„Taci! Nu vorbi mai mult decât este nevoie, nu te contrazice cu nimeni, nu supăra pe nimeni prin ce spui.
Fugi de prilejurile de a cădea în păcate, pe cât poți, fugi de agitația, zgomotul și zarva lumii!
Linişteste-te! Nu te risipi, vrând să faci prea multe, nu îți pierde pacea sau timpul cu nimicuri. Să faci atât cât este nevoie.
Lumea aceasta ne stoarce de putere, ne consuma cu toate problemele ei, și de multe ori uităm ca nu trăim o mie de ani, uităm că rugăciunea sau relația noastră cu Dumnezeu este cea mai importantă!
Avem nevoie de liniște, trebuie să învățăm să mai oprim radio-ul, tv-ul, telefonul și să petrecem o clipă de aur nu doar cu noi înșine, dar mai ales cu Iisus Hristos!
În liniște, Dumnezeu îți vorbește prin conștiința ta, ia aminte la ce-ți spune și cu siguranță n-o să-ți pară rău.”
— Sfântul Paisie Aghioritul
✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: Îngrijește-te zilnic de suflet. / Trebuie să dobândești dumnezeiasca dreptate, iar nu logica – doar atunci harul lui Dumnezeu va veni la tine. Înainte de a face ceva, gândește-te: „Oare Hristos vrea să fac eu aceasta?”. Apoi acționează în consecință. Tu însuţi să lucrezi desăvârşit ascultarea, pentru a putea vorbi altora, mai târziu, cu privire la virtutea ascultării. Nu-ul pe care îl spui oamenilor trebuie să fie un nu, iar da-ul trebuie să fie un da. Nu te preface. Spune ceea ce gândești, chiar dacă aceasta face rău celuilalt. Totuşi, spune-o cu bunătate şi nu-l lăsa pe celălalt fără câteva explicaţii. Trebuie să ai și să păzești această demnitate duhovnicească: să fii mereu cu luare-aminte la ceea ce le place fraţilor monahi, iar nu la ceea ce-ţi place ție. În fiecare zi să citești un pasaj din Noul Testament. Nu privi la ceea ce fac alţii, nici nu cerceta cum şi de ce o fac. Propriul tău obiectiv este curățarea sufletului şi desăvârşita supunere a minţii dumnezeiescului har. Aşadar, să ai grijă tu de tine: să te rogi, să studiezi, să spui smerit rugăciunea lui Iisus, să ştii că ai absolută trebuinţă de milostivirea lui Dumnezeu. — Sfântul Paisie Aghioritul
✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: Dumnezeu pe toate le pune în valoare spre binele nostru. Tot ceea ce el îngăduie este pentru folosul nostru duhovnicesc. Ştie de ce anume are nevoie fiecare dintre noi şi ne dă vreo boală, fie ca să ne răsplătească, fie ca să plătim păcatele. / [...] "– Da, întotdeauna ajută. Bolile îi ajută pe oameni să-şi “ispăşească” păcatele atunci când nu au virtuţi. Sănătatea este un lucru mare, dar binele pe care îl pricinuieşte boala nu-l poate dărui sănătatea. Un bine duhovnicesc. Boala este o binefacere foarte mare, într-adevăr foarte mare! Îl curăţă pe om de păcat şi de multe ori îi asigură chiar şi răsplată. Sufletul omului este ca aurul, iar boala este ca focul care-l curăţă. Cu cât mai mult se chinuieşte omul de vreo boală, cu atât mai mult se curăţă şi se sfinţeşte, ajunge numai să facă răbdare şi s-o primească cu bucurie. Dumnezeu pe toate le pune în valoare spre binele nostru. Tot ceea ce el îngăduie este pentru folosul nostru duhovnicesc. Ştie de ce anume are nevoie fiecare dintre noi şi ne dă vreo boală, fie ca să ne răsplătească, fie ca să plătim păcatele."
✝️ Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul - un dialog din cartea "Patimi și virtuți": Să nu vă cuprindă frica - să vă faceţi cruce şi să nu vă temeţi. / „Acolo unde se pogoară puterea Crucii, răutatea satanei nu are putere”. / „Chiar de veţi bea ceva aducător de moarte, nu vă va vătăma” (Marcu 16, 18), a spus Hristos. Şi: „vă dau putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, fără să pătimiţi ceva rău.” (Luca 10, 19)
🙏 Rugăciune la vreme de război a Sfântului Paisie Aghioritul / „Pomenește, Doamne, pe robii Tăi care sunt in vreme de război. Pomenește, Doamne, pe robii Tăi care sunt prigoniți. Pomenește, Doamne, pe robii Tăi care sunt precum păsările vânate. Pomenește, Doamne, pe robii Tăi care și-au lăsat casele și serviciile lor și se chinuiesc. Pomenește, Doamne, pe săraci, pe cei fără casă și pe refugiați. Pomenește, Doamne, toate popoarele, să le ții în brațele Tale, să le acoperi cu Sfântul Tău Acoperământ, să le păzești de orice rău și de război. Și iubita noastră țară zi și noapte să o ții la sânul Tău, să o acoperi cu Sfântul Tău Acoperământ, să o păzești de orice rău și de război. Amin".
✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: Rugăciunea înseamnă să-L băgăm pe Hristos înlăuntrul inimii noastre și să-L iubim cu toată ființa noastră. ,,Să iubești pe Dumnezeul tău din toata inima ta, din tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu tot cugetul tău“.
✝️ Cuviosul Paisie Aghioritul: Trebuie să ne deschidem inima pentru a-l lăsa pe Hristos să intre ❤️ / "Acum este momentul în care știm multe rugăciuni, dar ne rugăm puțin. Mâncăm mâncare de post, dar nu postim. Acumulăm informații despre viața duhovnicească, dar nu avem experiență în ea. Ne mărturisim păcatele, dar nu ne pocăim. Mergem la biserici și stăm la slujbe, dar sufletul nu se smerește în fața Creatorului. Toate acestea se datorează faptului că inima este închisă. Trebuie să se deschidă pentru a-l lăsa pe Hristos să intre..." — Cuviosul Paisie Aghioritul
✝️ Sfântul Paisie Aghioritul: Lupta împotriva patimilor este o mucenicie continuă ... dar dulce pentru păzirea poruncilor, pentru dragostea ui Hristos. Mai bine să murim eroic, decât să fim biruiți de patimi și să-L rănim pe Hristos. Dumnezeu se înduioșează și ajută mult un suflet care are înclinații rele moștenite dar care se luptă cu râvnă să zboare spre cer cu aripa lui atrofiată, care este moștenirea cea rea. Cunosc mulți care s-au slobozit de acestea cu puțina osteneală din partea lor si cu mult ajutor de la Dumnezeu. Acești oameni sunt mari eroi în fața lui Dumnezeu. Căci ceea ce Îl înduioșează pe Dumnezeu este lucrarea pe care o săvârșim asupra omului nostru vechi. — Sfântul Paisie Aghioritul
✝️ Cuviosul Paisie Aghioritul - viața creștinului și comuniunea cu sfinții / "Treaba tuturor sfinților în general este să ne ajute și să ne protejeze pe noi, cei nefericiți, de nenorocirile vizibile și invizibile. Treaba noastră este să încercăm să trăim o viață duhovnicească, să nu-L întristăm pe Dumnezeu, să aprindem candela sfinților și să le cerem ajutorul." — Cuviosul Paisie Aghioritul.