revărsări de har

Bucură-te, nestemată dată firii omenești în dar

Bucură-te, Mare Mucenice, podoaba nevoitorilor

Bucură-te, icoană preaslăvită a cetei călugărilor

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 10-lea

Cuvioasele monahii te-au văzut în dumnezeiască vedenie ori în vis, preumblându-te prin locașul tău, Sfinte Părinte Efrem, și umplându-se ele de o mare bucurie, te-au ales drept sfântul lor ocrotitor. Pentru unele ca aceste daruri, dintru smerenia inimii strigă către Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Adunând în sufletul tău mirul cel de taină dobândit întru adâncul smereniei, dăruiești mângâiere inimilor celor credincioși, iar din racla cu sfintele tale moaște răspândești minunată mireasmă tuturor celor care, cu capetele plecate, îți cântă cu evlavie:

Bucură-te, mir al smereniei preabinemirositor

Bucură-te, că turmei tale îi ești dumnezeiesc păstor

Bucură-te, Rai ce răspândește ale nestricăciunii bune-nmiresmări

Bucură-te, chiparos înalt al sfintei nepăsări

Bucură-te, că pe potrivnicul cu răstignirea ta l-ai biruit

Bucură-te, că prin chinurile mucenicești Hristos te-a proslăvit

Bucură-te, că moaștele tale în tainița pământului s-au aflat

Bucură-te, că din dumnezeiască poruncă tu te-ai arătat

Bucură-te, că întinăciunea sufletelor noastre tu o curățești

Bucură-te, că răutatea credincioșilor degrabă o pârjolești

Bucură-te, că tu în toată vremea dăruiești tămăduire

Bucură-te, că ne ocrotești fără de contenire

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 11-lea

Noroadele credincioșilor de pretutindeni L-au lăudat pe Domnul când au fost aflate sfintele tale moaște, căci El, prin dumnezeiasca Sa iconomie, le-a ținut tăinuite în pământ și nestricate de curgerea atâtor ani. Pe acestea cinstindu-le, Sfinte Efrem, și noi ne închinăm înaintea Împăratului Vieții, zicând: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Prin mijlocirea ta la tronul Mântuitorului Hristos, păzești mănăstirea de toată nevoia și necazul, dăruindu-i binecuvântarea ta, Părinte Efrem, căci iat-o alergând spre dobândirea darului tău și strigând cu umilință către tine:

Bucură-te, zidul nostru nesurpat

Bucură-te, al credincioșilor turn nestrămutat

Bucură-te, păzitorul de nădejde al mănăstirii tale

Bucură-te, căci pe copii îi ții sub ocrotirea trezviei tale

Bucură-te, sprijin nebiruit al monahiilor celor cu sârguință

Bucură-te, tainică slavă a maicilor iubitoare de nevoință

Bucură-te, cel ce cererile credincioșilor plinești

Bucură-te, că rugămințile copiilor tăi le primești

Bucură-te, că ne dăruiești toate bunătățile

Bucură-te, că alungi de la noi toate răutățile

Bucură-te, că pentru lumea întreagă te rogi neîncetat

Bucură-te, că prin tine mângâiere mare am aflat

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 12-lea

Din destul reverși daruri și belșug de veselie și de fericire dumnezeiască, Părinte Efrem, iar racla cu sfintele tale moaște veselește sufletele noastre și ne sfințește chiar și trupurile, nouă, celor sărmani, ce îndrăznim să grăim Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Lăudându-ți luptele în cântările noastre, Părinte Mucenice Efrem, slăvim darul de care te-ai învrednicit și, apropiindu-ne de sfintele tale moaște, îți cerem să ne ocrotești până în sfârșitul vieții noastre pământești. Iar pentru tainica ocrotire ce ne-o arăți în toată vremea, îți aducem această cântare:

Bucură-te, cel ce ești asemenea cu toți sfinții

Bucură-te, cel ce te numeri dimpreună cu mucenicii

Bucură-te, căci ai dobândit cununile netrecătoare

Bucură-te, că ai cuprins lumina Întreitului Soare

Bucură-te, apărător neprețuit al celor ce trăiesc în mănăstire

Bucură-te, temelia nou arătată Bisericii, vrednicule de cinstire

Bucură-te, că mulțimi de credincioși ai umplut de veselie

Bucură-te, că tu înalți sufletele, întărindu-le în curăție

Bucură-te, că tu mă slobozești de grijile pierzătoare

Bucură-te, că mă scoți din patimile cele stricătoare

Bucură-te, că la tronul lui Hristos ești mijlocire

Bucură-te, cel ce mă izbăvești dintru mâhnire

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul al 13-lea

O, de trei ori Preafericite Părinte, Sfinte Mucenice Efrem, împreună-locuitorule cu sfinții, roagă-L pe Hristos, dimpreună cu ei, să ne izbăvească din toate nevoile, făcându-ne părtași vieții celei veșnice, pe noi, cei ce-I strigăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zic din nou Icosul 1 și Condacul 1:

Icosul 1

Ca un înger nemaivăzut ai fost trimis din Cer și ne-ai arătat nouă harul Preasfântului Duh, cu care îi mângâi pe toți credincioșii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, preafericit te numim și îți strigăm ție:

Bucură-te, că odinioară lupta cea bună ai purtat

Bucură-te, că acum tu strălucești prealuminat

Bucură-te, cel ce ne dăruiești nouă veselie

Bucură-te, că pricinuiești în Ceruri bucurie

Bucură-te, stea cu totul nouă a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu

Bucură-te, sabie cu două tăișuri împotriva nebuniei celui rău

Bucură-te, că tuturor te-ai făcut pildă de sfântă nevoință

Bucură-te, că în ale tale lupte ai dobândit cununi de biruință

Bucură-te, întărirea cea nouă a credinței

Bucură-te, rana și surparea necredinței

Bucură-te, că ești putere dăruită celor credincioși

Bucură-te, că preschimbi inimile celor necredincioși

Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Condacul 1

Strălucitu-ne-ai tuturor ca o nouă stea, când s-au descoperit sfintele tale moaște, Părinte, iar cu strălucirea minunilor tale luminezi întreaga lume. Prin mila și smerenia ta, plinește cererile celor care se apropie cu credință și care îți strigă ție: Bucură-te, Sfinte Părinte Efrem, de-a pururi fericite!

Rugăciune către Sfântul Mucenic Efrem

O, Sfinte Părinte Efrem, căzând înaintea ta cu umilință, ridicăm acum glasul nostru spre tine. Cum se cuvine oare să te numim: minunat următor al Domnului Hristos, mare nevoitor și pustnic, cuvios părinte, mare mucenic, preot al Dumnezeului Celui Preaînalt, izvorâtor de mir, făcător de minuni, grabnic ajutător, mare tămăduitor de multe feluri de boli, slobozitor din multe necazuri și primejdii, mângâietor în deznădejde sau ajutător întru toate nevoile? Cu adevărat, toate aceste numiri le porți dintru darul Duhului Sfânt și de aceea te rugăm să nu ne treci cu vederea, ci degrabă venind întru întâmpinarea noastră, mijlocește-ne mare milă de la Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Și fie ca prin puterea minunată a rugăciunilor și a predicilor tale să dobândim întărire în a purcede și noi pe calea cea strâmtă ce duce spre Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin.