REȚINEȚI: este necesar să facem distincția clară între:
- eventuala oportunitate a încheierii unui contract care să conțină clauze simple și firești, de bun simț, cu termeni exprimați clar, concret, etic și moral, fără posibile vicii ascunse în exprimări vagi care deschid poarta larg la interpretări de tot felul, precum și la eventuale abuzuri
și
- obligarea părinților de a semna contractul educațional sub amenințarea aplicării sancțiunii cu amendă contravențională în caz de refuz.
Aici apar două aspecte juridice noi, foarte importante:
în fapt, se dezincriminează și se legalizează amenințarea,
iar refuzul semnării unui contract de către una dintre părți devine contravenție, asta în condițiile în care, pentru a fi valabil un contract, consimțământul (adică acordul de voință) este obligatoriu să fie liber exprimat și neviciat prin niciuna dintre formele viciului de consimțământ.
"Articolul 172 din ROFUIP:
„(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unității de învățământ, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității.”
Este introdus un nou principiu juridic: semnarea cu forța a unui act juridic.
Efectele juridice ale acestui fapt sunt catastrofale...voi detalia curând.
Mai mult decât atât, de acum înainte ni se poate impune cu forța orice, dacă noi vom accepta și vom permite să de înțâmple în continuare toate aceste nelegalități abominabile, legalizate prin acte normative anti-drepturi și libertăți fundamentale, anti-securitatea vieții noastre, etc.
— Avocat Marina Ioana Alexandru
🔴 Bătălia pentru sufletele copiilor ❗❗❗ / Revista FAMILIA ORTODOXA - Septembrie 2024. Tema întâlnirii - Bătălia pentru sufletele copiilor. Invitați: Marina-Ioana Alexandru, Lavinia Bădeanu.
În atenția părinților!!
Preluat de la d-na avocat Marina Ioana Alexandru:
Da, să se semneze contractul educațional, dar cu următoarea mențiune care să fie scrisă de mână, direct pe contract, pe ambele exemplare (unul pentru școală, unul să rămână la părinți)... DECI... la final, unde este locul de semnături pentru beneficiar, să scrie așa:
"Semnez pentru că sunt amenințat/ă cu amendă dacă nu semnez, iar semnătura și acordul meu nu sunt liber consimțite!" ...
Și se semnează + data.
Nimeni nu poate spune că părinții nu au semnat!
P.S. această idee genială aparține unei doamne care a mărturisit-o pe pagina mea... eu am preluat-o și i-am dat această formă, în care fiecare cuvânt este important așa cum este așezat!
Rețineți: art.148(1) din Legea nr.198/2023 a învățământului preuniversitar, încadrează refuzul semnării contractului educațional la contravenții pentru care se aplică amendă contravențională între 1000 și 5000 de lei.
Asta înseamnă constrângere prin amenințare...adică dacă nu semnezi, te amendează.... deci avem viciu de consimțământ.
Acest fapt "legal" este autentic anticonstituțional și anti-principii elementare de drept!
Deci avem tot dreptul să scriem adevărul pe contract!!!
Marina-Ioana Alexandru