Troparul Sfântului Luca Doctorul, glasul al 5-lea:
Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.
Condacul 1
Veniţi, iubitorilor de sfinţi, cu căldură să-l lăudăm pe păstorul cel de Dumnezeu luminat al Simferopolului şi doctorul preaales; că, în Rusia vieţuind ca un înger, numele cel dumnezeiesc al lui Hristos a mărturisit; pentru care strigăm: Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!
Icosul 1
Înger te-ai arătat, părinte, în vremurile din urmă, între oamenii necăjiţi: că viaţă îndumnezeită ducând pe pământ, Sfinte Ierarhe Luca, dreptar te-ai făcut cu adevărat clerului şi mirenilor, pentru care strigăm ţie unele ca acestea:
- Bucură-te, cel cu care se laudă toată Rusia;
- Bucură-te, vas al cucerniciei;
- Bucură-te, dreptar al păstoririi oamenilor;
- Bucură-te, că pe Hristos bărbăteşte L-ai mărturisit;
- Bucură-te, că vindeci neputinţele muritorilor;
- Bucură-te, că legiuita căsnicie ai iubit;
- Bucură-te, că odraslele ţi le-ai luminat;
- Bucură-te, laudă sfinţită a credincioşilor;
- Bucură-te, podoaba cinstiţilor episcopi;
- Bucură-te, carte a cereştilor obiceiuri;
- Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!
Click aici pentru a citi rugăciunea în continuare
Sfântul Luca al Crimeii - 1 iunie 1923
☦️ Sf. Luca al Crimeei: "Rugaţi-vă neîncetat” nu înseamnă numai să citeşti rugăciuni, să faci închinăciuni şi să mergi la biserică. / Putem să ne rugăm neîncetat, mereu şi pretutindeni. Singurul lucru de care avem nevoie este ca inima să ne fie dispusă la rugăciune. Ea ar trebui să fie smerită şi să plângă neîncetat pentru nevrednicia şi păcatul ei, plină de teamă dinaintea măreţiei lui Dumnezeu pe Care Îl insultăm prin păcatele noastre. Dacă inima ne este astfel, atunci vom fi mereu întru rugăciune și la muncă, şi acasă. — Sf. Luca al Crimeei
☦️ Sfântul Luca al Crimeei: Ne sunt date două porunci fundamentale: prima este să-L iubim pe Dumnezeu, iar a doua este să ne iubim aproapele (Mc. 12, 30-31). / Cine este aproapele nostru? Toți cei cu care trăim, lucrăm, ne întâlnim, care au nevoie de dragostea și de ajutorul nostru în rugăciune. Potrivit credinței noastre creștine, suntem cu toții frați și surori și formăm o singură familie în Hristos. Nimeni nu este străin pentru noi. În spatele aproapelui nostru stă Însuși Hristos Dacă nu-l iubim pe aproapele nostru, nu-L iubim pe Hristos. El ne-a spus-o simplu și clar în Evanghelie: în măsura în care ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei mai mici, Mie Mi-ați făcut (Matei 25:40). Să ne amintim mereu aceste cuvinte ale Mântuitorului. Să ne rugăm Lui să ne însuflețească inimile cu dragoste pentru oameni. — Sfântul Luca al Crimeei
☦️ Sfântul Luca al Crimeii: Să nu credeți niciodată că la prima rugăciune, la prima cerere veți primi de la Dumnezeu tot ceea ce cereți! / Să nu credeți niciodată că la prima rugăciune, la prima cerere veți primi de la Dumnezeu tot ceea ce cereți! Trebuie să le câștigi, să le câștigi prin rugăciune constantă, prin speranță constantă în Dumnezeu, prin credință constantă că Domnul nu te va refuza dacă te rogi la El cu stăruință, neîncetat. Trebuie să crezi în asta, trebuie să știi că trebuie să te rogi neîncetat lui Dumnezeu, ca această văduvă care l-a rugat pe judecător să o protejeze. Numai datorită cererii ei neîncetate a primit ceea ce a cerut. În același mod, vom primi de la Dumnezeu ceea ce cerem doar atunci când vom cere cu multă răbdare, cu nădejde neîncetată. Este necesar să ne amintim despre sfânta răbdare, că această virtute este mare. — Sfântul Luca al Crimeei
✝️ Sfântul Luca al Crimeii: Dumnezeu nu cere să dai socoteală, nici nu se supără, ci se bucură de întoarcerea noastră spre bine. Dar dacă nu-L vrem în viața noastră, nu vine, deși ne face bine, însă tot cât îi îngăduim noi. El respectă în chip desăvârșit libertatea noastră. / Gândiți-vă cât de lipsiți de milă suntem noi oamenii când suntem sănătoși și ne îndeletnicim cu deșartele noastre griji lumești și alte neghiobii fără rost. Cultivăm astfel în noi un uriaș egoism și îndreptățire de sine. Prioritatea lui Dumnezeu însă, este să ne vindece mai întâi sufletul, apoi trupul. De aceea bolile sunt „iubitele lui Dumnezeu”. Este expresia „pe cine îl iubește Domnul, îl ceartă”, adică pe cel pe care îl iubește (pe toți deopotrivă îi iubește, dar aici Apostolul vorbește despre dragoste cu reciprocitate), îl educă, îl instruiește, astfel încât să se îndrepte și să-i semene mai mult, pe măsura voinței și a răbdării fiecărui om. Când avem dragoste sau fie și numai frica lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu intervine în viața noastră. Starețul Porfirie a spus ceva nemaiauzit: Dumnezeu nu a deschis mintea medicilor ca să afle tratamentul cancerului, care este înaintea ochilor lor, deoarece „a văzut că astfel s-a umplut Raiul”. Totodată a spus că: „Sănătatea duhovnicească neutralizează cancerul”.
☦️ Sfântul Luca al Crimeei – De ce Dumnezeu nu ne vindecă întotdeauna trupul? / Toate bolile sunt dintru început nedorite, însă dragostea de multe ori află căi extreme care să ne scoată din orbirea noastră. Și, „ridică ispitele și nimeni nu se va mântui”.