ORTODOXIA

ORTODOXIA este DREAPTA CREDINȚĂ

ORTODOXIA: HRISTOS, ROMÂNIA, PREZENT.

Cu noi este Dumnezeu,

Întelegeți neamuri și vă plecați.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Auziți toate neamurile,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Poporul cel ce umblă în întuneric,

A văzut luminã mare,

Căci cu noi este Dumnezeu.

De frica voastră nu ne vom teme,

Nici ne vom tulbura

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei ce locuiți în umbra morții,

Lumina va străluci peste voi.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei puternici plecați-vă,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Dumnezeu mare stăpânitor, Domn al păcii.

Căci cu noi este Dumnezeu.

🛐 Blog-ul SACCSIV: Patriarhul Bartolomeu lucrează cu Roma către stabilirea unei date comune a sărbătoririi Paștelui →

În timp ce există speranță de a ajunge la un acord cu biserica romano-catolică cu privire la o dată comună pentru celebrarea Paștelui, aceasta se referă doar la o dată comună nu și la concelebrarea cu catolicii, a declarat Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului săptămâna trecută.

Patriarhul a abordat subiectul în discursul său de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 6 decembrie, în Biserica Sfântul Nicolae din Cibali, Istanbul – aceeași biserică în care în anul 1963 predecesorul său, Patriarhul Athenagoras, și-a exprimat intenția de a călători la Ierusalim pentru a se întâlni cu Papa Paul al VI-lea, informează Fos Fanariou.

Întâlnirile lor au culminat cu ridicarea anatemelor între Constantinopol și Roma în decembrie 1965. Această ridicare a anatemelor dintre Constantinopol și Roma nu a avut, totuși, ca rezultat o recunoaștere pan-ortodoxă a acestora.

Bartolomeu și Papa — doi farisei
Bartolomeu și Papa — Patriarhul Bartolomeu lucrează cu Roma către stabilirea unei date comune a sărbătoririi Paștelui

Referitor la eforturile de apropiere din deceniile care au urmat, Patriarhul Bartolomeu a declarat:

„S-au realizat atât de multe și de mărețe lucruri în domeniul apropierii și reconcilierii dintre Bisericile Ortodoxă și Romano-Catolică încât este imposibil să nu ne simțim recunoscători Domnului nostru Iisus Hristos pentru numeroasele Sale binecuvântări…

Acum, cu mare bucurie și cu o deosebită onoare, ne pregătim să-l primim din nou pe Papă în luna mai a anului viitor, în cadrul evenimentelor festive pe care le organizăm împreună cu Biserica Vechii Rome pentru a onora importanta aniversare de 1700 de ani de la convocarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea. Aniversarea festivă a acestui conciliu, recunoscut și respectat de întreaga creștinătate, servește în același timp drept prilej pentru o chemare a tuturor la unitate.

Ne bucurăm profund pentru că actualul Papă are aceleași dispoziții ca și predecesorii săi imediați, de la Paul al VI-lea la Benedict al XVI-lea, cu privire la marea problemă a „unirii tuturor”, pentru care Sfânta noastră Biserică se roagă neîncetat. Întrucât în anul următor data celebrării sărbătorii sărbătorilor, Sfintele Paști, coincide din fericire pentru creștinismul răsăritean și cel apusean, credem că ni se oferă o ocazie de aur pentru a ajunge la un acord cu fratele Francisc cu privire la stabilirea permanentă a celebrării Paștilor de către Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică în aceeași zi pentru anii următori, într-adevăr conform Canonului Bisericii noastre. Suntem optimiști că Biserica Anglicană și alte confesiuni protestante vor adopta cu bucurie un astfel de acord.”

Ca răspuns la cei care au reacționat la știrile despre acest demers, Patriarhul Bartolomeu a declarat:

„Acest acord se va referi exclusiv la problema zilei de celebrare a Paștelui și cu siguranță nu la concelebrarea cu frații noștri din Biserica Romano-Catolică.”