­čÄ» Preotul Ciprian Mega: Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare ├«n multe zone din BOR

- Posted in Ortodoxie și Actualitate by - Permalink

Cazul preotului or─âdean Ciprian Mega, ├«nvinuit dup─â ce a atras aten┼úia Episcopiei Ortodoxe a Oradiei despre discu┼úiile unui alt preot cu presupusul amant, devenite subiect de amuzament printre clerici, readuce ├«n aten┼úie falsa moralitate ┼či abaterile preo╚Ťilor de la canoanele pe care le predic─â.

Regizor ┼či cineast premiat interna┼úional, aflat ├«n preajma lans─ârii celui mai nou film al s─âu, ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ, ce critic─â tocmai apuc─âturi nefire╚Öti din societate ╚Öi din Biseric─â, realizat cu actori celebri, precum Mickey Rourke, Elisabetta Pellini ┼či Anthony Delon, preotul Ciprian Mega vede ├«n ancheta penal─â pornit─â ├«mpotriva sa o ├«ncercare de intimidare.

ÔÇ×Leg─âtura acestor oameni cu Justi╚Ťia ╚Öi influen╚Ťa lor asupra procurorilor trebuie s─â ne alarmezeÔÇŁ, explic─â preotul, ├«ntr-un interviu acordat pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ, ├«n care vorbe┼čte cu curaj despre scandal.

ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ: A┼úi ajuns ├«n centrul aten┼úiei ca urmare a faptului c─â sunte┼úi ├«nvinuit pentru violarea vie┼úii private. ┼×ti┼úi cine e reclamantul dvs?

Preot Ciprian Mega: Eu am primit, pe whatsapp, fotografii care cuprindeau conversa╚Ťii erotice ├«ntre doi b─ârba╚Ťi, discu╚Ťii care f─âceau referire la rela╚Ťia lor homosexual─â. Ele circulau printre preo╚Ťii din zon─â ╚Öi printre teologi, care se amuzau, ├«ntruc├ót unul dintre cei doi este consilier eparhial, apropiatul episcopului Oradiei. Lucrul acesta se ├«nt├ómpla ├«n vara anului 2021. ├Äntruc├ót, ├«n acea perioad─â, respectivul consilier era diacon ╚Öi-l ├«nso╚Ťea pe episcopul Sofronie Drincec la fiecare slujb─â, iar noi urma s─â avem sfin╚Ťirea Bisericii Sf├óntul Spiridon, perspectiva particip─ârii acelui domn ├«n soborul slujitor m-a speriat. M-am adresat, respectuos ╚Öi ├«n conformitate cu procedura bisericeasc─â, forurilor ierarhice superioare, cu rug─âmintea ca domnul respectiv s─â nu fie inclus pe lista clericilor care aveau s─â participe la sfin╚Ťire. De altfel, acea persoan─â nu a participat la sfin╚Ťire, fapt pentru care ├«i mul╚Ťumesc P─ârintelui Patriarh, care a dat dovad─â de ├«n╚Ťelegere fireasc─â ├«n acest sens.

Nu a participat la sfin┼úirea bisericii, dar v-a reclamat. Ce anume l-a deranjat, ce anume vi se imput─â? Considera┼úi c─â a┼úi gre┼čit cu ceva?

Spre deosebire de ceilal╚Ťi preo╚Ťi, eu nu am redirec╚Ťionat mesajele, nu m-am amuzat pe seama lor, nu am ├«ncercat s─â-l ponegresc ├«n niciun fel pe respectivul, ci am trimis respectivele capturi de ecran Episcopiei ╚Öi Patriarhului. O asemenea abatere de la disciplina Bisericii, care respinge f─âr─â rest hirotonirea homosexualilor, este o chestiune de interes public, Biserica Ortodox─â fiind cult recunoscut de Stat ╚Öi una dintre institu╚Ťiile de major─â importan╚Ť─â pentru Statul Rom├ón. Strict insitiu╚Ťional, Biserica Ortodox─â este de interes inclusiv pentru necredincio╚Öi, chiar ╚Öi pentru atei.

Ini╚Ťial, am fost chemat ca martor, ├«n 2021. Mi s-a spus c─â domnul consilier a sus╚Ťinut, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n astfel de cazuri, c─â imaginile ar fi fost trucate. Am declarat c─â eu le-am primit ╚Öi c─â, personal, n-am avut nicio ├«ndoial─â c─â sunt reale, fapt pentru care mi-am avertizat superiorii ierarhici, a╚Öa cum prevede nu doar procedura canonic─â, ci cum ├«n╚Ťeleg c─â ├«ndrum─â chiar Codul Penal.

Av├ónd ├«n vedere c─â respectivul consilier era ├«n anturajul episcopului din vremea adolescen╚Ťei sale, procuratura se putea autosesiza ├«n cu totul alt─â direc╚Ťie, pe care o impunea nu doar Codul Penal, ci ╚Öi bunul sim╚Ť.

Care e pozi┼úia dumneavoastr─â despre cei care sunt atra┼či de persoanele de acela┼či sex? Dar despre cei din clerul Bisericii? Dup─â p─ârerea dumneavoastr─â, pot sau nu b─ârba┼úii cu ├«nclina┼úii homosexuale s─â fie preo┼úi sau c─âlug─âri?

├Äntrebarea dumneavoastr─â necesit─â un r─âspuns mai nuan╚Ťat. Homosexualitatea nu este doar un p─âcat, ci este un atac la Crea╚Ťie. Este agresat─â ontologia fiin╚Ťei umane. De aceea, homosexualii nu pot deveni clerici, pentru c─â orientarea lor se ├«mpotrive╚Öte Evangheliei. Noi, ca preo╚Ťi, suntem datori s─â sprijinim suflete╚Öte pe orice p─âc─âtos. Cu c├ót p─âcatul este mai ad├ónc, nevoia de sprijinul p─ârintesc al Bisericii este mai mare. Dar sprijinul acesta ├«nseamn─â rug─âciune insistent─â, discu╚Ťii duhovnice╚Öti, deschiderea orizontului unei ├«n╚Ťelegeri euharistice ╚Öi lupta cu p─âcatul, ├«n orice form─â ar ├«ncerca el s─â biruiasc─â trupul omului ╚Öi, mai ales, sufletul. Dar, ├«n niciun caz, nu ├«nseamn─â s─â accep╚Ťi homosexualii ├«n cler, s─â-i ├«ng─âdui ca episcopi, a╚Öa, cum ╚Ötim cu to╚Ťii, sunt multe cazuri, asemenea celui binecunoscut al fostului episcop de la Hu╚Öi. Nu pot fi episcopi sau preo╚Ťi! Nici c─âlug─âri nu pot fi dec├ót dac─â exist─â o poc─âin╚Ť─â puternic─â ╚Öi o desp─âr╚Ťire permanent─â de acel mod de via╚Ť─â.

Chestiunea aceasta nu este homofobie, ci este o dragoste puternic─â pe care Biserica o manifest─â fa╚Ť─â de poporul lui Dumnezeu, fa╚Ť─â de sufletele omene╚Öti at├ót de fragile, inclusiv pentru homosexuali. Biserica, pentru a se putea ├«ngriji, ├«n spe╚Ť─â, de pastora╚Ťia homosexualilor, trebuie s─â se asigure c─â nu are, printre slujitori, homosexuali, pentru c─â un asemenea suflet chinuit dac─â va merge, de pild─â, s─â caute t─âm─âduire sufleteasc─â la m─ân─âstirea Izbuc, mai greu ├«╚Öi va g─âsi un duhovnic care s─â-l ridice suflete╚Öte, ci, mai degrab─â, exist─â riscul s─â-╚Öi afle un partener.

Ave┼úi cuno┼čtin┼ú─â, sunt mul┼úi preo┼úi homosexuali ├«n r├óndul clerului ortodox din Rom├ónia, m─â refer, ├«n principal, la cei din Episcopia Ortodox─â Oradea, c─âci aici sluji┼úi ┼či dumneavoastr─â?

Din p─âcate, voi spune ceea ce preo╚Ťii ╚Öi foarte mul╚Ťi credincio╚Öi ╚Ötiu, dar oamenii se feresc s─â vorbeasc─â. Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare ├«n multe zone din BOR, iar episcopia Oradiei este un exemplu evident ├«n acest sens.

Sunt alte exemple, multe, cunoscute, ceea ce ├«nseamn─â c─â situa╚Ťia este r─âsp├óndit─â la nivelul ├«ntregii ╚Ť─âri ╚Öi avem de-a face cu un fenomen, cu o adev─ârat─â re╚Ťea. Preo╚Ťii se feresc s─â vorbeasc─â pentru c─â ace╚Öti oameni se manifest─â cu o autoritate efectiv diabolic─â, ├«ntotdeauna cu dispre╚Ť, sunt r─âzbun─âtori. Or, preo╚Ťii cu familii ╚Öi c─âlug─ârii de voca╚Ťie tr─âiesc ├«ntotdeauna cu teama de a ridica glasul. Apoi, mai este ╚Öi ideea aceasta c─â, dac─â vorbim cu voce tare despre aceste lucruri, oamenii se vor sminti. E o temere fals─â, o la╚Öitate, care s-a dovedit p─âguboas─â pentru Biseric─â. Dac─â s-ar fi luat o atitudine corect─â la vremea ei, lucrurile n-ar fi escaladat.

V─â dau un exemplu de zilele acestea. La Alba Iulia, un preot respectabil, profesor de Teologie, ctitor al uneia dintre cele mai frumoase biserici din ╚Ťar─â, a fost oprit de la slujire, pentru o perioad─â de 30 de zile. Ierarhul locului, ├«ntr-o profund─â ignoran╚Ť─â ╚Öi orbire teologic─â, a considerat gre╚Öit un detaliu liturgic firesc, absolut canonic, practicat ├«n toat─â lumea ortodox─â. N-a contat adev─ârul, ierarhul a dispus, preotul s-a supus, colegii lui tac, sub presiunea unei monumentale prostii ╚Öi arogan╚Ťe care vine de la Centrul Eparhial. C├óndva, respectivul arhiepiscop a contribuit la apari╚Ťia unei secte eshatologice desprins─â din trupul Bisericii, dar, la vremea respectiv─â, s-a bucurat de clemen╚Ť─â din partea Sinodului, a╚Öa cum s-a bucurat, mai t├órziu, ╚Öi episcopul Oradiei, c├ónd a ├«nc─âlcat disciplica canonico-liturgic─â a Bisericii ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âtura de credin╚Ť─â.

Dar ast─âzi, c├ónd i se pare lui c─â un preot, unul dintre preo╚Ťii foarte buni ai ╚Ť─ârii, a luat o decizie liturgic─â absolut corect─â, dar pe care bietul ÔÇŁst─âp├ónÔÇŁ nu a avut capacitatea s─â o ├«n╚Ťeleag─â, se vede c─â m─âsurile disciplinare le poate lua dup─â bunul plac, ├«n conformitate cu propria-i ignoran╚Ť─â.

Societatea se afl─â ├«n fa╚Ťa unor provoc─âri greu de intuit. Avem nevoie de Biseric─â, de lucrarea ei sfin╚Ťitoare ╚Öi de vocea ei profetic─â! C├óndva, imediat dup─â Revolu╚Ťie, a existat a╚Öa-numitul Grup de reflec╚Ťie pentru ├«nnoirea Bisericii, care nu a avut nicio re╚Ťinere ├«n a-i cere imperativ demisia Patriarhului Teoctist. Actualul patriarh era unul dintre membrii vocali ai acelui grup. Dumnealui ar trebui s─â-n╚Ťeleag─â cel mai bine c─â e momentul unei revigor─âri spirituale, c─âreia m-a╚Ö bucura s─â-i dea tonul ╚Öi s─â o sus╚Ťin─â cu entuziasmul pe care-l avea acum treizeci ╚Öi trei de ani.

De ce crede┼úi c─â, p├ón─â acum, conduc─âtorii Episcopiei Ortodoxe Oradea nu au luat nicio m─âsur─â pentru a face cur─â┼úenie ├«n eparhie? Ba dimpotriv─â, din c├óte ├«n┼úeleg, se promoveaz─â ├«n conducere preo╚Ťi cu astfel de ├«nclina┼úii, ba chiar sunt sus┼úinu┼úi?

Probabil c─â a╚Ťi tras singur─â concluzia fireasc─â. Pentru a face o demonstra╚Ťie de putere ╚Öi de solidaritate, Episcopul a hot─âr├ót ast─âzi (luni ÔÇô n.red.), s─â organizeze conferin╚Ťa semestrial─â de toamn─â la biserica unde sluje╚Öte respectivul. Din p─âcate, noi, preo╚Ťii, observ─âm aceast─â atitudine ├«n Biseric─â.

Ei ne ur─âsc. Oamenii m─âcina╚Ťi de asemenea porniri, ur─âsc preo╚Ťii cu familii ╚Öi c─âlug─ârii de voca╚Ťie. De c├ónd a ├«nceput povestea asta, m─â sun─â preo╚Ťi din toat─â ╚Ťara s─â-mi mul╚Ťumesc─â ╚Öi s─â m─â ├«ncurajeze.

A┼úi semnalat problema Episcopiei, a┼úi scris: ÔÇ×Am dreptul de a nu-mi reprima o tr─âire pur omeneasc─â, aceea de a m─â ├«ngre╚Ťo╚Öa de prezen╚Ťa clericilor homosexuali la slujbele BisericiiÔÇŁ. Care a fost r─âspunsul?

Nu am primit niciun r─âspuns. Consider, ├«n continuare, c─â avem m─âcar acest drept, aceast─â reac╚Ťie somatic─â, p├ón─â la urm─â, de a ne ├«ngre╚Ťo╚Öa. Chestiunea aceasta nu poate fi reprimat─â de nicio ideologie din lumea aceasta ╚Öi de niciun program politic. Numeni nu ne poate reseta ├«ntr-at├ót!

Dup─â acea cerere din 2021, ca ├«n sobor s─â nu fie ÔÇ×vreun membru al re╚Ťelei homosexuale, care a subjugat Biserica Ortodox─â Rom├ón─âÔÇŁ, a┼úi avut vreo reac┼úie?

Da. Respectivului consilier i-a fost interzis s─â vin─â la sfin╚Ťirea bisericii noastre, de╚Öi episcopul Oradiei a ajuns, la un moment dat, chiar s─â refuze participarea la sfin╚Ťire f─âr─â acel individ. Pentru acest lucru, se cuvine s─â-i mul╚Ťumesc tot Patriarhului.

Crede┼úi c─â aceast─â anchet─â penal─â este un act de presiune asupra dumneavoastr─â pentru c─â urmeaz─â, ├«n noiembrie, lansarea filmului ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ? Considera┼úi c─â a deranjat faptul c─â episcopul Oradiei a inspirat ├«n film personajul negativ, reprezentativ pentru criza care macin─â Biserica Ortodox─â Rom├ón─â? Este posibil ca aceast─â anchet─â s─â fie, v─â citez, comandat politic ╚Öi ideologic de oameni din Justi╚Ťie ╚Öi Biseric─â, speria╚Ťi de apari╚Ťia filmului?

Este f─âr─â nicio ├«ndoial─â o ├«ncercare de intimidare, iar leg─âtura acestor oameni cu Justi╚Ťia ╚Öi influen╚Ťa lor asupra procurorilor trebuie s─â ne alarmeze. Dup─â ce am anun╚Ťat c─â, ├«n aceast─â toamn─â, vom lansa filmul ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ, ├«n care episcopul Sofronie a inspirat un personajÔÇŽ Nu un personaj negativ, pentru c─â nici ├«n lume, nici ├«n filmul de art─â, nu exist─â personaje negative sau pozitive, ci doar oameni, cu lumini ╚Öi umbre, cu momente de ├«n─âl╚Ťare sau c─âdereÔÇŽ S─â zicem c─â a inspirat un personaj reprezentativ pentru aceste vremuri. Mi-au transmis, prin diferite persoane, inclusiv din zona serviciilor, s─â renun╚Ť la acest film. Au sperat, probabil, c─â m─â voi speria de aceast─â anchet─â penal─â ╚Öi c─â voi fi deschis negocierilor.

Dar nu s-a ├«nt├ómplat acest lucruÔÇŽ

╚śi-au f─âcut calcule gre╚Öite. Filmul meu spune o poveste necesar─â pentru Rom├ónia ╚Öi m─â bucur c─â Dumnezeu mi-a oferit aceast─â ╚Öans─â!

ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ va avea o premier─â de gal─â ├«n Bucure╚Öti, pe 19 octombrie. Ulterior, din 3 noiembrie, va rula ├«n cinematografele din ╚Ťar─â. ╚śi eu, ╚Öi echipa, sper─âm ca acest film, profund ╚Öi asumat, s─â fie un moment de revolu╚Ťie spiritual─â dup─â 33 de ani de a╚Öa-zis─â democra╚Ťie.

Îi sunt recunoscător prietenului meu Silviu Ciobanu că a crezut în acest film și, cu aceeași naivitate ca și mine, crede în România.

ÔÇ×Filmul ├«ncheie o trilogie cu acela╚Öi nume, ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ care mai cuprinde peliculele ÔÇ×Diminea╚Ťa care nu se va sf├ór╚ÖiÔÇŁ, despre drama femeilor emigrante, ╚Öi ÔÇ×Glasul care strig─â ├«n pustieÔÇŁ, despre via╚Ťa p─ârintelui Calciu Dumitreasa. La ce se refer─â titlul?

Orice film are mai multe straturi, pe care fiecare spectator ├«l p─âtrunde cu nivelul lui de ├«n╚Ťelegere.

Titlul ÔÇŁ21 de rubiniÔÇŁ face referire la un ceas vechi, elve╚Ťian, o mo╚Ötenire de familie, care se transmite pe linie b─ârb─âteasc─â. ├Äntr-o cheie duhovniceasc─â, pentru mine, dincolo de straturile imediat sociale sau de pove╚Ötile personajelor, foarte multe, care se ├«ntrep─âtrund, filmul vorbe╚Öte despre o Tradi╚Ťie, ├«n care suntem chema╚Ťi permanent s─â revenim, ├«ntr-o mo╚Ötenire, pe care nu e cazul s─â o ├«n╚Ťelegem intelectual, ci, mai degrab─â, empiric. O poveste despre o Rom├ónie pe care, oric├ót ar fi de greu, ca o opera╚Ťie pe cord deschis, va trebui s─â o redescoperim.

Mi-aţi spus că doriţi să faceţi public dosarul penal, atunci când va fi posibil. Vă mai menţineţi afirmaţia?

Nu mi-a fost ├«ng─âduit accesul la dosar, de╚Öi dosarul respectiv trebuie s─â fie o chestiune absolut banal─â. Prieteni care lucreaz─â ├«n mediul juridic m-au asigurat c─â trebuia s─â-l primesc imediat, dac─â nu ar fi fost vorba de un abuz. Poli╚Ťistul a tot insistat c─â nu am dreptul s─â fac public dosarul, de╚Öi este dreptul meu legal s─â m─â ap─âr cum doresc, inclusiv prin pres─â. C├ónd m-a chemat la audiere, m-a asigurat c─â nu e nevoie s─â vin cu avocat, a am├ónat ├«nregistrarea cererii de studiere a dosarului ╚Öi tot a╚Öa. Am ajuns ├«n situa╚Ťia c─â, de╚Öi au obliga╚Ťia s─â-mi pun─â dosarul la dispozi╚Ťie ├«ntr-un termen rezonabil, cererea mea a r─âmas f─âr─â r─âspuns. Domnul poli╚Ťist nu poate fi contactat pe num─ârul de la birou, procurorul a intrat ├«n concediu. Am aflat num─ârul de mobil al poli╚Ťistului, dar, dup─â ce l-am sunat, mi-a blocat num─ârul.

Cum comentaţi reacţia Patriarhiei? Purtătorul de cuvânt al BOR a transmis că Mitropolia Ardealului are datoria să se autosesizeze și să ancheteze cazul. Credeţi că se va întâmpla ceva?

E o declara╚Ťie politicoas─â. Procedural, ├«ntr-adev─âr, Mitropolia Ardealului ar trebui s─â se autosesizeze. De altfel, ├Änaltpreasfin╚Ťitul P─ârinte Lauren╚Ťiu a slujit duminic─â ├«n B─âile Felix, la o sfin╚Ťire de biseric─â, unde s-a creat o situa╚Ťie inedit─â. Episcopul Oradiei a participat ├«nso╚Ťit de doi colaboratori, consilierul iubit, autorul pl├óngerii penale, ╚Öi protopopul Oradiei, care are calitatea de suspect ├«n dosar. Cred c─â realiza╚Ťi penibilul situa╚Ťiei, delator ╚Öi ├«nvinuit slujind ├«mpreun─â, ├«n timp ce au o tensiune penal─â. Cine ar putea explica aceast─â atitudine de-a dreptul schizoid─â? Doar episcopul Oradiei, probabil, pentru care, ca s─â-l citez pe Mitropolitul Bartolomeu, ultima personalitate de anvergur─â a Bisericii, ÔÇŁnu s-a inventat ├«nc─â detectorul de minciuniÔÇŁ.

Cum credeţi că se va termina acest scandal?

Cum se va termina? S─â ne uit─âm cum s-a ├«ncheiat scandalul episcopului demonizat de la Hu╚Öi. Tr─âie╚Öte ├«ntr-un palat, la M─ân─âstirea V─âratec, f─âr─â a i se fi aplicat vreodat─â pedeapsa caterisirii. Are salariu uria╚Ö, ╚Öofer, secretar, buc─âtari, cheltuieli suportate de preo╚Ťii din ╚Ťar─â. Cine este at├ót de solidar cu acel individ? Dac─â vom intui r─âspunsul la aceast─â ├«ntrebare, vom ├«n╚Ťelege c─â episcopul Oradiei ├«╚Öi va ap─âra apropiatul, ca pe propriul trup. Eu ├«mi asum tot, consider c─â ipocrizia aceasta trebuie taxat─â. Altfel, lumea va ar─âta din ce ├«n ce mai ur├ót. Am, ├«ns─â, toat─â convingerea c─â Dumnezeu va ridica demnitatea Bisericii ╚Öi o va reda poporului credincios. Hristos este viu ├«n Biseric─â, harul S─âu lucreaz─â cu noi, iar acest lucru ├«mi d─â o puternic─â n─âdejde ╚Öi o imens─â bucurie!

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/preot-ortodox-oradean-cineast-premiat-atac-la-2299627.html

Tags:

­čÄ» Preotul Ciprian Mega: Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare ├«n multe zone din BOR →

Cazul preotului or─âdean Ciprian Mega, ├«nvinuit dup─â ce a atras aten┼úia Episcopiei Ortodoxe a Oradiei despre discu┼úiile unui alt preot cu presupusul amant, devenite subiect de amuzament printre clerici, readuce ├«n aten┼úie falsa moralitate ┼či abaterile preo╚Ťilor de la canoanele pe care le predic─â.

Regizor ┼či cineast premiat interna┼úional, aflat ├«n preajma lans─ârii celui mai nou film al s─âu, ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ, ce critic─â tocmai apuc─âturi nefire╚Öti din societate ╚Öi din Biseric─â, realizat cu actori celebri, precum Mickey Rourke, Elisabetta Pellini ┼či Anthony Delon, preotul Ciprian Mega vede ├«n ancheta penal─â pornit─â ├«mpotriva sa o ├«ncercare de intimidare.

ÔÇ×Leg─âtura acestor oameni cu Justi╚Ťia ╚Öi influen╚Ťa lor asupra procurorilor trebuie s─â ne alarmezeÔÇŁ, explic─â preotul, ├«ntr-un interviu acordat pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ, ├«n care vorbe┼čte cu curaj despre scandal.

ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ: A┼úi ajuns ├«n centrul aten┼úiei ca urmare a faptului c─â sunte┼úi ├«nvinuit pentru violarea vie┼úii private. ┼×ti┼úi cine e reclamantul dvs?

Preot Ciprian Mega: Eu am primit, pe whatsapp, fotografii care cuprindeau conversa╚Ťii erotice ├«ntre doi b─ârba╚Ťi, discu╚Ťii care f─âceau referire la rela╚Ťia lor homosexual─â. Ele circulau printre preo╚Ťii din zon─â ╚Öi printre teologi, care se amuzau, ├«ntruc├ót unul dintre cei doi este consilier eparhial, apropiatul episcopului Oradiei. Lucrul acesta se ├«nt├ómpla ├«n vara anului 2021. ├Äntruc├ót, ├«n acea perioad─â, respectivul consilier era diacon ╚Öi-l ├«nso╚Ťea pe episcopul Sofronie Drincec la fiecare slujb─â, iar noi urma s─â avem sfin╚Ťirea Bisericii Sf├óntul Spiridon, perspectiva particip─ârii acelui domn ├«n soborul slujitor m-a speriat. M-am adresat, respectuos ╚Öi ├«n conformitate cu procedura bisericeasc─â, forurilor ierarhice superioare, cu rug─âmintea ca domnul respectiv s─â nu fie inclus pe lista clericilor care aveau s─â participe la sfin╚Ťire. De altfel, acea persoan─â nu a participat la sfin╚Ťire, fapt pentru care ├«i mul╚Ťumesc P─ârintelui Patriarh, care a dat dovad─â de ├«n╚Ťelegere fireasc─â ├«n acest sens.

Nu a participat la sfin┼úirea bisericii, dar v-a reclamat. Ce anume l-a deranjat, ce anume vi se imput─â? Considera┼úi c─â a┼úi gre┼čit cu ceva?

Spre deosebire de ceilal╚Ťi preo╚Ťi, eu nu am redirec╚Ťionat mesajele, nu m-am amuzat pe seama lor, nu am ├«ncercat s─â-l ponegresc ├«n niciun fel pe respectivul, ci am trimis respectivele capturi de ecran Episcopiei ╚Öi Patriarhului. O asemenea abatere de la disciplina Bisericii, care respinge f─âr─â rest hirotonirea homosexualilor, este o chestiune de interes public, Biserica Ortodox─â fiind cult recunoscut de Stat ╚Öi una dintre institu╚Ťiile de major─â importan╚Ť─â pentru Statul Rom├ón. Strict insitiu╚Ťional, Biserica Ortodox─â este de interes inclusiv pentru necredincio╚Öi, chiar ╚Öi pentru atei.

Ini╚Ťial, am fost chemat ca martor, ├«n 2021. Mi s-a spus c─â domnul consilier a sus╚Ťinut, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n astfel de cazuri, c─â imaginile ar fi fost trucate. Am declarat c─â eu le-am primit ╚Öi c─â, personal, n-am avut nicio ├«ndoial─â c─â sunt reale, fapt pentru care mi-am avertizat superiorii ierarhici, a╚Öa cum prevede nu doar procedura canonic─â, ci cum ├«n╚Ťeleg c─â ├«ndrum─â chiar Codul Penal.

Av├ónd ├«n vedere c─â respectivul consilier era ├«n anturajul episcopului din vremea adolescen╚Ťei sale, procuratura se putea autosesiza ├«n cu totul alt─â direc╚Ťie, pe care o impunea nu doar Codul Penal, ci ╚Öi bunul sim╚Ť.

Care e pozi┼úia dumneavoastr─â despre cei care sunt atra┼či de persoanele de acela┼či sex? Dar despre cei din clerul Bisericii? Dup─â p─ârerea dumneavoastr─â, pot sau nu b─ârba┼úii cu ├«nclina┼úii homosexuale s─â fie preo┼úi sau c─âlug─âri?

├Äntrebarea dumneavoastr─â necesit─â un r─âspuns mai nuan╚Ťat. Homosexualitatea nu este doar un p─âcat, ci este un atac la Crea╚Ťie. Este agresat─â ontologia fiin╚Ťei umane. De aceea, homosexualii nu pot deveni clerici, pentru c─â orientarea lor se ├«mpotrive╚Öte Evangheliei. Noi, ca preo╚Ťi, suntem datori s─â sprijinim suflete╚Öte pe orice p─âc─âtos. Cu c├ót p─âcatul este mai ad├ónc, nevoia de sprijinul p─ârintesc al Bisericii este mai mare. Dar sprijinul acesta ├«nseamn─â rug─âciune insistent─â, discu╚Ťii duhovnice╚Öti, deschiderea orizontului unei ├«n╚Ťelegeri euharistice ╚Öi lupta cu p─âcatul, ├«n orice form─â ar ├«ncerca el s─â biruiasc─â trupul omului ╚Öi, mai ales, sufletul. Dar, ├«n niciun caz, nu ├«nseamn─â s─â accep╚Ťi homosexualii ├«n cler, s─â-i ├«ng─âdui ca episcopi, a╚Öa, cum ╚Ötim cu to╚Ťii, sunt multe cazuri, asemenea celui binecunoscut al fostului episcop de la Hu╚Öi. Nu pot fi episcopi sau preo╚Ťi! Nici c─âlug─âri nu pot fi dec├ót dac─â exist─â o poc─âin╚Ť─â puternic─â ╚Öi o desp─âr╚Ťire permanent─â de acel mod de via╚Ť─â.

Chestiunea aceasta nu este homofobie, ci este o dragoste puternic─â pe care Biserica o manifest─â fa╚Ť─â de poporul lui Dumnezeu, fa╚Ť─â de sufletele omene╚Öti at├ót de fragile, inclusiv pentru homosexuali. Biserica, pentru a se putea ├«ngriji, ├«n spe╚Ť─â, de pastora╚Ťia homosexualilor, trebuie s─â se asigure c─â nu are, printre slujitori, homosexuali, pentru c─â un asemenea suflet chinuit dac─â va merge, de pild─â, s─â caute t─âm─âduire sufleteasc─â la m─ân─âstirea Izbuc, mai greu ├«╚Öi va g─âsi un duhovnic care s─â-l ridice suflete╚Öte, ci, mai degrab─â, exist─â riscul s─â-╚Öi afle un partener.

Ave┼úi cuno┼čtin┼ú─â, sunt mul┼úi preo┼úi homosexuali ├«n r├óndul clerului ortodox din Rom├ónia, m─â refer, ├«n principal, la cei din Episcopia Ortodox─â Oradea, c─âci aici sluji┼úi ┼či dumneavoastr─â?

Din p─âcate, voi spune ceea ce preo╚Ťii ╚Öi foarte mul╚Ťi credincio╚Öi ╚Ötiu, dar oamenii se feresc s─â vorbeasc─â. Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare ├«n multe zone din BOR, iar episcopia Oradiei este un exemplu evident ├«n acest sens.

Sunt alte exemple, multe, cunoscute, ceea ce ├«nseamn─â c─â situa╚Ťia este r─âsp├óndit─â la nivelul ├«ntregii ╚Ť─âri ╚Öi avem de-a face cu un fenomen, cu o adev─ârat─â re╚Ťea. Preo╚Ťii se feresc s─â vorbeasc─â pentru c─â ace╚Öti oameni se manifest─â cu o autoritate efectiv diabolic─â, ├«ntotdeauna cu dispre╚Ť, sunt r─âzbun─âtori. Or, preo╚Ťii cu familii ╚Öi c─âlug─ârii de voca╚Ťie tr─âiesc ├«ntotdeauna cu teama de a ridica glasul. Apoi, mai este ╚Öi ideea aceasta c─â, dac─â vorbim cu voce tare despre aceste lucruri, oamenii se vor sminti. E o temere fals─â, o la╚Öitate, care s-a dovedit p─âguboas─â pentru Biseric─â. Dac─â s-ar fi luat o atitudine corect─â la vremea ei, lucrurile n-ar fi escaladat.

V─â dau un exemplu de zilele acestea. La Alba Iulia, un preot respectabil, profesor de Teologie, ctitor al uneia dintre cele mai frumoase biserici din ╚Ťar─â, a fost oprit de la slujire, pentru o perioad─â de 30 de zile. Ierarhul locului, ├«ntr-o profund─â ignoran╚Ť─â ╚Öi orbire teologic─â, a considerat gre╚Öit un detaliu liturgic firesc, absolut canonic, practicat ├«n toat─â lumea ortodox─â. N-a contat adev─ârul, ierarhul a dispus, preotul s-a supus, colegii lui tac, sub presiunea unei monumentale prostii ╚Öi arogan╚Ťe care vine de la Centrul Eparhial. C├óndva, respectivul arhiepiscop a contribuit la apari╚Ťia unei secte eshatologice desprins─â din trupul Bisericii, dar, la vremea respectiv─â, s-a bucurat de clemen╚Ť─â din partea Sinodului, a╚Öa cum s-a bucurat, mai t├órziu, ╚Öi episcopul Oradiei, c├ónd a ├«nc─âlcat disciplica canonico-liturgic─â a Bisericii ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âtura de credin╚Ť─â.

Dar ast─âzi, c├ónd i se pare lui c─â un preot, unul dintre preo╚Ťii foarte buni ai ╚Ť─ârii, a luat o decizie liturgic─â absolut corect─â, dar pe care bietul ÔÇŁst─âp├ónÔÇŁ nu a avut capacitatea s─â o ├«n╚Ťeleag─â, se vede c─â m─âsurile disciplinare le poate lua dup─â bunul plac, ├«n conformitate cu propria-i ignoran╚Ť─â.

Societatea se afl─â ├«n fa╚Ťa unor provoc─âri greu de intuit. Avem nevoie de Biseric─â, de lucrarea ei sfin╚Ťitoare ╚Öi de vocea ei profetic─â! C├óndva, imediat dup─â Revolu╚Ťie, a existat a╚Öa-numitul Grup de reflec╚Ťie pentru ├«nnoirea Bisericii, care nu a avut nicio re╚Ťinere ├«n a-i cere imperativ demisia Patriarhului Teoctist. Actualul patriarh era unul dintre membrii vocali ai acelui grup. Dumnealui ar trebui s─â-n╚Ťeleag─â cel mai bine c─â e momentul unei revigor─âri spirituale, c─âreia m-a╚Ö bucura s─â-i dea tonul ╚Öi s─â o sus╚Ťin─â cu entuziasmul pe care-l avea acum treizeci ╚Öi trei de ani.

De ce crede┼úi c─â, p├ón─â acum, conduc─âtorii Episcopiei Ortodoxe Oradea nu au luat nicio m─âsur─â pentru a face cur─â┼úenie ├«n eparhie? Ba dimpotriv─â, din c├óte ├«n┼úeleg, se promoveaz─â ├«n conducere preo╚Ťi cu astfel de ├«nclina┼úii, ba chiar sunt sus┼úinu┼úi?

Probabil c─â a╚Ťi tras singur─â concluzia fireasc─â. Pentru a face o demonstra╚Ťie de putere ╚Öi de solidaritate, Episcopul a hot─âr├ót ast─âzi (luni ÔÇô n.red.), s─â organizeze conferin╚Ťa semestrial─â de toamn─â la biserica unde sluje╚Öte respectivul. Din p─âcate, noi, preo╚Ťii, observ─âm aceast─â atitudine ├«n Biseric─â.

Ei ne ur─âsc. Oamenii m─âcina╚Ťi de asemenea porniri, ur─âsc preo╚Ťii cu familii ╚Öi c─âlug─ârii de voca╚Ťie. De c├ónd a ├«nceput povestea asta, m─â sun─â preo╚Ťi din toat─â ╚Ťara s─â-mi mul╚Ťumesc─â ╚Öi s─â m─â ├«ncurajeze.

A┼úi semnalat problema Episcopiei, a┼úi scris: ÔÇ×Am dreptul de a nu-mi reprima o tr─âire pur omeneasc─â, aceea de a m─â ├«ngre╚Ťo╚Öa de prezen╚Ťa clericilor homosexuali la slujbele BisericiiÔÇŁ. Care a fost r─âspunsul?

Nu am primit niciun r─âspuns. Consider, ├«n continuare, c─â avem m─âcar acest drept, aceast─â reac╚Ťie somatic─â, p├ón─â la urm─â, de a ne ├«ngre╚Ťo╚Öa. Chestiunea aceasta nu poate fi reprimat─â de nicio ideologie din lumea aceasta ╚Öi de niciun program politic. Numeni nu ne poate reseta ├«ntr-at├ót!

Dup─â acea cerere din 2021, ca ├«n sobor s─â nu fie ÔÇ×vreun membru al re╚Ťelei homosexuale, care a subjugat Biserica Ortodox─â Rom├ón─âÔÇŁ, a┼úi avut vreo reac┼úie?

Da. Respectivului consilier i-a fost interzis s─â vin─â la sfin╚Ťirea bisericii noastre, de╚Öi episcopul Oradiei a ajuns, la un moment dat, chiar s─â refuze participarea la sfin╚Ťire f─âr─â acel individ. Pentru acest lucru, se cuvine s─â-i mul╚Ťumesc tot Patriarhului.

Crede┼úi c─â aceast─â anchet─â penal─â este un act de presiune asupra dumneavoastr─â pentru c─â urmeaz─â, ├«n noiembrie, lansarea filmului ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ? Considera┼úi c─â a deranjat faptul c─â episcopul Oradiei a inspirat ├«n film personajul negativ, reprezentativ pentru criza care macin─â Biserica Ortodox─â Rom├ón─â? Este posibil ca aceast─â anchet─â s─â fie, v─â citez, comandat politic ╚Öi ideologic de oameni din Justi╚Ťie ╚Öi Biseric─â, speria╚Ťi de apari╚Ťia filmului?

Este f─âr─â nicio ├«ndoial─â o ├«ncercare de intimidare, iar leg─âtura acestor oameni cu Justi╚Ťia ╚Öi influen╚Ťa lor asupra procurorilor trebuie s─â ne alarmeze. Dup─â ce am anun╚Ťat c─â, ├«n aceast─â toamn─â, vom lansa filmul ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ, ├«n care episcopul Sofronie a inspirat un personajÔÇŽ Nu un personaj negativ, pentru c─â nici ├«n lume, nici ├«n filmul de art─â, nu exist─â personaje negative sau pozitive, ci doar oameni, cu lumini ╚Öi umbre, cu momente de ├«n─âl╚Ťare sau c─âdereÔÇŽ S─â zicem c─â a inspirat un personaj reprezentativ pentru aceste vremuri. Mi-au transmis, prin diferite persoane, inclusiv din zona serviciilor, s─â renun╚Ť la acest film. Au sperat, probabil, c─â m─â voi speria de aceast─â anchet─â penal─â ╚Öi c─â voi fi deschis negocierilor.

Dar nu s-a ├«nt├ómplat acest lucruÔÇŽ

╚śi-au f─âcut calcule gre╚Öite. Filmul meu spune o poveste necesar─â pentru Rom├ónia ╚Öi m─â bucur c─â Dumnezeu mi-a oferit aceast─â ╚Öans─â!

ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ va avea o premier─â de gal─â ├«n Bucure╚Öti, pe 19 octombrie. Ulterior, din 3 noiembrie, va rula ├«n cinematografele din ╚Ťar─â. ╚śi eu, ╚Öi echipa, sper─âm ca acest film, profund ╚Öi asumat, s─â fie un moment de revolu╚Ťie spiritual─â dup─â 33 de ani de a╚Öa-zis─â democra╚Ťie.

Îi sunt recunoscător prietenului meu Silviu Ciobanu că a crezut în acest film și, cu aceeași naivitate ca și mine, crede în România.

ÔÇ×Filmul ├«ncheie o trilogie cu acela╚Öi nume, ÔÇ×21 de rubiniÔÇŁ care mai cuprinde peliculele ÔÇ×Diminea╚Ťa care nu se va sf├ór╚ÖiÔÇŁ, despre drama femeilor emigrante, ╚Öi ÔÇ×Glasul care strig─â ├«n pustieÔÇŁ, despre via╚Ťa p─ârintelui Calciu Dumitreasa. La ce se refer─â titlul?

Orice film are mai multe straturi, pe care fiecare spectator ├«l p─âtrunde cu nivelul lui de ├«n╚Ťelegere.

Titlul ÔÇŁ21 de rubiniÔÇŁ face referire la un ceas vechi, elve╚Ťian, o mo╚Ötenire de familie, care se transmite pe linie b─ârb─âteasc─â. ├Äntr-o cheie duhovniceasc─â, pentru mine, dincolo de straturile imediat sociale sau de pove╚Ötile personajelor, foarte multe, care se ├«ntrep─âtrund, filmul vorbe╚Öte despre o Tradi╚Ťie, ├«n care suntem chema╚Ťi permanent s─â revenim, ├«ntr-o mo╚Ötenire, pe care nu e cazul s─â o ├«n╚Ťelegem intelectual, ci, mai degrab─â, empiric. O poveste despre o Rom├ónie pe care, oric├ót ar fi de greu, ca o opera╚Ťie pe cord deschis, va trebui s─â o redescoperim.

Mi-aţi spus că doriţi să faceţi public dosarul penal, atunci când va fi posibil. Vă mai menţineţi afirmaţia?

Nu mi-a fost ├«ng─âduit accesul la dosar, de╚Öi dosarul respectiv trebuie s─â fie o chestiune absolut banal─â. Prieteni care lucreaz─â ├«n mediul juridic m-au asigurat c─â trebuia s─â-l primesc imediat, dac─â nu ar fi fost vorba de un abuz. Poli╚Ťistul a tot insistat c─â nu am dreptul s─â fac public dosarul, de╚Öi este dreptul meu legal s─â m─â ap─âr cum doresc, inclusiv prin pres─â. C├ónd m-a chemat la audiere, m-a asigurat c─â nu e nevoie s─â vin cu avocat, a am├ónat ├«nregistrarea cererii de studiere a dosarului ╚Öi tot a╚Öa. Am ajuns ├«n situa╚Ťia c─â, de╚Öi au obliga╚Ťia s─â-mi pun─â dosarul la dispozi╚Ťie ├«ntr-un termen rezonabil, cererea mea a r─âmas f─âr─â r─âspuns. Domnul poli╚Ťist nu poate fi contactat pe num─ârul de la birou, procurorul a intrat ├«n concediu. Am aflat num─ârul de mobil al poli╚Ťistului, dar, dup─â ce l-am sunat, mi-a blocat num─ârul.

Cum comentaţi reacţia Patriarhiei? Purtătorul de cuvânt al BOR a transmis că Mitropolia Ardealului are datoria să se autosesizeze și să ancheteze cazul. Credeţi că se va întâmpla ceva?

E o declara╚Ťie politicoas─â. Procedural, ├«ntr-adev─âr, Mitropolia Ardealului ar trebui s─â se autosesizeze. De altfel, ├Änaltpreasfin╚Ťitul P─ârinte Lauren╚Ťiu a slujit duminic─â ├«n B─âile Felix, la o sfin╚Ťire de biseric─â, unde s-a creat o situa╚Ťie inedit─â. Episcopul Oradiei a participat ├«nso╚Ťit de doi colaboratori, consilierul iubit, autorul pl├óngerii penale, ╚Öi protopopul Oradiei, care are calitatea de suspect ├«n dosar. Cred c─â realiza╚Ťi penibilul situa╚Ťiei, delator ╚Öi ├«nvinuit slujind ├«mpreun─â, ├«n timp ce au o tensiune penal─â. Cine ar putea explica aceast─â atitudine de-a dreptul schizoid─â? Doar episcopul Oradiei, probabil, pentru care, ca s─â-l citez pe Mitropolitul Bartolomeu, ultima personalitate de anvergur─â a Bisericii, ÔÇŁnu s-a inventat ├«nc─â detectorul de minciuniÔÇŁ.

Cum credeţi că se va termina acest scandal?

Cum se va termina? S─â ne uit─âm cum s-a ├«ncheiat scandalul episcopului demonizat de la Hu╚Öi. Tr─âie╚Öte ├«ntr-un palat, la M─ân─âstirea V─âratec, f─âr─â a i se fi aplicat vreodat─â pedeapsa caterisirii. Are salariu uria╚Ö, ╚Öofer, secretar, buc─âtari, cheltuieli suportate de preo╚Ťii din ╚Ťar─â. Cine este at├ót de solidar cu acel individ? Dac─â vom intui r─âspunsul la aceast─â ├«ntrebare, vom ├«n╚Ťelege c─â episcopul Oradiei ├«╚Öi va ap─âra apropiatul, ca pe propriul trup. Eu ├«mi asum tot, consider c─â ipocrizia aceasta trebuie taxat─â. Altfel, lumea va ar─âta din ce ├«n ce mai ur├ót. Am, ├«ns─â, toat─â convingerea c─â Dumnezeu va ridica demnitatea Bisericii ╚Öi o va reda poporului credincios. Hristos este viu ├«n Biseric─â, harul S─âu lucreaz─â cu noi, iar acest lucru ├«mi d─â o puternic─â n─âdejde ╚Öi o imens─â bucurie!

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/preot-ortodox-oradean-cineast-premiat-atac-la-2299627.html

M─ârturisirea Ortodox─â

SACCSIV - Blog Ortodox

Ortodoxia Catholica

OrtodoxINFO - pentru o DREAPT─é informare