,,CÂND VEI AUZI LA TELEVIZOR DE MUTAREA GRANIŢELOR MARITIME, ATUNCI VA VENI ŞI RĂZBOIUL” — SFÂNTUL CUVIOS PAISIE AGHIORITUL
,, …Gheronda, suntem din Alexandropolis. Oare ne va prinde şi pe noi furtuna?
– Ascultă! Turcii nu vor intra în Alexandropolis. Vor face Greciei numai o provocare, depăşind graniţele maritime. Noi însă vom suferi de foame. Această furtună va dura câteva luni de zile.
– Gheronda, cum îmi voi da seama că războiul se apropie?
– Când vei auzi la televizor de mutarea graniţelor maritime, atunci va veni şi războiul. – Şi care state vor participa la acest război?
– Ascultă, după provocarea turcilor, ruşii vor coborî în strâmtori, dar nu ca să ne ajute pe noi. Ei vor avea alte interese. Însă, fără să vrea, ne vor ajuta pe noi. Atunci turcii, ca să apere strâmtorile, care au importanţă strategică, vor concentra acolo şi alte forţe. Pentru aceasta vor retrage trupele din teritoriile ocupate. Atunci celelalte ţări ale Europei, Anglia, Franţa, Italia şi încă cinci-şase state ale Uniunii Europene vor vedea că Rusia va ocupa teritorii şi îşi vor spune: „Nu mergem şi noi acolo ca să luăm nişte teritorii?” Toţi însă vor dori „partea leului”. Şi astfel vor intra şi europenii în război… …Întâi de toate, Dumnezeu va pedepsi pe marii vrăjmaşi ai Ortodoxiei: Islamul şi Catolicismul. Aceştia care lovesc nemilos Ortodoxia vor fi nimiciţi. Chiar şi cei care au distrus civilizaţia bizantină nu sunt turcii care au cucerit cetatea, ci cruciaţii europenii, catolicii, care i-au încurajat pe turci să distrugă Bizanţul. Aşadar, pe urmaşii lor, Dumnezeu îi va aduna acolo înlăuntru şi vor fi ucişi. Voi sunteţi mai tineri şi veţi vedea, de vreme ce veţi fi în viaţă. Ceea ce s-a pornit acum în Balcani nu se va opri. Ceea ce-l împiedică să se răspândească este stăpânirea rusească împărţită, care stă în coasta americanilor. Însă poporul rus îi va arunca şi popoarele creştineşti ale Balcanilor vor reveni. Ruşii vor acum să iasă la Marea Mediterană, acesta va fi imboldul. Însă nu va fi acesta adevărul, ci faptul că Dumnezeu îi provoacă precum instrumentele Lui. Aceştia coborând vor stinge şi vor pierde într-o săptămână vijelia turcească. Şi, când vor ajunge prietenii Turciei (adică urmaşii cruciaţilor), adică popoarele din NATO, ca s-o salveze, atunci acolo va fi marea conflagraţie şi vor fi nimiciţi.
— Această discuție cu Starețul a avut loc în 1991, când încă slujeam în armată.** — MAVROKEFALOS ANESTIS, profesor de educație fizică, Alexandropolis, în ,,Mărturii ale închinătorilor”
Câțiva militari așteptau la gardul chiliei Părintelui, la Panagouda. Şi-au ridicat ochii şi l-au văzut venind către ei. A deschis poarta de sârma şi le-a urat bun venit. Le-a pregătit să se așeze sub un copac şi a-nceput să discute cu ei. La un moment dat, unul dintre ei i-a spus:
– Nu mai suport, gheronda. M-am săturat de militărie…
Părintele s-a întors, l-a privit şi i-a spus:
– Tu n-o să renunți. Tu o să fii Comandantul Apărării atunci când ne vor ataca turcii…
Toți l-au privit plini de uimire.
– Şi când va fi, gheronda, treaba asta?, l-au întrebat.
– Când va fi vremea spanacului, le-a zis, şi a schimbat apoi vorba.
Cum vor fi înfrânţi turcii
Turcii ne vor lovi, dar Grecia nu va suferi prea mult. Nu va trece mult timp după atacul turcilor, şi rușii îi vor lovi pe turci şi îi vor căsăpi. Așa cum rupi o coală de hârtie tot așa va fi sfâșiată Turcia. O treime din turci vor fi uciși, o treime se vor încreştina, şi o treime va merge în adâncurile Asiei. Folosirea apelor Eufratului de către turci pentru irigații va fi o preînştiinţare că a început pregătirea marelui război care va urma.
— Mărturii ale închinătorilor
Militari greci deschid focul pentru a alunga o navă militară a Turciei
Guvernul Greciei intenționează să-și extindă apele teritoriale la 12 mile marine la sud și vest de insula Creta în martie.
Extinderea este în contextul prospecțiunilor pentru extragerea de hidrocarburi, iar guvernul ar fi informat deja Uniunea Europeană și administrația SUA.
Citând surse din Ministerul de Externe, ziarul Ta Nea, citat de greekreporter, a relatat că au fost inițiate procedurile tehnice pentru delimitarea frontierelor maritime la sud de Creta.
Ta Nea spune că Atena va anunța modificările undeva în luna martie.
Cotidianul amintește că atât prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, cât și ministrul de externe Nikos Dendias au declarat în mod repetat că modificarea servește intereselor naționale.
Dezbaterea pe această problemă a fost deja deschisă din 2020 și a continuat și după ianuarie 2021, după legea extinderii apelor teritoriale la 12 mile marine în Marea Ionică, adoptată în urma unui acord cu Italia.
O decizie unilaterală a Egiptului din 11 decembrie de a-și delimita granițele maritime de vest cu Libia vecină și lucrările de explorare ale gigantului energetic american ExxonMobil în largul Cretei au stimulat, de asemenea, această mișcare, a menționat Ta Nea.
Publicația susține că autoritățile elene nu se așteaptă la o reacție deosebit de dură din partea Turciei, deși există tensiuni crescute cu privire la o serie de probleme din Marea Egee și Marea Mediterană de Est, Cipru.
Turcia: Vorbim de o linie roșie Mișcarea ar reduce influența Ankarei și influența acesteia asupra Libiei, așa că este puțin probabil ca Turcia să renunțe așa de ușor.
De altfel, șeful diplomației turce a avertizat încă o dată Grecia că extinderea apelor sale teritoriale în Marea Egee este o linie roșie, scrie presa elenă.
„Nu vom permite extinderea apelor teritoriale (grecești) nici măcar cu o milă în Marea Egee, cu atât mai puțin 12”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu într-un briefing de presă de la sfârșitul anului la Ankara joi.
Cavusoglu a avertizat guvernul de la Atena să nu acționeze necugetat: „Avertizăm încă o dată Grecia. Nu căuta să o faci pe eroul, având încredere în cei care ar putea să te sprijine. Nu se va termina bine pentru Grecia”.
De la începutul lunii noiembrie, Exxon Mobil efectuează teste lângă Creta, în speranța de a descoperi resurse energetice.
Ca răspuns, Libia a acuzat Grecia că exploatează criza libiană pentru a o pune în fața faptului împlinit și a condamnat „comportamentul iresponsabil” al Atenei de a ajunge la un acord cu companii internaționale pentru a lansa eforturi de cercetare și explorare la granițele maritime dintre ele.
Grecia se opune unui acord de granițe maritime, semnat în 2019 între guvernul de la Tripoli și Turcia, care a fost ulterior înregistrat la ONU. În octombrie 2022, cele două țări au semnat și un acord preliminar pentru explorarea energetică.