"Vă prezentăm în parte situația Bisericii canonice din Ucraina și a monahismului, în special a Mănăstirii Lavrei Peșterilor din Kiev.
În ultima perioadă, în Ucraina poliția și alte autorități ale statului au desfășurat mai multe acțiuni în forță prin care au luat biserici de la Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică (autonomă în cadrul Patriarhiei Moscovei) și le-au dat la Biserica Ortodoxă din Ucraina autocefală (care a primit tomosul de la Patriarhia Ecumenică).
Ultimele exemple care au devenit cunoscute sunt:
în 22 martie, susținătorii Bisericii autocefale, cu participarea poliției, au ocupat Biserica Înălțării din satul Babin, raionul Cernăuți, au folosit forța fizică împotriva părintelui paroh, protoiereul Ioan Proțiuk, protopop de Kelmențî, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, și l-au obligat să părăsească biserica și să se mute cu slujbele în casa parohială.
în 25 martie 2023, laici ultranaționaliști împreună cu trupe de asalt au ocupat catedrala Bisericii canonice din Ivano-Frankivsk, i-au împins pe credincioși pe scări, l-au brutalizat pe Episcopul Nikita de Ivano-Frankivsk, dându-i jos potcapul, și au folosit gaze lacrimogene împotriva credincioșilor. Secretarul eparhial este internat în spital. Aceasta a fost ultima biserică care rămăsese neluată de către autocefali în regiunea Ivano-Frankivsk. Un grup de pelerini din această regiune, care doreau să facă un pelerinaj în România, au fost opriți, iar autocarul a fost confiscat.
Biserica din satul Bănila pe Ceremuș, din regiunea Cernăuți, locul de naștere al Mitropolitului Vladimir de Repta, a fost incendiată.
În general, există numeroase atacuri asupra locașurilor de cult care țin de Biserica canonică și asupra credincioșilor. Acest lucru se face încălcând dreptul la libertatea religioasă, care este recunoscut și de către organizațiile seculare.
În particular, există o foarte mare presiune pe cele mai importante două mănăstiri din Ucraina: Lavra Peșterilor și Pociaev. Biserica autocefală a înființat două mănăstiri cu același nume, pentru a prelua bisericile și proprietățile și a da afară pe călugării care există acum în mănăstiri.
De curând, la intrările în Mănăstirea Pociaev, au fost instituite controale ale poliției. Câteva autocare cu pelerini care mergeau spre Pociaev au fost confiscate și pelerinii au fost împiedicați să desfășoare pelerinajele. În ceea ce privește Lavra Pacerska, la 1 ianuarie 2023 statul a luat partea superioară, numită Lavra de Sus, și a dat-o Bisericii autocefale. În 10 martie, mănăstirea a fost înștiințată că monahii trebuie să părăsească și Lavra de Jos, până pe 29 martie.
În Lavra de Jos, se află peșterile cu Sfinte Moaște ale cuvioșilor din secolul al XI-lea, aici viețuiesc cei peste 200 de monahi ai mănăstirii și aici se află sediul administrativ al Mitropoliei Kievului, clădirile Seminarului și ale Academiei Teologice.
În această ultimă perioadă, poliția a îngreunat accesul credincioșilor în mănăstire.
Aceste lucruri se întâmplă deși Biserica Ortodoxă Ucraineană a colectat și a trimis numeroase ajutoare soldaților, civililor din zonele de conflict și refugiaților interni, credincioșii și clericii ei sunt pe front, Mitropolitul Onufrie și ceilalți episcopi au condamnat în repetate rânduri poziția Rusiei, iar Mitropolitul Pavel, starețul Mănăstirii Lavra Peșterilor, a declarat că Patriarhul Chiril ar trebui să trateze la fel pe credincioșii din Rusia, Belarus și Ucraina.
În ultimele zile, mai multe instituții internaționale și clerici ortodocși, dar și de diferite alte confesiuni, au făcut sesizări publice privind părtinirea cu care este tratată în prezent Biserica Ortodoxă Ucraineană de către stat: Patriarhul Ioan al Antiohiei, Patriarhul Ilie al II-lea al Georgiei; Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului; Episcopul Mihail de Constantia, starețul mănăstirii Chekotinsky, arhim. Ioan, starețul Mănăstirii Rila, și alți stareți din Biserica Ortodoxă Bulgară; ierarhi din Patriarhia Sârbă; profesorul universitar catolic Thomas Bremer; Mitropolitul Neofit de Morfu (Cipru); Papa Francisc.
De asemenea, statul ia diferite măsuri care aduc atingere minorității românești: pe lângă prevederile legate de cvasi-eliminarea limbii române din școală, ultima informație negativă este faptul că circa 200 de morminte românești din cimitirul de la Cernăuți vor fi dezafectate și locurile respective vor fi vândute de către administrație.
Având în vedere cele de mai sus, există mai multe solicitări din partea clericilor români din Ucraina ca Patriarhia Română, Mitropoliile, Episcopiile și mănăstirile din Biserica Ortodoxă Română să realizeze mesaje de susținere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a Mănăstirii Lavra Pecerska."