Pentru a alunga gîndul judecării aproapelui, Părintele Selafiil ne învăța să zicem:
"Doamne, de ce să-l judec eu pe fratele meu, că amîndoi suntem la pedeapsă".
Nimeni din noi nu suntem domn peste celălalt, ci amîndoi suntem slugi netrebnice care urmează a fi judecate de Hristos.
Este ca și cum am fi legați unul de altul cu cătușe de fier.
Împingîndu-l în prăpastie prin judecare, căzînd fratele meu, lanțul mă va trage și pe mine.
Toți sîntem legați cu lanțurile păcatelor și a morții, pînă cînd Hristos ne va ierta și ne va dezlega.
☦️ Părintele Selafiil (cel orb) din Basarabia: Iartă, ca şi Dumnezeu să te ierte! / Când ajungi seara, spune Doamne, iartă-mi tot ce am greşit eu azi cu cuvântul, cu lucrul şi cu gândul ca un om, iartă pe toţi părinţii şi fraţii şi mă iartă şi pe mine, păcătosul! / Uită-te în inima ta şi, dacă vezi că ai vreo mânie asupra cuiva, iartă, ca să nu te culci mânios. Şi dacă ai iertat, poţi să-I spui Domnului: acuma şi Tu iartă-mă, pentru că eu i-am iertat, că Tu ai zis. / Şi, cu acest târg sfânt şi copilăros, dă-ţi sufletul în mâna lui Dumnezeu, iar dacă mori în noaptea aceea, Dumnezeu te ia la Dânsul.
☦️ Starețul Selafiil: Fiți una, ajutați-vă, sprijiniți-vă unul pe altul, bucurați-vă de mila lui Dumnezeu si mai ales spovediți-vă cât mai des. / "Nu mai sta în calea furtunilor, ci ascunde-te și fugi. Stând în calea lor poți să îți pierzi mințile din pricina încordării nervilor. Retrage-te în momentele de ceartă si roagă-te pentru cei ce nu-și găsesc liniștea. Cu forța nu vei impune nicicând pacea, copile scump, ci vei înteți războiul. Fiți una, ajutați-vă, sprijiniți-vă unul pe altul, bucurați-vă de mila lui Dumnezeu si mai ales spovediți-vă cât mai des."
☦️Părintele Selafiil (cel orb) din Basarabia: Întristările și ispitele trebuie să vină peste noi toți. Dar acestea ne sunt de mult folos, căci prin ele venim la smerenie. La acest cuvânt adânc si dumnezeiesc vrea Domnul Dumnezeu să ne gândim mai mult și, pe cât se poate, să încercăm a dobândi si noi dintru aceasta smerenie.
☦️ Părintele Selafiil (cel orb) din Basarabia: Când se exagerează cu lucrarea de dinafară, cum se întâmplă acum, e semn că s-a părăsit lucrarea lăuntrică / "Acum se deschid multe mănăstiri. Se scriu multe cărţi. Se ţin multe conferinţe de pace între religii. Se înfrumuseţează bisericile cu felurite podoabe, cu aur şi argint... Dar Dumnezeu nu caută la acestea... Dumnezeu caută la lucrarea tainică a inimii; la lucrarea cea dinlăuntru, nu la cea dinafară. Când se exagerează cu lucrarea de dinafară, cum se întâmplă acum, e semn că s-a părăsit lucrarea lăuntrică..."